Connect with us

ONU

Bogdan Aurescu, la videoconferința Alianței pentru Multilateralism găzduită de omologii francez și german: România sprijină ferm multilateralismul, singura soluție viabilă în gestionarea COVID-19

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri la reuniunea ministerială a Alianței pentru Multilateralism, desfășurată în sistem video-conferință, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la semnarea Cartei Organizației Națiunilor Unite, și găzduită de Jean-Yves Le Drian, ministrul afacerilor externe al Franței, și de Heiko Maas, ministrul afacerilor externe al Germaniei, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul reuniunii, participanții au evaluat modul în care a acționat sistemul internațional în contextul crizei declanșate de pandemia de COVID-19 și au analizat modalitățile de consolidare a arhitecturii multilaterale, în special cea din domeniul sanitar. Participanții au prezentat, de asemenea, abordările naționale privind mecanismele la dispoziția comunității internaționale pentru prevenirea unor crize viitoare. Demnitarii au examinat și lupta împotriva infodemiei – fenomen informațional complex cu elemente diverse între care informațiile false, zvonuri, informații inexacte, incomplete și narative care subminează stabilitatea societăților, credibilitatea instituțiilor, inducând adesea panică sau anxietate în rândul cetățenilor. Acest fenomen a apărut pregnant în contextul pandemiei de COVID-19 și a reliefat importanța crucială pe care o are accesul la informații din surse de încredere, rolul esențial al unei mass-media libere și independente, precum și al informării cetățenilor și rezilienței acestora în raport cu fenomenul știrilor false (fake news).

În intervenția sa, ministrul Bogdan Aurescu a salutat marcarea celor 75 de ani de la semnarea Cartei ONU, moment de referință al sistemului internațional construit după cel de-Al Doilea Război Mondial. A exprimat sprijinul ferm al României pentru multilateralism și a subliniat importanța protejării și consolidării sale în raport cu provocările evidențiate de pandemie, inclusiv așa-numita „infodemie”.

Ministrul Aurescu a subliniat nevoia consolidării multilateralismului și a valorilor care stau la baza sistemului internațional bazat pe reguli. Înaltul demnitar a salutat inițiativa franco-germană ca parte a demersurilor internaționale de reafirmare a nevoii de cooperare și coordonare, ca singura soluție viabilă în gestionarea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor ei. În acest context, a amintit eforturile României pe linia cooperării internaționale în combaterea crizei, cu accent pe rolul său în cadrul mecanismelor europene de reacție la criză și pe demersurile țării noastre de sprijin medical pentru parteneri externi. A prezentat modul responsabil și predictibil în care a acționat România în ultimele luni, atât la nivel multilateral, cât și bilateral. A subliniat că țara noastră a fost prima care a găzduit, la nivelul Uniunii Europene, o rezervă comună a materiale medicale (rescEU), necesare în situațiile de urgență, materialele fiind distribuite țărilor din vecinătate și nu numai. A arătat că România a oferit și sprijin bilateral, constând în trimiterea de echipe medicale și echipamente de protecție către mai multe țări partenere.

Citiți și Bogdan Aurescu, la reuniunea aniversară a Comunității Democrațiilor prezidată de România: Democraţia nu este întotdeauna un marş triumfal, ci un maraton pe care trebuie să-l câștigăm împreună

Ministrul român de externe a făcut referire și la reuniunea ministerială aniversară a Comunității Democrațiilor, prezidată, în aceeași zi, de către șeful diplomației române, în contextul deținerii Președinției acestei platforme multilaterale de către țara noastră. Șeful diplomației române a evidențiat semnificația adoptării astăzi, sub Președinția României, a Declarației de la București a Comunității Democrațiilor și a pus accent pe activitatea țării noastre în cadrul Comunității, în sprijinul principiilor democratice, manifestată și prin proiectele axate pe contracararea intervențiilor străine maligne asupra democrațiilor.

Ministrul Aurescu a transmis sprijinul României pentru dezvoltarea și implementarea narativelor și a instrumentelor comune, necesare pentru combaterea „infodemiilor”. Acestea trebuie să fie în serviciul valorilor, drepturilor fundamentale și al principiilor democratice comune, împărtășite de partenerii țării noastre de pe scena internațională, și trebuie să respecte libertăți fundamentale precum organizarea alegerilor libere și juste, libertatea presei, libertatea de expresie și opinie.

Ministrul a salutat, în acest context, lansarea în cadrul reuniunii a unui grup de lucru ad hoc anti-infodemii, sub egida Forumului privind Informarea și Democrația.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Secretarul general al ONU subliniază că pandemia de COVID-19 oferă șansa de a ”reinventa zonele urbane”: Este momentul să regândim lumea urbană prin construirea unor oraşe mai reziliente şi sustenabile

Published

on

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a subliniat marți că pandemia de coronavirus reprezintă ocazia de a reinventa zonele urbane, în contextul în care această criză ”a expus inegalități adânc înrădăcinate”, informează DPA, citat de Agerpres.

”Oraşele duc întreaga povară a crizei, multe dintre ele cu sisteme sanitare sub presiune, cu servicii de apă şi canalizare inadecvate şi alte provocări. Acum este momentul să regândim şi să reinventăm lumea urbană… Acum este şansa noastră de a ne reface mai bine, prin construirea unor oraşe mai reziliente, mai incluzive şi sustenabile”, a afirmat Guterres într-un mesaj video.

Secretarul general al ONU a prezentat un rezumat al politicii în acest sens, în care a precizat că răspunsul la pandemia de coronavirus este necesar pentru lupta împotriva inegalităților și salvgardarea coeziunii sociale, cum ar fi garantarea unor locuițe de urgență pentru persoanele fără adăpost.

Astfel, pentru a fi în armonie cu Obiectivele de dezvoltare durabilă, Antonio Guterres a punctat că zonele urbane ar trebui să urmărească o redresare economică ecologică, rezilientă şi incluzivă, menţionând oraşele care au îmbunătăţit deja mobilitatea, siguranţa şi calitatea aerului prin crearea de noi benzi pentru biciclete şi zone pietonale.

Amintim că la summitul ONU privind dezvoltarea din septembrie 2015 s-a adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu.

Central Agendei 2030 se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei şi protejării planetei până în 2030.

La nivel european, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a prezentat la 11 decembrie 2019 inițiativă ambițioasă a Executivului european – Pactul Ecologic European – prin care acesta dorește să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Pactul Ecologic European oferă o foaie de parcurs care conține acțiuni menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată și să pună capăt schimbărilor climatice, să inverseze declinul biodiversității și să reducă poluarea.

Ulterior, la începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat o propunere de a consacra în legislație angajamentul politic al UE de a fi neutră din punct de vedere climatic până în 2050, pentru a proteja planeta și cetățenii europeni.

Actul legislativ privind clima include măsuri pentru a monitoriza progresele înregistrate și pentru o adaptare a acțiunilor, pe baza sistemelor existente, cum ar fi procesul de guvernanță pentru planurile naționale privind energia și clima ale statelor membre, rapoartele periodice ale Agenției Europene de Mediu și cele mai recente dovezi științifice privind schimbările climatice și impactul acestora. Progresele vor fi analizate o dată la cinci ani, în conformitate cu evaluarea la nivel global prevăzută în Acordul de la Paris.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

ONU confirmă: Retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății va intra în vigoare la 6 iulie 2021

Published

on

© United Nations

SUA au confirmat marţi că au notificat oficial ONU cu privire la retragerea americană din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), acuzată de Washington că a reacţionat cu întârziere la pandemia de coronavirus, relatează AFP. Naţiunile Unite au confirmat, de asemenea, că au primit luni scrisoarea de retragere a SUA din OMS, precizează Agerpres.

Notificarea va fi efectivă în termen de un an, 6 iulie 2021, au precizat mai mulţi oficiali ai guvernului american, cel mai important contribuabil al organizaţiei.

Preşedintele Donald Trump a lansat oficial procedura de retragere a Statelor Unite din OMS. “Congresul a primit notificarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie”, a scris pe Twitter Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru afaceri externe din Senatul SUA.

Notificarea a fost trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ”care este depozitarul OMS”, au menţionat responsabili americani.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat că Statele Unite, membru fondator al OMS în 1948, trebuie să îndeplinească două condiţii pentru a se retrage din organizaţie: să respecte un termen de un an şi să fie la zi cu contribuţiile pentru organizaţie.

Citiți și Donald Trump retrage oficial Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății. Retragerea va intra în vigoare la 6 iulie 2021

Continue Reading

ONU

România preia la 1 iulie președinția Grupului Regional European din cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU

Published

on

© Ambasada Romaniei in Italia/ Facebook

România preia începând cu 1 iulie, pentru următoarele șase luni, președinția Grupului Regional European (ERG) din cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), cu sediul la Roma, a anunțat luni, într-o postare pe Facebook, Ambasada României în Italia.

Acest grup reprezintă principalul instrument prin intermediul căruia cele 47 de state membre din Europa conlucrează și se coordonează în cadrul organizației, precizează misiunea diplomatică.

România preia acest mandat de la președinția asigurată în primele șase luni ale anului 2020 de către Luxemburg.

Printre prioritățile mandatului României se numără organizarea Conferinței Regionale FAO pentru Europa și Asia Centrală și participarea statelor europene la Consiliul FAO și la alte reuniuni din cadrul organizației.

Provocarea majoră o reprezintă organizarea pentru prima dată a acestor reuniuni într-un format virtual, ca urmare a restricțiilor aferente pandemiei COVID-19.

Pentru a asigura reușita acestui mandat, Ambasada intenționează să folosească experiența și succesul dobândit cu ocazia exercitării în cadrul FAO a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din 2019.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Roma, al cărei scop principal este eliminarea foametei pe scară mondială, îmbunătățirea alimentației, prin coordonarea activităților guvernelor în domeniul agriculturii, silviculturii și în industria piscicolă. De asemenea FAO vine în sprijinul țărilor prin programe de cercetare, specializare, dezvoltare și aplicații practice și acordă ajutor în cazuri de dezastru.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending