Connect with us

NATO

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologul francez cu prilejul escalei lui Macron la București: România dorește ridicarea grupului de luptă NATO la nivel de brigadă

Published

on

© Bogdan Aurescu/ Twitter

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o scurtă întrevedere cu omologul său francez Catherine Colonna, în contextul unei escale tehnice pe care avionul prezidențial al lui Emmanuel Macron a făcut-o la Aeroportul Internațional Henri Coandă după vizita de stat a liderului francez la Beijing.

Potrivit imaginilor difuzate de ministrul Aurescu pe Twitter, el a întâmpinat-o pe Catherine Colonna la Otopeni alături de consilierul prezidențial Luminița Odobescu și de ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer.

“Am avut o discuție foarte bună”, a scris Aurescu, pe contul său de Twitter. Discuțiile au vizat rezultatele vizitei președintelui Macron în China, situația de securitate regională și necesitatea consolidării flancului estic al NATO în regiunea Mării Negre.

Am subliniat importanța ridicării grupului tactic al NATO din România la nivel de brigadă și pre-poziționarea de echipamente. Am salutat susținerea Franței pentru vecinii noștri vulnerabili, în particular R. Moldova, și demersurile active ale Franței pentru aderarea României la Schengen“, a continuat Aurescu.

Potrivit unui comunicat remis ulterior de MAE, ministrul francez al afacerilor externe i-a prezentat detaliat omologului român Bogdan Aurescu rezultatele discuțiilor franco-chineze din cadrul vizitei președintelui francez în China, cu accent pe poziționarea Chinei față de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În acest cadru, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța apelurilor comunității internaționale ca Beijingul să aibă o conduită responsabilă, în conformitate cu calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, plecând de la diferențierea evidentă dintre statutul Ucrainei, ca victimă a agresiunii, și al Rusiei, ca stat agresor, precum și ca Republica Populară Chineză să nu livreze armament și muniție Rusiei.

Miniștrii Aurescu și Colonna au discutat totodată despre situația de securitate generată de agresiunea rusă și, în acest context, despre pregătirea Summitului aliat de la Vilnius din iulie 2023.

Astfel, ministrul Aurescu a subliniat – iar omologul francez a împărtășit această evaluare – importanța concretă pentru consolidarea Flancului Estic a ridicării la nivel de brigadă a Grupului de Luptă NATO din România, condus de către Franța, respectiv a prepoziționării de echipamente militare, în conformitate cu deciziile Summitului de la Madrid din 2022 referitoare la întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flanc. Ministrul român de externe a reiterat aprecierea deosebită a României pentru rolul jucat de Franța, ca partener strategic puternic al țării noastre, la conducerea Grupului de Luptă din România și pentru securitatea României.

Ministrul Aurescu a prezentat totodată, în acest cadru, obiectivele Conferinței pentru Securitate la Marea Neagră din cadrul Platformei Internaționale Crimeea, pe care o va găzdui la București pe 13 aprilie, împreună cu omologul ucrainean Dmytro Kuleba și miniștrii apărării din cele două țări.

Un loc important în cadrul discuțiilor l-a avut și aderarea României la spațiul Schengen. Astfel, ministrul român de externe a prezentat detaliat stadiul demersurilor României în acest scop, evaluarea perspectivelor de evoluție ale dosarului și a mulțumit pentru sprijinul activ al Franței. La rândul său, ministrul Colonna a reiterat susținerea fermă a Franței pentru acest obiectiv și a asigurat de continuarea foarte activă a demersurilor părții franceze la nivel european, mai ales pe lângă Austria.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat despre măsurile comune ale celor două țări pentru susținerea Republicii Moldova, statul cel mai afectat, după Ucraina, de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, cu accent pe consolidarea rezilienței, capacității de apărare și a sprijinirii parcursului său european. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea României asupra situației din Republica Moldova, ale cărei autorități au gestionat profesionist, calm și responsabil recentele acțiuni destabilizatoare orchestrate de Rusia.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat detaliat despre pregătirea Summitului Comunității Politice Europene pe care Chișinăul îl va găzdui pe 1 iunie, precum și a celei de-a patra reuniuni ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care va avea loc la Chișinău în toamna acestui an, fiind de acord cu privire la valoarea adăugată deosebită a acestei inițiative lansate în 2022 și co-prezidate de ministrul Bogdan Aurescu și omologii francez și german.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

Published

on

© SMAp

Generalul Gheorghiță Vlad a fost numit în funcția de șef al Statului Major al Apărării printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis, ceremonia de învestire în funcție urmând să aibă loc joi la Monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

Marți, șeful statului a semnat două decrete prin care generalul Gheorghiță Vlad a fost numit șeful SMAp și a fost avansat la de la gradul de general-locotenent cu trei stele la cel de general cu patru stele.

Vlad, care a fost propus spre validare președintelui Iohannis de către ministrul apărării Angel Tîlvăr, îl va înlocui în fruntea Armatei pe generalul Daniel Petrescu, aflat la final de mandat.  Mandatul șefului Statului Major al Apărării este de patru ani.

Numirea Gheorghiță Vlad în funcția de SMAp semnifică faptul că acesta va deveni membru în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și va reprezenta România în Comitetul Militar al NATO, structură decizională de vârf în domeniul militar a Alianței Nord-Atlantice.

Gheorghiță Vlad a fost locţiitor al şefului SMAp din 16 august 2022.

În perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp.

În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

În anul 2007, a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.

A absolvit în 2002 cursurile Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare, un curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică – Ede, Olanda, un curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti și un curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania. Are un master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate la Universitatea„Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College – Carlisle, SUA.

Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.

S-a născut la data de 7 septembrie 1969, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii.

Continue Reading

NATO

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

Published

on

© NATO

Miniștrii de externe din țările NATO și omologul lor ucrainean, Dmytro Kuleba, au avut miercuri prima reuniune la nivel de șefi ai diplomațiilor a Consiliului NATO – Ucraina (NUC), cu Kievul afirmându-și angajamentul de a continua reformele democratice și ale sectorului de securitate și cu aliații NATO furnizând recomandări pentru realizarea reformelor pe calea aderării Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, conform unei declarații comune adoptate.

“Ucraina și-a reafirmat angajamentul de a continua reformele democratice și ale sectorului de securitate. Aliații au furnizat Ucrainei recomandări pentru reformele prioritare. Consiliul NATO-Ucraina salută prezentarea de către Ucraina a programului său național anual adaptat pentru 2024 și așteaptă cu interes punerea în aplicare a acestuia. Miniștrii de externe ai NATO vor evalua periodic progresele înregistrate prin intermediul programului național anual adaptat. Alianța va sprijini Ucraina în realizarea acestor reforme pe calea sa către viitoarea aderare la NATO”, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Din partea României, ministrul de externe Luminița Odobescu a salutat prima reuniune NUC la nivelul miniștrilor de externe aliați, de la lansarea formatului și a încurajat continuarea dialogului politic și a interacțiunii susținute, conform coordonatelor stabilite prin Planul de Acțiune NATO-Ucraina.

Odobescu a reiterat sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional, reafirmând dreptul suveran al Ucrainei de a decide asupra politicii sale externe și de securitate.

Șefa diplomației române a condamnat în termenii cei mai fermi invazia militară neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina, reiterând faptul că aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Totodată, aceasta a exprimat sprijinul României pentru avansarea Ucrainei pe parcursul euroatlantic, pe coordonatele decise la Summitul NATO de la București din 2008, precum și interesul ca Summitul aniversar de la Washington din 2024, să marcheze un pas înainte în relația Kievului cu NATO.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat și importanța intensificării măsurilor de sprijin politic și practic pentru Ucraina, în vederea consolidării rezilienței instituțiilor ucrainene.

În context, șefa diplomației de la București a făcut referire la sprijinul multidimensional și cuprinzător al României pentru Ucraina și obiectivul de a continua pe această linie, atât timp cât va fi necesar.

Continue Reading

NATO

Trebuie ”să creăm o zonă euro-atlantică a industriilor de apărare” pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniție, susține Dmitro Kuleba: Am primit o treime din proiectilele promise de UE

Published

on

© NATO

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a anunțat că Uniunea Europeană a livrat Ucrainei 300.000 de proiectile din cele un milion promise, informează The Guardian.

Vorbind reporterilor în această dimineață, la o reuniune NATO de la Bruxelles, Kuleba a declarat că este nevoie de o mai mare aliniere a producției de arme ucrainene și a NATO pentru a se asigura că Ucraina primește livrările de care are nevoie.

”Trebuie să creăm o zonă comună euro-atlantică a industriilor de apărare”, a spus el.

Citiți și: Instrumentul european pentru pace: Consiliul dă undă verde unei finanțări suplimentare pentru instruirea forțelor armate ucrainene. Sprijinul va lua forma echipamentelor letale și neletale și a bunurilor necesare

La mijlocul lunii noiembrie, ministrul german al apărării Boris Pistorius atrăgea atenția că Uniunea Europeană va rata obiectivul de a livra un milion de proiectile de artilerie Ucrainei până în luna martie a anului viitor

O soluție sugerată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, este aceea ca firmele din domeniul apărării să acorde întâietate livrării de muniții către Ucraina și să exporte mai puține către alte țări.

De cealaltă parte, țările baltice au opinat că Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită să cumpere muniție pentru Ucraina din țări terțe dacă nu poate obține o cantitate suficientă din stocurile interne sau din producția industrială.

Având în vedere că stocurile occidentale, în special cele din Europa, își arată limitele, neputând să țină pasul cu nevoia din teren a Ucrainei, Franța și Germania pavează calea pentru fabricarea de arme în Ucraina, încurajând  sectorul privat să încheie parteneriate cu această țară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA15 mins ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

COMISIA EUROPEANA28 mins ago

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

INTERNAȚIONAL48 mins ago

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

U.E.17 hours ago

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene

ROMÂNIA18 hours ago

Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria

NATO18 hours ago

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

NATO19 hours ago

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

NATO19 hours ago

Trebuie ”să creăm o zonă euro-atlantică a industriilor de apărare” pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniție, susține Dmitro Kuleba: Am primit o treime din proiectilele promise de UE

NATO3 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

ROMÂNIA2 weeks ago

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Trending