Connect with us

NATO

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a evidențiat importanța revizuirii planurilor de apărare, prin planuri de reziliență și planificarea contracarării riscurilor și amenințărilor prezente, în contextul în care, o ”putere regională ca Rusia merge spre un război de uzură”.

Acesta a participat joi la cea de-a șaptea ediție a “Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor, unde a susținut un discurs în cadrul panelului dedicat sporirii rezilienței statelor afectate de crizele actuale prin cooperare.

”Doamnelor și domnilor, lumea s-a schimbat și totul în materie de securitate s-a rescris și trebuie revizuit în regiunea Mării Negre, unde se consumă o mare parte a componentelor acestui război de agresiune pe scară largă al Rusiei în Ucraina. Desigur, avem cele mai clare elemente ale definiției unui război de cucerire, dar, totodată și a unui război neocolonial – Rusia împotriva Ucrainei – care se desprinde de imperiu, un adevărat război de independență al Ucrainei. Dacă toate evaluările privind situația de securitate a Estului Europei, amenințările, riscurile și vulnerabilitățile regiunii aveau abordarea conservatoare post Război Rece, cu Rusia angajată și partener, eventual competitor și rival, am văzut cu ocazia lui 24 februarie 2022 trecerea spre o nouă paradigmă a războiului pe scară largă de durată, de mare intensitate ca amenințare”, a menționat prim-ministrul în debutul intervenției sale.

În contextul dat, ”pe planșa de lucru revine constructul industriei de apărare, care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici, tehnologizate și sofisticate de profesioniști, care trebuie să revină la armate de masă, cu rezerve la nivelul întregii societăți și capacități de mobilizare extinsă pentru a face față unui război pe scară largă, un război lung și de înaltă intensitate care epuizează resursele, nu doar ale țării aflată în conflict, dar și a țărilor Europei”, consideră Ciucă.

Libertatea survolului și libertatea circulației maritime, libertatea navigației în apele teritoriale, zone economice exclusive și zona internațională liberă din Marea Neagră creează o componentă distinctă de amenințări de securitate care reclamă întărirea prezenței alianței”, a evidențiat premierul.

Făcând trimitere la abuzurile Rusiei, acesta a amintit că a ridicat ”de mai multe ori problema acestor zone de interdicție în arealul Mării Negre, care au limitat și, uneori, au blocat libertatea de navigație în Marea Neagră”.

”În afară de zone interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciții de tragere, pentru operațiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionul lui rus de vânătoare sau o intervenție similară și periculoasă, dar sub denumirea operațiunii directe calificate, fără utilizarea armamentului din dotare, la adresa avionului polonez participant la o misiune europeană FRONTEX, într-un zbor agresiv și imprudent, periculos și descurajator al aeronavelor ruse. La capitolul amenințări trebuie să reținem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră, care nu vizează exclusiv Ucraina, acolo unde a anunțat exerciții militare continue de luni de zile și, așa cum spuneam, chiar de ani, practic, chiar dinainte de izbucnire a conflictului. Și pentru că-mi aduc foarte bine aminte, am ridicat de mai multe ori problema acestor zone de interdicție în arealul Mării Negre, care au limitat și, uneori, au blocat libertatea de navigație în Marea Neagră”, a detaliat Ciucă.

Din punctul său de vedere, ”siguranța navigației, libertatea circulației vaselor comerciale și turistice vizează nu numai ruta Nord-Sud, cu precădere Odesa-Istanbul, ci și ruta de navigație est-vest, din Caucaz spre Europa, de unde tema stringentă a capacității de a apăra și proteja libertatea comerțului între porturile georgiene și Constanța”.

”Exerciții reale sau imaginare, crearea artificială a unor zone de război și pericol pentru circulația vaselor comerciale, blocarea acestora în porturi sau interceptarea lor, toate au fost subiecte de discuții și amenințări directe la securitatea maritimă ce trebuie reglementate corespunzător și cuprinse în planuri de acțiuni, dar și în proiecte de prezervare a libertății de circulație, inclusiv prin însoțirea transporturilor de nave de patrulare militare care să salvgardeze tranzitul”, a mai spus premierul.

Oficialul român a făcut trimitere și la proiectele pe care le are în vedere Uniunea Europeană pentru a-și asigura independența energetică și relevanța Mării Negre în acest context.

”Pe aici trece Coridorul strategic est-vest, Marea Neagră – Marea Caspică. Uniunea Europeană are perspectiva plasării pe fundul Mării Negre a unui cablu de date și cablu de energie verde provenită din energia eoliană produsă în Azerbaidjan, venită pe ruta Azerbaijan – Georgia – România – Ungaria și, de acolo, spre celelalte țări din Uniunea Europeană. Aici putem adăuga referințe multiple. Coridorul de transport, comerț, energie ce traversează de la est la vest regiunea Mării Negre, ce se află în diferite stadii de dezvoltare. Apoi, este vorba despre transportul existent și noi coridoare vizând petrol și gaze pe direcția est-vest, inclusiv petrolul și gazele din Asia Centrală, cu precădere din Kazahstan, care încearcă să evite monopolul și constrângerile CPC, Coridorul nord-caspic controlat de Rusia la Novorossiisk, sursă care aprovizionează și România. Deja sunt pași importanți făcuți pe coridorul Kazahstan-Azerbaidjan ca legătură transcaspică, de unde intră fie în conducta BTC la Ceyhan, fie poate urma ruta pe cale ferată la Batumi și pe vase către Constanța, deci pe un transport de la est la vest și desigur, și în sens invers. Nu în ultimul rând, un consorțiu România-Azerbaidjan studiază astăzi și a comandat evaluarea fezabilității pentru transport de gaz lichefiat pe ruta Kulevi-Constanța. Studiul de fezabilitate urmează să fie finalizat în 12 luni și prevede o stație de lichefiere la Kulevi și una de de-lichefiere la Constanța Sud și introducerea gazului în conducte, de aici putând să fie transportat oriunde prin sistemul BRUA, care, iată, devine din ce în ce mai relevant”, a detaliat prim-ministrul.

Această ultimă variantă are potențialul de a ”profila România ca hub de gaze pentru statele vecine, Republica Moldova, în primul rând, din producție proprie sau din import pe rute alternative”.

Securitatea maritimă la Marea Neagră este indisolubil legată de securitatea platformelor de forare din zonele economice exclusive, a mai spus Nicolae Ciucă.

”Rusia a conturat agresiunea sa militară și preluarea platformelor de forare ucrainene şi a resurselor extrase. Subiectul e discutat la nivel aliat, iar prima responsabilitate revine statului, cu sprijinul aliat, pe toată dimensiunea de infrastructură critică şi infrastructură submarină critică. În aceste condiții,  analizând ceea ce s-a întâmplat în Ucraina după aproximativ un an şi jumătate, și pentru că reziliența este unul din subiectele principale ale conferinței, putem spune că reziliența presupune ca societățile care dau sprijinul politic și susținerea, rezervele de personal militar și capabilitățile să fie dispuse să lupte, să aibă motivația și moralul necesare, dar și să accepte un nivel de pierderi și costuri pe care le presupune apărarea teritoriului național. Patriotismul, abnegația, sacrificiul de sine al unei națiuni nu au cum să fie înlocuite de altceva”, a adăugat premierul.

Nicolae Ciucă nu a omis să puncteze că securitatea Republicii Moldova este ”pe deplin interdependentă cu securitatea Ucrainei”, astfel victoria acesteia din urmă este vitală.

”Este un efort general al întregii societăți, apoi, un efort aliat, dar care ne privește direct și privește și capacitatea de sprijin a Ucrainei, cu tot ceea ce putem, pentru a câștiga acest război, tot așa cum trebuie să sprijinim și Republica Moldova, pentru a contracara efectele secundare ale războiului curent, securitatea sa fiind pe deplin interdependentă cu securitatea Ucrainei”, a explicat prim-ministrul.

Înainte de a-și încheia intervenția, Nicolae Ciucă a dat asigurări că ”România are și resursa umană, are și celelalte resurse prin care poate cu adevărat să dea consistență propriei reziliențe, iar acest lucru s-a putut demonstra”.

”În toate condițiile create de acest conflict la granița noastră, cu toate problemele pe care le-a creat în energie – pentru că am vorbit despre energie și nevoia de a găsi noi surse de energie-, în inflație, în tot ce a însemnat lanț logistic și de aprovizionare, și multe altele, țara noastră, totuși, a reușit – și o spun fără mândria păcatului biblic – că am reușit să avem o creștere economică de 4,7%, să asigurăm atragerea de fonduri europene care a atins cea mai mare sumă, să convingem partenerii străini – și aici sunt foarte mulți reprezentanți ai ambasadelor, specialiști profesioniști care participă la această conferință, cărora le mulțumesc. Am reușit, deci, să atragem foarte multe investiții străine. Am reușit să avem o relație cât se poate de onestă și consolidată în interiorul parteneriatelor strategice, începând cu parteneriatul strategic cu Statele Unite, parteneriatul strategic cu Franța, cu Marea Britanie – nu vreau să uit pe cineva – cu toți, cu cei cu care avem aceste parteneriate strategice și nu numai, ci cu toți ceilalți care au văzut potențialul țării noastre și oportunitățile de a putea să facem ceea ce este necesar împreună, pentru a crește reziliența, nu doar a unei țări, și a crește reziliența în regiune, în interiorul Uniunii Europene, în interiorul Alianței Nord-Atlantice, mă bucur foarte mult că România, în această perioadă, a rămas acel pilon de stabilitate în regiunea Mării Negre și în Balcani. Sunt aici doi prieteni foarte buni cu care am slujit împreună, în uniformă – Phil, James -, care sunt convins că își aduc aminte de fiecare dată că le spuneam că țara aceasta este pivotul regional, iată că, după atâta timp, astăzi, România cu adevărat poate fi considerată pivot regional. Vă mulțumesc și vă doresc succes în continuare”, a conchis premierul.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Forțele Aeriene SUA își extind raza de acțiune în sud-estul Europei. Americanii au finalizat o investiție de 34 de milioane de dolari la Baza de la Câmpia Turzii

Published

on

© Baza 71 Aeriana Câmpia Turzii/ Facebook

Oficialii militari americani au marcat marți finalizarea unei modernizări de 34 de milioane de dolari la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, o bază strategică din centrul României, unde peste 100 de milioane de dolari sunt cheltuite pentru inițiative menite să extindă raza de acțiune a Forțelor Aeriene americane în sud-estul Europei, relatează publicația americană Stripes.

Lucrările la Baza 71 Aeriană includ o nouă facilitate de operațiuni a escadrilei, un hangar pentru avioane și o platformă de parcare, potrivit unei declarații de marți a Corpului de ingineri al Armatei SUA, menționează sursa citată.

Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca “centru principal” pentru planificarea și dirijarea misiunilor care operează de la bază, a precizat Corpul de Armată.

Între timp, un nou hangar de aeronave de 14.000 de metri pătrați a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane de război NATO.

“Aceste proiecte contribuie la asigurarea faptului că baza poate susține operațiunile avioanelor și echipajelor SUA și NATO”, se arată în comunicat.

 

România a fost un punct central pentru Pentagon, care încearcă să intensifice operațiunile în regiunea Mării Negre. Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene zboară în mod obișnuit și drone MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate suplimentară de supraveghere nu departe de granița României cu Ucraina.

Inițiativele de la Câmpia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de construcții la bază, care implică alte nouă proiecte și depășește în total 100 de milioane de dolari. 

Alte construcții în valoare de 220 de milioane de dolari au loc la alte instalații din România, inclusiv la un teren de antrenament din Cincu și la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal centru de operațiuni al armatei americane în România.

Proiectele din România “contribuie la pregătirea și capacitatea de reacție a forțelor americane din Europa” și “consolidează apărarea și securitatea colectivă a aliaților din NATO”, a declarat Roger Vogler, șeful departamentului de inginerie și construcții

Fondurile pentru acestea sunt alocate prin intermediul Iniţiativei de Descurajare a US European Command, care se concentrează pe întărirea capabilităţilor militare prin pregătirea teritoriului NATO împotriva agresiunilor ruseşti.

Americanii au început în 2021 lucrările de modernizare ale Bazei Aeriana Câmpia Turzii în care SUA vor investi 152 de milioane de dolari în 15 lucrări de modernizare a infrastructurii bazei. Dintre acestea, 130,5 de milioane de dolari au fost alocate pentru anul trecut și au reprezentat cea mai mare investiție militară americană în Europa pentru anul 2021 prin intermediul Inițiativei pentru Descurajare Europeană, program lansat de SUA în 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Continue Reading

NATO

Secretarul general al NATO evidențiază că ”sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă”: Kievul are nevoie de apărare antiaeriană

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat marți, la New York, că Ucraina are nevoie de apărare antiaeriană urgent, inclusiv de muniție, piese de schimb, întreținere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Dacă vrem încheierea războiului, dacă vrem o pace justă şi de durată, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă. Ucraina are nevoie de multe tipuri diferite de sprijin. Vedem că apărarea aeriană salvează vieţi în fiecare zi în Ucraina şi trebuie să susţinem sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei”, a spus Stoltenberg, aflat la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU.

Apelul său la sprijin militar pentru Ucraina vine după ce, în urmă cu câteva zile, Jens Stoltenberg atrăgea atenția că ”trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”.

”Toţi dorim o pace rapidă. Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem (acest lucru): dacă preşedintele (Volodimir) Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista”, a mai spus secretarul general al NATO.

Luna aceasta SUA demarează antrenarea piloților ucraineni pentru avioanele F-16, tip de aeronavă promis de mai multe țări NATO pentru a ajuta Kievul să susțină contraofensiva în fața forțelor invadatoare ruse.

Și România este parte a acestor eforturi. La sfârșitul lunii august, țara noastră Olanda și Lockheed Martin au semnat scrisoarea pentru înființarea Centrului de pregătire F-16 din România, unde vor fi instruiți și piloți ucraineni.

Continue Reading

NATO

Ministrul apărării și șeful Armatei au discutat, la baza Ramstein, cu șeful Pentagonului și comandantul forțelor NATO în Europa despre impactul agresiunii Rusiei asupra securității la Marea Neagră

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, au avut marți, în marja reuniunii Grupului de Contact pentru Ucraina de la Ramstein, o întrevedere cu secretarul apărării al SUA, Lloyd  Austin şi cu generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Agenda întâlnirii a cuprins discuții privind securitatea la Marea Neagră și impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității euro-atlantice, precum și aspecte importante referitoare la cooperarea româno-americană în domeniul apărării, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În context, ministrul Tîlvăr a mulțumit secretarului american al apărării pentru decizia de a disloca aeronave F-16 americane în România în scopul suplimentării misiunilor NATO de poliție aeriană. De asemenea, oficialul român a menționat eforturile României în ceea ce privește tranzitul de cereale din Ucraina, mai ales în contextul în care secretarul american al apărării a menționat, în deschiderea reuniunii Grupului de Contact, că Rusia a distrus, în ultimele luni cel puțin 280.000 de tone de cereale ucrainene, suficiente pentru a hrăni 10,5 milioane de oameni timp de un an.

„Deciziile strategice luate de România în ultimii 33 de ani cuprind, pe lângă aderarea la NATO și UE şi construirea unui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, cu o componentă extrem de solidă în ceea ce privește securitatea și apărarea. Astăzi, când războiul a revenit în Europa, acest parteneriat este vital pentru securitatea noastră națională. Exprim deosebita apreciere pentru prezența trupelor americane pe teritoriul României, care completează capacitățile noastre naționale şi vă asigur de întreaga noastră deschidere în ceea ce privește consolidarea acestei dimensiuni a cooperării noastre bilaterale“, a transmis ministrul apărării în discuția cu omologul american.

Citiți și Declarație comună SUA-România în domeniul apărării: Forțele americane din România servesc ca factor puternic de descurajare împotriva amenințărilor la adresa integrității teritoriale a NATO

Cei doi înalți oficiali au abordat și situația de securitate de la granița României cu Ucraina. Ministrul Tîlvăr a transmis că autoritățile române sunt preocupate de intensificarea atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii civile și portuare din proximitatea graniței României, care presupune riscuri și pentru cetățenii români care locuiesc în apropierea acestor obiective, fiind în implementare măsuri care să reducă posibilele efecte ale atacurilor Rusiei asupra porturilor dunărene ale Ucrainei.

Oficialul român a subliniat angajamentul României pentru sprijinul constant şi susținut al Ucrainei şi a transmis aprecieri pentru sprijinul oferit de către autoritățile americane în vederea înființării și operaționalizării centrului de instruire pentru piloții F-16, precizând că prin acest demers, România își va consolida rolul de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.

În discuția cu generalul Christopher Cavoli au fost trecute în revistă măsurile luate la nivelul NATO pentru intensificarea misiunilor de vigilență sporită, precum intensificarea activităților specifice monitorizării și cunoașterii situației de securitate, suplimentarea forțelor aliate pe teritoriul național și instruirea în comun cu forțele aliate și partenere. În context, oficialul român a prezentat măsurile adoptate la nivel național pentru sporirea securității la granița cu Ucraina, având în vedere evenimentele recente petrecute în proximitatea frontierei României.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.6 mins ago

Polonia nu mai dorește să aprovizioneze Ucraina cu arme, anunță premierul Mateusz Morawiecki: Ne concentrăm pe modernizarea armatei noastre

Victor Negrescu40 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE1 hour ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU1 hour ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU2 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA3 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA14 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

Victor Negrescu40 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA1 hour ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE15 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU15 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending