Premierul britanic Boris Johnson a semnat miercuri după-amiază, în ajunul ieşirii Regatului Unit de pe piaţa unică europeană, acordul post-Brexit privind relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, o înțelegere care va pune capăt la 1 ianuarie 2021 celor aproape cinci decenii de apartenență britanică la construcția europeană.
“Prin semnarea acestui acord, îndeplinim voința suverană a poporului britanic de a trăi după propriile sale legi, făcute de propriul său parlament ales”, a scris Johnson, pe Facebook, care a semnat acordul la scurt timp după ce Camera Comunelor a Parlamentului britanic a aprobat acordul post-Brexit.
Anterior, Boris Johnson a dat asigurări că ţara sa va rămâne “cel mai bun prieten şi aliat” al Uniunii Europene şi le-a cerut parlamentarilor britanici, care urmează să se pronunţe prin vot în cursul după-amiezii asupra acordului comercial cu Bruxellesul, să sprijine acordul şi astfel “să deschidă un nou capitol în istoria naţională”, transmite BBC.
Într-un discurs în faţa parlamentarilor, Johnson a declarat că acordul cu UE – încheiat în ajunul Crăciunului – a permis Regatului Unit “să preia controlul asupra legilor noastre şi a destinului nostru naţional”, dar a subliniat totodată că Londra intenţionează să fie “cel mai bun prieten şi aliat” al UE.
“Brexit-ul nu este sfârşitul, ci începutul. Acum, ne revine tuturor responsabilitatea de a profita la maximum de puterile pe care le recuperăm, instrumentele pe care le-am luat înapoi”, a insistat Johnson în discursul care a dat startul celor cinci ore de dezbatere din Parlamentul britanic, care urmează să înceapă în cursul după-amiezei, informează Agerpres.
“Scopul central al acestui acord este să realizeze un lucru despre care poporul britanic a simţit mereu că poate fi realizat” şi anume ca Regatul Unit să “facă comerţ şi să coopereze cu vecinii noştri europeni în termenii cei mai strânşi de prietenie şi bunăvoinţă, păstrându-ne în acelaşi timp controlul suveran asupra legilor şi asupra destinului nostru naţional”, a insistat Johnson. Premierul britanic a mai apreciat că a existat “un fir unificator” în document, acela de a dori “o nouă relaţie între Regatul Unit şi UE, în calitate de egali suverani, aduşi împreună de prietenie, comerţ, istorie, interese şi valori, respectând totodată libertatea de acţiune a celuilalt şi recunoscând că nu avem de ce să ne temem dacă uneori alegem să facem lucrurile diferit”.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat miercuri cele trei tratate care vor reglementa începând de vineri, 1 ianuarie 2021, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit.
În faţa drapelelor europene, cei doi lideri europeni, zâmbitori, au semnat aceste texte în faţa camerelor de luat vederi şi ale fotografilor. Documentele au fost transportate apoi cu un avion al Royal Air Force la Londra pentru a putea fi semnate și de premierul britanic Boris Johnson.
Semnarea acordului a fost posibilă după ce luni, 28 decembrie, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au dat luni undă verde aplicării provizorii de la 1 ianuarie a acordului post-Brexit. Acordul care va fi aplicat cu titlu provizoriu trebuie să fie ratificat şi de către Parlamentul European, moment juridic care este așteptat să aibă loc în luna ianuarie din cauza faptului că tratatul comercial nu a fost convenit în timp pentru a permite ratificarea lui parlamentară până la finalul perioadei de tranziție. De altfel, Comisia Europeană a propus o “Rezervă de ajustare la Brexit“, dotată cu 5 miliarde de euro, care să contribuie la contracararea consecinţelor economice şi sociale asupra celor mai afectate sectoare de ieşirea Regatului Unit din UE, la 1 ianuarie 2021.
Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, la un acord comercial după nouă luni de negocieri intense și cu doar o săptămână înainte de încheierea perioadei de tranziție post-Brexit, care implică încetarea aplicării normelor europene pe teritoriul britanic.
Textul include 1.246 de pagini ale documentului comercial, precum şi acorduri privind energia nucleară, schimbul de informaţii secrete, energia nucleară civilă şi o serie de declaraţii comune.
Acordul presupune că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, când Regatul Unit părăseşte în sfârşit piaţa unică europeană şi uniunea vamală, nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor originare din UE sau Regatul Unit.
Acordul post-Brexit, încheiat după patru ani și jumătate de la referendumul privind ieșirea Regatului Unit din UE, reprezintă prima înțelegere comercială și de securitate încheiată de Uniunea Europeană cu un stat care a decis să desprindă de proiectul european după o apartenență de 47 de ani, ca urmare a retragerii Marii Britanii din Uniune la 31 ianuarie 2020.