Connect with us

INTERNAȚIONAL

Bogdan Aurescu, la tribuna ONU, la un an de război: Rusia trebuie să înceteze de urgență războiul și să-și retragă necondiționat forțele militare din Ucraina

Published

on

© United Nations

Federația Rusă trebuie să înceteze de urgență acțiunile ilegale și să-și retragă necondiționat forțele militare de pe teritoriul Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional, a declarat, joi, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, de la tribuna Adunării Generale a ONU, unde a susținut o intervenție înainte de adoptarea unei rezoluții în vederea asigurării unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina la un an de la declanșarea, la 24 februarie 2022, a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, primul conflict pe sol european de o asemenea amploare după cel de-al Doilea Război Mondial.

“Ceea ce ne dorim, în pragul marcării unui an de la începutul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, este simplu: pace pentru poporul ucrainean, victoria principiilor şi valorilor şi un conflict sângeros mai puţin în lume. Dar ceea se întâmplă încă este foarte diferit. Continuăm să observăm un nivel alarmant al ostilităţilor, fără semne de atenuare, cu suferinţe inimaginabile pentru populaţia civilă şi consecinţe drastice şi de lungă durată”, a spus şeful diplomaţiei române, potrivit unui comunicat MAE transmis CaleaEuropeană.ro.

El a arătat că “situaţia drepturilor omului şi consecinţele umanitare ale agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv atacurile continue împotriva infrastructurii sale critice, sunt deosebit de îngrijorătoare”.

“Nu mai puţin crude sunt informaţiile despre atrocităţile comise pe teritoriul Ucrainei, pentru care trebuie să ne asigurăm că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Această agresiune continuă subminează ordinea internaţională bazată pe norme şi multilateralismul eficient şi rămâne un motiv de îngrijorare pentru comunitatea internaţională”, a adăugat Aurescu.

Bogdan Aurescu a afirmat că “războiul hibrid proliferat de Rusia – intensificat şi mai mult prin ştiri false, dezinformare şi influenţe maligne, are ca scop nu doar să destabilizeze regiunea şi cele mai vulnerabile state – precum Republica Moldova, ci şi să ne submineze unitatea, încrederea reciprocă şi solidaritatea”.

Ministrul a amintit că ţara noastră susţine înfiinţarea unui tribunal special pentru infracţiunea de agresiune în legătură cu situaţia din Ucraina. De asemenea, a spus că aproximativ 3,6 milioane de cetăţeni ucraineni au intrat în România, iar dintre aceştia peste 110.000 au rămas în ţara noastră.

“Federația Rusă trebuie să înceteze de urgență acțiunile ilegale și să-și retragă necondiționat forțele militare de pe teritoriul Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional. Acest apel este ceea ce ne livrează rezoluția pe care o avem în față. Avem puterea de a ne uni în jurul acestui text. România susține acest proiect, în calitate de co-sponsor, și solicită tuturor statelor membre ONU să voteze în favoarea acestei rezoluții pentru o pace justă și durabilă în Ucraina, bazată pe principiile Cartei ONU”, a conchis șeful diplomației române.

Bogdan Aurescu a participat la votul de la finalul dezbaterii şi a salutat adoptarea, cu o largă majoritate de voturi ( 141 voturi în favoare, faţă de 7 voturi împotrivă), a rezoluţiei “Principiile care conduc la o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina”, în cadrul celei de-a 11-a Sesiuni speciale de urgenţă, reluată, a Adunării Generale ONU (AG ONU). România a co-sponsorizat rezoluţia, împreună cu toate statele UE şi cu alte ţări (în total, 75 de state).

România a condamnat ferm, în declaraţia naţională prezentată anterior votului, războiul de agresiune purtat de Federaţia Rusă, stat membru al Consiliului de Securitate al ONU, împotriva Ucrainei.

Rezoluţia adoptată solicită statelor membre ONU să sprijine o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina, pe baza principiilor Cartei ONU şi a respectării suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, în graniţele recunoscute internaţional.

Rezoluţia solicită, totodată, Federaţiei Ruse să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele de pe teritoriul Ucrainei, precum şi încetarea imediată a atacurilor ruse asupra infrastructurii critice în Ucraina şi a oricăror atacuri deliberate asupra obiectivelor civile.

Este reafirmată susţinerea pentru suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele recunoscute internaţional. Acţiunile Federaţiei Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forţei şi reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii şi norme de drept internaţional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU, se arată în rezoluţie. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

Ministrul ucrainean de externe merge la Beijing la invitația omologului chinez Wang Yi. Va fi discutat rolul Chinei în obținerea unei „păci stabile și drepte” în războiul cu Rusia

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba va vizita China în această săptămână, în perioada 23-26 iulie, potrivit celor două diplomații. Aceasta va fi prima sa vizită la Beijing de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, informează Agerpres.

Ministerul chinez de Externe a furnizat puține detalii, în afară de un anunț al purtătorului de cuvânt Mao Ning, care a declarat că Kuleba se va afla în China de marți până vineri. Vizita lui Kuleba a fost făcută la invitația omologului său chinez, Wang Yi, a relatat presa de stat Xinhua.

Ucraina a confirmat, de asemenea, că întâlnirea va avea loc. Principala temă de discuție va fi „căutarea de căi pentru a opri agresiunea rusă și rolul posibil al Chinei în obținerea unei păci stabile și drepte”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev.

Vizita va avea loc la scurt timp după ce președintele american Joe Biden, care a condus eforturile internaționale de a ajuta Ucraina, a anunțat că nu va candida pentru un al doilea mandat.

De asemenea, călătoria lui Kuleba are loc la câteva săptămâni după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat deschis Beijingul pentru că a ajutat Moscova să saboteze luna trecută Conferința de Pace din Elveția.

Continue Reading

ROMÂNIA

Reacția României la retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: SUA sunt și rămân partener strategic pentru România și UE

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

România nu comentează evoluțiile din alegerile prezidențiale din SUA, care rămâne principalul partener strategic al țării, a declarat luni ministrul de externe Luminița Odobescu.

Șefa diplomației române a făcut aceste remarci răspunzând unei întrebări din partea presei în cadrul unor declarații susținute la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles.

SUA sunt și vor rămâne un partener strategic pentru România și pentru UE. Nu voi comenta alegerile partenerului nostru strategic“, a spus ea, la o zi după ce decizia președintelui american Joe Biden de a se retrage din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă.

 

Președintele american Joe Biden și-a anunțat duminică retragerea din cursa alegerilor prezidențiale din SUA printr-o scrisoare publică, în care a precizat că “este în cel mai bun interes al partidului și a țării”.

Retragerea lui Biden din cursă reprezintă o decizie extraordinară care aruncă în incertitudine nominalizarea democrată cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump.

Biden s-a adresat Partidului Democrat, oferindu-și “sprijinul și susținerea deplină pentru Kamala (n.r. – Harris), pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an”.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Netanyahu: Israel va rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale

Published

on

© Official White House Photo by Cameron Smith

Înaintea plecării sale spre Washington, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va continua să fie cel mai puternic aliat al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Președintele american Joe Biden și-a anunțat duminică retragerea din cursa alegerilor prezidențiale din SUA printr-o scrisoare publică, în care a precizat că „este în cel mai bun interes al partidului și a țării”.

Retragerea lui Biden din cursă reprezintă o decizie extraordinară care aruncă în incertitudine nominalizarea democrată cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump, un candidat despre care a avertizat că reprezintă o amenințare existențială la adresa democrației americane.

Potrivit Reuters, întâlnirea dintre Benjamin Netanyahu și președintele american Joe Biden ar putea avea loc marți, urmând ca miercuri, prim-ministrul israelian să susțină un discurs în Congres, al patrulea în fața celor două camere reunite. Vizita la Washington îi oferă lui Netanyahu o ocazie pentru a încerca o resetare a relațiilor cu Statele Unite, după ce acestea s-au răcit în ultimele luni din cauza divergențelor legate de ofensiva militară a Israelului în Gaza.

Între timp, oficiali sanitari din Gaza au anunțat luni că bombardamentele israeliene au făcut cel puțin 16 victime palestiniene în Bani Suhaila, la est de Khan Younis. Aceste atacuri au avut loc la scurt timp după ce Israelul a emis noi ordine de evacuare din anumite cartiere, de unde, potrivit armatei israeliene, ar fi provenit atacuri palestiniene, inclusiv cu rachete.

Pentru a permite evacuarea, armata israeliană a anunțat că retrasează granițele unei zone umanitare în Al-Mawasi, pentru a ține populația civilă în afara zonelor de luptă. Cu toate acestea, palestinienii, ONU și agențiile de asistență internaționale au afirmat că în Fâșia Gaza nu mai există locuri sigure pentru populație. La începutul lunii iulie, zeci de palestinieni au fost uciși în atacuri israeliene separate în zonele umanitare desemnate din Al-Mawasi.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.14 hours ago

Uniunea Europeană devine participant cu drepturi depline în cadrul Registrului Daunelor pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Meta are termen până la 1 septembrie să prezinte Comisiei Europene soluții pentru a îmbunătăți modelul de ”plată sau consimțământ” impus consumatorilor din UE, altfel riscă sancțiuni

CHINA17 hours ago

Ministrul ucrainean de externe merge la Beijing la invitația omologului chinez Wang Yi. Va fi discutat rolul Chinei în obținerea unei „păci stabile și drepte” în războiul cu Rusia

CONSILIUL UE17 hours ago

UE este alături de Ucraina și reînnoiește sancțiunile economice contra Rusiei pentru încă 6 luni, până la 31 ianuarie 2025

ROMÂNIA18 hours ago

Reacția României la retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: SUA sunt și rămân partener strategic pentru România și UE

CONSILIUL UE18 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Netanyahu: Israel va rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale

ENERGIE19 hours ago

Secretarul american al energiei vine la București. România găzduiește reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei

U.E.19 hours ago

Șeful diplomației ungare, pregătit pentru confruntarea cu omologii din UE: Criticile Bruxelles-ului sunt motivate de frustrare și invidie

ROMÂNIA19 hours ago

ICI București își propune să redefinească modul în care interacționăm cu lumea digitală, utilizând tehnologii de vârf pentru a construi un metavers integrat și accesibil

CONSILIUL UE18 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.3 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA5 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA5 days ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

Trending