Connect with us

SUA

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

Published

on

© White House

Președintele SUA, Joe Biden, a subliniat eforturile administrației sale de a plasa americani de culoare în cele mai înalte eșaloane ale puterii politice în timpul discursului de duminică de la Morehouse College, recunoscând în același timp angoasa care mocnește în rândul tinerilor din SUA din cauza crizei umanitare din Gaza, relatează CNN

Președintele, care s-a adresat absolvenților unui colegiu preeminent pentru bărbați de culoare, a făcut un apel puternic la încetarea focului între Israel și Hamas în Gaza, însoțit de eliberarea ostaticilor israelieni, îndemnând în același timp la o soluție politică pe termen lung la această criză.

„Ceea ce se întâmplă în Gaza și în Israel este sfâșietor: atacul vicios al Hamas asupra Israelului, care ucide vieți nevinovate și ține oameni ostatici; palestinieni nevinovați prinși în mijlocul a toate acestea – bărbați, femei și copii uciși sau strămutați și care au nevoie disperată de apă, alimente și medicamente”, a declarat șeful de la Casa Albă.

Biden s-a confruntat cu un moment de echilibru delicat înainte de discursul său de la Morehouse, unde unii studenți și membri ai facultății s-au opus prezenței președintelui în campus din cauza sprijinului său ferm pentru campania Israelului împotriva Hamas. Casa Albă a lucrat săptămâni întregi pentru a calma aceste preocupări și a sperat că discursul îi va oferi președintelui ocazia de a se conecta mai bine cu tinerii de culoare, un grup care se îndepărtează din ce în ce mai mult de președinte, potrivit unor sondaje recente.

Biden și echipa sa de campanie sunt conștienți că sprijinul americanilor de culoare va fi esențial pentru șansele sale de a reveni la Casa Albă – în special în state precum Georgia, unde președintele a ținut discursul de absolvire de la Morehouse, și Michigan, unde l-a catalogat pe fostul președinte Donald Trump drept „dereglat” în timpul remarcilor făcute la un dineu al NAACP în cursul zilei de duminică.

Înainte de discursul lui Biden, șeful de promoție al Colegiului a invocat în discursul său numele unuia dintre cei mai faimoși absolvenți ai școlii, reverendul Martin Luther King Jr. pentru a face apel la încetarea violențelor din Gaza.

De asemenea, în timp ce președintele a început să vorbească, unii absolvenți au luat parte la un protest tăcut; unul dintre ei a desfășurat un steag palestinian, în timp ce alții i-au întors spatele președintelui. Cu toate acestea, Biden și-a ținut discursul fără nicio întrerupere vizibilă.

Acesta a recunoscut frustrările tinerilor americani cu privire la criza din Orientul Mijlociu și a spus că problema afectează profund.

„Este una dintre cele mai dificile și mai complicate probleme din lume și nu este nimic ușor în legătură cu ea – știu că îi înfurie și îi frustrează pe mulți dintre voi, inclusiv familia mea”, a spus Biden. CNN a relatat anterior că prima doamnă Jill Biden și-a exprimat în privat îngrijorarea cu privire la numărul de victime umanitare din Gaza. El a adăugat: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”.

Candidații prezidențiali democrați s-au bucurat de sprijinul americanilor de culoare încă din timpul Mișcării pentru Drepturi Civile, iar istoria lui Biden cu această comunitate este profundă. Cu toate acestea, sondajele de opinie au arătat o erodare a sprijinului pentru președinte din partea alegătorilor de culoare nemulțumiți de modul în care acesta gestionează economia și de sprijinul său pentru Israel.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

După fraza “Vladimir, STOP!”, Trump asigură că SUA fac “presiuni puternice” asupra Rusiei, dar atenționează că va fi dificil Ucrainei să recupereze Crimeea: Este nevoie de doi pentru tango

Published

on

© Official White House Photo by Daniel Torok

Președintele american Donald Trump a dat asigurări joi că Statele Unite fac “presiuni puternice” asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, apreciind că Moscova ar face “o concesie destul de mare” acceptând să nu controleze întreaga țară, relatează AFP.

“Punem o presiune puternică asupra Rusiei”, a declarat președintele SUA la Casa Albă, în Biroul Oval, unde l-a primit pe premierul norvegian Jonas Gahr Støre, însoțit de ministrul său de finanțe, Jens Stoltenberg, fost secretar general al NATO care a colaborat cu Trump în primul mandat prezidențial al republicanului.

“Punem multă presiune pe Rusia”, a insistat el, înainte de a spune că “este nevoie de doi pentru a dansa tango”, conform Sky News.

Afirmațiile lui Trump au venit după o poziție anterioară exprimată de liderul american pe rețeaua sa de socializare Truth Social, unde s-a arătat nemulțumit de atacul rusesc asupra Kievului, soldat de 12 morți și peste 90 de răniți. “Vladimir, STOP!”, a exclamat liderul SUA, în ceea ce reprezintă prima abordare mai tranșantă la adresa liderului rus Vladimir Putin.

Tot în cadrul întrevederii cu prim-ministrul norvegian, Donald Trump a sugerat că și-a stabilit o dată limită pentru a obține un acord de pace între Rusia și Ucraina, iar această dată se apropie, dar nu a precizat-o, potrivit Agerpres.

“Am propria mea dată limită și dorim ca aceasta să fie rapidă”, a declarat Trump presei înaintea unui dejun de lucru la Casa Albă cu premierul norvegian.

Președintele SUA a fost întrebat și despre Crimeea, în urma unor informații potrivit cărora planul său de pace include recunoașterea de către SUA a controlului Moscovei asupra teritoriului.

El spune că Ucraina a pierdut “o mulțime de teritorii” în timpul războiului, adăugând că “vom face tot ce ne stă în putință lucrând cu Ucraina”.

Referindu-se în special la Crimeea, Trump spune că a fost “predată” în timp ce Barack Obama era președinte, afirmând că “asta nu a avut nimic de-a face cu mine”. El a continuat spunând că va fi “foarte dificil” pentru Ucraina să recupereze teritoriul.

În fața acestor poziții exprimate de președintele american, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”.

Situația negocierilor de pace a devenit din nou incertă după ce președintele american Donald Trump l-a luat miercuri la țintă pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, mustrându-l pentru că liderul de la Kiev a spus că Ucraina nu va recunoaște ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia, în timp ce emisarii Ucrainei au transmis la Londra emisarului Americii un mesaj similar, iar Rusia a lansat un nou atac cu drone asupra Kievului.

Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu va renunța la Crimeea, o peninsulă sudică anexată ilegal de Rusia în 2014. De altfel, orice mișcare de recunoaștere a controlului Rusiei asupra Crimeei ar inversa un deceniu de politică a SUA.

Președintele rus Vladimir Putin, care este în favoarea înghețării liniilor teritoriale actuale ale frontului, a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în 2022, iar Moscova controlează în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!

Published

on

© The White House/Flickr

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a evidențiat încă o dată că Ucraina, în comparație cu Rusia, a fost de acord cu solicitarea președintelui american Donald Trump de încetare necondiționată a focului, informează The Guardian.

Ucraina nu ”vede acum o presiune puternică asupra Rusiei” și nici noi sancțiuni împotriva Moscovei, în ciuda refuzului acesteia de a progresa în discuții, a subliniat Zelenski, aflat în Africa de Sud, vizită pe care a fost nevoit să o scurteze în urma unor noi atacuri ale Moscovei, de data aceasta asupra Kievului.

Amintind de scurta pauză de Paște, liderul ucrainean a menționat că ”din păcate, după Paște, Rusia a reluat atacurile pe front și loviturile asupra orașelor noastre”.

”Lui Putin nu-i place prezența Ucrainei” în Africa și caută să pună presiune pe Ucraina și SUA în procesul de pace.

Rusia a bombardat Kievul joi dimineață, la doar câteva ore după ce președintele american Donald Trump l-a criticat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru respingerea unei propuneri de acord de pace care ar recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei, informează Politico Europe.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat că peste 70 de persoane au fost rănite în atac și cel puțin 42 au fost spitalizate, inclusiv șase copii.

Uniunea Europeană, prin Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a condamnat în termeni duri atacul Kremlinului asupra Ucrainei.

O reacție a venit și din partea lui Donald Trump pe rețeaua de socializare Truth Social.

”Nu sunt mulțumit de loviturile rusești asupra Kievului. Nu sunt necesare și au venit într-un moment foarte prost. Vladimir, OPREȘTE-TE! 5000 de soldați mor pe săptămână. Hai să încheiem acordul de pace”, a fost solicitarea liderului american la adresa omologului rus, adresându-i-se direct.

Noile atacuri ale Rusiei au loc pe fondul presiunii în creștere exercitată de administrația Trump asupra Kievului.

Recent, Donald Trump a amenințat că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina și l-a criticat din nou pe Zelenski, de data aceasta ca urmare a declarațiilor ferme ale liderului ucrainean cu privire la Peninsula Crimeea.

”Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar, dacă vrea Crimeea, de ce nu s-au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc?“, a scris Trump într-o postare pe Truth Social.

Citiți și: Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

“Suntem aproape de un acord”. Trump îl acuză pe Zelenski că declarațiile ferme privind Crimeea dăunează negocierilor, în timp ce Rusia atacă Kievul cu drone

Mergem descendent pe linia de reprezentare diplomatică și vedem că și vicepreședintele american J.D. Vance a lansat un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri.

Citiți și: Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

Reacțiile acestora au putut fi anticipate în urmă cu câteva zile, când secretarul de stat american Marco Rubio a atenționat că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile.

Intransigența Washingtonului este evidențiată de absența lui Rubio de la discuțiile ce urmau să aibă loc la Londra.

Marea Britanie, care trebuia să găzduiască marți discuții la nivel ministerial privind războiul din Ucraina între aliații Kievului, a fost nevoită să retrogradeze întâlnirea la nivel de experți după ce secretarul de stat american a dezvăluit că nu va participa

Continue Reading

SUA

Secretarul american al Trezoreriei îi subliniază premierului ucrainean ”necesitatea de a încheia discuțiile tehnice și de a semna parteneriatul economic cât mai curând posibil”

Published

on

© Denys Shmyhal / X

Secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a evidențiat într-o întâlnire cu premierul ucrainean Denys Shmyhal ”beneficiile parteneriatului economic dintre popoarele Statelor Unite și Ucrainei”.

Într-un comunicat, Departamentul Trezoreriei consemnează că ”discuțiile tehnice extrem de productive dintre cele două părți continuă”.

Secretarul Bessent ”a subliniat necesitatea de a încheia discuțiile tehnice și de a semna parteneriatul economic între Statele Unite și Ucraina cât mai curând posibil”, se arată în comunicat.

La rândul său, premierul ucrainean a subliniat că guvernul de la Kiev ”sprijină încheierea unui acord de parteneriat economic și crearea unui fond de investiții pentru reconstrucție”.

”Am discutat aspecte politice importante ale viitorului document. Așteptăm cu interes continuarea dialogului fructuos. Am mulțumit poporului american pentru sprijinul său cuprinzător în contextul invaziei ruse la scară largă. I-am mulțumit președintelui Donald Trump pentru semnarea unui ordin de prelungire a sancțiunilor împotriva Rusiei pentru încă un an și de prelungire a interdicției ca navele deținute de Rusia sau care au legături cu Rusia să intre în porturile americane pentru încă un an. Este esențial să sporim presiunea sancțiunilor asupra agresorului pentru a-l forța să facă pace”, a scris Shmyhal într-un mesaj publicat pe platforma X.

Întâlnirea dintre oficialul american și cel ucrainean vine în contextul în care crește presiunea din partea administrației Trump asupra Kievului cu privire la acceptarea unui acord de pace cu Rusia.

Recent, Donald Trump a amenințat că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina și l-a criticat din nou pe Zelenski, de data aceasta ca urmare a declarațiilor ferme ale liderului ucrainean cu privire la Peninsula Crimeea.

”Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar, dacă vrea Crimeea, de ce nu s-au luptat pentru ea acum 11 ani, când a fost predată Rusiei fără să se tragă un foc?“, a scris Trump într-o postare pe Truth Social.

Citiți și: Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

“Suntem aproape de un acord”. Trump îl acuză pe Zelenski că declarațiile ferme privind Crimeea dăunează negocierilor, în timp ce Rusia atacă Kievul cu drone

Mergem descendent pe linia de reprezentare diplomatică și vedem că și vicepreședintele american J.D. Vance a lansat un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri.

Citiți și: Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

Reacțiile acestora au putut fi anticipate în urmă cu câteva zile, când secretarul de stat american Marco Rubio a atenționat că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile.

Intransigența Washingtonului este evidențiată de absența lui Rubio de la discuțiile ce urmau să aibă loc la Londra.

Marea Britanie, care trebuia să găzduiască marți discuții la nivel ministerial privind războiul din Ucraina între aliații Kievului, a fost nevoită să amâne întâlnirea după ce secretarul de stat american a dezvăluit că nu va participa.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA12 hours ago

Ilie Bolojan: 20 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la UE, o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE

ROMÂNIA12 hours ago

20 de ani de la semnarea tratatului de aderare la UE. Marcel Ciolacu: Aderarea la UE și NATO, cel mai important obiectiv după căderea comunismului

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul de Externe, vizită în Austria. Emil Hurezeanu a evidențiat oportunitățile de cooperare bilaterală în promovarea de obiective vizând competitivitatea UE, securitatea energetică și securitatea internă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Polonia ar putea solicita Comisiei Europene o derogare pentru cheltuielile pentru apărare, dar se teme că alte state nu o vor face

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Un sistem de sănătate rezilient în fața amenințărilor cibernetice. UE invită experți să se alăture noului consiliu consultativ pentru securitate cibernetică în sectorul sănătății

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI18 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat Comisiei Europene o întrebare privind măsurile pe care le are în vedere pentru a accelera decuplarea prețurilor la energia electrică de cele la gaze

ROMÂNIA18 hours ago

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu reprezentanții CCIFER despre dezvoltarea relațiilor economice dintre România și Franța

U.E.19 hours ago

Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei cu Rusia și Belarus sunt în grafic, afirmă ministrul leton al Apărării: „Principalul obiectiv este de a stopa un potențial intrus”

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

Eurodeputații pledează pentru un program european mai ambițios privind industria de apărare centrat pe stimularea capacității de producție, îmbunătățirea aprovizionării și sprijin pentru Ucraina

U.E.19 hours ago

Premierul ungar Viktor Orban: Dacă Ucraina aderă la UE, în Ungaria nu vor mai ajunge bani europeni

ROMÂNIA2 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO4 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending