Connect with us

CHINA

Blinken se deplasează săptămâna viitoare în China pentru a discuta o serie de probleme globale, inclusiv preocupările SUA legate de sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei

Published

on

© Official State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa în perioada 24-26 aprilie la Beijing şi Shanghai pentru a discuta despre o serie de probleme bilaterale, regionale și globale, inclusiv criza din Orientul Mijlociu și preocupările profunde ale Statelor Unite legate de sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei.  

„Secretarul de stat are trei obiective principale pentru călătoria sa în China: în primul rând, realizarea de progrese în ceea ce privește problemele cheie; în al doilea rând, comunicarea clară și directă a preocupărilor privind problemele bilaterale, regionale și globale; și în al treilea rând, gestionarea responsabilă a concurenței, din nou, astfel încât să nu ducă la erori de calcul sau conflicte”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, potrivit unui comunicat de presă

Potrivit acestuia, Antony Blinken va prezenta în mod clar preocupările SUA cu privire la probleme care variază de la drepturile omului, practici economice şi comerciale neloiale până la consecinţele economice globale ale supracapacităţii industriale a Chinei  şi preocupările SUA profunde legate de sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei.  

„El va discuta despre criza din Orientul Mijlociu și, bineînțeles, secretarul va discuta despre provocările din Indo-Pacific, inclusiv despre provocările din Marea Chinei de Sud, precum și despre retorica amenințătoare și acțiunile nechibzuite ale Coreei de Nord. Secretarul va reafirma, de asemenea, importanța păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan”, a adăugat oficialul din cadrul Departamentului de Stat.

Mai mult, acesta a precizat că Antony Blinken va clarifica faptul că Statele Unite intenționează să gestioneze în mod responsabil competiția cu China.

„Credem că o competiție intensă necesită o diplomație intensă pe o serie de probleme, iar o diplomație aprofundată, față în față, este deosebit de importantă pentru gestionarea tensiunilor endemice ale competiției strategice între două mari puteri. În timp ce vom continua să luăm măsuri pentru a ne proteja interesele și valorile, vom menține canale deschise de comunicare pentru a spune în mod clar pozițiile și politicile noastre, astfel încât să prevenim, din nou, percepțiile sau calculele greșite”, a mai spus el. 

De asemenea, oficialul din cadrul Departamentului de Stat a menționat că semnalele arată spre o destindere între Statele Unite şi China. 

Amintim că președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli, urmată de cea din 10 ianuarie 2024, între Michael Chase, asistentul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și generalul-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Ulterior, la începutul lunii aprilie, președintele Joe Biden a avut o discuție telefonică „sinceră și constructivă” cu omologul său chinez Xi Jinping, prima după întâlnirea pe care au avut-o în luna noiembrie a anului trecut, cei doi trecând în revistă „progresele înregistrate în ceea ce privește chestiunile-cheie discutate la summitul de la Woodside, inclusiv cooperarea în domeniul combaterii narcoticelor, comunicarea între militari în curs de desfășurare, discuțiile pentru abordarea riscurilor legate de IA și continuarea eforturilor privind schimbările climatice și schimburile interumane”.

CHINA

UE demarează o nouă investigație în relație cu China, de data aceasta cu privire la importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană a demarat o investigație asupra produselor laminate plate din fier sau oțel ori acoperite cu tablă provenite din China, pentru a verifica dacă importurile în UE sunt vândute la preț de dumping, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Demararea acestei anchete are loc după ce Asociația Europeană a Oțelului, Eurofer, a depus o plângere la executivul european, conform informațiilor apărute în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Potrivit detaliilor oferite de asociația mai sus amintită, producătorii chinezi beneficiază de preţuri distorsionate pentru materiile prime, inclusiv produsele laminate plate din fier sau din oţel.

Această nouă investigație se adaugă celorlalte lansate de Uniunea Europeană în relație cu China.

Amintim că la începutul lunii octombrie a anului trecut, executivul european a demarat oficial ancheta privind subvențiile acordate de China producătorilor de mașini electrice.

Aceasta a fost anunțată pentru prima dată de președinta instituției Ursula von der Leyen în cadrul discursului său privind Starea Uniunii, desfășurat la mijlocul lunii septembrie 2023, când a atras atenția că piețele globale sunt ”inundate” de mașini electrice chinezești ieftine.

Impunerea de tarife asupra importului de vehicule electrice din China ar putea fi adoptată și de Uniunea Europeană înainte de vacanța de vară, conform sugestiilor vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

Recent, Comisia Europeană a deschis o investigație privind subvențiile de care ar fi beneficiat furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate unor parcuri eoliene din România și alte patru state membre, urmată de o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene.

În ceea ce privește investigaţia privind ofertele unor firme chinezeşti pentru un parc fotovoltaic din România, UE a anunțat că o va închide deoarece companiile respective s-au retras din licitație, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

SUA au trecut deja la acțiune și au prezentat un pachet de majorări tarifare severe pentru o serie de importuri din China, inclusiv pentru vehicule electrice, semiconductori și produse medicale, gest care a putea stârni nemulțumirea Beijingului într-un an electoral în Statele Unite.

Continue Reading

CHINA

De la Beijing, Xi Jinping și Vladimir Putin evocă “parteneriatul strategic” și faptul că Rusia și China vor “apăra dreptatea în lume”

Published

on

© Kremlin

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis, joi, la Beijing, omologului său rus Vladimir Putin că China şi Rusia vor “apăra dreptatea în lume”, în contextul primei vizite externe a liderului de la Moscova după preluarea celui de-al cincilea mandat de președinte.

“În ciuda unor suişuri şi coborâşuri, relaţiile noastre s-au întărit şi au rezistat testului peisajului internaţional în schimbare. Suntem un bun exemplu pentru alte puteri în ceea ce priveşte respectul şi sinceritatea. Dezvoltarea legăturilor noastre este favorabilă păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi în lume”, a declarat Xi în cadrul întâlnirii cu uşile închise pe care a avut-o joi cu Putin, a informat Ministerul Afacerilor Externe al ţării asiatice, citat de EFE, potrivit Agerpres.

“Vom continua să ne consolidăm prietenia şi să apărăm dreptatea în lume”, a spus Xi în faţa lui Putin.

Xi s-a angajat să lucreze cu Putin pentru “întinerirea” țărilor lor, în timp ce cei doi au început o zi de discuții la Beijing, afirmând că China va fi “întotdeauna un bun partener” al Rusiei, potrivit presei de stat chineze.

Putin a sosit la Beijing pentru o vizită de stat de două zile care va include discuții detaliate despre Ucraina, Asia, energie și comerț cu Xi, cel mai puternic susținător politic al său și rival geopolitic al Statelor Unite, a relatat Reuters.

“Relația dintre China și Rusia de astăzi este o relație câștigată cu greu, iar cele două părți trebuie să o prețuiască și să o cultive”, i-a spus Xi lui Putin, în timp ce s-au întâlnit la Marea Sală a Poporului din Beijing pentru sesiunea de deschidere.

“China este dispusă să… realizeze în comun dezvoltarea și întinerirea țărilor noastre și să lucreze împreună pentru a susține echitatea și dreptatea în lume.”

China și Rusia au declarat un parteneriat “fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul înainte de a trimite zeci de mii de trupe în Ucraina, declanșând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Atunci, cu trei săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele chinez Xi Jinping și omologul său Vladimir Putin au semnat, la Beijing, o declarație comună prin care au cerut Occidentului să “abandoneze abordările ideologizate ale Războiului Rece”. Putin și Xi au cerut atunci NATO să excludă extinderea în Europa de Est, au denunțat formarea de blocuri de securitate în regiunea Asia-Pacific și au criticat pactul trilateral de securitate AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia. În declarație, cei doi lideri au statuat că noile relații sino-ruse sunt “superioare alianțelor politice și militare din perioada Războiului Rece“. O poziție similară a fost exprimată de liderii celor două țări în martie 2023.

Alegând China pentru prima sa călătorie în străinătate de la depunerea jurământului pentru un mandat de șase ani, care îl va menține la putere cel puțin până în 2030, Putin transmite lumii un mesaj cu privire la prioritățile sale și la soliditatea legăturilor sale personale cu Xi.

În timp ce se întâlneau, Putin i-a spus lui Xi că cooperarea lor este un factor de stabilizare. “Este de o importanță crucială ca relațiile dintre Rusia și China să nu fie oportuniste și să nu fie îndreptate împotriva nimănui”, a declarat Putin, citat de agenția rusă de știri RIA Novosti.

Într-un interviu anterior acordat agenției chineze de știri Xinhua înainte de plecare, Putin l-a lăudat pe Xi pentru că a contribuit la construirea unui “parteneriat strategic” cu Rusia bazat pe interese naționale și pe o încredere reciprocă profundă.

Sosirea lui Putin urmează unei misiuni la Beijing, la sfârșitul lunii trecute, a secretarului de stat american Antony Blinken, în parte pentru a-l avertiza pe șeful diplomației chineze, Wang Yi, împotriva aprofundării sprijinului militar pentru Rusia. În același timp, Xi Jinping îl primește pe Putin după un turneu prezidențial pe care l-a efectuat la începutul lunii mai în Europa, primul după cinci ani, fiind primit la Paris de președintele Emmanuel Macron, la Belgrad de președintele Vucic și la Budapesta de premierul Viktor Orban.

Putin, în vârstă de 71 de ani, și Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o gală de celebrare a 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, pe care Mao Zedong a declarat-o în 1949.

Continue Reading

CHINA

SUA combat practicile neloiale ale Chinei cu o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe bunuri importate din această țară. Washington impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice din China

Published

on

© State Department photo/ Flickr

Administrația Biden a prezentat marți un pachet de majorări tarifare severe pentru o serie de importuri din China, inclusiv pentru vehicule electrice, semiconductori și produse medicale, gest care a putea stârni nemulțumirea Beijingului într-un an electoral în SUA, dar care ar putea stăvili nemulțumirile alegătorilor americani față de politice economice ale lui Joe Biden, informează Reuters.

Președintele american democrat va menține tarifele vamale instituite de predecesorul său republican Donald Trump și va mări alte taxe, observându-se chiar o cvadruplare a taxelor pentru vehicule electrice din China, de la 25%, la 100%, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Nu doar industria de automobile electrice din China este vizată de aceste noi tarife. Importurile de oțel și aluminiu din China vor cunoaște în acest an o creștere a tarifelor de la 7,5% la 25%.

Taxele pentru semiconductorii chinezești se vor dubla în 2025, de la 25% la 50%, decizie care se aplică și în cazul celulelor solare, dar cu începere din acest an.

Administrația Biden a stimulat deja investiții de peste 860 de miliarde de dolari în industrii ale viitorului precum vehiculele electrice, energia curată și semiconductorii, creând noi locuri de muncă prin mai multe legi, inclusiv prin Legea privind reducerea inflației (IRA) sau Legea privind știința.

În pofida acestor acțiuni, există ”riscuri inacceptabile” pentru securitatea economică a SUA, conform Washingtonului, ca urmare a practicilor neloiale la care China recurge pentru a inunda piețele globale cu bunuri ieftine.

Noile măsuri afectează bunuri importate din China în valoare de 18 miliarde de dolari, inclusiv oțel și aluminiu, semiconductori, baterii, minerale critice, celule pentru panouri solare și macarale, detaliază Casa Albă în același comunicat anterior citat.

Statele Unite au importat anul trecut din China bunuri în valoare de 427 de miliarde de dolari și au exportat către cea de-a doua economie a lumii bunuri a căror valoare s-a ridicat la 148 de miliarde de dolari, rezultând un deficit al balanței comerciale în relația cu Beijingul care persistă de decenii și care a devenit în ultima perioadă o temă sensibilă pentru Washington.

O măsură similară cu privire la impunerea de tarife asupra importului de vehicule electrice din China ar putea fi adoptată și de Uniunea Europeană înainte de vacanța de vară, conform sugestiilor vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

Amintim că la începutul lunii octombrie a anului trecut, executivul european a demarat oficial ancheta privind subvențiile acordate de China producătorilor de mașini electrice.

Aceasta a fost anunțată pentru prima dată de președinta instituției Ursula von der Leyen în cadrul discursului său privind Starea Uniunii, desfășurat la mijlocul lunii septembrie 2023, când a atras atenția că piețele globale sunt ”inundate” de mașini electrice chinezești ieftine.

Recent, Comisia Europeană a deschis o investigație privind subvențiile de care ar fi beneficiat furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate unor parcuri eoliene din România și alte patru state membre, urmată de o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE2 hours ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO2 hours ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.4 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA6 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE6 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending