Bombardamente ale regimului sirian în Ghouta. Turcia îi cere comunității internaționale să oprească masacrul

Turcia a cerut sâmbătă comunităţii internaţionale să spună “stop masacrului” din Ghouta de Est, o enclavă al rebelilor sirieni ce este bombardat de mai multe zile de regimul sirian, notează Agerpres.

Foto: World Health Organization

Regimul (preşedintelui sirian Bashar al-Assad) este pe cale să comită un masacru în Ghouta de Est”, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui turc, İbrahim Kalın.

Consiliul de Securitate al ONU a amânat vineri votul privind încetarea focului timp de 30 de zile pentru a acorda mai mult timp negocierilor. Această propunere are în vedere încetarea focului pentru pătrunderea ajutorului umanitar din cartierul din Damasc Ghouta. Zona est locuită de 400.000 de persoane și este una demilitarizată, lucru garantat de Turcia, Iran și Rusia, în aceasta fiind interzise în mod expres acte de agresiune.

Siria se află, încă de la începutul anului 2011 într-un război civil devastator între regimul de la Damasc și rebelii care caută să înlăture dictatura președintelui Bashar al-Assad. Comunitatea internațională a fost împărțită în două tabere, iar discuțiile din Consiliul de Securitate sunt îngreunate tocmai de faptul că deseori SUA și Rusia au poziții complet divergente. Potrivit ONU, de la începutul conflictului sute de mii de persoane au fost ucise și milioane au fost forțate să migreze, atât în interiorul statului sirian, dar și în afara acestuia.

Puterea preşedintelui Bashar al-Assad caută să recucerească această enclavă, de unde rebeli trag obuze, uneori soldate cu morţi, asupra capitalei. Ghouta de Est este ultimul bastion aflat sub controlul rebelilor în apropiere de Damasc. Zona se află sub asediu de aproximativ o săptămână și au murit aproximativ 500 de persoane în urma bombardamentelor.

Regimul a reuşit să recucerească mai multe localităţi rebele în împrejurimile Damascului, în virtutea unor aşa-zise acorduri „de reconciliere”, care se traduc în evacuarea combatanţilor, în schimbul încetării bombardamentelor şi asediilor.

Înainte de Ghouta de Est, mai multe zone rebele – precum oraşul Homs, în 2012, sau Alep, în 2016 – au fost zdrobite în bombardamente şi asedii asfixiante impuse de regim cu scopul de a-i obliga pe insurgenţi să depună armele, iar pe civili să fugă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.