Connect with us

U.E.

Bogdan Aurescu, la Berlin: Șeful diplomației române a discutat cu omologul său german despre obiectivul “legitim” al României de a adera la Schengen

Published

on

© Ambasada Germaniei București/ Facebook

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, joi, la Berlin, cu omologul german, Heiko Maas, şi a discutat cu acesta inclusiv despre obiectivul “legitim” al ţării noastre de a adera la spaţiul Schengen şi despre perspectivele de extindere ale Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro, cei doi oficiali au evaluat stadiul foarte bun al dialogului bilateral referitor la minoritatea germană din România, din cadrul Comisiei guvernamentale mixte privind problematica minorităţii germane. Bogdan Aurescu a evidenţiat, cu acest prilej, politicile statului român care au ca obiectiv prezervarea identităţii minorităţii germane din punct de vedere cultural, lingvistic, social şi al conservării patrimoniului material.

 

În acest context, a subliniat că acest instrument de cooperare bilaterală reprezintă un model demn de urmat şi de către alte state. În acelaşi timp, ministrul Maas a mulţumit în mod deosebit părţii române pentru asigurarea, de către România, la cele mai înalte standarde, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii germane.

Întrevederea ministrului desemnat cu omologul german a cuprins, de asemenea, un schimb de vederi cu privire la priorităţile de pe agenda Preşedinţiei Germaniei la Consiliul Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2020.

Totodată, a expus poziţia României privind negocierile Cadrului Financiar Multianual, subliniind importanţa unor alocări corespunzătoare pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună.

Bogdan Aurescu a amintit “obiectivul legitim al României de aderare la spaţiul Schengen, evidenţiind îndeplinirea tuturor criteriilor necesare şi contribuţia importantă a României la securitatea UE”. În acest sens, a subliniat că funcţionalitatea spaţiului Schengen nu va fi completă fără aderarea României, arată sursa citată.

Cei doi au exprimat puncte de vedere convergente cu privire la importanţa strategică a politicii de extindere, fiind reiterată susţinerea României pentru o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, necesitatea racordării europene a statelor din Vecinătatea Estică, relaţia cu Rusia.

Cu privire la Republica Moldova, Aurescu a subliniat importanţa continuării politicii stricte de condiţionalităţi îndreptate spre obiectivul reluării reformelor în spirit european. Cei doi miniştri au convenit asupra unui dialog consolidat româno-german cu privire la Republica Moldova.

Cei doi miniştri au discutat şi despre perspectivele Iniţiativei celor Trei Mări, Bogdan Aurescu exprimând susţinerea României pentru Germania să devină stat participant cu drepturi depline în Iniţiativă.

Au fost, de asemenea, discutate perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, fiind remarcată convergenţa poziţiilor română şi germană.

Bogdan Aurescu a mulţumit omologului pentru că Germania a susţinut aderarea României la OCDE.

Oficialul român a transmis condoleanţele sincere ale părţii române pentru victimele atacului armat de la Hanau şi condamnarea fermă a acestor acte, precum şi urările de recuperare pentru cei răniţi.

De asemenea, a mulţumit părţii germane pentru sprijinul acordat pentru repatrierea cetăţenilor români din zone afectate de coronavirus.

Bogdan Aurescu a avut o întrevedere şi cu şeful Administraţiei Prezidenţiale, Stephan Steinlein, arată MAE.

Citiți și 140 de ani de relații diplomatice cu Franța, Germania și Regatul Unit. MAE: Cele trei state se numără în prezent printre principalii parteneri politici şi economici ai României

Vizita la Berlin a ministrului desemnat are loc în ziua celebrării a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale, la 20 februarie 1880, “ceea ce pune în valoare aprecierea ambelor părţi pentru caracterul strategic al relaţiilor româno-germane”, subliniază MAE.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Uniunea Europeană anunță ca va finanța în continuare Organizația Mondială a Sănătății și solicită SUA să reia relația cu OMS 

Published

on

© European Council Multimediacenter

Uniunea Europeană reacționează la decizia președintelui Donlad Trump de a pune capăt relației cu Organizația Mondială a Sănătății și anunță că va sprijini în continare finanțarea OMS.

Într-o declarație comună, președinta Comisiei Europene și Înaltul Reprezentat al UE solicită SUA să își reconsidere decizia anunțată: ”Cooperarea globală și solidaritatea prin eforturi multilaterale sunt singurele căi eficiente și viabile pentru a câștiga această bătălie cu care se confruntă lumea. OMS trebuie să poată continua să conducă răspunsul internațional al pandemiei actuale, cât și viitoare.  Este necesară participarea și sprijinul tuturor. În fața acestei amenințări globale, acum este momentul pentru o mai bună cooperare și găsirea de soluții comune. Trebuie evitate acțiunile care slăbesc rezultatele internaționale. În acest context, solicităm SUA să-și reconsidere decizia anunțată”, se arată în documentul oficial.

Ursula von der Leyen și Josep Borrell reamintesc că într-o rezoluție condusă de UE, adoptată prin consens la 19 mai, la Adunarea Mondială a Sănătății, toate statele membre OMS au convenit să inițieze, în cel mai scurt timp, o evaluare imparțială, independentă și cuprinzătoare pentru a revizui lecțiile învățate din răspunsul internațional în domeniul sănătății, în special în scopul consolidării pregătirii viitoare a securității sănătății la nivel mondial.

Totodată, cei doi oficiali europeni subliniază că lumea continuă să lupte împotriva pandemiei COVID-19, principala sarcină a tuturor este salvarea de vieți și atenuarea acestei pandemii. Uniunea Europeană continuă să sprijine OMS în acest sens și a oferit deja finanțări suplimentare.

Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat vineri încetarea relaţiei dintre ţara sa şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care a acuzat-o încă de la începutul pandemiei de  că este prea indulgentă cu Beijingul: ”Deoarece nu au reuşit să facă reformele necesare şi cerute, vom pune capăt astăzi relaţiei noastre cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona aceste fonduri către alte nevoi de sănătate publică urgente şi mondiale care merită”.

Tot în această lună, președintele Donald Trump a anunțat retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis.

Continue Reading

U.E.

Alianța pentru coeziune îndeamnă Comisia Europeană să mențină un accent puternic asupra coeziunii în toate măsurile de redresare a economiei

Published

on

© CoR

Alianța pentru coeziune (#CohesionAlliance), formată din principalele asociații europene de orașe și regiuni și Comitetul European al Regiunilor, solicită o politică de coeziune mai puternică dupa 2020 și în același timp salută propunerile revizuite ale Comisiei Europene pentru bugetul 2021-2027 și Planul de recuperare al economiei europene, inclusiv extinderea actualelor programe de coeziune cu o flexibilitate crescută și finanțare suplimentară.

Cu toate acestea, Alianța îndeamnă Comisia Europeană și statele membre să asigure implicarea orașelor, municipalităților și regiunilor și să mențină un accent puternic asupra coeziunii în toate măsurile de redresare, care vizează reconstruirea economiei, favorizarea sustenabilității și consolidarea țesăturii teritoriale și sociale a noastră Uniune, inclusiv în procesul semestrului european, se arată în comunicatul oficial, remis Caleaeuropeana.ro

”Cadrul financiar multianual și Planul de recuperare trebuie să se concentreze asupra coeziunii ca valoare fundamentală a Uniunii Europene, pentru a urmări provocări majore, precum Acordul Verde European, Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Pilonul European pentru Drepturile Sociale”, se arată în declarația Alianței.

Potrivit declarației, în actuala criză, orașele, municipalitățile și regiunile au ”nevoie mai mult decât oricând de sprijinul direct al unei politici de coeziune puternice pentru a preveni lărgirea disparităților teritoriale și o redresare asimetrică, întrucât statele membre dispun de mijloace financiare diferite pentru a face față provocărilor economice și sociale actuale.”

#CohesionAlliance salută propunerea Comisiei Europene de a asigura rolul politicii de coeziune ca politică puternică de investiții pe termen lung a UE, precum și investiția de 55 miliarde de euro prin instrumentul REACT-UE pentru a oferi un răspuns eficient la COVID -19 pandemie și consecințele sociale și economice ale acesteia

Alianța este totuși îngrijorată de faptul că, fără luarea în considerare a nevoilor diverse ale regiunilor, orașelor și municipalităților, precum și implicarea puternică a actorilor locali, facilitatea de recuperare și rezistență – care este cel mai puternic instrument de investiții din planurile de recuperare ale UE – riscă să eșueze.

Alianța îndeamnă toate instituțiile UE și naționale – și în special comisarul UE pentru Reforme și Coeziune, Elisa Ferreira – să ia măsurile necesare pentru a se asigura că planurile naționale de recuperare și reziliență respectă principiul parteneriatului, să răspundă nevoilor reale ale cetățenilor și întreprinderilor și să permită o implicare mai puternică și mai structurată a autorităților locale și regionale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Eurodeputații cer Comisiei Europene măsuri și mai concrete pentru repornirea turismului, criticând lipsa de sprijin financiar specific pe termen scurt

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Deputații europeni au oferit un feedback general pozitiv asupra pachetului Comisiei de transport și turism privind noile măsuri luate în considerare pentru repornirea turismului. Cu toate acestea, europarlamentarii solicită măsuri mai concrete și sprijin financar înainte de începrea vacanței de vară, se arată în comunicatul ofical al Parlamentului European.

Repornirea turismului: eurodeputații au subliniat necesitatea restabilirii încrederii în ”călătorii în siguranță” prin măsuri concrete suplimentare, întrucât situația actuală rămâne incertă în ciuda pachetului propus.

Dificultăți financiare: mulți europarlamentari au ridicat problema pierderilor de locuri de muncă masive, riscului de faliment în sector și au comentat lipsa de ajutor concret și sprijin financiar specific pe termen scurt, precum și necesitatea unei linii bugetare dedicate pe termen lung.

Probleme privind siguranța: Cu multe întrebări privind repornirea în siguranță a turismului în UE, Comisia a subliniat că cooperarea dintre statele membre s-a îmbunătățit și ridicarea restricțiilor de călătorie, inclusiv deschiderea frontierelor, ar trebui să se bazeze pe criterii stabilite și protocoale de sănătate puternice. Comisia încurajează statele membre să introducă scheme de certificare pentru călătorii în siguranță. Cu toate acestea, o acțiune similară la nivelul UE nu va fi posibilă înainte de această vară.

Drepturile pasagerilor: eurodeputații au subliniat că regulile de rambursare sunt aplicate prea des în diferite state membre. Comisia i-a asigurat pe eurodeputații că urmăresc îndeaproape problema, iar pasagerii își păstrează dreptul la rambursări în numerar.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending