Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că actuala criză de securitate ”este despre securitatea spaţiului euro-atlantic” în ansamblul său și că “ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne la Marea Neagră”, arătând că statele aliate trebuie să continue să se coordoneze cu privire la măsurile concrete, astfel încât să se obţină o dezescaladare a situaţiei.
Șeful diplomației române a găzduit joi o reuniune a miniștrilor de externe din formatul București 9, care reunește țările NATO de pe flancul estic, cu participarea în premieră a ministrului de externe francez, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită în România, și a șefului diplomației ucrainiene, Dmytro Kuleba, în semn de solidaritate transatlantică cu Ucraina, aflată sub presiunea amenințării militare a Rusiei.
“București 9 este un format consacrat, pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a lansat, după cum cunoașteți, în 2015, alături de Președintele Poloniei, domnul Duda. Formatul și-a demonstrat în numeroase rânduri și continuă să își demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, fiind, după cum se știe, o platformă de coordonare și consultare foarte eficientă a Aliaților de pe Flancul Estic. Și ați putut constata, în ultima perioadă, că acest format și-a dovedit utilitatea și în cadrul consultărilor transatlantice, fiind utilizat frecvent de Statele Unite pentru un dialog aplicat cu privire la situația de securitate din regiune și fiind folosit la diverse niveluri – la nivelul Președinților, la nivelul consilierilor de securitate națională, la nivelul miniștrilor afacerilor externe”, a afirmat Aurescu, în debutul unei conferințe comune de presă cu omologul francez.
În opinia sa, “actuala criză de securitate nu este doar despre securitatea Ucrainei, nu este doar despre securitatea regiunii, nu este doar despre securitatea Europei, ci este despre securitatea spaţiului euro-atlantic în ansamblul său, iar Marea Neagră face parte integrantă din acest spaţiu, aşa cum securitatea Mării Negre face parte integrantă din securitatea transatlantică”.
“Deci, ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră. Federaţia Rusă continuă să maseze trupe în proximitatea Ucrainei, în regiunea Mării Negre, acestea sunt evoluţii îngrijorătoare, care necesită atenţia noastră permanentă şi atunci am decis şi astăzi am avut încă o dată acest prilej să continuăm să ne coordonăm cu privire la măsurile concrete pe care trebuie să le luăm împreună, în aşa fel încât să obţinem o dezescaladare a situaţiei, să obţinem o continuare a dialogului”, a spus Bogdan Aurescu.
Participarea lui Le Drian la reuniune, a arătat Aurescu, vine în completarea anunţului preşedintelui Emmanuel Macron privind disponiblitatea Franţei de a trimite trupe în România pentru consolidarea Flancului estic, informează și Agerpres.
“Acesta este un semnal extrem de puternic pentru angajamentul profund al Franţei faţă de întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic, într-un mod unitar şi coerent”, a subliniat şeful diplomaţiei române.
El a adăugat că o consolidare a Flancului estic “este necesară independent de evoluţiile actuale de securitate”, evocând și anunțul Pentagonului, care va trimite 1.000 de soldați americani în România în următoarele zile.
Aurescu a reiterat, în acest context, “sprijinul politic ferm acordat Ucrainei în faţa provocărilor şi ameninţărilor de securitate cu care se confruntă acest stat”.
Şeful diplomaţiei române a vorbit de “deteriorarea semnificativă” a situaţiei de securitate, şi anume continua mobilizarea de trupe ruseşti de-a lungul frontierei Ucrainei, în bazinul Mării Negre.
Aurescu s-a referit la preocuparea faţă de “acţiunile Rusiei, care sunt îndreptate spre subminarea arhitecturii de securitate europene”.
“Nu putem să acceptăm ameninţarea cu folosirea forţei, nu putem să acceptăm concepte depăşite cum sunt cele referitoare la sferele de influenţă”, a mai arătat ministrul român.
Şeful diplomaţiei de la Paris a evidenţiat unitatea aliaţilor în contextul acestor provocări şi faptul că toate liniile de dialog sunt deschise cu Rusia.
“Rusia a putut observa în această săptămână că are de-a face cu europeni uniţi şi solidari, în orice context, fie că este vorba de Uniunea Europeană, OSCE sau NATO”, a evidenţiat Le Drian. El a mai spus că Rusia “trebuie să facă o alegere clară, între calea escaladării situaţiei şi a dezechilibrului şi calea dialogului şi a stabilităţii regăsite în jurul principiilor fundamentale de securitate”.
Aflat la București pentru a arăta “solidaritatea Franței față de colegii români” în contextul situației de securitate de la Est, oficialul francez a fost prezent la şedinţa solemnă a Parlamentului României, dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. În acest context, el a evocat din nou disponibilitatea Franței de a conduce un dispozitiv militar al NATO în România în calitate de națiune-cadru pentru a fi alături de aliați și parteneri într-un moment în care mediul de securitate se deteriorează la granițele României, afirmând totodată că una dintre cele mai mari provocări este “restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia”.
Le Drian, care este al doilea membru important al administrației franceze care vine la București în mai puțin de o săptămână, după vizita ministrului apărării Florence Parly, își va încheia deplasarea în România cu o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis.