Connect with us

ROMÂNIA

Bogdan Aurescu pledează pentru ”unirea forțelor pentru a opri războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, unul dintre ”cele mai întunecate momente din istoria recentă”

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, face apel la ”unirea forțelor pentru a opri acest război ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, pe care îl descrie ca fiind ”unul dintre cele mai întunecate momente din istoria recentă, și nu doar pentru Ucraina, ci și pentru regiunea noastră, pentru securitatea europeană, pentru securitatea euroatlantică și, de asemenea, are o proiecție globală”.

Oficialul român a participat luni, alături de ministrul de externe al Estoniei, Eva-Maria Liimets, care se află la București într-o vizită oficială, la conferința ”Facing the Russian Aggression in Ukraine. How Can We Build a More Resilient NATO Eastern Flank, from the Baltic to the Black Sea?”, organizată de New Strategy Center și transmisă LIVE pe pagina de Facebook CaleaEuropeană.ro.

Citiți și:
Șefa diplomației din Estonia: Documentele strategice ale NATO și UE trebuie să reflecte că în Europa există o țară dispusă să-și invadeze vecinii suverani și că trebuie să fim pregătiți să acționăm

I. Sunt necesare noi sancțiuni

Aurescu a evocat nevoia ca Uniunea Europeană să adopte noi sancțiuni împotriva Moscovei, făcânda trimitere la masacrul de la Bucha, o nouă dovadă a atrocităților comise de forțele ruse în Ucraina, condamnate încă din prima zi de comunitatea internațională.

”Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de acest masacru”, a menționat ministrul de externe, amintind de solicitarea celor 40 de țări, între care și România și Estonia, înaintată Curții Penale Internaționale, prin care cereau acesteia să demareze investigații cu privire la presupusele crime de război din Ucraina în urma invaziei ruse.

II. Sprijinirea Republicii Moldova în fața valului de refugiați ucraineni 

Aproape patru milioane de oameni au fugit din calea războiului din Ucraina, jumătate dintre aceștia fiind copii. Republica Moldova este vecinul Ucrainei care a primit cei mai mulți refugiați raportat la populație, confruntându-se cu dificultăți în gestionarea acestui val.

În acest context, Bogdan Aurescu și omologii săi din Germania și Franța vor lansa mâine, 5 aprilie, la Berlin, “Platforma de sprijin pentru Moldova”, scopul acestui eveniment fiind acela de a stimula sprijinul internațional și al UE pentru ca această țară ”să facă față tuturor provocărilor privind refugiații și deficiențelor referitoare la securitatea energetică”.

III. Pregătirea de noi concepte strategice pentru consolidarea apărării în fața schimbărilor mediului de securitate 

Bogdan Aurescu a subliniat importanța acestui an, având în vedere că atât în UE, cât și în NATO, ”pregătim noi concepte strategice și noi documente strategice”.

Vedem că ”securitatea s-a schimbat dramatic. În ultimul moment a trebuit să ajustăm toate aceste documente. Conceptul strategic al NATO nu a fost încă adoptat, așa că avem mai mult timp pentru a ajusta documentul la provocările actuale. Dar când vorbim despre conceptul strategic și din punctul nostru de vedere, a fost foarte important ca statele membre să se pună de acord asupra amenințării Rusiei și acesta a fost într-adevăr unul dintre ultimele amendamente la document. Există multe alte amendamente în document care, din punctul nostru de vedere, sunt foarte importante. De exemplu, am observat, de asemenea, că există schimbări în mediul de securitate al Europei. Pentru noi, de asemenea, acest document este foarte important, deoarece confirmă parteneriatul strategic dintre NATO și Uniunea Europeană și spune în mod clar că securitatea țărilor europene se bazează pe cooperarea transatlantică, articolul 5 al NATO fiind elementul central. Așadar, există multe elemente cu adevărat importante în acest concept strategic care ghidează Uniunea Europeană în anii următori. Un alt element, poate nu atât de comun, pe care îl considerăm important este legat de atribuirea atacurilor hibride, inclusiv a atacurilor cibernetice. Aceasta arată că țările europene sunt dispuse să afle cu adevărat cine este responsabil pentru atacurile hibride și, de asemenea, ajută la asigurarea mijloacelor de a face față acestor tipuri de atacuri”, a detaliat ministrul de externe.

A. Busola Strategică a apărării europene

Întrebat despre modul în care Busola Strategică a apărării europene și anunțurile NATO privind înființarea unor noi grupuri de luptă pe flancul estic vor modela arhitectura de securitate la Marea Neagră, oficialul român a apreciat că este foarte important ca ”UE să își arate capacitate de influență în vecinătatea sa”.

”Busola Strategică este un document foarte important pentru Uniunea Europeană, în ceea ce privește dimensiunea de securitate, și deschide un nou capitol în implementarea Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Sunt foarte bucuros că am reușit, cu ajutorul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, să adoptăm acest document foarte important, în conformitate cu calendarul, în ciuda faptului că, într-adevăr, am avut noi evoluții în ceea ce privește mediul de securitate, în vecinătatea noastră, în Europa și în spațiul euroatlantic, din cauza invaziei rusești în Ucraina”, a subliniat Aurescu, considerând că trebuie să fim capabili ”să facem față provocărilor noastre în imediata noastră apropiere”. 

Acesta a punctat importanța complementarității dintre NATO și Uniunea Europeană în ceea ce privește apărarea și securitatea.

”Este, de asemenea, important faptul că Busola Strategică subliniază rolul parteneriatelor, parteneriatul Uniunii Europene cu diverși actori de același fel din întreaga lume, nu numai parteneriatul cu NATO, care este, în opinia mea, primul dintre toate parteneriatele, mama parteneriatelor Uniunii Europene, dacă îmi permiteți să spun așa, sar și cu Statele Unite, Regatul Unit, Turcia, Norvegia și cu alte țări care sunt importante pentru UE în ceea ce privește apărarea și securitatea și, de asemenea, parteneriatele cu țările din vecinătatea noastră”, a mai amintit Aurescu.

B. Echilibrarea posturii de descurajare pe flancul estic al NATO 

Făcând trimitere la summitul extraordinar al liderilor țărilor membre NATO, care a avut loc la 24 martie, ministrul de externe a explicat că au fost două ”decizii foarte importante privind România”:

  • Crearea unor noi grupuri de luptă în zona de sud a flancului estic, inclusiv în România, decizie care ridică numărul acestora la opt. ” Noi am pledat încă de anul trecut pentru crearea acestui grup de luptă imediat după ce am observat o efervescență a agresivității Rusiei”, a amintit oficialul român.
  • Accelerarea procesului de transformare pe termen lung a posturii de pe flancul estic. ”Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că agresiunea rusă în Ucraina a schimbat parametrii arhitecturii de securitate în regiune și în Europa, deoarece actuala postură pe flancul estic a fost creată după ocuparea ilegală a Crimeei în 2014. A fost un răspuns la care a fost un răspuns legitim, strict defensiv, fără escaladare, dar care a fost adaptat la situația de securitate din acea realitate. Acum avem o realitate diferită. Avem o prezență militară masivă a Rusiei în Ucraina, în imediata noastră apropiere, avem o ocupație rusă a Insulei Șerpilor, care este foarte aproape de coasta românească, și, în același timp, avem o altă prezență foarte masivă a Rusiei în Belarus, care a devenit, de facto, un alt district militar al Rusiei. Așadar, trebuie să ne adaptăm la această nouă realitate, iar decizia summitului din 24 martie este foarte importantă, relevantă în acest sens”, a detaliat ministrul de externe.

Bogdan Aurescu a evaluat astfel că înființarea acestor noi patru grupuri de luptă pe flancul sud-estic al NATO are drept rol ”echilibrarea poziției pentru întreg flancul estic” al Alianței.

”Rusia nu privește flancul estic ca fiind divizat în părți, ci ca un întreg. De aceea este extrem de important să se echilibreze prezența, pentru că, în acest fel, postura pe întreg flancul estic devine mai coerentă, mai unită și, într-adevăr, mai eficientă”, a mai spus ministrul de externe.

După participarea la această conferință, Bogdan Aurescu și Eva-Maria Liimets vor avea o serie de consultări politice, ce se vor axa pe modalitățile de dezvoltare pe mai departe a relațiilor bilaterale, în special privind cooperarea economică și sectorială dintre cele două țări, în vederea explorării adecvate a potențialului existent.

Conform unui comunicat al MAE, agenda economică va fi abordată pe larg și în cadrul Forumului de afaceri bilateral, organizat la Camera de Comerț și Industrie a României, la data de 5 aprilie 2022, la care va participa o delegație de oameni de afaceri ce o însoțește pe șefa diplomației estone în vizita de la București.

Totodată, cei doi miniștri vor discuta aprofundat despre adaptarea Alianței Nord-Atlantice la noile realități de securitate, inclusiv în perspectiva adoptării viitorului Concept Strategic al NATO la Summitul de la Madrid din iunie.

Agenda de consultări va include, de asemenea, modalități de extindere a cooperării în formatele regionale importante la care participă cele două țări, respectiv Inițiativa celor Trei Mări și București 9.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Lucian Bode: România contribuie consistent la securitatea UE, de aceea aderarea țării noastre la spațiul Schengen reprezintă o „urmare firească”

Published

on

© MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, arată, într-un mesaj transmis de Ziua Marinei, că România contribuie consistent la securitatea Uniunii Europene, motiv pentru care aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, în cel mai scurt timp, reprezintă o „urmare firească” a acţiunilor de până acum, potrivit Agerpres

„Faptul că Garda de Coastă, alături de celelalte structuri din arhitectura sistemului de ordine publică şi securitate naţională, îşi face datoria la cele mai înalte standarde este un fapt îmbucurător în perspectiva atingerii unuia dintre obiectivele strategice ale României: aderarea la spaţiul Schengen. Ţara noastră contribuie consistent la securitatea Uniunii Europene, de aceea aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, în cel mai scurt timp, reprezintă urmarea firească a acţiunilor noastre de până acum”, a scris ministrul, pe Facebook.

Potrivit acestuia, Garda de Coastă este o structură europeană, „matură”, pe care România şi partenerii săi se pot baza în situaţii dificile.

„Avem încredere în profesionalismul de care dau dovadă angajaţii acestei structuri în misiunile încredinţate, care au ca unic obiectiv asigurarea securităţii spaţiului maritim naţional, dar şi regional. Le mulţumesc şi îi felicit pentru modul în care îşi fac datoria faţă de România, şi pentru eforturile depuse în sprijinul apărării valorilor şi al principiilor democratice pe care se clădeşte suveranitatea, independenţa şi libertatea statelor”, a mai precizat Bode.

Ministrul a fost prezent luni la Constanţa, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, la festivităţile dedicate zilei de 15 august.

„Marinarii de pretutindeni sunt asociaţi cu patriotismul şi curajul, trezind admiraţie şi respect, cu atât mai mult într-un context geopolitic complicat, când importanţa strategică a Mării Negre, atât din punct de vedere militar cât şi economic, este şi mai evidentă. România este parte a alianţei Nord-Atlantice, statut care ne onorează şi ne responsabilizează deopotrivă, iar din această perspectivă România are un rol important în mecanismul comun al NATO pentru asigurarea securităţii statelor membre şi stabilităţii regionale”, a adăugat Lucian Bode.

Continue Reading

ROMÂNIA

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a afirmat, cu ocazia discursului susținut de Ziua Marinei, că bugetul Apărării va crește din 2023 cu 0,5%, de la 2% din PIB la 2,5%, urmând ca fondurile să fie folosite pentru înzestrarea înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor la standarde NATO.

„Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%. Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO”, a afirmat președintele României.

Klaus Iohannis a amintit că Marea Neagră a devenit o „zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică”, fapt recunoscut în noul Concept Strategic al NATO, recent adoptat la Madrid, iar România a devenit un „simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică” în contextul războiului ilegal desfășurat de Rusia în Ucraina. De asemenea, vizibilitatea fără precedent a acestei zone este dată și de „prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România”, precum și de găzduirea unei „palete largi de structuri ale Alianței, de la Unitatea pentru Integrarea Forțelor aliate și Grupul de luptă NATO, recent înființat, având Franța ca națiune-cadru, la Brigada Multinațională de la Craiova și Comandamentele Multinaționale de nivel Divizie și Corp de la București și Sibiu”.

Astfel, șeful statului a dat asigurări că țara noastră „va continua să își îndeplinească cu responsabilitate rolul de pilon de stabilitate regional și rămânem ferm și deplin implicați în realizarea angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice”.

În context, președintele României a adus un omagiu „eroilor mărilor și oceanelor care și-au dedicat viața apărării României și s-au jertfit sub pavilionul național”, încurajându-i totodată pe marinarii aflați în serviciu activ. 

„Forțele Navale contribuie semnificativ la securitatea națională, regională și la cea euroatlantică. Prin misiunile dificile pe care le desfășurați alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană, faceți ca apele teritoriale ale României, dar și mările lumii să fie mai sigure. Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță! Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire!”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

Published

on

© MApN

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și-a exprimat convingerea că, începând de anul viitor, Ziua Marinei va găsi Forțele Navale Române mai bine echipate și pregătite, la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare. 

Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei, sărbătorită la 15 august, Dîncu a punctat că războiul din Ucraina arată cât de importantă este pentru România, ţară cu ieşire la Marea Neagră, capacitatea de a-şi proteja apele teritoriale şi zona economică exclusivă.

„Forţele Navale sunt vârful nostru de lance în acest spaţiu şi vreau să vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră pentru profesionalismul şi dedicarea de care daţi dovadă în fiecare zi, cu fiecare misiune îndeplinită la standarde excelente. Vă asigur că la nivelul echipei pe care o conduc la vârful Ministerului Apărării Naţionale cunoaştem în detaliu situaţia înzestrării Forţelor Navale şi înţelegem urgenţa cu care trebuie implementate programele esenţiale de achiziţii care să vă ofere instrumentele moderne, eficiente şi interoperabile cu care să vă puteţi îndeplini misiunile încredinţate”, se arată în mesajul transmis de Vasile Dîncu marinarilor.

Ministrul menţionează o serie de echipamente de care Forţele Navale au nevoie, adăugând că majorarea bugetului Apărării va permite accelerarea ritmului de achiziţie.

„Vorbim aici despre sistemele de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML), program aflat în derulare, de corvetele multifuncţionale, a căror procedură de achiziţie sperăm să o finalizam în cel mai scurt timp, dar şi de alte proiecte care vizează modernizarea capacităţilor şi infrastructurii şi asigurarea unei dotări corespunzătoare forţelor noastre navale, la nivelul provocărilor de securitate actuale şi viitoare. Ridicarea nivelului de alocare pentru bugetul apărării de către Guvernul României de la 2 la 2,5% din PIB ne va permite alocarea unor resurse suplimentare pentru înzestrarea cu echipamente noi şi accelerarea ritmului achiziţiilor. Îmi exprim convingerea că, începând chiar de anul viitor, Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an, iar în fiecare an care va trece vom putea adăuga noi şi noi realizări”, afirmă ministrul Vasile Dîncu.

În context, oficialul a mai transmis „aprecierea şi recunoştinţa mea tuturor celor care ați ales să serviți Patria în cadrul Forțelor Navale, atât celor aflați în activitate, cât și celor care au trecut în rezervă sau în retragere, precum și tuturor celor care activează sau și-au desfășurat activitatea ca marinari civili, lucrători portuari sau constructori de nave”. 

„Gânduri bune și urări de sănătate transmit și familiilor dumneavoastră, care vă sunt alături și vă sprijină necondiționat. Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea marinarilor români, să vă însoțească și să vă ocrotească, oriunde vă vor purta misiunile, oriunde veți naviga având la catarg mândrul drapel al României!”, a adăugat ministrul Apărării.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE1 hour ago

Regatul Unit, prima țară care aprobă un vaccin bivalent anti-COVID dezvoltat de Moderna

ROMÂNIA2 hours ago

Lucian Bode: România contribuie consistent la securitatea UE, de aceea aderarea țării noastre la spațiul Schengen reprezintă o „urmare firească”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Iranul va răspunde până la miezul nopții coordonatorului UE cu privire la textul final al proiectului de acord nuclear revitalizat

INDIA5 hours ago

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

U.E.6 hours ago

EFFIS: 2022 ar putea stabili un record la incendiile de vegetație în UE. România, Spania și Portugalia, printre țările cele mai afectate de secetă

INDIA7 hours ago

La cea de-a 75-a aniversare a independenței Indiei, Joe Biden susține că această țară este un „partener indispensabil” pentru SUA

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

ROMÂNIA8 hours ago

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii

ROMÂNIA8 hours ago

Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea granițelor subliniază necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA4 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending