ROMÂNIA
Bogdan Aurescu: Profilul României în NATO și contribuțiile la contracararea efectelor războiului Rusiei în Ucraina au avut un rol important în discuțiile privind aderarea la Schengen
Published
2 years agoon

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că profilul României în Alianţa Nord-Atlantică şi contribuţiile aduse la contracararea războiului de agresiune a Rusiei în Ucraina au un rol important în discuţiile privind aderarea la spaţiul Schengen, menţionând că dacă ţara noastră intră în acest spaţiu de liberă circulaţie, există mai multă securitate internă în UE.
Aurescu a precizat că aderarea României la spaţiul Schengen nu a reprezentat subiectul Ministerialei NATO, însă a ridicat această problemă în discuţiile cu omologii statelor membre ale Alianţei, arătând că România îndeplineşte condiţiile necesare.
“Discuţiile privind spaţiul Schengen nu au nicio legătură cu reuniunea NATO în sine, pentru că nu are cum să fie un subiect pe agenda NATO. Pe de altă parte, trebuie spus foarte clar că profilul României în Alianţa Nord-Atlantică şi contribuţiile pe care noi le-am adus în contracararea efectelor războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei au avut un rol important în progresul discuţiilor legate şi de spaţiul Schengen. Până la urmă, şi spaţiul Schengen reprezintă un spaţiu de liberă circulaţie în care dacă intră România, există mai multă securitate internă în UE. Există cumva o legătură, dar subiectul nu are cum să fie pe agenda unei reuniuni ministeriale NATO”, a afirmat Aurescu, la o conferinţă de presă organizată după reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO, relatează Agerpres.
El a spus că a discutat cu omologul din Olanda, precum şi cu cei din Suedia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Italia despre obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen şi toţi au susţinut ferm şi clar acest obiectiv.
“Dar am discutat cu colegul meu din Olanda, aşa cum am discutat şi cu colegul meu din Suedia, aşa cum am discutat şi cu ceilalţi colegi europeni din Cehia, care are preşedinţia Consiliului UE, din Slovacia, din Slovenia, din Italia, cu toţii am discutat despre obiectivul României de aderare la spaţiul Schengen. Toţi aceşti colegi au reţinut foarte clar argumentaţia României de aderare la spaţiul Schengen. Şi colegul din Cehia, Slovacia, Slovenia, Italia – toţi au susţinut în mod clar şi ferm aderarea României la spaţiul Schengen. Şi colegul suedez a subliniat aceeaşi susţinere, pentru că Guvernul suedez susţine aderarea la spaţiul Schengen”, a adăugat şeful diplomaţiei române.
Aurescu a menţionat că există premisele pentru o decizie pozitivă în Parlamentul suedez.
“Cu aceeaşi ocazie, am subliniat faptul că, în urma demersurilor pe care le-am făcut, inclusiv prin discuţiile directe cu lideri ai Partidului Social Democrat din Suedia, opoziţia din Suedia nu se mai opune aderării României la spaţiul Schengen, deci există premisele pentru o decizie pozitivă în Parlamentul suedez, iar discuţia cu domnul ministru din Olanda a fost o discuţie extrem de pozitivă, foarte constructivă. Am rămas în legătură pentru perioada următoare, am comparat evaluările noastre cu privire la locul unde ne aflăm şi am arătat, de asemenea, că România îndeplineşte condiţiile pe care Olanda le-a pus la vizita pe care prim-ministrul olandez a făcut-o în 12 octombrie”, a mai spus Bogdan Aurescu.
Un vot asupra extinderii spaţiului Schengen este programat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie, conform agendei pe care o promovează președinția cehă a Consiliului. În pregătirea acestui moment, Comisia Europeană a solicitat Consiliului Uniunii Europene să adopte fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen.
De asemenea, misiunea voluntară de evaluare a implementării de către România a acquis-ului Schengen care s-a aflat la mijlocul lunii noiembrie în țara noastră și din care au făcut parte experți ai Comisiei Europene, ai Consiliului și experți din țări membre precum Olanda, Cehia, Suedia și Germania, a publicat un raport favorabil pentru țara noastră.
O altă piedică în calea aderării României la Schengen, evocată în ultimul deceniu de către Olanda, a fost Mecanismul de Cooperare și Verificare, însă, în raportul publicat pe 22 noiembrie, Comisia Europeană a concluzionat că ”România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul MCV la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător”.
Vreme de trei zile, între 28 și 30 noiembrie, România a fost capitala diplomatică europeană și euroatlantică, în contextul în care Bucureștiul a fost gazda a două evenimente diplomatice de amploare la sfârșitul acestei luni, reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO și reuniunea liderilor Conferinței de Securitate de la München, fiind pentru prima dată când România a găzduit o ministerială de externe a Alianței Nord-Atlantice în timp ce tot pentru prima dată, reuniunea liderilor de la München a avut loc pe flancul estic al NATO.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina
Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța
Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican
Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda
China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși
Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume
ROMÂNIA
RBL Summit 2025: Peste 350 de antreprenori și lideri de top se vor reuni pe 7 și 8 mai la evenimentul central anual al comunității Romanian Business Leaders
Published
2 days agoon
April 17, 2025By
Andreea Radu
În perioada 7 – 8 mai, comunitatea Romanian Business Leaders se reunește în cadrul evenimentului său central anual – RBL Summit 2025, aducând împreună peste 350 de antreprenori și lideri de top din mediul de afaceri românesc.
Potrivit comunicatului oficial, evenimentul îmbină armonios inspirația, interactivitatea, cunoașterea, socializarea, munca și distracția, cu scopul de a genera idei și proiecte concrete care pot transforma România într-un loc în care și generațiile viitoare să își dorească să trăiască.
RBL Summit, ediția a XIII-a, aduce în prim-plan nevoia de recalibrare a strategiilor în fața unui ecosistem global în continuă schimbare. Abordând subiecte economice, politice și tehnologice care ne provoacă să regândim direcțiile de creștere și să identificăm soluții sustenabile pentru viitorul afacerilor din România.
„RBL Summit 2025 vine cu o invitație clară: să punem pe masă temele care contează și să căutăm soluții prin dialog real și colaborare. Vom vorbi despre încredere în economie, adaptare strategică sau realitatea din spatele ecranelor. Vom asculta perspective din business, guvernanță, educație și tehnologie. Viitorul României depinde de deciziile de azi și de încrederea pe care alegem să o construim împreună”, transmite Romanian Business Leaders.
Agenda evenimentului oferă un cadru dedicat reflecției și acțiunii, aceasta urmând să parcurgă teme esențiale precum: consolidarea încrederii în economie, adaptarea la noile realități internaționale, impactul tehnologiei asupra afacerilor și perspectivele macroeconomice.
Într-un moment marcat de incertitudini tot mai mari, RBL Summit 2025 nu este doar un spațiu de dezbatere, ci o platformă de soluții și inițiative menite să contribuie la construirea unui viitor mai stabil și mai predictibil!
Descoperiți agenda evenimentului și ce invitați de renume te vor aștepta la RBL Summit accesând linkul de aici.
NATO
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN
Published
2 days agoon
April 17, 2025
Aproximativ 4.000 de militari și 913 mijloace tehnice din 10 țări aliate (Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și România) vor participa, în perioada 5–23 mai, la exercițiul multinațional DACIAN SPRING 2025 (DASP 25), organizat pe teritoriul României, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Exercițiul este planificat și condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) și se va desfășura simultan în poligoanele de instruire de la Smârdan, Cincu, Capu Midia, Bogata și Frecăței.
La DASP 25 participă structuri aparținând tuturor categoriilor de forțe ale Armatei României – terestre, aeriene, navale, și din domeniul cibernetic, alături de efective din Comandamentul Multinațional de Brigadă Sud-Est și contingente ale aliaților, contribuind la dezvoltarea capacității de reacție și a interoperabilității în context aliat.
Exercițiul are ca obiectiv principal exersarea unei operații de apărare colectivă și consolidarea integrării forțelor participante în arhitectura de comandă și control a HQ MND-SE.
În cadrul DASP 25 va avea loc, în premieră, dislocarea unui batalion de manevră belgian pe teritoriul României.
Primele efective au intrat miercuri în România prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, și se vor deplasa pe cale rutieră către poligonul Bogata. Pentru buna desfășurare a DASP 25, autoritățile naționale, împreună cu aliații NATO, iau toate măsurile necesare pentru a minimiza impactul asupra comunităților locale și traficului rutier, deplasările urmând a fi executate cu preponderență pe timp de noapte.
Exercițiile NATO, precum DASP 25, sunt defensive și transparente, fiind desfășurate cu respectarea deplină a obligațiilor internaționale ale României.
ROMÂNIA
Universitatea din București lansează un “Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică” care să fie semnat de candidații la prezidențiale în anticamera Balconului Universității – “tribună-simbol a democrației redescoperite de români”
Published
2 days agoon
April 17, 2025
Universitatea din București a transmis miercuri un apel în care le solicită tuturor candidaților la alegerile prezidențiale din România să semneze în anticamera Balconului Universității – “tribună-simbol a democrației redescoperite de români” -, o Declarație în 8 puncte.
Într-un apel semnat de rectorul Universității din București Marian Preda, alături de fostul președinte Emil Constantinescu, care a fost prorector și rector al aceleiași universități în perioada 1990 – 1996, instituția de învățământ superior anunță că le cere candidaților să se angajeze, printre altele, că vor “afirma fără echivoc angajamentul pentru apartenența României la Uniunea Europeană și la NATO, precum și pentru Parteneriatul strategic cu SUA”.
“Pe 22 aprilie 2025 se împlinesc 35 de ani de la deschiderea Balconului Universității – tribună-simbol a democrației redescoperite de români. A fost locul în care spiritul libertății, promovat de-a lungul istoriei în spațiul academic de elitele noastre intelectuale, s-a întâlnit cu vocea anticomunistă și antitotalitară a cetățenilor. (…) În vremurile tulburi pe care le trăim astăzi, la 35 de ani de la Revoluție, vedem din nou cum libertatea noastră, obținută cu sânge în 1989 și 1990, este amenințată de vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoriale clădite prin populism, manipulare și război hibrid”, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Potrivit sursei citate, societatea românească a transmis în ultimii 35 de ani un mesaj clar împotriva unui mod de guvernare și a unor practici politice care “au împiedicat în mod constant” reformarea autentică și modernizarea deplină a României.
“Actorii civici și organizațiile care, prin reprezentanții lor, au luat cuvântul în urmă cu 35 de ani din Balconul Universității – Universitatea din București, Asociația ’21 Decembrie 1989′, Seniorii Ligii Studenților și multe altele – au fost și rămân parte a presiunii constante a societății civile românești pentru apărarea libertăților cetățenești, a democrației, a drepturilor sociale câștigate în 1989. Ele reiterează în mod ferm angajamentul pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor societății deschise care sunt fundamentale statului român și națiunii române contemporane. Așa cum arată toate sondajele de opinie, o largă majoritate a românilor susține menținerea apartenenței României la Uniunea Europeană și la NATO, a Parteneriatului strategic cu SUA, precum și orientarea euroatlantică fermă a țării noastre, așa cum este ea menționată clar în Constituția României”, se arată în comunicat.
În acest context, reprezentanții Universității din București, ai Asociației “21 Decembrie 1989”, dar și Seniorii Ligii Studenților le solicită tuturor candidaților la alegerile prezidențiale să semneze, în anticamera Balconului Universității, o declarație prin care să se angajeze că:
– vor contribui la menținerea în memoria colectivă a spiritului Revoluției din 1989 și al Pieței Universității, ca reper moral și politic fundamental pentru democrația românească;
– vor asigura menținerea principiilor statului de drept și vor veghea la respectarea Constituției României, în litera și spiritul ei;
– vor garanta soluționarea justă și neîntârziată, conform hotărârilor CEDO, a dosarelor privind istoria noastră recentă din perioada 1945 – 1990, crimele imprescriptibile ale comunismului, decembrie 1989, 13 – 15 iunie 1990;
– vor afirma fără echivoc angajamentul pentru apartenența României la Uniunea Europeană și la NATO, precum și pentru Parteneriatul strategic cu SUA;
– vor susține neclintit autonomia reală a universităților, în planul libertății academice, dar și al unei finanțări adecvate, avansând rolul lor strategic în dezvoltarea societății românești;
– vor garanta libertatea de exprimare a cetățenilor, organizațiilor neguvernamentale și a societății civile în general, recunoscând contribuția esențială a acestora la construcția unui spațiu public democratic;
– își vor utiliza toate prerogativele prezidențiale pentru ca cei vinovați de crime și tratamente inumane, înainte și după 1989, să fie aduși în fața justiției;
– vor acționa constant pentru diminuarea faliilor din interiorul societății românești, transparență instituțională și dialog permanent între instituțiile statului și societate.
Declarația este deschisă spre semnare joi, 24 aprilie 2025, în intervalul orar 10.00 – 16.00, în Balconul Universității al Facultății de Geografie.
Totodată, candidații sunt invitați să participe la o dezbatere organizată în Aula Magna a Universității din București, într-una dintre zilele de 13, 14 sau 15 mai 2025, în cazul în care se vor califica în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm
Trending
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
INTERVIU | R. Moldova vrea să semneze tratatul de aderare la UE până în 2028, spune premierul Recean, avertizând că Rusia vrea să oprească drumul european al țării și subliniind importanța ca România să fie stabilă și pro-europeană
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a discutat cu premierul Japoniei despre aprofundarea parteneriatului și războiul din Ucraina
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
SGG: Mihnea Drumea apreciază că avizul OCDE privind guvernanța corporativă confirmă capacitatea României de a impune cele mai bune practici internaționale
- ROMÂNIA4 days ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
SGG: Adoptarea Strategiei pentru Guvernare Deschisă în România reflectă angajamentul țării noastre în procesul de aderare la OCDE