Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Bogdan Ivan, negocieri cu Comitetul OCDE de Politici în Știință și Tehnologie de la Paris: Cel mai mare avantaj competitiv îl reprezintă mințile geniale ale românilor

Published

on

© Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Cel mai mare avantaj competitiv al României îl reprezintă mințile geniale ale românilor, a transmis ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, care a condus delegația României în negocierile Comitetului OCDE de Politici în Știință și Tehnologie de la Paris.

 Aderarea României la OCDE este cel mai important proiect de țară de la aderarea la NATO și UE.

„Aderarea României la OCDE în domeniile știință și tehnologie a intrat de astăzi în linie dreaptă. Îi mulțumesc pentru foarte bună colaborare Secretarului de Stat în MAE, dl. Luca Niculescu, Coordonator Național pentru Procesul de Aderare a României la OCDE. De asemenea, le mulțumesc colegilor mei din MCID, Secretarului de Stat Andrei Alexandru și lui Viorel Vulturescu pentru profesionalismul cu care au pregătit portofoliul țării noastre. Inovarea și tehnologia sunt esențiale într-o lume tot mai competitivă. În această cursă, cel mai mare avantaj competitiv al României îl reprezintă mințile geniale ale românilor”, a declarat ministrul Bogdan Ivan. 

Potrivit Ministerului, „delegația României a primit cu bucurie tot suportul exprimat de miniștrii din statele membre OCDE și în mod special sprijinul doamnei lIliana Ivanova – Comisarul UE pentru inovare, cercetare, cultură, educație şi tineret, al lui Mats Persson, ministrul Cercetării și Educației din Suedia, al lui Mehmet Fatih Kacır, ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Leonore Gewessler, ministru federal austriac pentru Acțiune Climatică, Mediu, Energie, Mobilitate, Inovație și Tehnologie, al Martinei Hirayama, secretar de stat pentru Educație, Cercetare şi Inovare și nu în ultimul rând, sprijinul lui Igor Papič, ministrul sloven al Educației, Științei și Tehnologiei”.

„Țara noastră are experți care lucrează în fiecare zi pentru ca aderarea României la OCDE să fie un proces de succes, atât în cadrul MCID, cât și în MAE, în institutele naționale de cercetare-dezvoltare sau în universități. Le mulțumesc tuturor! Merită cu prisosință aprecierea noastră”, a mai declarat ministrul Bogdan Ivan la finalul întâlnirilor.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Consiliul Ministerial al OCDE: Șefa diplomației române a reliefat contribuția României în direcția eforturilor pentru dezvoltare durabilă ale organizației

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, în perioada 2-3 mai 2024, la reuniunea anuală a Consiliului Ministerial (MCM) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurată la sediul din Paris al Organizației, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Tema reuniunii din acest an a fost „Împreună pentru a genera schimbarea – Discuții la nivel global în vederea identificării unor abordări obiective și fiabile pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii”. Lucrările au fost prezidate de Japonia, împreună cu Mexic și Regatul Țărilor de Jos, în calitate de vicepreședinți. Evenimentul a reunit reprezentanți de nivel ai statelor membre OCDE, ai statelor candidate și partenere, precum și ai unor organizații și instituții internaționale.

În centrul dezbaterilor s-au aflat preocupările economice, climatice și sociale actuale, cu obiectivul de a identifica modalități de gestionare a acestor provocări și de a le transforma în oportunități pentru creștere economică. Miniștrii au discutat despre impactul acestor riscuri asupra comerțului, despre reziliența economică și securitatea lanțurilor de aprovizionare, despre impactul asupra dezvoltării durabile produs de provocări precum schimbările climatice, degradarea mediului, pierderea biodiversității și egalitatea de gen, precum și despre abordarea provocărilor emergente precum transformarea digitală, cu accent pe inteligența artificială, guvernanța internațională a datelor sau fluxurile transfrontaliere de date.

Ministrul român al afacerilor externe a avut o intervenție în cadrul sesiunii dedicate dezvoltării durabile. Mesajul central al alocuțiunii sale a fost reliefarea contribuției României la eforturile OCDE pe această dimensiune și reiterarea angajamentului României pentru aderarea la Organizație.

Ministrul Odobescu a reliefat importanța dezvoltării sustenabile în cadrul politicii externe României și eforturile pe care țara noastră le întreprinde pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 (ODD). A prezentat principalele repere ale abordării promovate de România, care pledează pentru concentrarea eforturilor la nivel global pe trei dimensiuni esențiale, respectiv îmbunătățirea coerenței politicilor pentru dezvoltare durabilă, sprijinirea statelor în curs de dezvoltare, inclusiv prin mobilizarea finanțării private, și promovarea parteneriatelor.

Ministrul Odobescu a accentuat, cu acest prilej, contribuția României la avansarea priorităților OCDE la nivel regional și global, evocând progresele înregistrate de România pe acest palier, cu accent pe activitatea României în cadrul Comitetului Asistență pentru Dezvoltare (DAC) OCDE.

Ministrul afacerilor externe a subliniat totodată participarea României la programele și parteneriatele regionale ale OCDE (Programul de Competitivitate pentru Eurasia, Proiectul de Investiții pentru Dezvoltare în Comunitatea Economică din Africa de Vest etc.), atât ca parte a eforturilor de aderare a țării noastre la Organizație, cât și în complementaritate cu sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina și Republica Moldova, precum și cu Strategia Națională a României în Africa.

Evenimentul a prilejuit, de asemenea, discuții cu Secretarul General al OCDE Mathias Cormann, în cadrul cărora ministrul afacerilor externe a reiterat angajamentul României pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare în perspectiva obținerii statutului de membru în 2026. Secretarul General Cormann a apreciat ritmul susținut al României în actuala etapă de evaluare tehnică și a încurajat continuarea demersurilor, reliefând sprijinul pe care Organizația este pregătită să-l ofere în continuare în toate cele 26 de comitete ce evaluează România.

În marja reuniunii MCM, ministrul Odobescu a avut o întrevedere bilaterală cu omologul croat, în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele subiecte de pe agenda bilaterală și evoluțiile recente din procesul de aderare a celor două state candidate la OCDE.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Luminița Odobescu și omologul croat, întâlnire în contextul reuniunii Consiliului Ministerial al OCDE. Cei doi miniștri vor menține coordonarea apropiată pe parcursul procesului de aderare a țărilor la organizație

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania / Facebook

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut joi, 2 mai 2024, la Paris, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Croația, Gordan Grlić Radman, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OCDE.

Potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile între cei doi oficiali au reflectat nivelul foarte bun al cooperării dintre România și Croația, precum și interesele comune în plan regional, european și internațional.

Ministrul Luminița Odobescu a exprimat aprecierea față de dialogul politic substanțial, atât la nivel înalt, cât și al ministerelor și autorităților de resort din cele două state.

În cadrul discuțiilor, cei doi înalți oficiali au  trecut în revistă evoluțiile recente din procesul de aderare a celor două state candidate la OCDE.

Oficialii au notat stadiul foarte bun al progreselor interne și au semnalat intenția menținerii unei coordonări apropiate pe parcursul procesului, în mod particular asupra temelor de interes orizontal.

Cei doi miniștri au discutat și situația regională de securitate și sprijinul acordat Ucrainei, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă.

În privința agendei europene, șeful diplomației române a exprimat sprijinul ferm al Bucureștiului față de procesul de extindere a Uniunii Europene, atât în raport cu Balcanii de Vest, cât și cu candidații estici, îndeosebi Republica Moldova și Ucraina.

Țara noastră a devenit stat candidat la această organizație în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.

România a depus în decembrie 2022 Memorandumul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, țara noastră se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.

Recent, România a primit primul Aviz Formal în procesul de aderare la OCDE, iar secretarul general al organizației, Mathias Cormann, și-a exprimat încrederea că țara noastră va finaliza cu succes etapa tehnică a evaluărilor și în cele 25 de comitete ale OCDE rămase

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

”Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice”. Mircea Abrudean speră că acest proiect ”să fie o bază solidă în implementarea reformelor din PNRR, precum și în procesul de aderare la OCDE”

Published

on

© Secretariatul General al Guvernului/ Facebook

Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, speră că proiectul intitulat ”Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice – o abordare coordonată a centrului Guvernului României” să fie ”o bază solidă în implementarea reformelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și în procesul de aderare la OCDE”.

”Proiectul a fost un exemplu de succes care demonstrează că se pot realiza lucruri bune în administrație, atunci când lucrăm împreună pentru un scop comun. Îmi doresc ca rezultatele acestui proiect să continue să aibă un impact pozitiv, pe termen lung, în administrația publică din România și să fie o bază solidă în implementarea reformelor asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, precum și în procesul de aderare la OCDE. Prin astfel de proiecte, ce nu țin tot timpul atenția publică, realizăm dezvoltare durabilă în România și vreau să le mulțumesc și să îi felicit pe toți cei implicați”, a subliniat Abrudean în cadrul conferinței de închidere a acestui proiect.

Potrivit informațiilor furnizate de Secretariatul General al Guvernului, proiectul a reprezentat un efort pentru îmbunătățirea guvernării publice în România, abordând aspecte precum dezvoltarea durabilă, guvernarea deschisă, guvernarea digitală, integritatea și inovarea în sectorul public.

Prin cele cinci componente ale proiectului au fost aduse schimbări semnificative în modul în care administrația publică funcționează și interacționează cu cetățenii dintre care:

  • Consolidarea capacității Centrului Guvernului de a coordona politici interministeriale în concordanță cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
  •  Promovarea guvernării deschise în România pentru a crește colaborarea dintre instituțiile publice și societatea civilă și pentru a asigura o guvernare mai transparentă și participativă.
  • Modernizarea administrației și îmbunătățirea serviciilor publice, prin transformare digitală.
  • Promovarea integrității în sectoare critice precum sănătatea, educația și întreprinderile publice.
  • Creșterea capacității de inovare în sectorul public, dezvoltând la nivelul Secretariatului General al Guvernului primul Laborator de inovare în sectorul public.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
MAREA BRITANIE6 hours ago

Cameron: Ucraina are dreptul să folosească armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi Rusia pe teritoriul său

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 hours ago

Consiliul Ministerial al OCDE: Șefa diplomației române a reliefat contribuția României în direcția eforturilor pentru dezvoltare durabilă ale organizației

NATO8 hours ago

Uniunea Europeană și NATO denunță Rusia pentru lansarea de atacuri cibernetice împotriva Germaniei și a Cehiei

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

De Ziua Mondială a Libertății Presei, Comisia Europeană solicită statelor membre să pună în aplicare „cât mai curând” normele fără precedent adoptate pentru protejarea jurnaliștilor

U.E.10 hours ago

Germania nu va tolera atacul cibernetic sponsorizat de Rusia asupra SPD și amenință cu represalii

ROMÂNIA12 hours ago

Marcel Ciolacu: La nivelul societății din România, avem în mass-media un partener ferm de partea adevărului

ENGLISH13 hours ago

Op-Ed | A call from Moldova for a European budget for peace: A Marshall Plan could be Europe’s promise of peace

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Op-Ed | Un apel din Republica Moldova pentru un buget european pentru pace: Un Plan Marshall ar putea fi promisiunea de pace a Europei

U.E.24 hours ago

Prima vizită de stat a unui președinte francez în Germania după 24 de ani: Macron va fi elogiat cu Premiul Pacea Westfalică într-o vizită ce va sta sub semnul cooperării europene

EDITORIALE1 day ago

Op-Ed | Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Susținerea libertății presei, un pilon al societăților democratice

COMISIA EUROPEANA4 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO4 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20245 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL1 week ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.2 weeks ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending