Connect with us

INTERNAȚIONAL

Bogdan Aurescu, la întâlnirea cu conducerea Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări: Sunt prioritare proiectele strategice adoptate la Summitul de la București

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a asigurat miercuri pe reprezentanţii conducerii Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FI3M) că România îşi respectă angajamentele faţă de obiectivele Iniţiativei, angajament reconfirmat prin actualul Program de guvernare.

Şeful diplomaţiei române i-a primit, la sediul MAE, pe reprezentanţii conducerii Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, prezenţi la Bucureşti pentru participarea la prima conferinţă organizată de Fond din seria de conferinţe de prezentare a activităţii şi obiectivelor acestuia.

“Dialogul a permis trecerea în revistă a evoluţiilor înregistrate în procesul de operaţionalizare a Fondului de Investiţii, de la momentul lansării sale în marja primului Forum de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), desfăşurat la Bucureşti, în cadrul celui de-al treilea Summit al Iniţiativei, găzduit cu succes de către Preşedintele Klaus Iohannis în perioada 17-18 septembrie 2018. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat organizarea, în România, a primei conferinţe de prezentare a Fondului de Investiţii şi a reiterat angajamentul ţării noastre faţă de operaţionalizarea sa deplină, ca dimensiune practică semnificativă a Iniţiativei celor Trei Mări. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în acest context, importanţa participării tuturor celor 12 state participante ale Iniţiativei la activitatea Fondului, precum şi a atragerii altor investitori semnificativi, inclusiv din Statele Unite. Ministrul afacerilor externe a făcut, totodată, referire la angajamentul Preşedintelui României şi al Guvernului din care face parte faţă de obiectivele Iniţiativei, angajament reconfirmat prin actualul Program de guvernare”, a precizat un comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro.

Bogdan Aurescu a arătat că România va continua să coopereze îndeaproape cu celelalte state participante şi alţi parteneri, pentru valorificarea potenţialului Iniţiativei celor Trei Mări de a stimula creşterea economică în regiune prin conectivitate sporită şi de a contribui la consolidarea coeziunii UE şi a relaţiei transatlantice.


Citiți și
România, în avangarda deciziilor interconectării regionale a țărilor ce reprezintă 28% din PIB-ul UE. Cum vor funcționa rețeaua Camerelor de Comerț și Fondul de 100 de miliarde de euro al Inițiativei celor Trei Mări
Trei motive pentru care Inițiativa celor Trei Mări este cea mai importantă referință a politicii externe a României după aderarea la NATO și UE

Ministrul Bogdan Aurescu a afirmat că România va continua să sprijine activ obţinerea de rezultate concrete la următorul Summit şi la cea de-a treia ediţie a Forumului de Afaceri I3M, ce vor fi găzduite de Estonia în iunie 2020, precum şi implementarea deplină a deciziilor Summit-urilor anterioare.

În acest context, a menţionat importanţa ca Fondul, care va funcţiona pe baze comerciale, să acorde prioritate proiectelor strategice de interconectare pe axa Nord-Sud a regiunii celor trei mări, în cele trei domenii de interes – transport, energie şi digital, astfel cum sunt acestea incluse în lista de proiecte prioritare adoptată la Summitul de la Bucureşti.

Bogdan Aurescu a punctat asupra proiectelor de interes pentru România din această listă.

La întâlnirea de la Ministerul Afacerilor Externe au participat, printre alţii, Beata Daszynska-Muzyczka, preşedintele Consiliului de Supraveghere al FI3M şi preşedinte Executiv al BGK – Polonia; Pawel Nierada, membru al Consiliului de Supraveghere al FI3M şi prim-vice-Preşedinte BGK – Polonia; Doru Bulată, Membru al Consiliului de Supraveghere FI3M şi consilier preşedinte/vicepreşedinte EximBank România; Nicolae Albu, membru al Consiliului de Supraveghere FI3M şi consilier Preşedinte/Vicepreşedinte EximBank România; Corina Vulpeş, membru al Consiliului de Supraveghere FI3M, director EximBank România. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Coronavirus: Miniștrii de Externe din NATO analizează joi răspunsul la criza sanitară și măsurile pentru evitarea unei crizei de securitate

Published

on

© NATO

Miniştrii de externe din statele membre ale NATO vor analiza joi, într-o reuniune în sistem de videoconferinţă securizată, răspunsul la criza globală provocată de pandemia COVID-19, subliniind în acelaşi timp că Alianţa Nord-Atlantică rămâne pregătită să se apere în faţa oricărei ameninţări.

“Aceasta este o criză globală a sănătății”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă, înainte de prima întâlnire de acest fel din istoria Alianței organizată prin videoconferință, precum și prima reuniune în format de 30 de state membre, după aderarea Macedoniei de Nord.

În continuare, Stoltenberg a spus că primul obiectiv al NATO este ca această criză sanitară să nu devină o criză de securitate.

“NATO își face partea pentru a ajuta în această luptă comună împotriva unui inamic invizibil”, a mai spus secretarul general, citând exemple inclusiv transportul aerian al echipamentelor medicale către România sau Slovacia, donații medicale din SUA și Turcia și preluarea în spitalele din Germania a unor pacienți francezi și italieni.

Conform unui comunicat Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro, cu prilejul reuniunii ministeriale va avea loc o discuţie cu privire la gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19, inclusiv a implicaţiilor asupra activităţilor NATO. România va fi reprezentată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Agenda reuniunii va include, potrivit MAE, discuţii privind ameninţările provenind din vecinătatea sudică, procesul de reflecţie strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO, precum şi evoluţiile de securitate în spaţiul euro-atlantic. Reamintim faptul că Jens Stoltenberg a desemnat marți zece personalități din țările aliate pentru procesul de reflecție privind viitorul și unitatea Alianței Nord-Atlantice.

Reuniunea va avea o semnificaţie politică specială şi din perspectiva faptului că va fi prima la care Republica Macedonia de Nord va participa formal ca stat aliat, numărul statelor membre NATO ajungând astfel la 30.

De altfel, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că Alianța Nord-Atlantică va continua să răspundă și să reacționeze la acțiunile de propagandă și dezinformare din partea Rusiei și a Chinei în contextul noului coronavirus prin prezentarea faptelor, prin transparență, prin prezentarea adevărului și prin apărarea dreptului societăților deschise și libere să aibă o presă liberă.

În conferința de presă virtuală care a precedat videoconferința miniștrilor de exerne din țările NATO, Stoltenberg a răspuns unei întrebări adresate de CaleaEuropeană.ro prin videoconferință, precizând că anii de propagandă și dezinformare la adresa NATO s-au lovit de realitatea că sprijinul țărilor membre pentru Alianța Nord-Atlantică a rămas puternic.

 

Continue Reading

NEWS

Coronavirus: Ministrul Economiei Virgil Popescu: Industria auto din România va produce echipamente medicale şi se implică în realizarea unui ventilator

Published

on

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat joi că industria auto din România dorește să ajute economia românească și să contribuie la producția de echipamente și produse medicale, precum măști, combinezoane și biocide. Astfel, aceasta va participa la proiectul de realizare a unui ventilator de respirație destinat bolnavilor de coronavirus, informează Agerpres.

”Industria auto are problemele ei specifice. Este o industrie care contribuie mult la PIB-ul României, dar este o industrie dependentă de industriile din ţările europene, Germania, Franţa, Italia. Dacă acolo lucrurile sunt oprite, înseamnă automat că şi în România lucrurile sunt oprite. Cel mai important lucru care a ieşit ieri (miercuri, 1 aprilie 2020, n.r.) din discuţia cu reprezentanţii industriei auto este că aceştia, în această perioadă, doresc să contribuie, să ajute economia românească, să ajute românii. Doresc să contribuie să producă materiale esenţiale, doresc să producă măşti şi au capacitate foarte mare de a produce aceste echipamente, biocide, pentru că au şi o industrie chimică pe orizontală foarte dezvoltată, prin parteneri care sunt furnizori tradiţionali ai industriei auto. Deci, practic tot ceea ce este nevoie în acest moment – măşti, biocide, combinezoane (…)”, a declarat Virgil Popescu la Digi24.

Ministrul Economiei a completat că reprezentanții industriei auto din România vor lua parte la proiectul național pentru realizarea unui ventilator necesar pentru pacienții bolnavid de COVID-19.

”(…) doresc (cei din industria auto din România, n.r.) să producă în industria auto şi, de asemenea, participă la acest proiect naţional al nostru privind realizarea unui ventilator pentru a ajuta respiraţia bolnavilor de coronavirus. La ventilatoare lucrurile nu sunt atât de simple ca la măşti, combinezoane şi biocide. Se lucrează într-un colectiv foarte mare şi eu sper să avem cât de curând nişte rezultate concrete. În schimb, la producţia de măşti mi-au spus reprezentanţii industriei auto că pot relativ foarte repede să treacă la acest lucru şi pregătesc modelele pentru a putea fi avizate de unul dintre cele patru institute ale armatei, să poată aviza pe domeniul respectiv produsele pe care le pot produce”, a mai precizat Virgil Popescu.

Continue Reading

CHINA

Raport al Comunității de informații din SUA: Washingtonul susține că Beijingul ascunde bilanțul real al cazurilor și deceselor provocate de noul coronavirus

Published

on

© The White House/ Flickr

Statele Unite au ajuns la concluzia că Beijingul a minţit în legătură cu bilanţul noului coronavirus, cu mult subevaluat, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii comentat miercuri în faţa presei de mai mulţi congresmeni, notează AFP.

Întrebat despre acest subiect în cursul briefingului său de presă cotidian, preşedintele american, Donald Trump, s-a arătat destul de evaziv, precizează Agerpres.

“Datele lor sunt poate puţin subestimate şi sunt amabil când spun asta”, a declarat el. “În ce priveşte problema de a şti dacă datele lor sunt corecte, nu sunt un contabil chinez”, a adăugat el puţin mai târziu.

Bloomberg s-a referit miercuri la acest raport confidenţial remis săptămâna trecută Casei Albe. Serviciile de informaţii au subliniat în document că numărul morţilor şi al cazurilor de contaminare afişate de Beijing sunt false, intenţionat sub nivelul real. 

Michael McCaul, un influent republican din Comisia pentru afaceri externe a Camerei, a dezvăluit, de asemenea pe baza acestui raport, că autorităţile chineze au “ascuns adevăratul bilanţ al persoanelor contaminate de maladie”.

De altfel, Washingtonul și Beijingul au purtat un dialog aprins de la distanță, atât președintele Donald Trump, cât și secretarul de stat Mike Pompeo referindu-se la noul coronavirus drept “virusul Wuhan” sau “virusul chinez”. În replică, China a solicitat Statelor Unite să înceteze cu această denumire, însă mai multe publicații de presă chineze au căutat să arată că virusul ar fi venit din SUA.

Pe de altă parte, președinții Donald Trump și Xi Jinping au avut săptămâna trecută o convorbire telefonică în care cei doi lideri au afirmat că Statele Unite și China ”lucrează strâns împreună” în lupta pandemiei de coronavirus.

China, unde primul bolnav de coronavirus a fost detectat oficial în decembrie în orașul Wuhan, capitala provinciei Hubei, a înregistrat 3.312 morţi şi 81.554 de cazuri, potrivit datelor prezentate public.

Mai puţin decât în Statele Unite, unde COVID-19 a făcut până în prezent peste 5.100 de morţi şi a contaminat mai mult de 215.000 persoane.

Pandemia cu virusul Sars-CoV-2 a izbucnit în Wuhan, iar de atunci s-a extins la nivel global. Au fost înregistrate deja peste 936.000 de cazuri și peste 47.000 de decese.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending