Reuniunea miniștrilor de externe din cadrul NATO, de la București, în perioada 29-30 noiembrie, este o „expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic”, precum și o reconfirmare a importanței strategice a României și zonei Mării Negre pentru Alianță, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru Agerpres.
„Găzduim, aşadar, primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Din aceste considerente, putem aprecia că este reconfirmat rolul major al Flancului Estic al NATO, inclusiv al României şi al Mării Negre, a cărei importanţă strategică a fost consacrată, la iniţiativa României, în Noul Concept Strategic. (…) reuniunea de la Bucureşti reprezintă o expresie a solidarităţii aliate cu statele Flancului Estic, precum şi a angajamentului NATO de a continua susţinerea pentru Ucraina şi de a sprijini celelalte state partenere din regiune, precum Republica Moldova şi Georgia. (…) Este un semnal clar al faptului că România, în această parte a lumii, contează, atât la nivelul NATO şi al Uniunii Europene, cât şi la nivel internaţional, în general”, a afirmat ministrul Bogdan Aurescu.
De altfel, acesta a punctat faptul că România joacă „un rol deosebit de activ” la nivel regional, european şi euroatlantic, mai ales în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei.
„Acest rol este cât se poate de pragmatic şi concret: de la sprijinul necondiţionat acordat celor peste 2,9 milioane de refugiaţi din Ucraina care ne-au trecut graniţele, până la implicarea extensivă în gestionarea efectelor acestei crize, inclusiv prin facilitarea tranzitului de cereale ucrainene către destinaţii terţe – peste 8,4 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole ucrainene până în prezent”, a arătat șeful diplomației române.
De asemenea, Bogdan Aurescu a arătat că organizarea reuniunii în România este o oportunitate pentru promovarea priorităţilor României la nivelul NATO, a rolului şi contribuţiei României la Alianţă, precum şi a importanţei strategice a Mării Negre.
„Astfel, în primul rând voi reafirma, în cadrul reuniunii, priorităţile României pe linie de securitate şi apărare, cu accent asupra implementării cât mai rapide a tuturor deciziilor privind consolidarea Flancului Estic al NATO, în special la Marea Neagră. De asemenea, voi accentua necesitatea continuării consolidării Alianţei, la toate nivelele, în contextul ameninţării fără precedent reprezentate de Rusia, care demonstrează că Alianţa rămâne cea mai de succes organizaţie politico-militară din istorie. Totodată, un rol important va reveni şi relaţiei cu partenerii şi sprijinului pe care Alianţa îl acordă acestora, în perspectiva creşterii rezilienţei la nivel regional, obiectiv puternic susţinut de ţara noastră. NATO trebuie să îşi menţină susţinerea pentru Republica Moldova, Georgia şi Bosnia-Herţegovina, pentru ca aceste ţări să îşi consolideze şi mai departe capacitatea de a răspunde eficient ameninţărilor de securitate cu care se confruntă. Voi sublinia şi necesitatea intensificării, cu rezultate concrete, a cooperării şi coordonării NATO – UE în actualul context de securitate la nivel euroatlantic, inclusiv în spaţiul Mării Negre. De asemenea, vom evalua, în cadrul reuniunii, provocările la adresa securităţii Alianţei şi a răspunsului NATO faţă de acestea”, a declarat ministrul afacerilor externe.
Mai departe, Bogdan Aurescu a subliniat că războiul purtat de Rusia împotriva Ucraineai „este cea mai cruntă expresie a îngrijorărilor noastre de-a lungul timpului”. În acest sens, ministrul a precizat că sesiunea va reprezenta „un prilej pentru transmiterea unui mesaj puternic de solidaritate aliată cu Ucraina, de reiterare a sprijinului nostru pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa ţării, precum şi pentru aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei”.
Totodată, șeful diplomației române a declarat că anticipează că reuniunea de la București va reflecta din nou angajamentul ferm al statelor membre NATO de a continua şi intensifica asistenţa pentru Ucraina, în coordonare cu toţi partenerii relevanţi, în primul rând Uniunea Europeană”, atât în ceea ce privește dimensiunea politică, prin amplificarea dialogului și consultărilor cu Aliații ca răspuns la provocările de securitate cu care se confruntă autoritățile de la Kiev, cât și în ceea ce privește sprijinul practic, adică asistența operațională pentru armata ucraineană și susținerea eforturilor de modernizare a sectorului apărării.
În cele din urmă, Bogdan Aurescu a făcut referire și la sesiunea care va fi dedicată ţărilor partenere – Georgia, Republica Moldova şi Bosnia şi Herţegovina, precizând că unul dintre obiectivele României la această reuniune va fi evidenţierea importanţei continuării sprijinului Aliat pentru ca aceste state să îşi consolideze pe mai departe reziliența și capacitățile de a răspunde eficient ameninţărilor de securitate cu care se confruntă. În acest sens, ministrul a amintit consolidarea comunicării strategice, securitatea cibernetică, dar şi aprofundarea cooperării pe dimensiunea de apărare şi securitate.