Connect with us

CONSILIUL UE

Bilanțul președinției Sloveniei la Consiliul UE: Au fost înregistrate progrese semnificative în domeniul rezilienței și al digitalizării

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Președinția slovenă a Consiliului a adus o contribuție importantă privind consolidarea capacității de rezistență a UE la viitoarele crize sanitare, dezastre naturale, atacuri cibernetice și alte amenințări la adresa Uniunii și a accelerat redresarea în urma pandemiei de COVID-19, făcând un progres semnificativ în domeniul digitalizării.

În noiembrie, Consiliul Afaceri Generale a adoptat concluzii privind consolidarea capacității de reacție și a rezilienței în contextul crizelor viitoare. Pentru a face față diferitelor tipuri de crize va fi nevoie de o cooperare intersectorială și transfrontalieră mai eficientă, iar comunicarea și lupta împotriva dezinformării vor fi, de asemenea, esențiale, se arată în comunicatul oficial al președinției

„Este important să se consolideze rezistența pieței interne unice în vederea unei mai mari autonomii strategice, inclusiv a marilor lanțuri de aprovizionare europene și a sectoarelor economice, cum ar fi producția de produse farmaceutice, dispozitive medicale și semiconductori”, informează comunicatul citat. 

Accelerarea redresării economiei europene

Miniștrii de finanțe au confirmat 22 de planuri naționale de redresare și de reziliență. În total, au fost aprobate granturi în valoare de 291 de miliarde euro și împrumuturi în valoare de 154 de miliarde euro. Până în prezent, 20 de state membre ale UE au primit împreună peste 54 de miliarde euro prefinanțare. 

Finanțarea din cadrul planurilor va contribui la accelerarea redresării și a rezilienței, la tranziția ecologică și la digitalizare, la stimularea inovării și la creșterea competitivității economiei și, în consecință, la îmbunătățirea calității vieții în UE. 

Consolidarea Uniunii Europene a Sănătății

Președinția slovenă și-a continuat eforturile de coordonare a răspunsului la pandemia de COVID-19 și a început să lucreze la recomandările revizuite pentru a limita călătoriile neesențiale în UE și pentru a permite trecerea liberă și sigură a frontierelor. În plus, Președinția slovenă a atins etape importante pentru o mai bună pregătire a UE pentru posibile pandemii viitoare și alte crize majore în domeniul sănătății.

„Pandemia a scos la iveală vulnerabilitatea sistemelor noastre de sănătate. În viitor, agențiile europene vor putea coordona mai eficient schimbul de informații între statele membre și acțiunile acestora”, se precizează în comunicat. 

În cadrul negocierilor cu Parlamentul European, Președinția slovenă a ajuns la un acord asupra a trei propuneri legislative importante privind următoarele:

  • consolidarea rolului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) în vederea accelerării furnizării unor cantități suficiente de medicamente și dispozitive medicale către cetățeni în cazul unor crize de sănătate;
  • consolidarea rolului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care, în cooperare cu statele membre, va asigura izolarea eficientă și rapidă a focarelor locale de boli transmisibile, cu un impact cât mai redus posibil asupra cetățenilor și societății europene;
  • înființarea Autorității europene pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA), al cărei scop este de a răspunde în timp util și eficient la situațiile de urgență în domeniul sănătății publice.

Accelerarea transformării digitale a UE

Președinția slovenă a făcut mari progrese în domeniul digitalizării. Platformele online au crescut rapid în ultimul deceniu și au căpătat un rol central în viața cetățenilor și a întreprinderilor, fiind utilizate pentru comunicare, obținerea de informații sau pentru operațiuni comerciale.

Din cauza diseminării conținutului ilegal și inadecvat, este necesară reglementarea acestor platforme pentru a proteja consumatorii, permițând în același timp dezvoltarea în continuare a digitalizării, care reprezintă o bază importantă pentru dezvoltarea viitoare a economiei europene.

Consiliul a aprobat în unanimitate o abordare generală cu privire la Legea privind serviciile digitale, care contribuie la un mediu online mai sigur pentru cetățeni și pentru operatorii economici, și la Legea privind piețele digitale, care creează condiții de concurență echitabile pentru toate întreprinderile și platformele online, indiferent de dimensiunea acestora.

Astfel, Consiliul a convenit în noiembrie asupra poziției sale cu privire la propunerea de Act legislativ privind serviciile digitale (DSA). Obiectivul principal al propunerii de lege privind serviciile digitale este de a proteja utilizatorii împotriva bunurilor, conținutului sau serviciilor ilegale și de a le proteja drepturile fundamentale online.  De asemenea, aceasta modernizează o parte din directiva privind comerțul electronic din 2000.

De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la regulamentul privind roamingul mobil fără taxe suplimentare, care va continua să permită milioanelor de cetățeni și întreprinderi din UE să acceseze serviciile mobile atunci când călătoresc în UE fără taxe suplimentare sau la același preț ca acasă.

Sistemul de succes al UE privind „roaming-ul ca acasă” va fi prelungit până în 2032, conform acordului provizoriu la care au ajuns pe 9 decembrie, negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European. 

Consiliul UE a aprobat, de asemenea, poziția sa cu privire la două propuneri care fac parte din pachetul privind finanțarea digitală: „Regulamentul privind piețele activelor Crypto” (MiCA) și „Legea privind reziliența operațională digitală” (DORA). Scopul acestora este de a crea un mediu favorabil pentru companiile inovatoare, menținând în același timp stabilitatea financiară și reducând riscurile pentru investitori și consumatori.

Mai mult,  Consiliul a adoptat un regulament privind înființarea „întreprinderii comune europene” pentru calcul de înaltă performanță. Aceasta ne va permite să obținem mai multe supercalculatoare de înaltă performanță de nivel mondial care vor sprijini întreprinderile tehnologice și vor permite oamenilor de știință să inventeze noi materiale și componente și să dezvolte noi medicamente și terapii. Președinția slovenă s-a concentrat, de asemenea, pe consolidarea bazei industriale și tehnologice de apărare a Europei prin implicarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor la energie, care provoacă o mare îngrijorare în rândul cetățenilor, întreprinderilor, instituțiilor europene și guvernelor. Președinția slovenă a reacționat rapid la criza prețurilor ridicate la energie. Creșterea prețurilor la energie a fost discutată de miniștrii responsabili pentru finanțe, afaceri economice, agricultură, mediu și energie. În cadrul unei reuniuni extraordinare, aceștia au discutat un set de posibile măsuri de atenuare a creșterilor de prețuri pentru cetățeni și economie, ca bază de acțiune a statelor membre pentru a reduce impactul negativ al volatilității excesive a prețurilor. 

Slovenia a preluat la data de 1 iulie 2021, de la Portuglia, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni, fiind a doua oară când țara a ocupat această poziţie. Franța va prelua la 1 ianuarie 2022 mandatul la președinția Consiliului Uniunii Europene. 

CONSILIUL UE

Ministrul Agriculturii din Austria anunță că 20 de țări membre sprijină solicitare sa către UE de a relaxa legea anti-defrișări

Published

on

© Norbert Totschnig/ Facebook

20 de țări membre au solicitat Uniunii Europene să relaxeze și, posibil să suspende, legea UE anti-defrișări, motivând că aceasta îi va afecta pe fermieri, opoziție care se înscrie în seria de lovituri date agendei Europei în domeniul protecției mediului înconjurător, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Ministrul austriac al Agriculturii, Norbert Totschnig, a anunțat că solicitarea formulată de țara sa în direcția revizuirii legislației a primit sprijinul a 20 din cei 27 de miniștri ai Agriculturii din UE.

”Cerem acum Comisiei o suspendare temporară a reglementării pentru a permite o implementare fezabilă, însoţită de o revizuire a reglementării”, a precizat Norbert Totschnig într-un comunicat de presă.

Mai mulți oficiali europeni au confirmat pentru Reuters că printre susținători se numără Franța, Italia, Polonia sau Suedia.

Confruntată cu protestele fermierilor care acuză că măsurile privind tranziția ecologică sunt prea dure și că le afectează activitatea, Comisia Europeană a relaxat anumite prevederi legate de protejarea mediului, cel mai recent exemplu în această direcție fiind o serie de condiționalități stabilite în Politica Agricolă Comună.

În pofida acestei deschideri manifestate de executivul european, comisarul pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, a pus luni sub semnul întrebării momentul ales de țările membre pentru a-și exprima îngrijorările cu privire la legislația anti-defrișări, luând în calcul faptul că mai sunt doar câteva luni până la alegerile europarlamentare din iunie, instituție cu rol de co-legislator implicată în lungul proces de negociere la finalul căruia legea a fost aprobată, urmând să intre în vigoare la finalul acestui an.

Adoptată de Comisia Europeană la începutul lunii decembrie 2022, noua reglementare garantează că un set de bunuri introduse pe piața UE nu vor mai contribui la defrișarea și degradarea pădurilor în UE și în alte părți ale lumii.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că în perioada 1990-2020 s-au pierdut 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafață mai mare decât cea a Uniunii Europene. În ceea ce privește pierderea netă de suprafață (diferența dintre suprafața defrișată și noua suprafață a pădurilor plantate sau regenerate), FAO estimează că, în aceeași perioadă, lumea a pierdut aproximativ 178 de milioane de hectare de suprafață împădurită, echivalente cu triplul teritoriului Franței.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Libertatea presei, pluralismul mediatic și independența editorială vor fi mai bine protejate în Uniunea Europeană după ce Consiliul UE a adoptat Actul european privind libertatea presei

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o nouă legislație care va garanta libertatea presei, pluralismul mediatic și independența editorială în UE.

Potrivit unui comunicat al instituției, Actul european privind libertatea presei (EMFA) va stabili un cadru comun pentru serviciile mass-media pe piața internă a UE și va introduce măsuri menite să protejeze jurnaliștii și furnizorii de servicii mass-media de interferențele politice, facilitându-le totodată desfășurarea activităților dincolo de frontierele interne ale UE.

Citiți și: Acord la Bruxelles: Independența editorială și siguranța jurnaliștilor vor fi mai bine protejate prin Legea europeană privind libertatea presei

Parlamentul European a dat undă verde noii reglementări care va proteja jurnaliștii și mass-media din UE de ingerințele politice sau economice

Noile norme vor garanta dreptul cetățenilor de a avea acces la informații complete și libere și vor defini responsabilitatea statelor membre de a asigura condițiile și cadrul adecvat pentru protejarea acestui drept.

”O presă independentă este un element vital al oricărei societăți libere și democratice. Adoptarea de astăzi demonstrează angajamentul continuu al UE de a proteja jurnaliștii și de a garanta libertatea și pluralismul mass-media”, a declarat Benjamin Dalle, ministrul flamand pentru afaceri bruxelleze, tineret, mass-media și combaterea sărăciei.

Amenințare tot mai mare la adresa libertății presei

Regulamentul răspunde preocupărilor tot mai mari din UE cu privire la politizarea mass-mediei și la lipsa de transparență a proprietății mass-media și a alocării fondurilor de stat pentru publicitate către furnizorii de servicii mass-media. Acesta urmărește să instituie măsuri de protecție pentru a combate interferența politică în deciziile editoriale, atât pentru furnizorii de servicii media private, cât și pentru cei publici, pentru a proteja jurnaliștii și sursele acestora și pentru a garanta libertatea și pluralismul mass-media.

Un nou organism pentru servicii media

EMFA se bazează pe dispozițiile Directivei privind serviciile media audiovizuale (DSMA) din 2018. În special, aceasta introduce un organism european independent pentru servicii media care să înlocuiască grupul de reglementare (ERGA) instituit în temeiul DSMA. Organismul va fi alcătuit din autorități naționale din domeniul mass-media și va consilia și sprijini Comisia și va promova aplicarea consecventă a dispozițiilor-cheie ale noii legi EMFA și ale directivei DSMA în toate statele membre, inclusiv prin furnizarea de avize și prin sprijinirea Comisiei în elaborarea de orientări.

Regulamentul va fi semnat, publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE adoptă cadrul juridic privind portofelul digital european, ridicând povara birocrației de pe umerii europenilor

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat un nou cadru pentru o identitate digitală europeană (eID), asigurând astfel o identitate digitală sigură și de încredere pentru toți cetățenii europeni.

”Adoptarea regulamentului european privind identitatea digitală reprezintă o etapă importantă în transformarea digitală a societății noastre. A le permite cetățenilor să aibă un portofel digital european unic și sigur, păstrând în același timp controlul deplin asupra datelor lor personale, reprezintă un pas înainte esențial pentru UE, care va stabili un punct de referință la nivel mondial în domeniul digital și va spori securitatea atunci când se utilizează serviciile online. În plus, prin plasarea cetățenilor în centrul atenției, regulamentul european privind identitatea digitală contribuie la îmbunătățirea și simplificarea semnificativă a accesului la serviciile publice online. Cetățenii nu ar trebui să fie nevoiți să suporte povara complexității administrative și instituționale”, a transmis Mathieu Michel, secretarul de stat belgian pentru digitalizare, simplificare administrativă, protecția vieții private și reglementarea în domeniul construcțiilor.

Portofelul european pentru identitate digitală

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, regulamentul revizuit constituie o schimbare clară de paradigmă pentru identitatea digitală în Europa. Acesta urmărește să asigure accesul universal al cetățenilor și al întreprinderilor din întreaga Europă la identificarea și autentificarea electronică sigură și de încredere.

În conformitate cu noua legislație, statele membre vor oferi cetățenilor și întreprinderilor portofele digitale care vor putea să facă legătura între identitățile digitale naționale și dovada altor atribute personale (de exemplu, permis de conducere, calificări, cont bancar). Cetățenii își vor putea dovedi identitatea și vor putea partaja documente electronice din portofelele lor digitale pur și simplu, cu ajutorul telefoanelor lor mobile.

Noile portofele europene pentru identitate digitală (European Digital Identity Wallets – EDIW) vor permite tuturor cetățenilor să acceseze serviciile online cu ajutorul identificării lor digitale naționale, care va fi recunoscută în întreaga UE, fără a fi nevoiți să utilizeze metode de identificare private sau să partajeze inutil date personale. Controlul utilizatorilor garantează că vor fi partajate doar informațiile care trebuie partajate.

Principalele elemente ale regulamentului revizuit

Colegislatorii au menținut orientarea generală a propunerii Comisiei pentru un cadru modernizat care va îmbunătăți eficacitatea și va extinde beneficiile unei identități digitale sigure și convenabile la sectorul privat și pentru utilizarea mobilă. Discuțiile interinstituționale au consolidat legislația în mai multe domenii care sunt importante pentru cetățeni. Portofelul va conține un tablou de bord al tuturor tranzacțiilor accesibile titularului său atât online, cât și offline, va oferi posibilitatea de a raporta eventualele încălcări ale protecției datelor și va permite interacțiunea între portofele. În plus, cetățenii vor putea integra portofelul în sistemele naționale de identitate electronică existente și vor putea beneficia de semnături electronice gratuite pentru uz neprofesional. Principalele elemente ale legii revizuite pot fi rezumate după cum urmează:

  • până în 2026, fiecare stat membru trebuie să pună la dispoziția cetățenilor săi un portofel pentru identitate digitală și să accepte EDIW-uri din alte state membre, în conformitate cu regulamentul revizuit
  • au fost incluse suficiente garanții pentru a evita discriminarea celor care aleg să nu utilizeze portofelul, care va rămâne întotdeauna voluntar
  • modelul de afaceri al portofelului: emiterea, utilizarea și revocarea vor fi gratuite pentru toate persoanele fizice
  • validarea atestării electronice a atributelor: statele membre sunt obligate să furnizeze gratuit mecanisme de validare doar pentru a verifica autenticitatea și validitatea portofelului și identitatea părților care se bazează pe acesta.
  • codul portofelelor: componentele software ale aplicației vor fi open source, dar statele membre dispun de o marjă de manevră astfel încât, din motive justificate, să nu fie necesară dezvăluirea unor componente specifice, altele decât cele instalate pe dispozitivele utilizatorilor.
  • a fost asigurată coerența între portofel ca formă de identitate electronică și sistemul în cadrul căruia este emis.

În cele din urmă, legislația revizuită clarifică domeniul de aplicare al certificatelor de autentificare a site-urilor web calificate (QWAC), ceea ce garantează că utilizatorii pot verifica cine se află în spatele unui site web, păstrând în același timp normele și standardele de securitate actuale bine stabilite în domeniu.

Regulamentul revizuit va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în următoarele săptămâni și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Regulamentul va fi pus în aplicare integral până în 2026.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA12 mins ago

Marcel Ciolacu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Internațional Timișoara: Investiții ca aceasta arată că România este pregătită să adere la Schengen cu frontierele aeriene și maritime

REPUBLICA MOLDOVA51 mins ago

Guvernul României a adoptat Programul multianual strategic de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară 2024-2027. R. Moldova va continua să fie beneficiarul prioritar

ROMÂNIA1 hour ago

Nicolae Ciucă: Noul terminal de la Aeroportul Timișoara, un succes “clădit cu bani europeni”. Următorul obiectiv este aderarea deplină cât mai rapidă la Schengen

G201 hour ago

O invitare a lui Vladimir Putin la summitul G20 din Brazilia trebuie să fie rezultatul unui consens, consideră Emmanuel Macron

ROMÂNIA1 hour ago

Lucian Bode: Inaugurarea terminalului de plecări externe al Aeroportului Timișoara marchează simbolic aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele ARICE, Rareș Burlacu, prezintă avantajele României în vederea intensificării colaborării economice cu țările din OIF: Suntem ”un vector al inovației și perseverenței”

NATO2 hours ago

Ambasadorul Franței, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: Cooperarea armatelor noastre pe flancul estic, dovada că relațiile franco-română nu au fost niciodată atât de puternice în NATO

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski îi cere președintelui Camerei Reprezentanților să ”adopte rapid” ajutorul militar american ”vital” pentru Ucraina

U.E.4 hours ago

Donald Tusk consideră că ”războiul nu mai este un concept din trecut”: Invazia rusă în Ucraina anunță o nouă eră în Europa

NATO4 hours ago

Două decenii de la cel mai mare val de extindere din istoria NATO. Klaus Iohannis: Aderarea la Alianță a marcat reintegrarea României în familia transatlantică

ROMÂNIA12 mins ago

Marcel Ciolacu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Internațional Timișoara: Investiții ca aceasta arată că România este pregătită să adere la Schengen cu frontierele aeriene și maritime

ROMÂNIA23 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

Trending