SUA
Blinken și omologul turc Hakan Fidan au rămas tăcuți în fața fotoreporterilor înaintea discuțiilor privind împiedicarea extinderii conflictului din Gaza
Published
4 weeks agoon

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit luni, la Ankara, cu ministrul turc de externe Hakan Fidan, în urma unui turneu în Orientul Mijlociu, care a avut un succes limitat în eforturile sale de a crea un consens regional cu privire la cea mai bună modalitate de a ușura suferința civililor din Gaza, în timp ce Israelul își intensifică războiul împotriva Hamas, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Prima vizită a lui Blinken în Turcia de când Israelul a intrat în război ca represalii la atacul militanților din 7 octombrie nu a inclus o întâlnire cu președintele Recep Tayyip Erdogan, care se afla în deplasare în nord-estul Turciei și care a fost extrem de critic la adresa premierului israelian Benjamin Netanyahu și o excepție în rândul aliaților din NATO prin faptul că nu și-a exprimat sprijinul deplin pentru dreptul Israelului de a se apăra. Blinken și Fidan nu și-au adresat vreun cuvânt în timpul fotografiilor oficiale înainte de discuțiile de la Ankara.
Desantul diplomatic al lui Blinken în Israel, Cisiordania ocupată și Irak a avut loc în timp ce trupele israeliene au înconjurat orașul Gaza și au izolat partea de nord a teritoriului asediat și controlat de Hamas. Este de așteaptat ca trupele să intre în oraș luni sau marți și este posibil să se confrunte cu militanți care luptă din stradă în stradă, folosind o vastă rețea de tuneluri.
„Am sosit în Turcia aseară, într-un moment important pentru stabilitatea și securitatea din regiune. Astăzi, mă voi întâlni cu liderii guvernamentali în încercarea de a preveni extinderea conflictului din Gaza și de a găsi modalități de a crește fluxul de asistență umanitară”, a scris Blinken pe X (fostă Twitter).
Arrived in Türkiye last night at a consequential time for stability and security in the region. Today, I will meet with government leaders as we seek to prevent the spread of the conflict in Gaza and find ways to increase the flow of humanitarian assistance. pic.twitter.com/VxgRE8nGL8
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) November 6, 2023
Șeful diplomației americane speră că pauzele în război ar permite intensificarea ajutorului umanitar în Gaza și eliberarea ostaticilor capturați de Hamas în timpul incursiunii ucigașe a militanților din 7 octombrie în sudul Israelului, care a ucis peste 1.400 de persoane, majoritatea civili – împiedicând, în același timp, extinderea conflictului la nivel regional.
În afara Ministerului de Externe, zeci de protestatari ai unui grup islamist au purtat steaguri turcești și palestiniene și au afișat pancarte antiamericane și antiisraeliene în momentul în care a început întâlnirea Blinken-Fidan. Mai devreme luni, poliția a dispersat un grup de studenți care mărșăluiau spre minister scandând „criminalule Blinken, ieși din Turcia!”.
A fost a doua zi de proteste care au denunțat vizita lui Blinken. Duminică, protestatari pro-palestinieni s-au ciocnit cu poliția turcă în fața bazei militare aeriene americano-turce Incirlik din orașul Adana, în sudul țării. Poliția a tras cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă în timp ce manifestanții încercau să traverseze câmpurile pentru a intra în bază.
De asemenea, câteva sute de persoane au mărșăluit duminică spre ambasada SUA din Ankara, scandând „Dumnezeu este mare”.
Misiunea lui Blinken, a doua sa misiune în regiune de când a început războiul, a obținut doar un sprijin timid, sau nu a obținut niciunul, pentru eforturile sale de a limita consecințele conflictului. Israelul a respins ideea unor pauze, în timp ce națiunile arabe și musulmane cer, în schimb, o încetare imediată a focului, în timp ce numărul victimelor crește în rândul civililor palestinieni sub bombardamentele israeliene din Gaza.
Oficialii americani încearcă să convingă Israelul de importanța strategică a respectării legilor războiului prin protejarea necombatanților și prin creșterea semnificativă a livrărilor de ajutor umanitar către populația civilă asediată din Gaza.
Cu toate acestea, rămâne neclar dacă Netanyahu va fi de acord cu pauze temporare și continue în operațiunea masivă de eradicare a Hamas – sau dacă indignarea palestinienilor și a susținătorilor acestora ar putea fi calmată dacă ar face acest lucru.
Deja Iordania și Turcia și-au rechemat ambasadorii în Israel pentru a protesta față de tacticile sale, iar valul opiniilor internaționale pare să se transforme de la simpatie față de Israel după 7 octombrie la repulsie, pe măsură ce imaginile cu moartea și distrugerea din Gaza se răspândesc în întreaga lume.
Sâmbătă, în capitala iordaniană Amman, atât ministrul egiptean, cât și cel iordanian de externe au apărut la o conferință de presă comună cu Blinken. Cei doi au declarat că războiul Israelului a depășit faza de autoapărare și nu mai poate fi justificat, deoarece acum echivalează cu o pedeapsă colectivă împotriva poporului palestinian.
Acest sentiment a fost reflectat de zeci de mii de manifestanți care au mărșăluit pe străzile capitalelor lumii în weekend pentru a protesta împotriva Israelului și a condamna sprijinul SUA pentru Israel.
După ce își va încheia discuțiile din Turcia, Blinken se va îndrepta spre Asia, unde conflictul din Gaza se va afla probabil în fruntea agendei alături de alte crize internaționale în cadrul unei serii de evenimente în Japonia, Coreea de Sud și India, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei și programul de arme nucleare al Coreei de Nord.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”
Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic
Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre
Consiliul JAI: Comisarul european pentru afaceri interne va evidenția cât de bine pregătite sunt România și Bulgaria pentru a adera la Schengen, sperând la o decizie pozitivă în acest an
O nouă victorie pentru România la ONU: Iulia Motoc a fost aleasă judecătoare a Curții Penale Internaționale, devenind primul magistrat român care obține o astfel de poziție
Schengen: România așteaptă decizia Olandei privind aderarea Bulgariei pentru a decide cum va acționa. Bucureștiul spune că s-a îmbunătățit comunicarea cu Austria
ROMÂNIA
Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic
Published
8 hours agoon
December 5, 2023
Securitatea energetică rămâne o prioritate strategică pentru România, a subliniat premierul Marcel Ciolacu în cadrul întrevederii cu secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, desfășurată ieri, la Washington DC, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeama.ro.
„Cooperarea cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic. Guvernul României susține cu fermitate implementarea proiectelor energetice aflate în curs. Obiectivul nostru ca țară este să fim independenți energetic și să asigurăm resursele necesare cetățenilor și economiei, indiferent de evoluțiile în plan internațional”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
În perspectiva cooperării în domeniul energetic, șeful Executivului a menționat că proiectele Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și cel al Centralei SMR de la Doicești rămân prioritare, având în vedere obiectivele asumate de România în domeniul schimbărilor climatice.
Secretarul pentru energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, a subliniat interesul părții americane pentru cooperarea în acest domeniu mai ales în cel al energiei regenerabile. În discuții, accentul a fost pus pe cooperarea în domeniul energiei nucleare care reprezintă un punct distinct al interesului SUA, care sunt implicate în implementarea Proiectului Cernavodă, inclusiv prin finanţare prin EximBank de până la 3,05 miliarde USD.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a salutat interesul Statelor Unite pentru dezvoltarea proiectelor energetice comune, componentă esențială a colaborării economice bilaterale.
„Creșterea comerțului bilateral a depășit 5 miliarde USD în 2022 și este pe cale să stabilească un nou record în acest an. Alături de proiectele comune de investiții și interesul reciproc de a amplifica colaborarea în sectoare care aduc plus valoare, precum cercetare, dezvoltare, inovare, sunt argumente definitorii pentru a crește Parteneriatul nostru Strategic la nivelul unui real parteneriat economic”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul României se află într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii – la Washington D.C. și New York – împreună cu o delegație guvernamentală din care fac parte Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, și Radu Oprea, ministrul Economiei.
ROMÂNIA
Ciolacu, după întâlnirea cu Blinken: Să avem în vedere și sprijinirea R. Moldova; Anul viitor s-ar putea face anunțul intrării României în Visa Waiver
Published
15 hours agoon
December 5, 2023
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat luni, la Washington, că Parteneriatul strategic cu Statele Unite este cel mai important pentru România, mai ales în contextul crizei de securitate în urma agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.
Șeful Guvernului a făcut aceste precizări la debutul întâlnirii sale cu secretarul de stat Antony Blinken, care l-a primit pe premierul român la sediul Departamentului de Stat.
“Aşa cum aţi menţionat dumneavoastră, România a fost şi o să fie alături de Ucraina până când o să obţină victoria împotriva Federaţiei Ruse. România şi-a învăţat lecţia în ceea ce priveşte Rusia cu mult timp în urmă. Cunoaştem poporul rus şi sistemul de agresiune, de aceea o să vă rugăm, în afară de Parteneriatul pe care îl aveţi că România, să avem întotdeauna în vedere şi Republica Moldova. Este cea mai vulnerabilă ţară în acest moment din Europa, după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict şi un război hibrid asupra preşedintei Maia Sandu şi asupra unui Guvern democratic”, a subliniat Ciolacu.
După întrevedere, Ciolacu a estimat că România va intra anul viitor în programul Visa Waiver.
“Din ce-am convenit astăzi, cred că anul viitor se va face anunţul. Va fi un efort susţinut atât de către partea americană, cât şi de cetăţenii români şi de diaspora din Statele Unite ale Americii, deadline-ul fiind anul 2025, renunţarea la vize. Chiar a fost o discuţie aplicată”, a declarat premierul.
Marcel Ciolacu este în vizită oficială la Washington D.C. şi la New York până miercuri, împreună cu o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, şi ministrul economiei, Radu Oprea.
Luni, Marcel Ciolacu a participat la ceremonia oficială de depunere a unei coroane de flori la Cimitirul Eroilor Arlington din Washington. Ceremonialul include 19 salve de tun şi onorul drapelului.
Ulterior, premierul român s-a întâlnit, la Pentagon, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi, la Departamentul de Stat, cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken. La finalul zilei, s-a întâlnit şi cu Jennifer Granholm, secretar pentru energie al SUA.
ROMÂNIA
Antony Blinken salută “rolul critic” al României pentru apărarea și economia Ucrainei: Datorită României, Ucraina poate exporta cereale
Published
23 hours agoon
December 5, 2023
România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, pe care l-a primit la sediul Departamentului de Stat de la Washington.
Blinken a apreciat “rolul critic pe care România îl joacă în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, subliniind că Statele Unite sunt recunoscătoare României.
“Vedem acest lucru chiar acum, în special atunci când vine vorba de a ajuta la apărarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești în curs de desfășurare și de rolul critic pe care România l-a jucat și continuă să îl joace pentru a se asigura că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a se apăra, dar și, în mod critic, capacitatea de a continua să exporte cereale, grâu și alte lucruri care sunt atât de vitale nu numai pentru economia Ucrainei, ci și pentru oamenii din întreaga lume. Și este în mare parte datorită României că Ucraina continuă să poată face acest lucru”, a precizat el, conform transcrierii declarațiilor de la debutul intâlnirii, furnizată de diplomația americană.
Blinken a subliniat că SUA și România colaborează foarte îndeaproape în domeniul cooperării nucleare civile, fiind parteneri în ceea ce “va fi unul dintre cele mai importante și mai interesante proiecte pentru viitorul energiei nucleare civile și va fi eficient în abordarea schimbărilor climatice”.
Totodată, şeful diplomaţiei americane a amintit că a vizitat România în mai multe rânduri şi a spus că parteneriatul strategic “devine tot mai puternic”.
“Am avut marele privilegiu de a mă afla în România în mai multe ocazii de-a lungul celor 30 de ani de activitate guvernamentală, inclusiv cu mulți ani în urmă cu președintele Clinton și apoi mult mai recent, iar ceea ce am văzut este un parteneriat care nu a făcut decât să se consolideze. Acesta se bazează în mod fundamental pe legăturile dintre popoarele noastre, dar se datorează și activității dintre guvernele noastre, precum și dintre sectoarele noastre private, un alt aspect pe care dorim să continuăm să îl aprofundăm”, a conchis el.
Premierul Marcel Ciolacu a fost însoţit la întrevederea de la Washington de ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul economiei, Radu Oprea.
Întrevederea Blinken – Ciolacu a avut loc după ce premierul român a fost primit la Pentagon de secretarul apărării Lloyd Austin.
Concrete & Design Solutions

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri
Trending
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene
- ROMÂNIA1 week ago
Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”
- POLITICĂ1 week ago
Ciolacu afirmă că lipsa digitalizării afectează eficiența Guvernului: Ca prim-ministru n-am informațiile atât de repede ca să fiu eficient și să iau decizii care se impun în timp real
- U.E.1 week ago
European Tech Alliance prezintă manifestul privind viitorul politicii digitale a Europei: Avem nevoie de o strategie tehnologică ambițioasă a UE pentru a stimula competitivitatea, bazată pe reguli inteligente și pe o concurență mai echitabilă
- CONSILIUL UE1 week ago
Țările UE își asumă stimularea rolului economiei sociale în incluziunea socială, în integrarea pe piața forței de muncă și în tranzițiile digitale și ecologice