Republica Moldova a preluat vineri ajutorul umanitar cu titlu gratuit oferit de România, constând în echipamente medicale şi de protecţie pentru combaterea pandemiei de COVID-19, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Piața Marii Adunării Naționale de la Chișinău și la care au participat președintele Maia Sandu, ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu și șeful delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.
Acest ajutor, acordat inclusiv prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă, se înscrie pe linia acțiunii constante a României în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19 și este acordat în implementarea pachetului consistent de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale la Chișinău, la 29 decembrie 2020, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Ajutorul cuprinde 1.500.000 de măști chirurgicale, 100.000 de măști de protecție de tip FFP3, 100.000 de combinezoane, 100.000 de mănuși de unică folosință, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro.
Alături de aceștia la evenimentul din PMAN au mai participat prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, secretarul de stat în MAI român Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale din Republica Moldova, Tatiana Zatîc, şi ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniţă.
Maia Sandu a mulţumit României pentru ajutor şi a afirmat că se bazează pe sprijinul tuturor ţărilor din UE.
Ambasadorul Peter Michalko a subliniat, vorbind în limba română, că ajutorul României este vital şi vine să arate că UE este alături de cetăţeni şi că mecanismul UE este eficient pentru a oferi ajutor rapid.
Citiți și Ursula von der Leyen salută ajutorul umanitar trimis de România la Chișinău: “Mulțumesc România! Un gest minunat de solidaritate europeană”
Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută şi va susţine întotdeauna calea acesteia spre UE şi proiectele care vor apropia Republica Moldova de UE prin România.
“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a exprimat susținerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Și am văzut – și ați văzut cu toții – deschiderea deosebită de care s-a bucurat și se bucură doamna Președinte în Europa. Ne bucurăm că Republica Moldova este, din nou, un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali și îi urez doamnei Președinte mult succes în continuare pe această dimensiune de politică externă, dar și în procesul de reformă democratică, în spirit european. Vom fi alături de domnia sa pe acest drum, așa cum suntem și astăzi, aici, în Piața Marii Adunări Naționale. A fost și este poziția consecventă a României că singura cale către prosperitate și dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european și implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere. România va susține întotdeauna această cale, atât în plan bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene”, a subliniat Aurescu.
Șeful diplomației române a subliniat echipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro urmează tranșei de ajutor adusă în prima săptămână din ianuarie, prin grija Ministerului Apărării Naționale român.
De asemenea, Bogdan Aurescu a amintit că în aprilie 2020 România a adus o echipă de 52 de persoane din care 41 de medici și asistenți medicali voluntari, care să ajute colegii din Republica Moldova să combată pandemia de COVID-19, urmată apoi de echipamente medicale, în valoare de 3,5 milioane de euro.
După luările de cuvânt, oficialii au făcut un tur al celor 13 camioane cu asistenţă umanitară, parcate în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Noul ajutor este destinat cetăţenilor Republicii Moldova şi este acordat în implementarea pachetului de sprijin din partea României, prezentat public de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chişinău, la 29 decembrie 2020.