Bio România: Dacă se reduce TVA la produsele bio procesate, statul câştigă din impozite şi taxe

supermarketStatul roman va castiga din taxele si impozitele din industria procesatoare, daca se va reduce TVA la produsele bio procesate, si va putea exporta aceste produse bio cu valoare adaugata mare, potrivit Asociatiei Bio Romania.

În caz contrar, România va rămâne un importator de alimente ecologice procesate şi un exportator de materii prime bio, în special cereale, întrucât TVA la export este de 0%, argumentează asociația într-un comunicat remis presei.

“În ceea ce priveşte alimentele ecologice din import, dorim să atragem atenţia că, prin majorarea TVA de la 19 la 24%, s-a blocat dezvoltarea sectorului de procesare în sistem ecologic (bio) din România, deoarece în vestul Europei TVA la aceste alimente este între 0 şi 5%. Dacă nu se va reduce TVA la alimentele bio, România va rămâne un importator de alimente ecologice procesate, aşa cum de altfel este în prezent, şi un exportator de materii prime bio (în special cereale), la export TVA fiind de 0%. Dacă se reduce TVA la produsele bio procesate, statul român câştigă din taxele şi impozitele din industria procesatoare şi vom putea exporta aceste produse bio cu valoare adăugată mare“, se menţionează în comunicat.

“Strategia Asociaţiei Bio România este şi de a certifica produsele tradiţionale în sistem ecologic, după certificarea pajiştilor şi păşunilor în acelaşi sistem. Deja mai mult de jumătate din produsele bio româneşti sunt obţinute în sistem tradiţional. Avem peste un milion de hectare de păşuni şi pajişti certificate bio. Asociaţia, prin programul Fermierul BIO, doreşte conversia fermierilor din agricultura de subzistenţă în mici ferme bio, dezvoltarea fermelor familiale bio, care constituie o prioritate a actualului Guvern. Reducerea TVA la alimentele bio include şi alimentul tradiţional autentic, aliment care mai are nevoie doar de certificarea bio”, se arată în comunicat.

Asociaţia Bio România face un apel la toţi politicienii să pună deasupra disputelor politice sănătatea oamenilor şi a naturii.

“Facem un apel sincer la toţi politicienii români ca obiectivele fundamentale ale vieţii, cum ar fi sănătatea oamenilor şi sănătatea naturii, să fie deasupra tuturor disputelor politice”.

Comunicat de presa Bio Romania integral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.