Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: Unii investitori s-ar putea retrage din România

bogdan olteanuTurbulenţele de pe pieţele emergente, afectate de retrageri masive de capital după ce Rezerva Federală a redus programul de injecţii de de lichiditate, i-ar putea putea determina pe investitori să retragă capital şi din România, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, într-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ), potrivit Adevarul.ro.

Olteanu a spus că România ar putea fi afectată de efecte de revărsare a situaţiei externe, în contextul vânzărilor de active emergente de către investitori care caută pieţe cu un grad ridicat de siguranţă, precum titlurile de Trezorerie SUA sau yenul japonez.
„Suntem îngrijoraţi că emoţiile ar putea cauza unele retrageri de pe piaţa titlurilor de stat şi de pe bursă. Dar credem că stabilitatea îi va aduce înapoi, chiar dacă vor pleca“, a explicat viceguvernatorul BNR.

Pieţele emergente din întreaga lume sunt afectate de retrageri masive de capital, după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a redus programul de injecţii de lichiditate prin preluarea de obligaţiuni.

Mai multe state emergente, printre care şi Turcia, au fost nevoite să majoreze dobânzile în ultimele săptămâni pentru a stopa deprecierile monedelor naţionale şi pentru a opri ieşirile de capital. Olteanu a afirmat, în interviul acordat WSJ, că turbulenţele de pe pieţele emergente i-ar putea determina pe investitori să retragă capital şi din România.

Banca Naţională a României (BNR) nu va mai reduce dobânda de politică monetară, nivelul de 3,5% stabilit marţi urmând să fie menţinut pentru o perioadă destul de lungă, a mai spus viceguvernatorul BNR.

“Am încheiat ciclul de relaxare. Având în vedere situaţia actuală, locală şi internaţională, ne aşteptăm să rămânem la acest nivel pentru o perioadă destul de lungă”, a afirmat Olteanu la New York, potrivit WSJ.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus marţi dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric. Este cea de-a şasea scădere a dobânzii de la începutul anului trecut.

Olteanu a explicat totodată că nivelul scăzut al inflaţiei din România oferă băncii centrale spaţiu de manevră pentru relaxarea politicii monetare. Rata inflaţiei a fost anul trecut de 1,55%, atingând un minim istoric.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.