NATO
Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”
Published
1 year agoon
By
Teodora IonPremierul Nicolae Ciucă a evidențiat importanța revizuirii planurilor de apărare, prin planuri de reziliență și planificarea contracarării riscurilor și amenințărilor prezente, în contextul în care, o ”putere regională ca Rusia merge spre un război de uzură”.
Acesta a participat joi la cea de-a șaptea ediție a “Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor, unde a susținut un discurs în cadrul panelului dedicat sporirii rezilienței statelor afectate de crizele actuale prin cooperare.
”Doamnelor și domnilor, lumea s-a schimbat și totul în materie de securitate s-a rescris și trebuie revizuit în regiunea Mării Negre, unde se consumă o mare parte a componentelor acestui război de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina. Desigur, avem cele mai clare elemente ale definiției unui război de cucerire, dar, totodată și a unui război neocolonial – Rusia împotriva Ucrainei – care se desprinde de imperiu, un adevărat război de independență al Ucrainei. Dacă toate evaluările privind situația de securitate a Estului Europei, amenințările, riscurile și vulnerabilitățile regiunii aveau abordarea conservatoare post Război Rece, cu Rusia angajată și partener, eventual competitor și rival, am văzut cu ocazia lui 24 februarie 2022 trecerea spre o nouă paradigmă a războiului pe scară largă de durată, de mare intensitate ca amenințare”, a menționat prim-ministrul în debutul intervenției sale.
În contextul dat, ”pe planșa de lucru revine constructul industriei de apărare, care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici, tehnologizate și sofisticate de profesioniști, care trebuie să revină la armate de masă, cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă pentru a face față unui război pe scară largă, un război lung și de înaltă intensitate care epuizează resursele, nu doar ale țării aflată în conflict, dar și a țărilor Europei”, consideră Ciucă.
”Libertatea survolului și libertatea circulației maritime, libertatea navigației în apele teritoriale, zone economice exclusive și zona internațională liberă din Marea Neagră creează o componentă distinctă de amenințări de securitate care reclamă întărirea prezenței alianței”, a evidențiat premierul.
Făcând trimitere la abuzurile Rusiei, acesta a amintit că a ridicat ”de mai multe ori problema acestor zone de interdicție în arealul Mării Negre, care au limitat și, uneori, au blocat libertatea de navigație în Marea Neagră”.
”În afară de zone interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciții de tragere, pentru operațiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionul lui rus de vânătoare sau o intervenție similară și periculoasă, dar sub denumirea operațiunii directe calificate, fără utilizarea armamentului din dotare, la adresa avionului polonez participant la o misiune europeană FRONTEX, într-un zbor agresiv și imprudent, periculos și descurajator al aeronavelor ruse. La capitolul amenințări trebuie să reținem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră, care nu vizează exclusiv Ucraina, acolo unde a anunțat exerciții militare continue de luni de zile și, așa cum spuneam, chiar de ani, practic, chiar dinainte de izbucnire a conflictului. Și pentru că-mi aduc foarte bine aminte, am ridicat de mai multe ori problema acestor zone de interdicție în arealul Mării Negre, care au limitat și, uneori, au blocat libertatea de navigație în Marea Neagră”, a detaliat Ciucă.
Din punctul său de vedere, ”siguranța navigației, libertatea circulației vaselor comerciale și turistice vizează nu numai ruta Nord-Sud, cu precădere Odesa-Istanbul, ci și ruta de navigație est-vest, din Caucaz spre Europa, de unde tema stringentă a capacității de a apăra și proteja libertatea comerțului între porturile georgiene și Constanța”.
”Exerciții reale sau imaginare, crearea artificială a unor zone de război și pericol pentru circulația vaselor comerciale, blocarea acestora în porturi sau interceptarea lor, toate au fost subiecte de discuții și amenințări directe la securitatea maritimă ce trebuie reglementate corespunzător și cuprinse în planuri de acțiuni, dar și în proiecte de prezervare a libertății de circulație, inclusiv prin însoțirea transporturilor de nave de patrulare militare care să salvgardeze tranzitul”, a mai spus premierul.
Oficialul român a făcut trimitere și la proiectele pe care le are în vedere Uniunea Europeană pentru a-și asigura independența energetică și relevanța Mării Negre în acest context.
”Pe aici trece Coridorul strategic est-vest, Marea Neagră – Marea Caspică. Uniunea Europeană are perspectiva plasării pe fundul Mării Negre a unui cablu de date și cablu de energie verde provenită din energia eoliană produsă în Azerbaidjan, venită pe ruta Azerbaijan – Georgia – România – Ungaria și, de acolo, spre celelalte țări din Uniunea Europeană. Aici putem adăuga referințe multiple. Coridorul de transport, comerț, energie ce traversează de la est la vest regiunea Mării Negre, ce se află în diferite stadii de dezvoltare. Apoi, este vorba despre transportul existent și noi coridoare vizând petrol și gaze pe direcția est-vest, inclusiv petrolul și gazele din Asia Centrală, cu precădere din Kazahstan, care încearcă să evite monopolul și constrângerile CPC, Coridorul nord-caspic controlat de Rusia la Novorossiisk, sursă care aprovizionează și România. Deja sunt pași importanți făcuți pe coridorul Kazahstan-Azerbaidjan ca legătură transcaspică, de unde intră fie în conducta BTC la Ceyhan, fie poate urma ruta pe cale ferată la Batumi și pe vase către Constanța, deci pe un transport de la est la vest și desigur, și în sens invers. Nu în ultimul rând, un consorțiu România-Azerbaidjan studiază astăzi și a comandat evaluarea fezabilității pentru transport de gaz lichefiat pe ruta Kulevi-Constanța. Studiul de fezabilitate urmează să fie finalizat în 12 luni și prevede o stație de lichefiere la Kulevi și una de de-lichefiere la Constanța Sud și introducerea gazului în conducte, de aici putând să fie transportat oriunde prin sistemul BRUA, care, iată, devine din ce în ce mai relevant”, a detaliat prim-ministrul.
Această ultimă variantă are potențialul de a ”profila România ca hub de gaze pentru statele vecine, Republica Moldova, în primul rând, din producție proprie sau din import pe rute alternative”.
Securitatea maritimă la Marea Neagră este indisolubil legată de securitatea platformelor de forare din zonele economice exclusive, a mai spus Nicolae Ciucă.
”Rusia a conturat agresiunea sa militară și preluarea platformelor de forare ucrainene şi a resurselor extrase. Subiectul e discutat la nivel aliat, iar prima responsabilitate revine statului, cu sprijinul aliat, pe toată dimensiunea de infrastructură critică şi infrastructură submarină critică. În aceste condiții, analizând ceea ce s-a întâmplat în Ucraina după aproximativ un an şi jumătate, și pentru că reziliența este unul din subiectele principale ale conferinței, putem spune că reziliența presupune ca societățile care dau sprijinul politic și susținerea, rezervele de personal militar și capabilitățile să fie dispuse să lupte, să aibă motivația și moralul necesare, dar și să accepte un nivel de pierderi și costuri pe care le presupune apărarea teritoriului național. Patriotismul, abnegația, sacrificiul de sine al unei națiuni nu au cum să fie înlocuite de altceva”, a adăugat premierul.
Nicolae Ciucă nu a omis să puncteze că securitatea Republicii Moldova este ”pe deplin interdependentă cu securitatea Ucrainei”, astfel victoria acesteia din urmă este vitală.
”Este un efort general al întregii societăți, apoi, un efort aliat, dar care ne privește direct și privește și capacitatea de sprijin a Ucrainei, cu tot ceea ce putem, pentru a câștiga acest război, tot așa cum trebuie să sprijinim și Republica Moldova, pentru a contracara efectele secundare ale războiului curent, securitatea sa fiind pe deplin interdependentă cu securitatea Ucrainei”, a explicat prim-ministrul.
Înainte de a-și încheia intervenția, Nicolae Ciucă a dat asigurări că ”România are și resursa umană, are și celelalte resurse prin care poate cu adevărat să dea consistență propriei reziliențe, iar acest lucru s-a putut demonstra”.
”În toate condițiile create de acest conflict la granița noastră, cu toate problemele pe care le-a creat în energie – pentru că am vorbit despre energie și nevoia de a găsi noi surse de energie-, în inflație, în tot ce a însemnat lanț logistic și de aprovizionare, și multe altele, țara noastră, totuși, a reușit – și o spun fără mândria păcatului biblic – că am reușit să avem o creștere economică de 4,7%, să asigurăm atragerea de fonduri europene care a atins cea mai mare sumă, să convingem partenerii străini – și aici sunt foarte mulți reprezentanți ai ambasadelor, specialiști profesioniști care participă la această conferință, cărora le mulțumesc. Am reușit, deci, să atragem foarte multe investiții străine. Am reușit să avem o relație cât se poate de onestă și consolidată în interiorul parteneriatelor strategice, începând cu parteneriatul strategic cu Statele Unite, parteneriatul strategic cu Franța, cu Marea Britanie – nu vreau să uit pe cineva – cu toți, cu cei cu care avem aceste parteneriate strategice și nu numai, ci cu toți ceilalți care au văzut potențialul țării noastre și oportunitățile de a putea să facem ceea ce este necesar împreună, pentru a crește reziliența, nu doar a unei țări, și a crește reziliența în regiune, în interiorul Uniunii Europene, în interiorul Alianței Nord-Atlantice, mă bucur foarte mult că România, în această perioadă, a rămas acel pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre și în Balcani. Sunt aici doi prieteni foarte buni cu care am slujit împreună, în uniformă – Phil, James -, care sunt convins că își aduc aminte de fiecare dată că le spuneam că țara aceasta este pivotul regional, iată că, după atâta timp, astăzi, România cu adevărat poate fi considerată pivot regional. Vă mulțumesc și vă doresc succes în continuare”, a conchis premierul.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic
Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament
Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu
Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei
Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”
Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene
INTERNAȚIONAL
Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”
Published
10 hours agoon
September 7, 2024By
REDACTIASecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut vineri ţărilor care sprijină militar Ucraina în războiul cu Rusia să furnizeze mai multe arme Kievului, considerând că aceasta este modalitatea de a pune capăt acestui război şi a acuzat China că prin sprijinul indirect pe care-l oferă Rusiei contribuie semnificativ la prelungirea conflictului, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.
„Ucraina are nevoie de mai mult sprijin militar, acum! Modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război este de a trimite mai multe arme Ucrainei”, a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă la Oslo cu premierul norvegian Jonas Gahr Stare.
De asemenea, el a acuzat China că-şi aduce o contribuţie „decisivă” în susţinerea industriei militare ruse şi a transmis Beijingului că această susţinere continuă oferită Moscovei i-ar putea afecta interesele şi reputaţia.
„Facem apel către China să nu mai susţină războiul ilegal al Rusiei, China nu poate continua să facă acest lucru”, a indicat secretarul general al NATO.
Apelul lui Stoltenberg survine în timp ce la baza militară americană de la Ramstein din vestul Germaniei are loc o nouă reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, din care fac parte ţările ce oferă acestei ţări ajutor militar în războiul cu Rusia, întâlnire la care este prezent şi preşedintele ucrainean.
În cadrul reuniunii desfășurate la baza americană Ramstein, Volodimir Zelenski a solicitat „mai multe arme” de la aliații Ucrainei pentru a sprijini forțele ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse, în special în regiunea Donețk din estul țării. După reuniunea din Germania, Zelenski a anunțat că se va deplasa în Italia pentru a participa la un forum economic și pentru negocieri cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni.
NATO
Estonia acuză serviciul de informații al armatei ruse GRU de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei și țărilor NATO
Published
1 day agoon
September 6, 2024Estonia a acuzat joi Serviciul de informații militare al armatei ruse (GRU) că a lansat atacuri cibernetice asupra Ucrainei și asupra unor state membre NATO și UE, inclusiv Estonia, începând din 2020, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe estonian, citat de AFP, preluat de Agerpres.
În 2020, trei ministere estoniene au fost vizate de atacuri cibernetice majore. „Estonia a atribuit aceste atacuri membrilor unității 29155 a Serviciului de informații militare al armatei ruse”, a subliniat Ministerul de Externe estonian.
„O anchetă națională și internațională întreprinsă în zece țări a arătat că obiectivul Rusiei era de a provoca distrugeri sistemelor informatice naționale, de a obţine informaţii sensibile şi de a da o lovitură sentimentului nostru de securitate”, a declarat ministrul estonian al afacerilor externe Margus Tsahkna.
Parchetul estonian a detaliat că unitatea GRU a achiziționat capabilități cibernetice și a lansat atacuri împotriva Ucrainei și a altor state membre NATO și UE, inclusiv Estonia, încă din 2020.
În cadrul operațiunii comune „Toy Soldier”, desfășurată în cooperare cu 14 servicii din zece state, au fost identificați trei ofițeri ai unității 29155: Iuri Denisov, Vitali Șevcenko și Nikolai Korceaghin, toți aflați în Rusia. Curtea de Justiție a Estoniei a emis mandate internaționale de arestare pe numele lor.
„Unitatea militară 29155 a GRU este responsabilă de o tentativă de lovitură de stat, operațiuni de sabotaj și diversiune, precum și de tentative de asasinat în Europa”, a mai declarat Parchetul estonian, subliniind că scopul Moscovei este „de a distruge și remodela arhitectura de securitate europeană și ordinea mondială”.
NATO
Zelenski: Furnizarea unui sistem Patriot de către România, “o dovadă puternică a adevăratei prietenii și a parteneriatului strategic dintre țările noastre”
Published
2 days agoon
September 5, 2024Legea aprobată de România prin care va dona un sistem Patriot către Ucraina este “o contribuție semnificativă la consolidarea protecției cerului nostru, a cetățenilor noștri și a infrastructurii civile împotriva terorii rachetelor rusești”, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Într-o reacție difuzată pe Twitter, Zelenski s-a arătat “profund recunoscător președintelui Klaus Iohannis, Guvernului și Parlamentului României pentru decizia lor de a furniza Ucrainei sistemul Patriot“.
Liderul ucrainean a subliniat că această decizie reprezintă și o “dovadă puternică a adevăratei prietenii și a parteneriatului strategic dintre țările noastre“.
“Fiecare acțiune decisivă ca aceasta salvează nenumărate vieți și suntem recunoscători tuturor partenerilor noștri care iau măsuri ferme în combaterea terorismului rusesc. În timp ce lucrăm activ pentru a proteja populația de agresiunea rusă din Ucraina, acest sistem de apărare aeriană nu numai că ne protejează națiunea, ci și sporește securitatea pe termen lung pentru partenerii noștri și pentru întreaga regiune”, a conchis el.
I am deeply grateful to President @KlausIohannis, the Government, and Parliament of Romania for their decision to provide Ukraine with the Patriot system.
This is a significant contribution to strengthening the protection of our skies, our citizens, and civilian infrastructure…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 5, 2024
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi.
Legea privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea “Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. a fost adoptată marți de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Votul din Camera Deputaților a venit la o zi distanță după ce Senatul a aprobat proiectul de lege, în aceeași zi în care Guvernul a adoptat acest proiect de lege pentru a fi trimis Parlamentului. Decizia a fost salutată de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer Patriot, în configuraţia convenită cu partenerul american.
De asemenea, potrivit legii, “se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales – (FMS) pentru achiziţionarea a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special”.
Totodată, Ministerul Apărării Naţionale este abilitat să asigure sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis în luna iunie, la reuniunea la care a aprobat obiectivele României pentru summitul NATO, că România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot, devenind al treilea aliat NATO după SUA și Germania care acordă un astfel de sprijin.
Decizia Bucureștiului a fost întâmpinată cu deschidere de Statele Unite, prin vocea consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Potrivit deciziei CSAT, această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.
Anterior deciziei CSAT, subiectul a fost abordat de președintele Klaus Iohannis pe 7 mai, la Casa Albă, cu președintele american Joe Biden.
La summitul NATO de la Washington, președintele american Joe Biden, președintele român Klaus Iohannis, premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-au reafirmat, într-o declarație comună, angajamentul de a oferi Ucrainei capacități suplimentare de apărare aeriană, pe măsură ce aceasta se apără împotriva agresiunii continue a Rusiei, inclusiv atacurile deliberate asupra orașelor ucrainene și infrastructurii civile și critice.
Concrete & Design Solutions
Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic
Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament
Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu
Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei
Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”
Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE
Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene
UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina
Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor
România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”
Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”
Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Social-democrații europeni și cei ai cancelarului german Olaf Scholz îl susțin pe Victor Negrescu în obținerea poziției de vicepreședinte în Comisia Europeană
- POLITICĂ2 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă