Connect with us

ROMÂNIA

Bogdan Aurescu a discutat cu Annalena Baerbock despre aderarea României la Schengen: Va contribui la o piață internă fără fragmentări, condiție importantă pentru reziliența UE

Published

on

© MAE

Aderarea României la Spațiul Schengen va întări acțiunea de ansamblu a Uniunii pentru a contribui la o piață internă fără fragmentări, o condiție importantă pentru asigurarea rezilienței Uniunii Europene, a fost mesajul transmis de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, în cadrul conferinței de presă comună cu omologul german, Annalena Baerbock, aflată în vizită la București.

Cei doi oficiali, alături de ministrul de stat pentru dezvoltare, francofonie și parteneriate internaționale din Franța, Chrysoula Zacharopoulou, au co-prezidat cea de-a doua ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, eveniment în urma căruia au fost obținute angajamente financiare de aproximativ 600 de milioane de euro pentru acest stat care ”se confruntă cu dificultăți majore în urma războiului rus împotriva Ucrainei”.

Citiți și:
Germania va oferi R. Moldova un grant de 77 milioane de euro pentru cooperare și dezvoltare. Annalena Baerbock: Nu sunteți singuri!

”Rezultatele reconfirmă angajamentul nostru comun în favoarea Republicii Moldova, în beneficiul și cetățenilor săi, în contextul în care această țară se confruntă cu dificultăți majore în urma războiului rus împotriva Ucrainei. Ne bucurăm să constatăm o implicare consistentă a Germaniei, a doamnei ministru personal, care a avut un rol extrem de important în deciziile care s-au luat în ultima perioadă, legate de Republica Moldova. Am convenit cu doamna ministru să păstrăm o legătură strânsă, să ne coordonăm apropiat pentru a împinge mai departe acest efort, pe care l-am început la Berlin și pe care l-am continuat astăzi la București pentru a susține eforturile de reformă ale autorităților de la Chișinău”, a subliniat ministrul Aurescu.

În ceea ce privește componenta bilaterală, vizita ministrului german de externe la București vine în contextul celebrării, în acest an, a 30 de ani de la semnarea tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, la 21 aprilie, 1992.

De asemenea, în acest an sunt aniversați 55 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Germania și 150 de ani de la înființarea primei misiuni diplomatice a României de la Berlin. Pentru a marca aceste momente, cei doi oficiali au semnat la finalul conferinței un panou filatelic.

”Avem un dialog politic tot mai robust și activ care contribuie la consolidarea legăturilor strânse dintre România și Germania. Discuțiile de astăzi a arătat că, încă o dată, în această perioadă marcată de dificultăți geopolitice, relația bilaterală privilegiată cu caracter strategic dintre România și Germania își menține și consolidează temeinicia”, a mai spus Bogdan Aurescu, amintind și de vizita președintelui Klaus Iohannis, la Kiev, alături de cancelarul german, Olaf Scholz, de prim-ministrul italian, Mario Draghi și de președintele francez, Emmanuel Macron. 

Dimensiunea economică

Ministrul de externe a subliniat că ”schimburile comerciale dintre România și Germania sunt în creștere”, Germania fiind primul partener comercial al țării noastre și al treilea investitor în economia românească.

”Anul trecut am avut schimburi de 30 de miliarde de euro care sunt în creștere și în acest an”, a exemplificat Aurescu.

Eforturile depuse de România pentru a facilita tranzitul cerealelor ucrainene

Cei doi șefi ai diplomațiilor au abordat și chestiunile ce țin de situația din Ucraina și consecințele războiului ilegal al Rusiei împotriva acestui stat.

”Sunt efectele multiple care au dimensiuni diverse: umanitară, cea economică, cea care se referă la insecuritatea alimentară, context în care am fost de acord că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele. România va continua să facă eforturi deosebite, în primul rând în plan umanitar, pentru a oferi sprijin pentru refugiații ucraineni. Am discutat despre eforturile pe care le facem pentru a asigura transporturile de cereale din Ucraina. Sunt necesare eforturi comune pentru a debloca acest dosar care are consecințe la nivel global”, a detaliat Bogdan Aurescu.

Referitor la eforturile necesare la nivel european pentru a gestiona dificultățile din domeniul energiei, cei doi miniștri au convenit că ” trebuie să continuăm la nivel european efortul nostru colectiv pentru a găsi soluții eficiente”.

”Am discutat despre obiectul României de aderare la Spațul Schengen, inclusiv în contextul acțiunii puternice, solidare, pe care România a făcut-o de la începutul acestui război în gestionarea refugiaților de la frontierele noastre. Credem că, pe baza pregătirii României în acest dosar din punct de vedere tehnic, aderarea la Spațiul Schengen va întări acțiunea de ansamblu a Uniunii pentru a contribui la o piață internă fără fragmentări, ceea ce reprezintă o condiție importantă pentru asigurarea rezilienței Uniunii Europene. Am discutat și despre multe alte dosare. Vreau să mulțumesc Germaniei pentru consolidarea flancului estic al NATO”, a conchis ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Acest aspect legat de aderarea României la Spațiul Schengen a reprezentat o temă de discuție între președinții Klaus Iohannis și Frank-Walter Steinmeier, dar și între premierul Nicolae Ciucă și șeful statului german, cei doi oficiali români exprimându-și încrederea că țara noastră poate conta pe sprijinul motorului economic al Europei.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a avut o discuție cu omologul din Republica Moldova, principala temă abordată fiind aderarea acestei țări la Uniunea Europeană.

”Am avut plăcerea să am o discuție amplă cu domnul Petru Rotaru, una dintre principalele teme fiind aderarea Republicii Moldova la UE. Am abordat dialogul din perspectiva noilor oportunități pe care le deschide pentru dezvoltare durabilă, prin accesul la piața unică europeană și la fondurile europene destinate sprijinirii convergenței economice”, a precizat Boloș într-un mesaj publicat pe Facebook.

Citiți și: Reforma “pre-extindere” a UE: Comisia propune integrarea treptată a țărilor candidate în piața unică și un mecanism de decizie cu majoritate calificată fără a periclita interesele strategice naționale

Cei doi au abordat și chestiunea legată de ”planurile strategice de investiții cu efect multiplicator”. În acest context ministrul Marcel Boloș i-a exprimat omologului său moldovean care au fost strategiile României de-a lungul timpului pentru proiectele de anvergură pentru a maximiza impactul acestor investiții în sectoarele cheie.

”Republica Moldova s-a angajat pe parcursul european, iar acest lucru vine cu beneficii uriașe din perspectiva finanțării investițiilor. Infrastructură, investiții în capitalizarea mediului de afaceri, sisteme publice de servicii medicale și școlare moderne, sunt elemente ale parcursului lor pe care le vom susține. Promisiunea mea a fost că le vom fi alături cu orice au nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni”, a dat asigurări oficialul român.

Marcel Boloș a ținut să amintească că România este de departe beneficiar net de fonduri europene, de la ”aderare și până în prezent reușind să atragă 62,5 miliarde de euro pentru investiții care au schimbat viața românilor din toate punctele de vedere”.

În cadrul întâlnirii, ministrul Finanțelor a promis că ”în viitorul apropiat” va merge în vizită la Chișinău.

”Între timp, direcția este una singură: să consolidăm legăturile noastre bilaterale, să continuăm să facem schimb de bune practici și să consolidăm interconectarea pieţelor de capital”, a conchis Boloș.

La rândul său, ministrul Petru Rotaru a constatat că ”adevărații frați” se văd ”când îți este greu”, referindu-se la sprijinul oferit de România. ”Am văzut cel mai bine în timpul crizei energetice și pandemiei ce înseamnă România pentru noi”, a continuat oficialul moldovean.

Acest ultim mesaj se reflectă și în discursul susținut de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul Forumului Moldova – România: Capital Bridges, organizat miercuri la București.

”Angajamentul nostru faţă de Republica Moldova este unul de netegăduit, am sprijinit şi vom sprijini prin toate deciziile noastre agenda europeană a Republicii Moldova, mă refer la obţinerea statutului de stat candidat şi desigur la deschiderea negocierilor de aderare. România se angajează şi continuă să se angajeze necondiţionat în a sprijini parcursul european al Republicii Moldova”, a amintit Nicolae Ciucă.  

Continue Reading

ROMÂNIA

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

Published

on

© MAE

Ministrul de externe, Luminița Odobescu, a participat miercuri la deschiderea oficială a Misiunii economice și comerciale a Francofoniei în Europa Centrală și de Est.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, evenimentul, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, are loc la București, în perioada 27-29 martie 2024, fiind organizat în comun de către autoritățile române și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).

Ministrul român al afacerilor externe a salutat prezența reprezentanților companiilor românești și străine participante la evenimentul de la București, care devine, astfel, în această perioadă, centrul Francofoniei economice.

”Bucureștiul va fi, în următoarele trei zile, centrul mondial al tuturor energiilor și inițiativelor creative și inovatoare variate care alcătuiesc bogăția marii noastre familii francofone”, a subliniat Odobescu.

A exprimat speranța că Misiunea va contribui semnificativ la facilitarea și promovarea oportunităților de afaceri și investiții între companiile românești și companiile din statele membre OIF, inclusiv ca modalitate de consolidare a legăturilor economice și comerciale tradiționale pe care România le împărtășește cu țările francofone din Africa și Asia.

Ea a amintit că ”România și-a făcut datoria de onoare în promovarea Francofoniei, prin sprijinul său politic pentru principiile și valorile Francofoniei, dar și prin contribuții financiare și finanțarea unor programe unice”.

”Astăzi, ne concentrăm pe francofonia economică, pentru că prioritatea noastră este relansarea tradiționalelor legături economice și comerciale pe care România le împărtășește cu țările francofone din Africa și Asia. OIF reprezintă vocea a 321 de milioane de vorbitori de limbă franceză și constituie o platformă de neprețuit în fața provocărilor economice majore. Pentru a menționa doar câteva: întreruperile lanțului de aprovizionare, insecuritatea energetică, încălzirea globală, competiția tehnologică, proliferarea dezinformarii, atacurile cibernetice și inflația destabilizatoare. Valorile economice promovate de OIF, precum dezvoltarea durabilă și inovarea, sunt în concordanță cu obiectivele economice și de dezvoltare durabilă ale României. Acestea sunt aceleași valori care ne ghidează răspunsul la aceste provocări comune”, a evidențiat ministrul de externe.

Demnitarul român a reiterat contribuția tradițională și diversificată a României la promovarea Francofoniei, prin sprijinul politic acordat principiilor și valorilor Francofoniei, prin contribuții concrete și prin finanțarea unor programe unice, precum și prin dezvoltarea substanțială a Francofoniei științifice și academice, în plan național.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

Published

on

© Guvernul Republicii Moldova

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a fost primit, miercuri, la Palatul Victoria, de către premierul Marcel Ciolacu, cu ocazia unei vizite de lucru la București, care implică, printre altele, participarea la Forumul investițional „Moldova-România: Capital Bridges”, potrivit unui comunicat.

Potrivit sursei citate, cei doi șefi de guvern au discutat agenda moldo-română, cooperarea economică dintre cele două state, procesul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, dar și alte subiecte de interes pentru relația bilaterală dintre Republica Moldova și România.

Șeful Executivului de la Chișinău a apreciat sprijinul oferit de România în toate domeniile-cheie pentru dezvoltarea țării noastre, accentuând, în mod special, sprijinul continuu al dezideratului european al Republicii Moldova. „Aderarea la Uniunea Europeană este obiectivul prioritar al țării noastre, iar România este partenerul care ne ajută să pășim cu încredere pe această cale”, a spus premierul Dorin Recean.

Oficialii s-au mai referit la proiectele de infrastructură, realizate prin efort comun, dar și la cooperarea în domeniul energetic, subliniind realizările majore pe acest segment. De asemenea, părțile au menționat importanța valorificării potențialului economic, cu accent pe atragerea investițiilor și crearea noilor locuri de muncă. Cei doi premieri participă, astăzi, la ediția a doua a Forumului investițional „Moldova – România: Capital Bridges”.

Prim-ministrul Dorin Recean a remarcat că evenimentul are loc „într-o zi cu adevărat semnificativă pentru ambele maluri ale Prutului – 106 ani de la unirea Basarabiei cu România”. „Suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba pe care o vorbim și cultură, iar astăzi, consolidăm legăturile noastre bilaterale, construind noi poduri între afacerile din Republica Moldova și investitorii străini și punând în valoare oportunitățile economice ale ambelor țări”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău.

Prim-ministrul Dorin Recean va participa și la un prânz organizat de către Familia Regală a României.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA3 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.3 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Siegfried Mureșan, vice-liderul grupului PPE: Susținem ca profiturile din activele înghețate ale rușilor să fie utilizate pentru ca ucrainenii să scoată agresorul din țară

CHINA5 hours ago

Mark Rutte a discutat cu Xi Jinping despre ”preocupările” UE potrivit cărora Beijingul ”pune obstacole nedrepte companiilor europene care doresc să facă afaceri” pe piața chineză

NATO5 hours ago

Șeful diplomației SUA vine în Europa: Întâlnire cu Macron la Paris, urmată de reuniunea miniștrilor de externe NATO cu ocazia a 75 de ani de la înființarea Alianței

U.E.6 hours ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA22 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.23 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending