REPUBLICA MOLDOVA
Blinken ar putea anunța un „pachet robust” de sprijin pentru independența energetică a R. Moldova în cadrul vizitei la Chișinău
Published
11 months agoon

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va sosi miercuri la Chișinău, marcând prima etapă a unui scurt turneu european destinat consolidării sprijinului pentru Ucraina în rândul aliaților NATO și al țărilor vecine, informează Reuters, preluat de Agerpres.
Turneul lui Blinken are loc în contextul intensificării atacurilor rusești în estul Ucrainei și a avertismentelor președintelui rus, Vladimir Putin, privind utilizarea armelor occidentale de către Kiev pentru a lovi în interiorul Rusiei, care ar putea declanșa un conflict global.
Aceasta va fi a doua vizită a secretarului de stat al SUA la Chișinău, Antony Blinken vizitând Republica Moldova, în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina. Atunci, oficialul american s-a aflat la Chișinău în contextul turneului pe care l-a efectuat în șase țări din regiune și a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu.
James O’Brien, asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, a declarat că este probabil ca SUA să anunțe un „pachet robust” de sprijin pentru independența energetică a Republicii Moldova, fără a oferi detalii suplimentare. De asemenea, O’Brien a subliniat că Washingtonul nu percepe o amenințare militară directă din partea Rusiei asupra regiunii separatiste Transnistria.
După Chișinău, Blinken se va deplasa la Praga pentru o reuniune informală a miniștrilor de externe din țările NATO, axată pe pregătirile pentru summitul din iulie de la Washington. „Nu anticipăm o invitație pentru Ucraina de a se alătura NATO, dar credem că va exista o demonstrație substanțială de sprijin pentru Ucraina, care face eforturi pentru a câștiga războiul”, a declarat O’Brien.
O’Brien a mai adăugat că sprijinul NATO va continua să se concentreze pe construirea forței viitoare a Ucrainei și pe ajutorul în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la UE și, eventual, la NATO. Statele Unite colaborează cu aliații europeni pentru a ajuta Ucraina să-și construiască o forță pe termen lung, aducând Kievul mai aproape de NATO, și lucrează la încheierea de acorduri bilaterale cu Ucraina.
Dezbaterile între aliați se concentrează pe oprirea avansării forțelor ruse, iar una dintre problemele critice este dacă vor permite Ucrainei să utilizeze arme occidentale pentru a lovi în interiorul Rusiei, subiect care ar putea fi discutat la întâlnirea de la Praga.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut că membrii Alianței ar trebui să permită Ucrainei să folosească astfel de arme în interiorul Rusiei, o opinie împărtășită de unii membri europeni, dar nu și de Statele Unite, care au reiterat că nu încurajează Ucraina să lovească în interiorul Rusiei.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina
Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța
Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican
China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși
Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume
Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile
INTERNAȚIONAL
Președinta Maia Sandu, în plenul Parlamentului: „Moldova nu mai este singură – suntem pe calea aderării la UE. Și vom reuși doar dacă menținem țara de partea păcii”
Published
2 days agoon
April 17, 2025By
Andreea Radu
Republica Moldova nu mai este singură – este pe calea aderării la Uniunea Europeană, a transmis joi președinta Maia Sandu într-un discurs susținut în plenul Parlamentului de la Chișinău. „Vom reuși doar dacă menținem Moldova de partea păcii, dacă rămânem uniți și hotărâți”, a subliniat ea.
„Astăzi am mers în Parlament cu un mesaj către toți cetățenii Republicii Moldova. Credința noastră într-o lume dreaptă, bazată pe reguli și pe respect, o lume stabilă și previzibilă, este puternic zdruncinată. Pe toți ne macină aceleași întrebări – despre viitor, despre siguranță, despre ziua de mâine. Îndemnul meu, în timpuri complicate, este să ne aducem aminte că vrem cu toții, mai presus de toate, să trăim în pace și libertate. Să mergem pe un drum ce va asigura pace și siguranță familiilor noastre, stabilitate și unitate națională, dezvoltare economică și bunăstare”, a declarat președinta Republicii Moldova.
Maia Sandu a reafirmat și importanța parteneriatelor internaționale, subliniind că Moldova a construit deja relații solide și are în continuare nevoie de prietenii puternice care să o susțină și să o protejeze.
„Moldova nu mai este singură – suntem pe calea aderării la Uniunea Europeană. Și vom reuși doar dacă menținem Moldova de partea păcii, dacă rămânem uniți și hotărâți”, a subliniat președinta.
Președinta a recunoscut dificultățile momentului și tentația resemnării, dar a îndemnat la rezistență și curaj: „Știu că nu e ușor și uneori ne simțim descurajați. Cei care nu vor binele țării noastre vor ca noi să ne temem, să ne fie lehamite, să lăsăm mâinile în jos”, a punctat Maia Sandu.
În fața fricii, a spus ea, Republica Moldova are două răspunsuri puternice: unitatea de neam și solidaritatea externă.
„Iar în fața oboselii, avem voința de a merge înainte. În fața urii pe care vor s-o semene între noi, avem dragostea față de aproapele nostru și față de țară. Cred în Moldova. Știu că vom obține ceea ce ne dorim – o țară protejată, bogată, curată și plină de bucurie. Cu încredere, ajutor de la prieteni și unitate, ducem Moldova înainte”, a conchis Maia Sandu.
NATO
Maia Sandu, întâlnire cu secretarul general NATO, aflat în tranzit la Chișinău: Discuții legate de securitatea din regiune și sprijinul Alianței pentru R. Moldova
Published
3 days agoon
April 16, 2025
Președinta Maia Sandu a avut marți o întrevedere cu Secretarul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Mark Rutte, aflat în tranzit în Republica Moldova după vizita sa la Odesa, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe evoluțiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, în baza noului Program Individual al Parteneriatului, adoptat de Guvern în ianuarie 2025, informează președinția de la Chișinău într-un comunicat.
Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace de peste 30 de ani – o cooperare care respectă statutul constituțional de neutralitate al țării noastre și care contribuie la creșterea siguranței cetățenilor.
Sprijinul Alianței a ajutat Moldova să-și întărească capacitatea de a preveni și răspunde la crize, să-și modernizeze instituțiile din sectorul de securitate și apărare, dar și să protejeze spațiul informațional și cibernetic.
REPUBLICA MOLDOVA
Delegație a Congresului SUA, la Chișinău: Discuții cu Maia Sandu despre atacurile hibride ale Rusiei și sprijinirea securității energetice a R. Moldova
Published
5 days agoon
April 14, 2025
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut luni întrevedere cu o delegație bipartizană a Congresului Statelor Unite ale Americii, aflată în vizită la Chișinău în cadrul “House Democracy Partnership“, o comisie a Camerei Reprezentanților care sprijină democrațiile tinere în consolidarea instituțiilor parlamentare prin schimb de experiență și cooperare tehnică, cadru în care au fost discutate riscurile generate de atacurile hibride ale Federației Ruse și importanța menținerii sprijinului american pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, arată un comunicat al Președinției de la Chișinău.
Din delegație fac parte patru congresmani republicani și patru democrați, inclusiv doi membri ai grupului de prietenie cu Republica Moldova din Congresul SUA (Moldova Caucus), care susține aprofundarea relațiilor moldo-americane.
Vizita delegației, condusă de congresmanul Vern Buchanan, reconfirmă sprijinul bipartizan de care se bucură Republica Moldova în Statele Unite și faptul că parteneriatul moldo-american se află pe agenda americană. În cadrul discuțiilor, Președinta Maia Sandu a exprimat recunoștința față de sprijinul consistent oferit de SUA de-a lungul ultimelor trei decenii – sprijin care a contribuit la modernizarea statului, creșterea rezilienței energetice și apărarea suveranității în fața tentativelor de destabilizare externă.
Șefa statului moldovean a atras atenția asupra riscurilor generate de atacurile hibride ale Federației Ruse – inclusiv tentativele de influențare a procesului electoral – și a subliniat rolul esențial al Republicii Moldova în menținerea stabilității regionale de-a lungul celor 1.222 km de frontieră cu Ucraina invadată de Rusia. În context, Președinta a subliniat importanța menținerii sprijinului american, în special în domeniul securității energetice a Republicii Moldova.
Delegația Congresului SUA a inclus opt membri ai Camerei Reprezentanților: Vern Buchanan (Republican, Florida), Neal Dunn (Republican, Florida), Andy Ogles (Republican, Tennessee), Anna Paulina Luna (Republican, Florida), Dina Titus (Democrat, Nevada), Ilhan Omar (Democrat, Minnesota), Lloyd Doggett (Democrat, Texas) și Ted Lieu (Democrat, California).
Aceeași delegație a efectuat săptămâna trecută o vizită de lucru la Parlamentul European, discutând cu membrii PE despre cum cele două instituții pot continua să colaboreze pentru a consolida instituțiile democratice în întreaga lume. Întâlnirea prezidată de vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță a avut loc în contextul unor relații transatlantice tensionate după revenirea administrației Trump la Casa Albă – o schimbare reflectată atât în atitudinea ambiguă față de sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia, cât și în reluarea retoricii protecționiste prin impunerea de tarife comerciale împotriva UE, ulterior suspendate pentru 90 de zile.
Delegația Congresului SUA își continuă turneul în Europa cu o vizită care are loc la începutul acestei săptămâni în România.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm
Trending
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
INTERVIU | R. Moldova vrea să semneze tratatul de aderare la UE până în 2028, spune premierul Recean, avertizând că Rusia vrea să oprească drumul european al țării și subliniind importanța ca România să fie stabilă și pro-europeană
- POLITICĂ1 week ago
Crin Antonescu și-a lansat programul prezidențial “România înainte”: România are nevoie de un lider de națiune în împrejurări din ce în ce mai complicate
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a discutat cu premierul Japoniei despre aprofundarea parteneriatului și războiul din Ucraina
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Comisia Europeană stabilește cursul pentru poziția de lider a Europei în domeniul inteligenței artificiale printr-un plan de acțiune ambițios pentru continentul IA
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
SGG: Mihnea Drumea apreciază că avizul OCDE privind guvernanța corporativă confirmă capacitatea României de a impune cele mai bune practici internaționale