Connect with us

G7

Boris Johnson anunță cel mai mare set de sancțiuni din istoria Regatului Unit: Putin este un ”agresor cu mâinile pătate de sânge care crede în cuceriri imperiale”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson a prezentat joi, în aceeași zi în care Rusia a declanșat o invazie militară în Ucraina, cel mai mare set de sancțiuni din istoria Regatului Unit, într-o declarație susținută în Camera Comunelor după participarea la summitul de urgență al liderilor G7.

De comun acord cu SUA și UE, Regatul Unit va introduce “noi restricții comerciale și controale stricte la export”, prezentând o nouă legislație pentru a interzice exportul tuturor produselor cu dublă utilizare către Rusia, inclusiv o serie de echipamente și componente tehnologice de înaltă calitate și critice în sectoare precum cel electronic, al telecomunicațiilor și aerospațial.

Boris Johnson a declarat în faţa parlamentarilor, că preşedintele rus Vladimir Putin este un ”agresor cu mâinile pătate de sânge care crede în cuceriri imperiale”, relatează Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

Referindu-se la invazia rusă din Ucraina pentru prima dată, Johnson a spus, în faţa membrilor Camerei Comunelor, că preşedintele rus Vladimir Putin a fost întotdeauna ”decis să-şi atace vecinul, indiferent ce am face”, a relatat agenţia de presă britanică Press Association.

 

El a anunţat ”cel mai amplu şi mai grav pachet de sancţiuni economice pe care Rusia l-a văzut vreodată”, ca răspuns la invadarea Ucrainei.

Astfel, sancţiunile vizează peste 100 de indivizi şi entităţi din Rusia ale căror active bancare vor fi îngheţate. Printre entităţile respective se află ”toţi marii producători care susţin maşinăria de război a lui Putin”. De asemenea, sancţiunile vizează bănci ruse, care vor fi excluse din sistemul financiar de la Londra.

Premierul Boris Johnson a confirmat în Camera Comunelor că guvernul intenționează să sancționeze băncile rusești de stat, precum Sberbank și Gazprombank.

Între timp, Ministerul de Externe de la Londra a numit alte două companii din domeniul apărării care vor fi lovite de sancțiuni astăzi: Tactical Missile Corporation, principalul furnizor de rachete aeriene și maritime din Rusia; și Uralvagonzavod, unul dintre cei mai mari producători de tancuri din lume – care se adaugă la Rostech și United Aircraft Corporation, care au fost numite anterior.

Liderii țărilor G7, împreună cu președintele Consiliului European, președinta Comisiei Europene și secretarul general al NATO, au condamnat joi, într-o declarație comună, atacul militar la scară largă pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina și au denunțat faptul că președintele rus Vladimir Putin a “reintrodus războiul pe continentul european”.

Țările G7 s-au întrunit joi pentru un summit de urgență ca parte a amplei reacții occidentale la faptul că Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării.

Reuniunea G7, precedată de alte reuniuni la nivelul Uniunii Europene și al NATO, este succedată joi seară de un summit de urgență al Consiliului European, instituția care reunește toți cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE, de un summit cu același caracter presant al Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc vineri, în format virtual, dar și de un summit al Formatului București 9, la Varșovia, inițiativă care întrunește țările NATO de pe flancul estic.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Miniștrii sănătății din G7 s-au angajat să încheie cu succes negocierile în curs privind normele globale referitoare la pandemie

Published

on

© Health Service Executive, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii sănătății din G7 și-au exprimat ieri sprijinul ferm pentru încheierea cu succes a negocierilor privind Acordul privind pandemia și amendamentele la Regulamentul sanitar internațional (RSI) în cadrul celei de-a 77-a Adunări Mondiale a Sănătății, care va avea loc în luna mai a acestui an. Aceștia s-au angajat să continue să colaboreze cu toate țările și părțile interesate pentru a adopta norme eficace și aplicabile care pot salva vieți și pot spori echitatea la nivel mondial, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Negocierile pentru noile norme privind pandemiile reprezintă o ocazie unică pentru toate țările de a se reuni și de a adopta noi norme internaționale pentru a preveni, a se pregăti și a răspunde mai bine la viitoarele pandemii. Salut sprijinul ferm al G7 la nivel ministerial în domeniul sănătății pentru acest proces. Fiind un efort comun al fiecărei națiuni, aceasta este cea mai bună modalitate de a rupe ciclul de panică și neglijare, de a consolida arhitectura globală a sănătății și de a spori echitatea. UE va continua să întreprindă acțiuni concrete și imediate pentru a umple golurile lăsate la vedere de pandemia COVID-19 și pentru a restabili încrederea. Solidaritatea și parteneriatul ne vor ajuta să atingem obiectivele convenite la nivel mondial în cadrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, astfel cum se prevede în Strategia UE în domeniul sănătății globale”, a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Miniștrii au subliniat importanța Acordului privind pandemia și a normelor internaționale revizuite pentru a aborda lecțiile învățate în urma pandemiei COVID-19 și pentru a remedia lacunele actuale pe parcursul întregului ciclu, de la prevenire, pregătire și răspuns la urgențele sanitare. Dacă nu se abordează această problemă, lumea nu va fi pregătită pentru următoarea pandemie. UE depune eforturi importante pentru a realiza convergența necesară. Sprijinul OMS și expertiza părților interesate din sectorul public și privat sunt esențiale pentru a realiza această convergență și pentru a elabora norme eficiente care să poată fi puse în aplicare în practică, salvând milioane de vieți.

Încrederea între parteneri se reconstruiește cel mai bine prin solidaritate și acțiuni concrete, iar UE și-a respectat angajamentele. În această privință, membrii G7 au salutat contribuția importantă a Fondului împotriva pandemiilor, în cadrul căruia Uniunea Europeană și statele sale membre au fost principalul contribuabil, încurajând în același timp noi donatori și subliniind importanța responsabilității. Declarația a evidențiat, de asemenea, diferitele eforturi pe care membrii G7 le-au întreprins în ultimii ani și s-au angajat în continuare să sprijine diversificarea regională a producției de contramăsuri medicale, prin acțiuni precum inițiativa Team Europe, în valoare de 1,3 miliarde de euro, privind producția și accesul la vaccinuri, medicamente și tehnologii medicale pentru Africa, în Africa. Această inițiativă utilizează pe deplin transferul voluntar de tehnologie, dând partenerilor noștri posibilitatea de a contribui la reducerea decalajelor de echitate.

Continue Reading

G7

Liderii G7 promit să „continue să crească costul războiului Rusiei” în Ucraina

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Liderii din G7 au emis sâmbătă o declarație fermă prin care și-au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina în fața invaziei și agresiunii ilegale a Rusiei și s-au angajat să „continue să crească costul războiului Rusiei, să diminueze sursele de venit ale acesteia și să îi împiedice eforturile de a-și construi mașina de război”.

În urma unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a desfășurat parțial prin videoconferință, liderii G7 au lăudat rezistența și curajul poporului ucrainean în lupta sa pentru libertate și democrație.

De asemenea, liderii G7 au condamnat invazia nejustificată a Rusiei în Ucraina, care durează de doi ani, considerând că reprezintă „o încălcare flagrantă” a dreptului internațional și a Cartei ONU. Aceștia au subliniat că, în ciuda eforturilor Rusiei, Ucraina rămâne hotărâtă în apărarea suveranității și integrității sale teritoriale.

Într-o declarație cuprinzătoare, liderii celor mai puternice șapte economii ale lumii au subliniat mai multe angajamente-cheie:

Asistență în materie de securitate și sprijin pentru reforme

G7 și-a reafirmat angajamentul față de dreptul Ucrainei la autoapărare și s-a angajat să consolideze securitatea pe termen lung a țării prin asistență sporită și acorduri bilaterale. În plus, Grupul a lăudat eforturile Ucrainei de punere în aplicare a unor reforme vitale menite să consolideze instituțiile democratice și să combată corupția, pași cruciali în direcția integrării euro-atlantice.

Apel la retragerea Rusiei și la asumarea responsabilității

G7 a solicitat fără echivoc Rusiei să înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să își retragă necondiționat forțele de pe teritoriul ucrainean. În plus, declarația a condamnat atrocitățile și încălcările drepturilor omului comise de Rusia, promițând să îi tragă la răspundere pe făptași prin intermediul unor mecanisme internaționale precum Curtea Penală Internațională.

Sprijin economic și sancțiuni

Recunoscând dificultățile economice pe care războiul Rusiei le-a provocat Ucrainei, G7 s-a angajat să ofere asistență financiară continuă pentru a răspunde nevoilor urgente de finanțare și pentru a sprijini eforturile de reconstrucție. În același timp, G7 și-a reiterat angajamentul de a impune și de a pune în aplicare sancțiuni împotriva Rusiei, vizând entitățile și persoanele fizice care sunt complice la alimentarea conflictului.

Angajamentul pentru pace

Subliniind importanța unei păci cuprinzătoare, echitabile și durabile, G7 și-a afirmat sprijinul pentru Formula de Pace a președintelui Zelenski. Aceștia și-au reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, promițând o solidaritate „de neclintit” în momentul în care Ucraina intră în cel de-al treilea an de conflict.

Premierul italian Giorgia Meloni, premierul canadian Justin Trudeau și premierul belgian și actualul președinte al Consiliului UE, Alexander de Croo, împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au sosit la Kiev cu același tren pe 24 februarie, pentru a comemora împlinirea a doi ani de la declanșarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Cu această ocazie, Meloni a prezidat videoconferința G7 în numele președinției italiene a grupului, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Liderii G7 au decis în luna iulie 2023, cu prilejul summitului NATO de la Vilnius, cadrul internațional de cooperare cu Ucraina în vederea sprijinirii acesteia în fața invadatorilor ruși.

Sprijinul pe termen lung a luat forma unor acorduri bilaterale de securitate, cele mai recente fiind semnate de președintele Volodimir Zelenski cu Italia și Canada, după ce o astfel de înțelegere a fost parafată cu Londra, Paris și cu Berlin.

Alte 25 de țări s-au alăturat acestei inițiative, printre ele aflându-se Polonia, Danemarca, Olanda sau România, negocieri fiind demarate de președintele Klaus Iohannis cu omologul ucrainean cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, desfășurat în luna ianuarie

Continue Reading

G7

Liderii G7 vor marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina printr-o reuniune prin videoconferință în urma căreia ar urma să decidă o ”înăsprire a sancțiunilor” contra Moscovei

Published

on

© European Union, 2015/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinția italiană a G7 a anunțat marți o reuniune prin videoconferință a liderilor țărilor membre din acest format, întâlnire care urmează să aibă loc sâmbătă și care este dedicată Ucrainei, la împlinirea a doi ani de când Rusia a pornit un război ilegal și neprovocat, anunță AFP, citat de Agerpres.

La această întrevedere în urma căreia ar urma să fie decise noi sancțiuni contra Moscovei va participa și președintele Volodimir Zelenski, fiind prima a șefilor de stat sau de guvern din țările membre G7 organizată sub președinție italiană.

Ea a fost convocată ”cu ocazia împlinirii a doi ani de la declanşarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a precizat un comunicat al guvernului de la Roma, într-un moment în care Kievul recunoaşte că se confruntă cu o situaţie ”extrem de dificilă” pentru forţele sale, lipsite de muniţie şi de ajutor american.

La finalul reuniunii care ar urma să dureze o oră și jumătate, liderii țărillor membre G7 vor adopta o declarație comună privind Ucraina, au anunțat surse diplomatice italiene.

Participanţii ar urma să decidă o ”înăsprire a regimului de sancţiuni”, potrivit aceloraşi surse. ”UE va lansa un nou pachet de sancţiuni, iar Statele Unite vor aproba, de asemenea, o înăsprire a sancţiunilor lor”, au adăugat sursele.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a confirmat marţi seară această ipoteză: ”Sancţiunile pot fi înăsprite”, a declarat el la postul public Rai2. ”Rusia resimte puternic greutatea sancţiunilor economice”, a adăugat el.

Liderii G7 au decis în luna iulie 2023, cu prilejul summitului NATO de la Vilnius, cadrul internațional de cooperare cu Ucraina în vederea sprijinirii acesteia în fața invadatorilor ruși.

Sprijinul pe termen lung a luat forma unor acorduri bilaterale de securitate, cele mai recente fiind semnate de președintele Volodimir Zelenski cu Parisul și cu Berlinul, după ce o astfel de înțelegere a fost parafată cu Londra.

Alte 25 de țări s-au alăturat acestei inițiative, printre ele aflându-se și România, negocieri demarate de președintele Klaus Iohannis cu omologul ucrainean cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos, desfășurat în luna ianuarie

Astfel, România negociază cu Ucraina ”un cadru de cooperare”, nu ”garanții de securitate”, conform clarificărilor oferite de ministrul de externe Luminița Odobescu într-un interviu oferit CaleaEuropeană.ro în contextul Conferinței de Securitate de la München.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.10 mins ago

Cehia a demascat o rețea finanțată de Rusia care descuraja țările din UE să continue sprijinul pentru Ucraina și a cărei activitate ajungea până în Parlamentul European

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu speră că Misiunea economică și comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est va contribui la promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele din țările membre OIF

U.E.18 hours ago

Comisia Europeană elaborează planuri pentru instituirea unei diplome europene în învățământul superior

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Al 9-lea raport privind coeziunea relevă că șase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României se confruntă cu o diminuare a populației apte de muncă, fapt ce le plasează sau potențează riscul de a fi într-o ”capcană a dezvoltării”

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Premierul R. Moldova, primit de către Marcel Ciolacu la Palatul Victoria: România este partenerul care ne ajută să pășim pe calea spre aderarea la UE

REPUBLICA MOLDOVA19 hours ago

Maia Sandu: Cel mai bun mod de a celebra 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să devenim un stat liber, alături de România, în marea familie europeană

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

POLITICĂ20 hours ago

Nicolae Ciucă evidențiază creșterea schimburilor comerciale România – R. Moldova de la 1 la 3 miliarde de euro: Dezideratul este să ne regăsim împreună în UE

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

ROMÂNIA22 hours ago

Președintele Klaus Iohannis: Pentru România, apartenența la Francofonie înseamnă împărtășirea valorilor și a idealurilor umaniste, care au conturat modernitatea noastră și destinul nostru european

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI23 hours ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE2 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN7 days ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL7 days ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Celine Gauer, responsabil în cadrul Comisiei Europene pentru implementarea PNRR, cere României să accelereze ritmul reformelor: Mesajul meu este unul al urgenţei. 2024 ”va stabili succesul sau eșecul țării”

Trending