Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Bogdan Aurescu, la Chișinău: România va fi alături de Maia Sandu în continuarea parcursului european al Republicii Moldova

Published

on

© Video screenshot

Republica Moldova a preluat vineri ajutorul umanitar cu titlu gratuit oferit de România, constând în echipamente medicale şi de protecţie pentru combaterea pandemiei de COVID-19, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Piața Marii Adunării Naționale de la Chișinău și la care au participat președintele Maia Sandu, ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu și șeful delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Acest ajutor, acordat inclusiv prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă, se înscrie pe linia acțiunii constante a României în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova în contextul pandemiei de COVID-19 și este acordat în implementarea pachetului consistent de sprijin anunțat de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale la Chișinău, la 29 decembrie 2020, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ajutorul cuprinde 1.500.000 de măști chirurgicale, 100.000 de măști de protecție de tip FFP3, 100.000 de combinezoane, 100.000 de mănuși de unică folosință, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro.

Alături de aceștia la evenimentul din PMAN au mai participat prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, secretarul de stat în MAI român Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale din Republica Moldova, Tatiana Zatîc, şi ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniţă.

Maia Sandu a mulţumit României pentru ajutor şi a afirmat că se bazează pe sprijinul tuturor ţărilor din UE.

Ambasadorul Peter Michalko a subliniat, vorbind în limba română, că ajutorul României este vital şi vine să arate că UE este alături de cetăţeni şi că mecanismul UE este eficient pentru a oferi ajutor rapid.

Citiți și Ursula von der Leyen salută ajutorul umanitar trimis de România la Chișinău: “Mulțumesc România! Un gest minunat de solidaritate europeană”

Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurări că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută şi va susţine întotdeauna calea acesteia spre UE şi proiectele care vor apropia Republica Moldova de UE prin România.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a exprimat susținerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Și am văzut – și ați văzut cu toții – deschiderea deosebită de care s-a bucurat și se bucură doamna Președinte în Europa. Ne bucurăm că Republica Moldova este, din nou, un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali și îi urez doamnei Președinte mult succes în continuare pe această dimensiune de politică externă, dar și în procesul de reformă democratică, în spirit european. Vom fi alături de domnia sa pe acest drum, așa cum suntem și astăzi, aici, în Piața Marii Adunări Naționale. A fost și este poziția consecventă a României că singura cale către prosperitate și dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european și implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere. România va susține întotdeauna această cale, atât în plan bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene”, a subliniat Aurescu.

Șeful diplomației române a subliniat echipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro urmează tranșei de ajutor adusă în prima săptămână din ianuarie, prin grija Ministerului Apărării Naționale român.

De asemenea, Bogdan Aurescu a amintit că în aprilie 2020 România a adus o echipă de 52 de persoane din care 41 de medici și asistenți medicali voluntari, care să ajute colegii din Republica Moldova să combată pandemia de COVID-19, urmată apoi de echipamente medicale, în valoare de 3,5 milioane de euro.

După luările de cuvânt, oficialii au făcut un tur al celor 13 camioane cu asistenţă umanitară, parcate în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Noul ajutor este destinat cetăţenilor Republicii Moldova şi este acordat în implementarea pachetului de sprijin din partea României, prezentat public de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chişinău, la 29 decembrie 2020. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

NATO a donat Republicii Moldova echipamente IT în valoare de 11.800 de euro drept contribuția la eforturile de transformare a apărării țării

Published

on

© NATO

Alianța Nord-Atlantică a donat în această săptmână Republicii Moldova echipamente IT în valoare de 11.800 de euro, oferite prin sprijinul a doi aliați NATO – Letonia și Lituania – și a unui stat partener al Alianței – Suedia.

Echipamentele IT vor fi instalate în cadrul Ministerul Apărării al Republicii Moldova și vor contribui la efortul de transformare a apărării acestei țări, a informat NATO într-un comunicat.

Proiectul face parte din cooperarea NATO cu Republica Moldova prin intermediul Inițiativei de apărare și de securitate aferentă (DCB).

Inițiativa DCB oferă sprijin consultativ în principal Ministerului Apărării din Republica Moldova și poate include, de la caz la caz, asistență practică, respectând pe deplin neutralitatea constituțională a Republicii Moldova.

Ceremonia de predare a acestor echipamente a fost organizată online.

“Un alt exemplu foarte bun de sprijin continuu al NATO către partenerii noștri, în ciuda provocărilor generate de pandemie”, a declarat, în cadrul evenimentului, asistentul secretarului generalului NATO din cadrul Diviziei de operațiuni, Jonathan Parish.

Reprezentantul părții moldovenești, secretarul de stat al Ministerului Apărării, Aurel Fondos, a remarcat că “acest echipament este esențial pentru a avansa efortul de transformare a apărării moldovenești”.

Inițiativa DCB ilustrează angajamentul NATO față de parteneri și oferă sprijin națiunilor care solicită asistență pentru a-și îmbunătăți capacitățile de apărare și securitate aferente.

Inițiativa a fost lansată în 2014 la Summitul NATO din Țara Galilor. Pachetul DCB pentru Republica Moldova a fost agreat de aliați și autoritățile de la Chișinău în 2015.

Furnizarea acestui sprijin logistic către Republica Moldova a survenit și în contextul în care o aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române a executat luni o misiune de asistenţă umanitară internaţională în sprijinul Republicii Moldova, în contextul pandemiei COVID-19, pentru transportul a 1,5 tone de echipamente de protecţie sanitară din partea NATO.

Misiunea s-a desfășurat la solicitarea Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa, iar sprijinul medical a fost acordat de Luxemburg și Norvegia.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, întrevedere cu Ambasadorul SUA în RM: Am ținut să mulțumesc Statelor Unite pentru contribuția considerabilă la platforma COVAX

Published

on

© Maia Sandu - Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi, 1 aprilie, o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, ES Dereck J. Hogan, iar cu această ocazie cei doi oficiali au discutat despre ultimele evoluții politice, dar și despre situația sanitară din RM.

„În acest context am ținut să mulțumesc Statelor Unite pentru contribuția considerabilă la platforma COVAX, datorită căreia țara noastră poate beneficia de vaccin gratuit și poate proteja oamenii aflați în prima linie a luptei cu pandemia”, a transmis Maia Sandu într-un mesaj pe pagina de Facebook.

De asemenea, s-a discutat despre prioritățile de asistență ale SUA în Republica Moldova, în diverse domenii: „Am menționat importanța adaptării acestor priorități la realitățile pandemice, astfel încât ele să reflecte probleme imediate ale țării. Este vorba, mai ales, de atenuarea consecințelor sociale și economice ale crizei. Aici se înscrie atât sprijinirea micilor întreprinzători sau fermieri, crearea și îmbunătățirea serviciilor la nivel de comunitate, dezvoltarea oportunităților pentru tineri și femei, cât și combaterea corupției, susținerea democrației și a mass-media independente”, a mai menționat aceasta.

Președintele Joe Biden promite să schimbe radical atitudinea SUA în ceea ce privește ajutorul țărilor mai sărace pentru a avea acces la vaccinul și tratamentrul împotriva COVID-19.

Astfel, Joe Biden, a promis în cursul reuniunii G7 care va avea loc vineri, patru miliarde de dolari pentru dispozitivul COVAX de vaccinare anti-COVID-19.

O primă tranşă de 2 miliarde de dolari va fi eliberată “foarte repede”, a declarat un înalt responsabil american. A doua tranşă de 2 miliarde va fi eliberată treptat timp de doi ani, în 2021 şi 2022.

Programul COVAX îşi propune să furnizeze în acest an vaccinuri anti-COVID-19 către 20% din populaţia din aproape 200 de ţări şi teritorii participante, dar el include mai ales un mecanism de finanţare care permite unui număr de 92 de economii cu venituri mici şi medii ale lumii să aibă acces la dozele preţioase.

Continue Reading

NATO

COVID-19: Maia Sandu mulțumește NATO pentru donația de 1,5 tone de echipamente de protecție, transportate la Chișinău de Forțele Aeriene Române

Published

on

© Forțele Aeriene Române

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit luni seară Alianței Nord-Atlantice pentru donația a 100.000 de măști de protecție, care au fost transportate de la Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa la Chișinău cu sprijinul Forțelor Aeriene Române.

“Aceasta este cea de-a doua tranșă de ajutor din partea NATO pentru Republica Moldova, fiind posibilă datorită contribuțiilor generoase ale Luxemburgului și Norvegiei”, a scris Sandu, pe Twitter, precizând că ajutorul a fost adus la Chișinău de un avion al Forțelor Aeriene Române.

Ea a subliniat că ajutorul primit se ridică la 490.000 de dolari și va ajuta la salvarea multor vieți.

O aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române a executat o misiune de asistenţă umanitară internaţională în sprijinul Republicii Moldova, în contextul pandemiei COVID-19, pentru transportul a 1,5 tone de echipamente de protecţie sanitară, informează un comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro.

Misiunea s-a desfășurat la solicitarea Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa.

Potrivit MApN, aeronava a decolat din Baza 90 Aeriană Otopeni, cu destinaţia Luxemburg, pentru încărcarea echipamentelor şi transportul acestora la Chişinău.

Conform Radio Europa Liberă, care citează declarații ale oficialilor prezenți la sosirea echipamentelor, aceste echipamente vor ajunge în toate spitalele din Republica Moldova.

„Este al doilea lot dintr-un ajutor umanitar destul de important în mărime de jumătate de milion de euro – un echipament foarte sigur, de bună calitate și vine la timp, ca să suplinească necesitățile sistemului medical din R. Moldova” a declarant Ana Nemerenco, consiliera președintei Maia Sandu pe probleme de sănătate.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a spus că prin astfel de acțiuni NATO demonstrează o dată în plus că nu este dor o structură militară, ci și un partener de nădejde pentru cetățenii moldoveni în perioade de criză umanitară.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

PPE24 mins ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII53 mins ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.1 hour ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ2 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

NATO2 hours ago

Șeful diplomației SUA, la NATO: Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan

RUSIA2 hours ago

Germania acuză Rusia de provocări prin mobilizarea de trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană dezvăluie strategia de finanțare care va permite contractarea împrumuturilor de până la 800 mld. de euro necesare redresării

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Digitalizării, întâlnire de lucru cu echipa președintelui interimar al ADR, Octavian Oprea, pentru a pune la punct detalii legate de colaborare: Digitalizarea este apolitică

U.E.4 hours ago

Sondaj: Peste 50% dintre germani susțin intenția lui Markus Söder de a deveni candidatul CDU-CSU la postul de cancelar al Germaniei

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA7 days ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending