Connect with us

U.E.

Bogdan Aurescu: “Susținem consolidarea strategică a PEV în cadrul politicii externe a UE”. România propune platforme de dialog permanent dedicate statelor partenere

Published

on

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 13 aprilie 2015, la Barcelona, la lucrările Conferinţei ministeriale a UE cu statele partenere din Vecinătatea Sudică.

La eveniment au fost prezenţi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, Comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Aderare, Johannes Hahn, miniştrii de externe sau adjuncţii lor din state membre ale UE, alături de omologii lor din Algeria, Egipt, Iordania, Israel, Liban, Maroc, Palestina şi Tunisia.

SESIÓN INAUGURAL DE LA REUNIÓN DE MINISTROS EUROMEDITERRANEA

Desfăşurarea Conferinţei ministeriale a UE de la Barcelona se înscrie în contextul actualului proces de reformă a Politicii Europene de Vecinătate şi marchează lansarea consultării cu ţările partenere din sud în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV) asupra direcţiilor dezvoltării viitoare a acestui instrument de acţiune al UE.

În intervenţia sa în cadrul lucrărilor, ministrul român de externe a subliniat necesitatea menţinerii unui cadru unitar de acţiune al PEV şi a unei abordări echilibrate a UE pe cele două Vecinătăţi, sudică şi estică, în paralel cu promovarea, în continuare, a principiilor diferenţierii şi responsabilizării în raporturile UE cu statele partenere, concepte care induc un pragmatism sporit în cooperarea cu partenerii şi care reflectă, în acelaşi timp, voinţa politică şi gradul de angajament al acestora pe calea reformelor şi a apropierii de UE.

De asemenea, s-a pronunţat în favoarea consolidării profilului politic şi strategic al Politicii Europene de Vecinătate (PEV) în cadrul politicii externe a UE, având în vedere contribuţia acesteia la promovarea ariei de pace, securitate şi stabilitate la frontierele externe ale Uniunii. A pus accentul, în contextul crizelor acute care afectează vecinătățile UE, pe necesitatea ca UE și vecinii săi să lucreze pentru asigurarea păcii, securității, stabiliățtii și dezvoltării.

Bogdan Aurescu a prezentat pe larg propunerea României, avansată deja la Bruxelles și statelor membre, de creare în cadrul PEV a unor “Security Trusts” – platforme de dialog permanent dedicate statelor partenere, cu implicarea vecinilor acestora, dar și a altor actori interesați în stabilitatea regiunilor în cauză. Scopul acestor platforme de dialog va fi acela de a îmbunătăți climatul regional de securitate, concentrându-se atât pe vecinătatea imediată a UE, cât și pe vecinii vecinilor, cu potențiala implicare a unor actori globali. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că rezultatul construirii acestor Security Trusts ar fi crearea unei centuri de încredere și securitate în jurul partenerilor incluși în Politica Europeană de Vecinătate, contiguă geografic în Est și Sud. Domeniile de dialog ar trebui să fie acceptate de actorii regionali, să fie în beneficiul acestora și să se refere la aspecte de securitate, dar și la alte sectoare, mai ales economie. Ministrul a evocat posibilitatea creării a cel puțin 3 astfel de Security Trusts: pentru regiunea Mării Negre, pentru regiunea Golfului/Orientului Mijlociu și pentru Africa Sub-sahariană.

Bogdan Aurescu a pledat în favoarea îmbunătăţirii conlucrării UE – statele PEV pe dimensiunea contracarării ameninţărilor la adresa păcii, securităţii şi stabilităţii regionale, inclusiv prin promovarea unei complementarităţi sporite a instrumentarului PEV cu cel al Politicii Externe şi de Securitate Comună / Politicii Comune de Securitate şi Apărare în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de criză, respectiv cu instrumentarul specific corespunzător altor domenii ale acţiunii externe a UE.

În acest context, ministrul român de externe a reiterat propunerea sa vizând crearea unei Curți internaţionale destinate combaterii terorismului, inițiativă primită cu interes de participanții la reuniune. În cadrul reuniunii, ministrul spaniol de externe a salutat inițiativa românească, Bogdan Aurescu informând participanții despre reuniunea la nivel de experți juridici care va avea loc la București, în această săptămână, la inițiativa ministrului român, pentru a discuta despre dezvoltarea conceptului.

Desfăşurarea Conferinţei ministeriale a UE de la Barcelona a reprezentat un bun prilej privind realizarea unui schimb deschis de vederi şi a unei înţelegeri mai aprofundate a problemelor concrete cu care se confruntă, pe acest palier, statele partenere sud-mediteraneene.

Participarea şefului diplomaţiei române la eveniment a evidenţiat, de asemenea, interesul României în promovarea şi dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor ei tradiţionale de cooperare, pe multiple planuri, cu statele regiunii, oferind, în acelaşi timp, o bună oportunitate în ceea ce priveşte asumarea unui rol activ și vizibil al  ţării noastre în arealul euro-mediteranean.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Emil Boc, mesaj din Parlamentul European: Educația, calea directă pentru diminuarea extremismului în Europa

Published

on

© Emil Boc - Facebook (print screen live video EBS)

Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a susținut un discurs în plenul Parlamentului European în cadrul adunării plenare a Conferinței pentru Viitorul Europei, iar cu acest prilej a reiterat importanța accesului la educație pentru toți și diminuarea decalajelor dintre țări și dintre regiunile Uniunii Europene, educația fiind o prioritate politică de care depinde viitorul Europei.

Emil Boc a subliniat în cadrul Conferinței despre viitorul Europei, atât în ședința din plen cât și în intervențiile din grupurile de lucru, următoarele idei:

– Importanța finanțării suplimentare de la nivel european a domeniului educației în vederea asigurării accesului la educație pentru toți și a diminuării decalajelor în domeniu dintre state și dintre regiunile Uniunii Europene;
– Educația și cultura sunt la temelia proiectului european;
– Educația este cale directă pentru ieșirea din sărăcie, pentru acces la prosperitate și pentru diminuarea intoleranței, populismului și extremismului în Europa;
– Consolidarea Europei presupune un proces „de sus în jos”, prin intermediul instituțiilor, dar și un proces „de jos în sus” prin intermediul cetățenilor și a autorităților locale și regionale;
– Trebuie să trecem de la „comunicarea către cetățeni” la „comunicarea cu cetățenii”;
– Importanta găsirii unor soluții europene rapide și eficiente la problemele legate de creșterea prețului la gaz și electricitate;
– Viitorul Uniunii Europene depinde decisiv de modul în care rezolvă problemele actuale care preocupă viața cetățenilor Uniunii Europene.

Această adunare plenară a conferinței reprezintă două etape majore în contextul conferinței. Pe de o parte, cei 80 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni care au fost selectați din grupul de 800 care s-au reunit la Strasbourg în septembrie și octombrie își vor ocupa locurile. Pe de altă parte, pentru prima dată, adunarea plenară va discuta despre contribuțiile cetățenilor care decurg din diferitele componente ale conferinței în forma lor actuală, în timp ce deliberările, evenimentele și dezbaterile online continuă.

Primele sesiuni ale celor patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni au avut loc la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, în septembrie și octombrie 2021. În cadrul fiecărui grup, aproximativ 200 de cetățeni din toate statele membre (o treime dintre aceștia cu vârsta sub 25 de ani) au dezbătut subiecte care intră în sfera lor de competență.

Rapoartele primelor sesiuni ale grupurilor de experți și listele cu temele principale și subtemele pe care cetățenii le-au selectat pentru discuțiile ulterioare sunt disponibile pe platforma digitală multilingvă:

Grupul de dezbatere 1 O economie mai puternică, justiție socială, locuri de muncă/educație, tineret, cultură, sport/transformarea digitală;

Grupul de dezbatere 2 Democrația europeană, valori și drepturi, statul de drept, securitate;

Grupul de dezbatere 3 Schimbări climatice și mediu/sănătate și

Grupul de dezbatere 4 UE în lume/migrație

Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni reprezintă o caracteristică centrală a conferinței organizate de Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană. Acestea reprezintă un exercițiu transnațional și multilingv fără precedent în democrația deliberativă, care le oferă cetățenilor europeni un rol central în modelarea viitorului UE. Deliberările grupurilor vor lua în considerare contribuțiile de pe platforma digitală multilingvă și recomandările formulate în urma grupurilor naționale de dezbatere ale cetățenilor și a evenimentelor organizate în statele membre.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac semnalează: România, pe ultimul loc în UE la serviciile publice digitale și competențele digitale

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac subliniază că România continuă să se afle la coada clasamentului UE privind digitalizarea în contextul în care tot România are printre cele mai mari viteze la internet din lume. 

„Pandemia a impus restricții fizice, dar nu și digitale. Cu toate acestea, România se află la coada clasamentului UE privind digitalizarea. Avem una dintre cele mai mari viteze la internet din lume, ne mândrim cu numeroși specialiști IT și companii fondate de români cunoscute la nivel internațional, precum UiPath și Bitdefender, am atras investitori importanți în domeniu (IBM, Oracle, Microsoft) și, totuși, ne situăm pe ultimul loc în ceea ce privește serviciile publice digitale și competențele digitale”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Potrivit eurodeputatului, această contradicție este creată de lipsa de interes a autorităților de a oferi resursele și de a crea cadrul necesar pentru educația digitală a cetățenilor și transformarea digitală a instituțiilor publice.

De asemenea, deputatul european precizează că lucrurile nu se pot realiza peste noapte: Este nevoie ca autoritățile să dovedească viziune și capacitate de adaptare la noile tehnologii. 5G, inteligența artificială, cloud computing sau tehnologia blockchain sunt o realitate a secolului XX. Este nevoie de ambiție strategică la nivelul politicului, pentru a putea recupera din decalajele existente.”

„Prin PNRR, guvernul s-a angajat ca 21% din cele 29,2 miliarde de euro să fie folosite pentru susținerea tranziției digitale. Rămâne de văzut dacă se va acorda prioritate măsurilor de modernizare. Termenul este scurt – doar cinci ani, în care autoritățile trebuie să demonstreze că sunt capabile să îndeplinească angajamentele asumate în fața cetățenilor”, a conchis acesta. 

Citiți și: INFOGRAFIC PNRR: Cum arată traseul pe care România trebuie să-l parcurgă pentru a injecta 29,2 miliarde de euro în reforme și investiții: 41% din fonduri merg către tranziție verde și 21% către digitalizare

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România și SUA au un parteneriat strategic extrem de solid

Published

on

© Gheorghe Falcă - arhivă personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a salutat vizita Secretarului Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, la București  și a reiterat importanța Patreneriatului Strategi al României și SUA.

„România și Statele Unite ale Americii au un parteneriat strategic extrem de solid. Vizita Secretarului Apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin, la București a fost un bun prilej de a discuta despre strategiile de apărare și securitate din regiunea Mării Negre”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook.

Secretarul Apărării al Statelor Unite a reafirmat miercuri, la București, în cadrul întrevederilor cu președintele Klaus Iohannis și cu ministrul apărării Nicolae Ciucă, “angajamentul SUA față de parteneriatul strategic SUA-România și față de Flancul Estic al NATO și a recunoscut poziția de lider a României în cadrul Alianței în ceea ce privește împărțirea responsabilităților”.

Reamintim că liderii români și american au marcat aniversarea a 10 ani atât a Declarației comune bilaterale de parteneriat strategic, cât și a Acordului bilateral privind apărarea împotriva rachetelor balistice, care a deschis calea pentru primul amplasament Aegis-Ashore din Europa, înființat în urmă cu cinci ani.

Potrivit Departamentului Apărării, secretarul Lloyd Austin “a discutat, de asemenea, despre activitățile maligne ale Rusiei în regiunea Mării Negre, despre cooperarea între aliații și partenerii regionali din Marea Neagră și despre noile provocări prezentate de Republica Populară Chineză”.

Ministrul Ciucă și secretarul Austin au discutat pe larg despre “modernizarea apărării”, iar cei doi înalți demnitari “au fost de acord că punerea în aplicare a Foii de parcurs bilaterale pe 10 ani pentru cooperarea în domeniul apărării este esențială pentru atingerea acestui obiectiv”.

Secretarul apărării și-a încheiat vizita în România prin întâlnirea cu forțele rotative ale SUA desfășurate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă coasta Mării Negre.

El a mulțumit militarilor americani pentru devotamentul lor și pentru că lucrează cu aliații români pentru a contribui la asigurarea descurajării și securității de-a lungul flancului estic al NATO.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO1 day ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ2 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi2 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi3 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO3 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

Team2Share

Trending