Connect with us

CONSILIUL DE SECURITATE

Bogdan Aurescu, în Consiliul de Securitate al ONU: Referendumurile ilegale ale Rusiei în Ucraina și amenințarea cu arme nucleare sunt total inacceptabile!

Published

on

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat, joi, la New York, la reuniunea de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată temei menţinerii păcii şi securităţii în Ucraina, context în care a subliniat “caracterul complet inacceptabil” al deciziei Rusiei de a susţine organizarea aşa-ziselor referendumuri din regiunile ocupate și de amenința cu utilizarea armelor nucleare, prezentând în același timp sprijinul României pentru Ucraina și angajamentul de a continua în această direcție, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. În cadrul reuniunii, au luat cuvântul, între alții, și șefii diplomațiilor americană și britanică, Antony Blinken și James Cleverly, dar și ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba care au denunțat războiul Rusiei și al lui Putin. Prezent a fost și ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, care a acuzat Occidentul că înarmează Ucraina cu unicul obiectiv de a slăbi Rusia. Reuniunea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pe tema conflictului ruso-ucrainean vine după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare în timp de război a Moscovei de la cel de-al Doilea Război Mondial și a amenințat că va folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia în ceea ce el a prezentat ca fiind o confruntare Est-Vest.

Ministrul român a reiterat condamnarea războiului de agresiune, neprovocat şi nejustificat, declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, subliniind caracterul complet inacceptabil al recentei escaladări din partea Rusiei prin decizia de a susţine organizarea de aşa-zise “referendumuri” pentru anexarea unor teritorii ocupate de trupele ruse şi prin proferarea de ameninţări cu folosirea armei nucleare.

De la 24 februarie 2022, am asistat la un război atroce în curs de desfășurare, condus de un membru permanent al Consiliului de Securitate împotriva Ucrainei și a populației sale, victimă a acestui război de agresiune nejustificat și neprovocat, declanșat de Rusia. Un stat care organizează acum “referendumuri” ilegale pentru a anexa teritoriile ocupate ilegal de Ucraina și care ne amenință cu utilizarea armelor nucleare. Acest lucru este total inacceptabil!“, a spus șeful diplomației române.

Bogdan Aurescu a punctat, în mesajul său, că România a sprijinit Ucraina din prima zi a acestei agresiuni, arătând că este inadmisibil ca acţiunile unui stat membru permanent al Consiliului de Securitate, respectiv Rusia, să pună în pericol ordinea internaţională bazată pe reguli.

“România nu a rămas tăcută, dimpotrivă. Și am fost alături de Ucraina încă din prima zi a agresiunii rusești, într-un episod istoric de solidaritate față de Ucraina. Solidaritatea nu a însemnat doar abordarea crizei de strămutare cu cea mai rapidă creștere din lume de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, prin sprijinirea Ucrainei și a poporului său prin ajutor umanitar și ajutor de urgență”, a spus Aurescu, în intervenția sa.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat faptul că atrocităţile comise de trupele ruse au şocat comunitatea internaţională, precizând că aceste acte nu pot rămâne fără răspuns în plan internaţional, fiind necesară tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul de lungă durată al României de a promova respectarea dreptului internaţional, ca pilon fundamental al politicii sale externe. Astfel, a trecut în revistă seria de acțiuni recente inițiate de România, între care depunerea la 13 septembrie 2022 a Declarației de Intervenție în procedurile inițiate de Ucraina contra Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) și depunerea la 16 septembrie la Grefa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenție a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federației Ruse la Curte, la 28 februarie 2022.

“În concluzie, România va continua să își joace rolul în efortul colectiv fără precedent de a face dreptate victimelor celor mai grave crime comise în Ucraina, în contextul acestui război de agresiune neprovocat și nejustificat. Vinovații trebuie să plătească, iar eforturile noastre colective trebuie să fie eficiente în acest sens, în timp ce Ucraina își caută dreptatea pe care o merită”, a conchis ministrul Aurescu

La reuniunea Consiliului de Securitate al ONU au participat reprezentanţi de nivel înalt ai statelor membre permanente ale Consiliului de Securitate (CS) al ONU, fiind prezidată de către ministrul pentru Europa şi al afacerilor externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, în calitate de preşedinţie în curs a CS ONU.

Au mai participat reprezentanţi ai statelor membre nepermanente ale CS ONU, printre care miniştri ai afacerilor externe din Albania, Brazilia, Gabon, Ghana, India, Irlanda, Mexic şi din alte state membre ONU, printre care Ucraina, Cehia, Germania, Polonia, Lituania şi Suedia.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL DE SECURITATE

Un an de la războiul Rusiei în Ucraina, marcat la ONU: Șeful diplomației române va pleda pentru susținerea Ucrainei în plenul Adunării Generale și în cadrul Consiliului de Securitate

Published

on

© United Nations

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 23-24 februarie 2023, la evenimentele Organizației Națiunilor Unite organizate la New York pentru marcarea unui an de la debutul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, context în care șeful diplomației române va susține o intervenție în plenul Adunării Generale a ONU și va lua cuvântul în cadrul unei dezbateri în Consiliul de Securitate al ONU pe tema Ucrainei, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu va susține, la 23 februarie, începând cu ora 22:00, ora României, intervenția națională în cadrul celei de a 11-a Sesiuni speciale de urgență a Adunării Generale ONU, reunite în vederea adoptării rezoluției privind asigurarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina, rezoluție pe care țara noastră o co-sponsorizează. 

De asemenea, ministrul de externe va lua cuvântul în cadrul dezbaterii la nivel ministerial a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema Ucrainei, din 24 februarie 2023, începând cu ora 17:00, ora României.

În marja acestor evenimente, ministrul Bogdan Aurescu va participa la o sesiune de lucru informală cu miniștrii like-minded organizată de președinția malteză a Consiliului de Securitate, la 23 februarie 2023. Discuția va oferi un cadru de analiză asupra evoluției conflictului din Ucraina și etapele următoare, la nivel multilateral, care să asigure, în continuare, sprijinul cât mai larg pentru Ucraina. 

De asemenea, la data de 24 februarie, șeful diplomației române va participa și la reuniunea Consiliului Permanent al OSCE în format consolidat, care se desfășoară la Viena, cu participarea online a mai multor miniştri de externe prezenți la New York, fiind convocată de Președinția-în-Exercițiu a OSCE, asigurată de Macedonia de Nord, pentru a marca un an de la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Prezența ministrului afacerilor externe la evenimentele pentru marcarea unui an de la începutul războiului ilegal, nejustificat și neprovocat purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei va oferi oportunitatea de consolidare a rolului României ca stat susținător al multilateralismului eficient și al ordinii internaționale bazate pe norme, precum și de actor implicat în consolidarea securității internaționale și contracararea impactului negativ al consecințelor războiului din statul vecin.

Totodată, șeful diplomației române va prezenta reprezentanților statelor reunite la New York eforturile depuse de țara noastră în sprijinul celor peste 3,6 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granița României și pentru tranzitul a aproximativ 13 milioane de tone de cereale, de la începutul războiului din Ucraina.

Ministrul de externe va reafirma în mod ferm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, precum și angajamentul României de a contribui în mod activ la pacea și securitatea internațională. Totodată, va evidenția imperativul ca Federația Rusă, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să înceteze imediat și necondiționat agresiunea asupra Ucrainei și să își retragă trupele și echipamentele de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional.  

Cu acest prilej, va evidenția și participarea României, în mod activ și ferm, la toate demersurile diplomatice la nivel multilateral pentru condamnarea acestei agresiuni, inclusiv în domeniul justiției internaționale, pentru tragerea la răspundere a celor vinovați pentru crimele comise în Ucraina.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Bogdan Aurescu s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU: România este angajată să contribuie la eforturile globale legate de creșterea nivelului mărilor

Published

on

© United Nations

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu a participat, marţi, în calitate de vorbitor principal, la reuniunea deschisă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu tema “Ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale: creşterea nivelului mărilor şi oceanelor – implicaţii pentru pacea şi securitatea internaţionale”.

Şeful diplomaţiei române a participat la eveniment atât în calitate de ministru, cât şi de copreşedinte al Grupului de Studiu al Comisiei de Drept Internaţional a ONU privind creşterea nivelului mărilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional, la invitaţia Preşedinţiei malteze a Consiliului de Securitate, informează Ministerul de Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. În context, Aurescu a avut și o întrevedere bilaterală cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

Aurescu a prezentat implicaţiile grave pe care fenomenul global al creşterii nivelului mărilor şi oceanelor le are deja sau le-ar putea avea asupra întregii comunităţi internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte pacea şi securitatea la nivel global, în special asupra statelor insulare mici şi a statelor costiere.

Totodată, a reliefat necesitatea de a preîntâmpina riscurile generate de creşterea nivelului mărilor şi oceanelor atât din perspectiva necesităţii de a ajusta politicile existente în materie, cât şi prin intermediul aplicării dreptului internaţional în domeniu. În acest context, şeful diplomaţiei a subliniat existenţa unei răspunderi comune a comunităţii internaţionale în combaterea efectelor negative ale acestui fenomen.

“Permiteţi-mi să vă asigur de angajamentul ţării mele în efortul de a contribui în continuare la eforturile globale legate de riscurile schimbărilor climatice în general şi de creşterea nivelului mărilor în special. Încurajez Consiliul de Securitate să fie activ implicat în această cauză. Date fiind implicaţiile sale pentru pacea şi securitatea internaţionale, tema creşterii nivelului mărilor trebuie să rămână în atenţia Consiliului. Sunt sigur că împreună, solidari, vom găsi soluţiile corecte”, a spus ministrul în intervenţia sa.

Bogdan Aurescu a participat la acest eveniment alături de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi de preşedintele Adunării Generale a ONU, Csaba Korosi. Reuniunea a fost prezidată de ministrul afacerilor externe al Maltei, Ian Borg, în calitate de Preşedinţie a CS ONU. Peste 70 de reprezentanţi de state şi organizaţii internaţionale au participat la eveniment.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Ministrul Bogdan Aurescu, în calitate de vorbitor principal, va prezenta în Consiliul de Securitate al ONU implicațiile creșterii nivelului mărilor și oceanelor asupra păcii și securității internaționale

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa marți, 14 februarie 2023, în calitate de vorbitor principal, la reuniunea deschisă a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, cu tema „Amenințări la adresa păcii și securității internaționale: creșterea nivelului mărilor și oceanelor – implicații pentru pacea și securitatea internaționale” (”Threats to International Peace and Security: Sea-Level Rise – Implications for International Peace and Security”).

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, șeful diplomației române va prezenta Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU) implicațiile creșterii nivelului mărilor și oceanelor asupra păcii și securității internaționale, la invitația președinției malteze a Consiliului de Securitate, atât în calitatea de ministru al afacerilor externe al României, cât și de co-președinte al Grupului de Studiu al Comisiei de Drept Internațional a ONU privind creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional.

Ministrul afacerilor externe va participa la acest eveniment alături de secretarul general ONU, António Guterres, și președintele Adunării Generale ONU, Csaba Kőrösi. Reuniunea va fi prezidată de ministrul afacerilor externe al Maltei, Ian Borg, în calitate de Președinție a CS ONU.

În cadrul reuniunii vor fi dezbătute riscurile pentru pacea și securitatea internațională generate de creșterea nivelului mărilor și oceanelor, fenomen care este o consecință directă a schimbărilor climatice, și să exploreze modalitățile prin care Consiliul de Securitate poate aborda aceste riscuri în cadrul arhitecturii globale de securitate.

Prezența României la reuniunea Consiliului de Securitate ONU consolidează eforturile țării noastre pentru promovarea multilateralismului eficient și a ordinii internaționale bazate pe norme, precum și rolul României de actor implicat în gestionarea problemelor globale presante, printre care consecințele schimbărilor climatice asupra păcii și securității ocupă un loc important.

Creșterea nivelului mărilor și oceanelor are consecințe fizice directe asupra coastelor statelor afectate și deci asupra liniilor de bază de la care, conform Convenției ONU privind dreptul mării din 1982, se măsoară zonele maritime (marea teritorială, zona contiguă, zona economică exclusivă), precum și asupra accesului la resursele aflate în aceste zone; pierderea acestor resurse crește riscul de conflicte între state. De asemenea, ca efect al acestui fenomen, din cauza deteriorării condițiilor de trai, pot avea loc deplasări de populație și migrație forțate. Nu în ultimul rând, creșterea nivelului mărilor și oceanelor conduce la pierderi de teritoriu, fie parțial, fie total (în cazul statelor insulare), ceea ce poate duce la pierderea statalității. Așadar, creșterea nivelului mărilor și oceanelor este un fenomen care pune probleme existențiale pentru foarte multe state.

În calitate de membru al Comisiei de Drept Internațional (CDI) a ONU, Bogdan Aurescu a propus, încă din anul 2018, împreună cu alți patru membri ai CDI, includerea subiectului creșterii nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional pe agenda de lucru a CDI, ca urmare a interesului crescut din partea statelor membre ONU afectate (aproximativ 140 de state afectate direct sau indirect de acest fenomen, atât state insulare, cât și state cu regiuni costiere joase – mai ales state în curs de dezvoltare, dar nu numai, deci peste două treimi din statele membre ONU) de a găsi soluții bazate pe dreptul internațional pentru protejarea drepturilor acestora.

După ce în 2019 subiectul creșterii nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional a fost inclus pe agenda curentă a CDI, Bogdan Aurescu, împreună cu un alt co-președinte al Grupului de Studiu dedicat subiectului, a elaborat și prezentat în 2020 un prim document de lucru amplu referitor la aspectele de dreptul mării în conexiune cu creșterea nivelului mărilor și oceanelor (First Issues Paper by Bogdan Aurescu and Nilüfer Oral, Co-Chairs of the Study Group on sea-level rise in relation to international law), care a fost dezbătut în cadrul CDI în 2021, iar în Comisia a 6-a Juridică a AG ONU în 2020 și 2021. În anul 2022, alți doi co-președinți ai Grupului de Studiu au elaborat și prezentat un al doilea document de lucru dedicat aspectelor care țin de statalitate și protecția persoanelor afectate de acest fenomen (Second Issues Paper by Patrícia Galvão Teles and Juan José Ruda Santolaria, Co-Chairs of the Study Group on sea-level rise in relation to international law), care a fost dezbătut în 2022 în cadrul CDI și în Comisia a 6-a Juridică a AG ONU. În prezent, cei doi co-președinți și co-autori ai primului document de lucru, din 2020, sunt în curs de finalizare a unui nou document care abordează noi aspecte ce țin de dreptul mării în conexiune cu creșterea nivelului mărilor și oceanelor, lărgind astfel analiza juridică din First Issues Paper. Unul dintre aspectele examinate se referă de exemplu la conceptul de ”stabilitate juridică”, o posibilă soluție care să ajute la protejarea drepturilor statelor afectate fiind ”fixarea” permanentă, din punct de vedere juridic, a liniilor de bază de la care se măsoară zonele maritime, chiar dacă coastele sunt afectate fizic de creșterea nivelului mărilor și oceanelor.

Ministrul afacerilor externe a mai prezentat un mesaj la 18 octombrie 2021 la o dezbatere organizată de CS ONU privind implicațiile creșterii nivelului mărilor și oceanelor pentru securitatea internațională.

Continue Reading

Facebook

G78 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA9 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO10 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.13 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA14 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

După România, Comisia Europeană lansează un proiect-pilot și cu Bulgaria pentru o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE5 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending