Bilanț MApN. Ministrul Mihai Fifor a prezentat ambițiosul plan de înzestrare a Armatei României: Un nou sistem de rachete Patriot, transportoare blindate, avioane F16 și corvete multifuncționale

Ministerul Apărării Naționale a continuat, în primul semestru al acestui an, demersurile şi aplicarea măsurilor pentru generarea condiţiilor de modernizare şi adaptare a Armatei României la riscurile şi provocările specifice actualului context geopolitic şi pentru consolidarea profilului de partener strategic relevant al României la nivelul NATO și al Uniunii Europene, a transmis, marți, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, într-o conferință de presă dedicată bilanțului de activitate în primele șase luni ale anului.

”În contextul angajării României a 2 la sută din PIB pentru bugetul de apărare, suntem unul din puţinii aliaţi care îndeplinesc angajamentele de împărţire echitabilă a responsabilităţilor, cei 3 C – cash, capabilităţi şi contribuţii. Anul 2018 înseamnă investiții în infrastructura principalelor unități militare, continuarea programelor de înzestrare”, a scris Fifor pe Facebook în contextul în care în cadrul conferinței de presă a precizat că în luna septembrie urmează să fie făcută plata pentru cel de-al doilea sistem de rachete sol – aer cu bătaie mare, tip Patriot, în valoare de 2.486 de miliarde de lei.

Mihai Fifor: În luna septembrie urmează să fie făcută plata pentru cel de-al doilea sistem de rachete sol – aer cu bătaie mare, tip Patriot

“Am început procedurile în mai multe programe esenţiale de înzestrare pentru Armata României, aflate în prezent în diferite faze de realizare. Intenţia noastră în acest domeniu este implicarea cât mai mare a industriei naţionale de apărare prin operaţiuni compensatorii de tip offset. În programul sisteme de rachete sol – aer cu bătaie mare, cunoscute ca Patriot, care are ca obiectiv achiziţia a şapte sisteme de rachete sol – aer cu bătaie mare, (…) a fost făcută prima plată în valoare de 745 de milioane de dolari în luna decembrie a anului trecut, iar Departamentul de Apărare al SUA a atribuit deja contractul de începere a construcţiei primei unităţi Patriot pentru România. Urmează ca în luna septembrie a acestui an să fie făcută a doua plată, în valoare de 2.486 de miliarde de lei, practic plătim cel de-al doilea sistem”, a explicat Fifor, citat de Agerpres.

 

Planul înzestrării Armata României cuprinde rachete HIMARS, transportoare blindate, corvete multifuncționale, avioane F16

El a precizat că România doreşte să achiziţioneze trei sisteme de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare HIMARS, Fifor amintind că în luna februarie s-a făcut plata pentru primul sistem, în valoare de 409.434.586 de dolari.

De asemenea, ministrul Apărării a arătat că pentru cele 227 de transportoare blindate pentru trupe 8 X 8 primele plăţi s-au realizat tot în februarie, în valoare de 142.707.217 de euro.

Ministrul Apărării a menţionat că din offsetul acestui program se modernizează Uzina Mecanică Bucureşti, unde vor fi produse aceste camioane. Potrivit ministrului, din cele 36 de vehicule militare care vor fi recepţionate anul acesta, şase vor fi asamblate la Uzina Mecanică Bucureşti.

Mihai Fifor a mai spus că în ceea ce priveşte cele patru Corvete multifuncţionale a fost iniţiată deja procedura de achiziţie şi că valoarea estimată la finalul programului este de 1,6 miliarde de euro. El a susţinut că offsetul de la acest program va fi folosit pentru modernizarea celor două fregate româneşti.

Cât priveşte avioanele F16, ministrul a menţionat că au fost demarate procedurile pentru achiziţionarea a încă cinci aeronave din Portugalia, dintre care una cu dublă comandă.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.