INTERNAȚIONAL
Blinken, întâlniri cu Erdogan la Istanbul și Mitsotakis în Creta înainte de turneul din Orientul Mijlociu: Trebuie să ne folosim influența pentru a nu răspândi conflictul
Published
1 year agoon

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a început sâmbătă și duminică un desant diplomatic în Europa de Sud-Est și Orientul Mijlociu, cu vizite în Turcia, Grecia și Iordania, care va fi continuat în alte state arabe, Israel și Cisiordania, cu scopul de a preveni escaladarea războiului Israel – Hamas într-un conflict regional de amploare în Orientul Mijlociu.
“Vrem să ne asigurăm că țările care au această părere își folosesc, de asemenea, legăturile, influența și relațiile cu unii dintre actorii care ar putea fi implicați pentru a ține lucrurile sub control, pentru a ne asigura că nu asistăm la răspândirea conflictului”, a declarat el, într-o conferință de presă susținută în insula Creta, după o întrevedere cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
Blinken, în drum spre un nou turneu în Orientul Mijlociu, s-a întâlnit Mitsotakis, la câteva ore după o lungă întrevedere la Istanbul cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la Chania, unul dintre principalele oraşe de pe insula elenă Creta, în reşedinţa privată a premierului grec
Turneul lui Blinken a început la Istanbul, unde șeful diplomației SUA s-a întâlnit cu omologul turc, Hakan Fidan, și cu președintele Recep Tayyip Erdogan, întâlniri care s-au concentrat pe situaţia din Gaza şi intrarea Suediei în NATO, un proces încă blocat de Turcia.
La Istanbul, întâlnirea dintre Blinken şi Erdogan într-una dintre reşedinţele prezidenţiale de pe Bosfor a durat peste 75 de minute, potrivit unor surse diplomatice americane, după o primă întâlnire a lui Antony Blinken cu omologul său turc Hakan Fidan.
Potrivit unui comunicat al Departamentului de stat, secretarul Blinken și președintele Erdogan au vorbit despre conflictul din Gaza.
“Secretarul a subliniat necesitatea de a împiedica extinderea conflictului, de a asigura eliberarea ostaticilor, de a extinde asistența umanitară și de a reduce numărul victimelor civile, precum și de a acționa în vederea unei păci regionale mai largi și durabile care să asigure securitatea Israelului și să promoveze crearea unui stat palestinian”, arată diplomația americană.
Secretarul Blinken și președintele Erdogan au discutat, de asemenea, despre prioritățile europene în materie de securitate, inclusiv despre apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, finalizarea aderării Suediei la NATO și consolidarea comerțului și a investițiilor între Statele Unite și Turciei.
În Creta, Blinken și premierul elen Mitsotakis au subliniat soliditatea relației bilaterale și angajamentul comun, în calitate de aliați NATO, față de democrație, pace și prosperitate.
Cei doi au discutat despre situația actuală din Orientul Mijlociu, sprijinul continuu acordat Ucrainei, furnizarea de asistență umanitară salvatoare pentru civilii din Gaza și ibertatea de navigație în Marea Roșie.
Șeful diplomației americane a fost primit duminică la Amman de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care i-a cerut să facă presiuni asupra Israelului pentru a obţine un “armistiţiu imediat” în războiul din Gaza împotriva grupării islamiste Hamas, transmite AFP.
Un comunicat al casei regale de la Amman arată că suveranul haşemit a subliniat, cu ocazia întrevederii cu şeful diplomaţiei Statelor Unite, şi necesitatea de a pune capăt “crizei umanitare tragice din Fâşia Gaza”. Regele a reafirmat că în regiune nu va exista pace şi stabilitate fără “o soluţionare justă a problemei palestiniene”, pe baza “soluţiei cu două state, palestinian şi israelian”. O poziție similară a fost exprimată sâmbătă, la Beirut, și de șeful diplomației europene, Josep Borrell, aflat și el într-un turneu diplomatic în regiune, cu vizite în Liban și Arabia Saudită. “Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a relansa procesul de pace. Israelul și-a declarat obiectivul de a eradica Hamas. Trebuie să existe o altă modalitate de a eradica Hamas; o altă modalitate care nu creează atâtea victime nevinovate. Singura cale este crearea unui stat palestinian care să le ofere palestinienilor un orizont de speranță“, a spus Borrell.
În cursul unei escale în Creta, Antony Blinken a afirmat sâmbătă seara că este important să se asigure că conflictul dintre Israel şi Hamas nu se va extinde. “Una din preocupările reale este frontiera dintre Israel şi Liban şi dorim să facem tot ce putem pentru a ne asigura că nu se va produce o escaladare”, a spus el.
Secretarul de stat a menţionat în etapa anterioară a turneului său, la Istanbul, unde a discutat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, şi “rolul vital” pe care l-ar putea juca Turcia în dezamorsarea conflictului.
Din Iordania, Blinken va pleca în Qatar, emirat arab care a acţionat ca mediator pentru armistiţiul între Israel şi Hamas de la sfârşitul lui noiembrie. De acolo, înaltul reprezentant al Washingtonului va ajunge la Abu Dhabi, iar luni în Arabia Saudită, apoi în Israel, unde – potrivit afirmaţiilor sale – se aşteaptă la discuţii care “nu vor fi uşoare”.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
“Crimeea este Ucraina”, reacționează UE la “oferta finală” de concesii teritoriale Ucraina – Rusia propusă de SUA
Integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei sunt “exigențe foarte puternice ale europenilor”, răspunde Franța la ideea SUA de “schimburi teritoriale” Ucraina-Rusia
Comisarul european pentru buget Piotr Serafin, vizită în România pentru consultări privind viitorul buget pe termen lung al UE
Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski
40 de ani de la crearea spațiului Schengen. Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană
Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor
INTERNAȚIONAL
Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski
Published
5 hours agoon
April 23, 2025
Vicepreședintele american JD Vance a declarat miercuri, în timpul vizitei sale în India, că Moscova și Kievul trebuie să ajungă la un acord, în caz contrar Washingtonul va pune capăt eforturilor sale pentru a se ajunge la un armistițiu de încetare a focului.
“Noi am prezentat o propunere foarte explicită rușilor și ucrainenilor, și este timpul ca ei să spună da, sau ca SUA să se retragă din acest proces“, a afirmat Vance în fața presei după ce a vizitat Taj Mahal la Agra, citat de CNN.
Afirmațiile lui Vance acumulează noi presiuni la adresa Ucrainei și a Rusiei, ele fiind făcute în aceeași zi în care reprezentanți americani, ucraineni și europeni s-au reunit miercuri la Londra pentru o nouă rundă de negocieri, în încercarea de a găsi o soluție pentru conflictul din Ucraina.
Reuniunea se desfășoară la un nivel diplomatic inferior decât era anunțat după ce secretarul de stat Marco Rubio și-a anulat participarea.
“Întâlnirile la nivel ministerial programate să înceapă în această dimineață nu vor mai avea loc și vor fi înlocuite de discuții neoficiale la nivel de experți”, se arată într-un comunicat scurt al Ministerului britanic de Externe, potrivit publicației The Guardian.
Evoluțiile aruncă o nouă incertitudine asupra eforturilor diplomatice de a pune capăt războiului Rusiei. Statele Unite au devenit din ce în ce mai ferme în eforturile lor de a forța Kievul să ajungă la un acord, însă Ucraina este categorică în privința faptului că nu va renunța la Crimeea, care este ocupată de Rusia din 2014, sau la părțile din estul Ucrainei care au fost capturate în urma invaziei la scară largă a Moscovei în 2022.
Aliații europeni ai Ucrainei, în special Marea Britanie și Franța, au sperat să reducă decalajul. Discuțiile de miercuri ar fi trebuit să urmeze o întâlnire la Paris săptămâna trecută, în care oficiali din SUA, Regatul Unit, Franța și Germania au discutat cadrul american pentru o încetare a focului.
După ce Rubio a renunțat la planurile de a participa la ultimele discuții, SUA sunt reprezentate la Londra de trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg.
Propunerea SUA care a provocat un blocaj include recunoașterea controlului Rusiei asupra Crimeei, peninsula din sudul Ucrainei anexată ilegal de Moscova, a declarat pentru CNN un oficial familiarizat cu negocierile. De asemenea, ar pune în aplicare o încetare a focului de-a lungul liniilor de front ale războiului, a spus oficialul.
Orice mișcare de recunoaștere a controlului Rusiei asupra Crimeei ar inversa un deceniu de politică a SUA.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat marți că este deschis la discuții cu Rusia, dar că Kievul nu va accepta un acord care recunoaște controlul Moscovei asupra Crimeei.
“Ucraina nu va recunoaște legal ocuparea Crimeei. Nu este nimic de discutat. Este împotriva constituției noastre”, a afirmat, în mod tranșant, Zelenski.
La finalul vizitei sale în India, vicepreședintele american JD Vance a dat un ultimatum.
“Este acum timpul, cred eu, de a lua dacă nu ultima măsură, atunci una dintre ultimele, adică, la nivel general, cea care spune că noi vom opri uciderea de oameni, (…) vom îngheța liniile teritoriale la un nivel apropiat celui la care ele se situează astăzi. Acum, desigur, aceasta înseamnă că ucrainenii și rușii trebuie și unii, și alții să abandoneze o parte din teritoriul pe care ei îl dețin în prezent“, a declarat Vance.
Financial Times a raportat marți că președintele rus Vladimir Putin i-a propus emisarului președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, ca Rusia să oprească invazia Ucrainei și să înghețe actuala linie a frontului.
Putin s-a oferit să oprească invazia țării sale în Ucraina de-a lungul liniilor de front actuale, poate renunțând la pretențiile sale asupra unor regiuni ucrainene pe care le ocupă parțial, în schimbul recunoașterii de către Statele Unite a dreptului de proprietate al Rusiei asupra Crimeei (pe care a anexat-o ilegal în 2014) și a unor teritorii ocupate în timpul războiului de amploare care a început în 2022.
Noua deschidere vine după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a amenințat că se va retrage din negocierile pentru încheierea războiului dacă “oricare dintre părți” va continua să blocheze procesul de încetare a focului. Trump a mai spus luni, într-o postare cu majuscule pe Truth Social, că speră ca Ucraina și Rusia să ajungă la un acord în această săptămână.
Însă, Volodimir Zelenski a precizat că Ucraina nu va recunoaște controlul de jure al Rusiei asupra peninsulei Crimeea ca parte a vreunui acord, întrucât o asemenea decizie ar fi contrară Constituției ucrainene. Rusia a ocupat Crimeea în 2014 și ulterior a anexat-o.
ROMÂNIA
Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor
Published
5 hours agoon
April 23, 2025
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis miercuri un mesaj clar privind importanța continuării procesului de modernizare a Armatei Române, în contextul actualei situații de securitate din regiune, poziția fiind exprimată într-un discurs susținut în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Forțelor Terestre, organizată de Statul Major al Forțelor Terestre la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.
“Îi omagiem astăzi pe veteranii de război și îi comemorăm pe toți cei care de-a lungul timpului și-au dat viața în războaie”, a afirmat Ilie Bolojan, evocând curajul și sacrificiul militarilor români.
Referindu-se la contextul geopolitic actual, Bolojan a amintit că războiul din Ucraina are un impact direct asupra securității regiunii și a subliniat nevoia de a intensifica eforturile pentru consolidarea apărării naționale.
“Traversăm o perioadă complicată generată de războiul din Ucraina, ce afectează securitatea regiunii noastre, iar Forțele Terestre, împreună cu celelalte forțe din Armata României și alături de aliații noștri, au un rol decisiv în descurajarea și apărarea flancului estic”, a spus președintele interimar.
Acesta a insistat că, dincolo de programele actuale de înzestrare, România trebuie să continue modernizarea Armatei.
“Este nevoie să continuăm procesul de modernizare a Armatei României prin majorarea etapizată a bugetului destinat apărării și achiziția de tehnică militară de ultimă generație, prin întărirea industriei naționale de apărare și prin creșterea nivelului de instruire”, a declarat Bolojan.
O atenție specială a fost acordată militarilor români și importanței pregătirii acestora.
“Un grad ridicat de pregătire a personalului poate fi realizat atât prin formarea în instituțiile de învățământ superior militar, cât și prin exercițiile militare desfășurate împreună cu aliații noștri. Resursa umană este cea mai valoroasă și trebuie tratată ca atare”, a afirmat președintele interimar, adăugând că “prin profesionalismul și dăruirea militarilor din Forțele Terestre, România își consolidează statutul de pilon de stabilitate într-o regiune puternic afectată de criza de securitate generată de Federația Rusă”.
ROMÂNIA
Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară și participarea României la planurile apărării europene
Published
7 hours agoon
April 23, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc miercuri, 30 aprilie, la ora 14:00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială.
Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:
– Participarea României la Planul de Răspuns European – Readiness 2030;
– Proiectul de Lege a apărării naționale a României;
– Planul național privind mobilitatea militară;
– Proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate națională în domeniul hidroenergiei;
– Viziunea strategică națională în domeniul spațial.
“În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale”, a precizat sursa citată.
Citiți și
Discuțiile de la nivelul CSAT cu privire la planul european Readiness 2030 vin în contextul în care președintele interimar a găzduit la începutul lunii aprilie o reuniune de lucru la Palatul Cotroceni, alături de reprezentanți ai industriei naționale de apărare și ai principalelor grupuri sindicale din domeniu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

“Crimeea este Ucraina”, reacționează UE la “oferta finală” de concesii teritoriale Ucraina – Rusia propusă de SUA

Integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei sunt “exigențe foarte puternice ale europenilor”, răspunde Franța la ideea SUA de “schimburi teritoriale” Ucraina-Rusia

Comisarul european pentru buget Piotr Serafin, vizită în România pentru consultări privind viitorul buget pe termen lung al UE

Apple și Meta, amendate de Comisia Europeană cu 500, respectiv 200 milioane de euro pentru încălcarea Actului legislativ privind piețele digitale

Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

40 de ani de la crearea spațiului Schengen. Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor

Raportul deputatului Ovidiu Cimpean privind viziunea României pentru bugetul UE post-2027, aprobat în Parlament

Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară și participarea României la planurile apărării europene

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- NATO7 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean