Connect with us

U.E.

Boris Johnson, prima convorbire telefonică cu Leo Varadkar, după ce a devenit premier al Regatului Unit. Acesta i-a promis prim-ministrului Irlandei că nu va reintroduce ”niciodată” controale fizice la frontiera irlandeză

Published

on

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis, marți, într-o convorbire telefonică cu omologul irlandez Leo Varadakar, ce are loc la aproximativ o săptămână distanță de la preluarea funcției de premier al Marii Britanii, să nu reintroducă ”niciodată” controalele fizile la frontiera dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord, conform Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Johnson i-a transmis şefului executivului de la Dublin că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie ”cu orice preţ”, subliniind că aşa-numita ”plasă de siguranţă” irlandeză trebuie să fie eliminată din orice acord de retragere.

”Prim-ministrul a spus clar că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie, cu orice preţ. El a declarat că guvernul va aborda orice negocieri care au loc cu determinare şi energie şi într-un spirit de prietenie şi că preferinţa sa clară este pentru părăsirea UE cu un acord, dar că acesta trebuie să fie un acord care aboleşte plasa de siguranţă”, se arată într-o declaraţie a biroului premierului britanic.

La rândul său, Leo Varadkar a afirmat că Uniunea Europeană este solidară în opinia sa conform căreia acordul de retragere a Regatului Unit nu poate fi redeschis.

Un purtător de cuvând al premierului irlandez a menționat că Varadkar i-a transmis lui Johnson că mecanismul de backstop ”a fost necesar ca o consecință a deciziilor adoptate de Regatul Unit și guvernul britanic. Dispoziții ulterioare ar putea înlocui backstop-ul în viitor, așa cum este prevăzut în acordul de retragere și în declarația politică privind relațiile viitoare, dar, până în prezent, nu au fost identificate și probate aceste opțiuni”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Citiți și:
Unitatea Regatului Unit, în pericol? Premierul irlandez Leo Varadkar: Un Brexit fără acord ar putea readuce în discuție reunificarea Irlandei

Varadkar și-a reluat apelul pentru respectarea Acordului din Vinerea Mare, care în 1998 punea capăt unui conflict vechi de 30 de ani în urma căruia aproape 3.500 de persoane au decedat.

Îngrijorările de la Dublin apar pe fondul repetatelor declarații ale premierului britanic Boris Johnson, care a spus că dorește înlăturarea mecanismului de backstop (plasa de siguranță) din acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, un motiv pentru care acesta a refuzat să accepte invitațiile înainte de președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, în convorbirile pe care Johnson le-a avut cu aceștia la scurt timp după ce a preluat mandatul de șef al Executivului de la Londra.

Descris ca o ”plasă de siguranță” sau ca o ”poliță de asigurare”, mecanismul de backstop este o prevedere a Acordului de retragere menită să asigure evitarea unei granițe dure între provincia nord-irlandeză și Rpeublica Irlanda, chiar dacă nu vor fi stabilite un acord privind comerțul și dispoziții de securitate, conform The Guardian.

Astfel, Irlanda de Nord ar rămâne în uniunea vamală și piața unică, garantând o frontieră cu Republica Irlanda fără fricțiuni, respectându-se, în acest caz, și Acordul din Vinerea Mare.

Mecanismul de backstop, cuprins în Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, încheiat de fostul prim-ministru britanic, Theresa May, cu negociatorii europeni, în luna noiembrie a anului 2018, a fost stabilit în luna decembrie 2017, fiind inserat în forma inițială a Acordului de retragere.

În încercarea de a-i oferi sprijin Theresei May pentru coagularea unei majorități în Camera Comunelor care să sprijine înțelegerea privind Brexit-ul, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk au oferit garanții legale suplimentare legate del această ”plasă de siguranță” printr-o scrisoare înaintată premierului britanic de la acea vreme la 14 ianuarie 2019.

În aceasta, Uniunea Europeană își arăta deschiderea pentru negocierea unei alternative la mecanismul de backstop, confirmându-și ”hotărârea de a o înlocui cu un acord ulterior care să asigure în mod permanent că nu va exista o frontieră strict controlată pe insula Irlanda”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Discuții în premieră la nivelul Comisiei Europene despre adaptarea vaccinurilor existente la noile variante SARS-CoV-2

Published

on

© European Commission 2020

Noul grup de experți al Comisiei privind variantele COVID-19 își va ține prima reuniune, vineri, 23 iulie, în cadrul incubatorului HERA, pentru a discuta despre circulația și clasificarea variantelor de virus și despre necesitatea de a adapta vaccinurile la acestea.

Infecțiile cu varianta Delta sunt în creștere în întreaga Europă. Pandemia COVID-19 continuă, la fel ca și eforturile noastre de a o limita. Nu este momentul să lăsăm garda jos. Împreună cu noul nostru grup de experți în domeniul diferitelor variante, ne îmbunătățim sistemul de monitorizare și de alertă prin intermediul incubatorului HERA. Contribuțiile grupului ne vor ajuta să identificăm, să înțelegem și să anticipăm mai bine apariția diferitelor variante și ne vor ghida în activitatea noastră de dezvoltare a unor măsuri de combatere. Aștept cu nerăbdare recomandările lor. Trebuie să fim cu un pas înainte”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Grupul de experți va sprijini incubatorul HERA (noul Plan european de pregătire în domeniul bioapărării împotriva variantelor virusului care cauzează COVID-19) în ceea ce privește estimarea amenințării reprezentate de mutațiile COVID-19, inclusiv clasificarea acestora și evaluarea necesității de a adapta vaccinurile existente.

De asemenea, acesta va propune criterii de selecție pentru o listă de 10 tratamente promițătoare pentru COVID-19, așa cum a fost anunțat în Strategia Terapeutică a UE.

Cei 16 membri ai grupului sunt experți în domeniul lor și sunt numiți în mod independent. Printre aceștia se numără doi reprezentanți ai Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Activitatea grupului de experți va fi disponibilă în registrul grupurilor de experți al Comisiei.

Prin intermediul Incubatorului HERA, UE își propune să aducă împreună cercetători, companii din domeniul biotehnologiei, producători și autorități publice din Uniunea Europeană și de la nivel global pentru a depista noi variante, pentru a oferi stimulente vizând crearea de vaccinuri noi și adaptate, pentru a accelera procesul de aprobare a acestor vaccinuri și pentru a asigura sporirea capacităților de producție.

Iniţiativa are un buget de 75 de milioane de euro alocat dezvoltării unor teste specifice şi creşterii activităţii de secvenţiere a genomului virusului, cu obiectivul ca în cel puţin 5% din testele de COVID-19 pozitive să fie efectuată această secvenţiere, astfel încât mutaţiile să fie detectate timpuriu, informează AFP.

La suma mai sus amintită se adaugă alte 150 de milioane de euro care vor fi direcționate spre intensificarea cercetării și sporirii schimbului de date referitoare la noile variante ale noului coronavirus, rețea din care vor face parte 16 state membre UE și alte cinci țări asociate, inclusiv Elveția și Israel.

Citiți și

Strategia Terapeutică a UE: EMA a început evaluarea unui nou medicament anti-COVID

Eurodeputatul Dan Motreanu: EMA evaluează trei noi tratamente pentru COVID-19 aparținând companiilor Eli Lilly, Regeneron și Roche

Comisia Europeană identifică cinci produse terapeutice „promițătoare” pentru tratarea COVID-19

Continue Reading

CONSILIUL UE

Ambasadorii UE aprobă actualizarea legislației privind accesul la justiție în probleme de mediu (Regulamentul Aarhus)

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Astăzi, ambasadorii la UE au aprobat un acord politic provizoriu la care a ajuns cu Parlamentul European la 12 iulie cu privire la o propunere de revizuire a Regulamentului Aarhus, în vederea alinierii depline a acestuia la Convenția de la Aarhus, potrivit comunicatului oficial. 

Regulamentul Aarhus stabilește modul în care UE și statele sale membre pun în aplicare Convenția internațională de la Aarhus, al cărei obiectiv este de a garanta accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în probleme de mediu. Acordul provizoriu este supus aprobării ambelor instituții, după care va fi adoptat în mod formal prin procedura legislativă ordinară.

„UE și statele sale membre și-au asumat un angajament ferm față de principiile Convenției de la Aarhus. Acordul la care s-a ajuns răspunde preocupărilor exprimate de Comitetul pentru examinarea respectării dispozițiilor Convenției de la Aarhus în cazul respectiv și ne oferă o bază solidă pentru a ne prezenta poziția unitară în cadrul reuniunii părților la Convenția de la Aarhus din octombrie 2021”, a declarat Tamara Weingerl Požar, reprezentant permanent adjunct al Sloveniei pe lângă UE.

„Scopul propunerii este de a se asigura că UE respectă pe deplin convenția în ceea ce privește dreptul publicului la revizuirea actelor administrative. Acestea sunt acte fără caracter legislativ adoptate de o instituție sau de un organ al UE, care au efecte juridice și externe și conțin dispoziții care, datorită efectelor lor, pot contraveni dreptului mediului”,  mai adăugat aceasta.

Negociatorii Consiliului și Parlamentului au convenit, printre altele:

  • să extindă calitatea procesuală activă în plus față de ONG-uri, permițând astfel altor membri ai publicului să solicite reexaminări interne ale actelor administrative în anumite condiții. Membrii publicului trebuie fie să demonstreze că presupusa încălcare a dreptului mediului afectează drepturile lor și că, în comparație cu publicul larg, sunt afectați în mod direct de o astfel de încălcare; fie să demonstreze existența unui interes public suficient și că cererea este susținută de cel puțin 4 000 de membri ai publicului care își au reședința sau sunt stabiliți în cel puțin 5 state membre, cu cel puțin 250 de membri ai publicului fiind rezidenți sau stabiliți în fiecare dintre statele membre respective. În ambele cazuri, membrii publicului sunt reprezentați de un ONG sau de un avocat;
  • să includă în domeniul actelor administrative dispozițiile actelor administrative care necesită măsuri de punere în aplicare la nivel național sau la nivelul Uniunii;
  • să nu se elimine din regulament exceptarea actelor administrative privind ajutoarele de stat (această chestiune de conformitate face obiectul unei alte cauze aflate pe rolul Comitetului pentru examinarea respectării dispozițiilor Convenției de la Aarhus);
  • să impună instituțiilor și organelor UE obligația de a publica cererile de reexaminare și deciziile cu privire la acestea.

Context și etapele următoare
UE pune în aplicare Convenția de la Aarhus prin intermediul Regulamentului (CE) nr. 1367/2006. Acest regulament permite persoanelor fizice și organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri) să inițieze proceduri în fața instanțelor europene împotriva deciziilor instituțiilor și organelor UE.

În urma unei plângeri depuse de un ONG în 2008, în care se susținea nerespectarea de către UE a Convenției de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în probleme de mediu, Comitetul pentru examinarea respectării dispozițiilor Convenției de la Aarhus a concluzionat, în cauza C-32 pe 2017, că UE nu a respectat articolul 9 alineatele (3) și (4) din convenție referitor la accesul membrilor publicului la justiție.

În consecință, Consiliul a adoptat în 2018 o decizie prin care îi solicita Comisiei să prezinte un studiu privind opțiunile pe care le are Uniunea pentru a răspunde concluziilor Comitetului pentru examinarea respectării dispozițiilor Convenției de la Aarhus, precum și, dacă este cazul, având în vedere rezultatele studiului, o propunere de modificare a Regulamentului Aarhus.

La 14 octombrie 2020, Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă de modificare a Regulamentului Aarhus nr. 1367/2006 pentru a permite un control public mai bun al actelor UE care afectează mediul. Modificările propuse sunt menite să faciliteze procesul de solicitare a reexaminării unor astfel de acte de către instituțiile UE, în scopul unei mai bune asigurări a protecției mediului.

La 17 decembrie 2020, Consiliul a ajuns la o abordare generală cu privire la propunere, permițând președinției Consiliului să înceapă negocierile în cadrul trilogurilor cu Parlamentul European.

Textul acordului provizoriu, aprobat de ambasadorii statelor membre, urmează acum a fi transmis spre aprobare Comisiei pentru mediu a Parlamentului. Dacă va fi aprobat, în lunile următoare Parlamentul European și apoi Consiliul vor adopta textul în primă lectură fără amendamente.

Continue Reading

U.E.

Consiliul UE face un pas important pentru consolidarea sistemului de securitate sanitară al UE. Ajunge la un acord privind îmbunătățirea ECDC

Published

on

© European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC/ Facebook

Astăzi, 23 iulie, Consiliul UE a ajuns la un acord cu privire la proiectele de propuneri menite să consolideze rolul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și să modifice norme ale UE privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății, se arată în comunicatul oficial.

ECDC este o agenție a UE al cărei scop este să ajute statele membre în combaterea bolilor transmisibile. Regulamentul privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății vizează garantarea unui răspuns coordonat la amenințările reprezentate de bolile transmisibile, dar și de cele de origine chimică, biologică și de mediu.

„Acordul de astăzi reprezintă un alt pas important pentru consolidarea sistemului de securitate sanitară al UE. Avem nevoie de o mai bună coordonare, de un schimb mai intens de date relevante, de o bună planificare și de organisme ale UE capabile pentru a proteja cetățenii și pentru a spori reziliența UE pentru momentul următoarei crize sanitare”, a declarat Dr. Janez Poklukar, ministrul sloven al sănătății.

Potrivit ministrului sănătății sloven, modificările aduse propunerilor inițiale includ o mai bună aliniere și coordonare a recomandărilor și a acțiunilor față de Organizația Mondială a Sănătății: „Statele membre au consolidat, de asemenea, dispozițiile privind protecția datelor. Datele cu caracter personal nu trebuie prelucrate sau comunicate decât în cazurile în care acest lucru este strict necesar pentru îndeplinirea misiunii ECDC sau în sensul regulamentului privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății.

Un Centru European de Prevenire și Control al Bolilor mai solid

Mandatul actualizat prevede instituirea unui grup operativ al UE în domeniul sănătății, care poate, la cerere, să ofere asistență statelor membre în ceea ce privește planificarea pregătirii și a răspunsului acestora, precum și răspunsul la epidemia de boli transmisibile. ECDC va avea, de asemenea, sarcina de a dezvolta platforme digitale pentru supravegherea epidemiologică.

Noi norme privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății

Legislația revizuită privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății prevede instituirea unui plan pentru situații de criză sanitară și pandemii la nivelul UE, incluzând dispoziții cu privire la schimbul de informații, alerta timpurie și gestionarea riscurilor. Atunci când își elaborează planurile naționale, statele membre vor colabora între ele și cu Comisia pentru a asigura coerența cu „Planul de pregătire și răspuns al Uniunii”.

În conformitate cu noile norme planificate, Comisia poate recunoaște o urgență de sănătate publică la nivelul UE care declanșează mecanisme de monitorizare a penuriei de medicamente sau activează sprijinul ECDC.

Acest proiect de norme face parte dintr-un pachet mai amplu privind uniunea europeană a sănătăți. Pachetul, prezentat de Comisia Europeană la 11 noiembrie 2020, constă în trei propuneri: pe lângă mandatul ECDC și regulamentul privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății, acesta include și un mandat consolidat pentru Agenția Europeană pentru Medicamente. Cu privire la acest dosar, Consiliul a convenit asupra unei poziții comune (abordare generală) la 15 iunie 2021.

Acordul asupra unui ECDC consolidat și a unor norme revizuite privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății, la care s-a ajuns astăzi, conferă președinției Consiliului mandatul de a începe negocierile cu Parlamentul European.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Discuții în premieră la nivelul Comisiei Europene despre adaptarea vaccinurilor existente la noile variante SARS-CoV-2

CONSILIUL UE5 hours ago

Ambasadorii UE aprobă actualizarea legislației privind accesul la justiție în probleme de mediu (Regulamentul Aarhus)

U.E.6 hours ago

Consiliul UE face un pas important pentru consolidarea sistemului de securitate sanitară al UE. Ajunge la un acord privind îmbunătățirea ECDC

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Raportul anual privind monitorizarea aplicării dreptului UE relevă o creștere de 13% a cazurilor de infringement în 2020 față de anul precedent

ROMÂNIA7 hours ago

Raport al Departamentului de Stat al SUA privind climatul investițional din România: Se bucură de poziție strategică, forță de muncă educată și resurse naturale. Corupția rămâne în continuare o provocare

U.E.8 hours ago

Eurostat: În Uniunea Europeană, numărul orelor lucrate la locul de muncă a scăzut cu 12% în 2020

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Statele UE vor putea pune în aplicare anumite măsuri de ajutor de stat, fără o examinare prealabilă din partea Comisiei Europene

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

Maia Sandu apreciază deschiderea autorităților de la București pentru aprofundarea și consolidarea relației dintre România și R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI1 day ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA3 days ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

CONSILIUL UE1 week ago

Lansarea președinției slovene a Consiliului UE în România. Ministrul Bogdan Aurescu: Centrul Cyber al UE de la București poate contribui la dezvoltarea unui ecosistem european de securitate cibernetică

ROMÂNIA1 week ago

Primarul Capitalei Nicușor Dan: În august, vom avea Asociaţia de dezvoltare intercomunitară și vor putea să accesăm bani europeni pentru deşeuri

Team2Share

Trending