Connect with us

MAREA BRITANIE

Boris Johnson, reverență pentru regina Elisabeta a II-a: Am iubit-o și o plângem pe “Elisabeta cea Mare” pentru că avea o putere unică și simplă de a ne face fericiți

Published

on

© The Royal Family/ Twitter

Marea Britanie trece prin “cea mai tristă zi” după moartea “Elisabetei cea Mare”, a declarat fostul premierul britanic Boris Johnson, parlamentarul conservator s-a numărat printre cei șase foști prim-miniștri în viață din timpul domniei reginei Elisabeta a II-a care au adus un omagiu, la doar două zile după ce s-a întâlnit cu monarhul la Balmoral pentru a demisiona din funcție.

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, suveranul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii și al doilea cel mai longeviv monarh din istoria lumii, a decedat la vârsta de 96 de ani, punând capăt unei domnii de șapte decenii, începută în 1952 și care a culminat anul acesta cu aniversarea Jubileului de Platină.

Moartea reginei Elisabeta a II-a a avut loc la două zile după ce suverana a numit-o în funcția de prim-ministru pe Liz Truss.

În mesajul său, Johnson a insistat asupra faptului că regina, în vârstă de 96 de ani, a răspândit “magia în jurul regatului său” timp de 70 de ani “fără egal” și că ea a avut “puterea simplă de a ne face fericiți”.

“Aceasta este cea mai tristă zi a țării noastre. În inimile fiecăruia dintre noi există o durere la moartea reginei noastre, un sentiment profund și personal de pierdere – mult mai intens, poate, decât ne așteptam. În aceste prime momente sumbre de la aflarea veștii, știu că milioane și milioane de oameni au făcut o pauză, indiferent ce făceau, pentru a se gândi la Regina Elisabeta, la lumina strălucitoare și strălucitoare care s-a stins în cele din urmă. Ea părea atât de atemporală și atât de minunată încât mă tem că am ajuns să credem, ca niște copii, că va continua și va continua să trăiască”, a spus Johnson.

 

Johnson a lăudat “înțelepciunea profundă” a reginei și “simțul ei aparent inepuizabil, dar subestimat, al datoriei”.

Aceasta este cea mai tristă zi a țării noastre, deoarece ea avea o putere unică și simplă de a ne face fericiți. Acesta este motivul pentru care am iubit-o. De aceea o plângem pe Elisabeta cea Mare, cea mai longevivă și, din multe puncte de vedere, cel mai bun monarh din istoria noastră“, a conchis fostul premier al Marii Britanii

Decesul monarhului britanic, un eveniment fără precedent în istoria ultimilor 70 de ani, a fost urmat de mesaje de condoleanțe și omagii ale liderilor lumii, începând cu președinții SUA și Franței, ale liderilor UE și NATO, ale Papei Francisc, precum și principalilor lideri britanici, de la premierul Liz Truss la fostul prim-ministru Boris Johnson și la alți lideri politici. Mesaje au fost transmise și de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

În omagiile lor, liderii instituțiilor Uniunii Europene au subliniat că regina Elisabeta a II-a “reprezintă istoria Europei” de la războaie la reconciliere, subliniind că aceasta a fost cu adevărat “Elisabeta cea Mare”.

După decesul suveranei, prințul Charles devine noul rege al Regatului Unit al Marii Britanii și va domni sub numele de Charles al III-lea (Carol al III-lea).

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski, la reuniunea guvernului britanic: Londra are puterea de decizie pentru a conduce războiul spre final

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a participat vineri la reuniunea guvernului britanic, subliniind faptul că Londra are puterea de decizie pentru a conduce spre final războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

„Astăzi, m-am adresat cabinetului britanic și am subliniat faptul că Londra are puterea de decizie de a conduce acest război spre final. Și va fi o concluzie corectă – justă și echitabilă”, a scris Volodimir Zelenski pe platforma X.

De asemenea, Volodimir Zelenski l-a invitat pe premierul britanic, Keir Starmer, în Ucraina, unde poate vedea că „toți ucrainenii sunt foarte recunoscători Regatului Unit și întregii sale națiuni”.

„Îl invit pe prim-ministrul Starmer să viziteze Ucraina, unde poate vedea că pentru toți ucrainenii este un privilegiu și suntem foarte recunoscători Regatului Unit și întregii sale națiuni. Putem pune la punct cât mai multe detalii ale aranjamentelor noastre, astfel încât poporul nostru – ucrainenii și britanicii – să poată simți rezultatele cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski.

Mai mult, președintele ucrainean a subliniat faptul că parteneriatul în domeniul securității și apărării dintre Ucraina și Regatul Unit este întotdeauna important. 

„Apreciez foarte mult faptul că miniștrii noștri tocmai au semnat Tratatul privind sprijinul industrial pentru apărare. Trebuie să ținem întotdeauna cont de faptul că cooperarea în domeniul securității și apărării dintre Ucraina și Regatul Unit este întotdeauna importantă”, a spus Zelenski. 

Citiți și: În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

Mai mult, în alocuţiunea sa, Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul către aliaţii occidentali de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune asupra teritoriului rus, informează Agerpres

„În momentul de faţă ne lipseşte principalul răspuns la această întrebare, şi anume capacitatea noastră cu rază lungă. Vă rog, convingeţi-i pe ceilalţi parteneri să renunţe la aceste limite”, a precizat președintele ucrainean. 

Premierul britanic Keir Starmer i-a spus lui Zelenski că Marea Britanie va accelera livrarea de sprijin vital către Ucraina, după ce mai devreme în iulie ministrul britanic al apărării a asigurat că livrările promise de fostul guvern conservator vor fi puse în practică în următoarele 100 de zile.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

UE este deschisă la negocieri cu Regatul Unit pentru un nou pact de securitate și apărare și pentru aprofundarea cooperării în domeniul migrației

Published

on

© European Union, 2024

La summitul Comunității Politice Europene (CPE) găzduit de prim-ministrul laburist al Marii Britanii, Keir Starmer, liderii UE Josep Borrell și Charles Michel au semnalat disponibilitatea de a iniția o nouă eră de cooperare cu Regatul Unit, relatează BBC. Summitul, desfășurat la Palatul Blenheim, din Oxfordshire, locul de naștere al lui Winston Churchill, oferă o platformă pentru discutarea problemelor globale urgente și resetarea relațiilor dintre Marea Britanie și UE.

Viziunea lui Starmer pentru securitatea europeană

La două săptămâni după ce a câștigat o majoritate largă în alegeri și proaspăt întors din prima sa călătorie internațională la summitu-ul NATO de la Washington în calitate de prim-ministru, Starmer a găzduit CPE, care reunește peste 40 de națiuni pentru a construi cooperarea în domeniul securității la granițe. Această întâlnire de o zi, stabilită după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, îi oferă noului lider al Marii Britanii o oportunitate de a promova o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, mai ales în lumina posibilei realegeri a lui Donald Trump, care a sugerat că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și proteja propria securitate.

Liderii europeni au salutat în general planurile de cooperare în domeniul apărării ale lui Starmer, iar Charles Michel, președintele Consiliului European al liderilor naționali ai UE, a declarat că este „încrezător că se poate deschide un nou capitol cu Marea Britanie”.

Înainte de întâlnire, Starmer a subliniat că trecutul nu ar trebui să definească relațiile viitoare ale Marii Britanii: „De aceea securitatea europeană va fi în fruntea priorităților externe și de apărare ale acestui guvern și de aceea sunt concentrat pe valorificarea acestui moment pentru a reînnoi relația noastră cu Europa.”

Pact de securitate și apărare la orizont

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a exprimat disponibilitatea Bruxelles-ului de a negocia un nou pact de securitate și apărare cu Marea Britanie.

„Salutăm noul ton al guvernului britanic și așteptăm cu nerăbdare să cooperăm în acest sens. Suntem pregătiți să consolidăm cooperarea noastră în domeniul politicii externe și de securitate,” a declarat Borrell. Subliniind intențiile guvernului laburist, el a adăugat, „Noul guvern laburist și-a exprimat intenția de a reseta relația sa cu Uniunea Europeană și de a căuta o cooperare mai structurată cu UE în domeniul politicii externe, de securitate și apărare.”

Șeful diplomației UE a subliniat importanța unității în abordarea provocărilor de securitate europene.

„Securitatea europeană este în pericol. Ne confruntăm cu o combinație fără precedent de amenințări și provocări. Întâlnirea CPE este o ocazie de a reafirma unitatea noastră în fața provocărilor de pe continentul nostru,” a spus el. Despre conflictul în desfășurare din Ucraina, Borrell a remarcat, „Toți vrem ca războiul să se încheie, toți vrem pace. Ucrainenii doresc pace mai mult decât oricine. Dar doar o pace reală, care respectă suveranitatea Ucrainei și oferă garanții de securitate. Pentru noi, Rusia de astăzi continuă să fie cea mai semnificativă și directă amenințare. Unitatea noastră colectivă rămâne cel mai mare atu pentru gestionarea Rusiei pe termen lung.”

Un nou capitol de cooperare în domeniul migrației și provocărilor globale

Charles Michel, președintele Consiliului European, a oglindit sentimentele lui Borrell, indicând că UE este pregătită pentru un nou capitol de cooperare cu Marea Britanie, în special în domeniul migrației și al altor probleme globale. „În domeniul migrației, putem vedea cum putem adânci legăturile, cum putem coopera mai mult împreună,” a spus Michel. „Este o provocare amplă, este o provocare globală,” a adăugat el, subliniind necesitatea eforturilor colective.

Întrebat despre evoluția relațiilor cu Marea Britanie, Michel s-a arătat optimist. „Sperăm că este un nou capitol. Suntem pregătiți să ne consolidăm legăturile. În privința Ucrainei, suntem foarte aproape, colaborăm și ne coordonăm mult. Și sunt sigur că sunt atât de multe provocări globale… putem lucra împreună,” a declarat el reporterilor.

Summitul găzduit de prim-ministrul Starmer marchează un pas semnificativ în resetarea relațiilor dintre Marea Britanie și UE post-Brexit. Declarațiile lui Borrell și Michel reflectă un angajament comun de a aborda provocările comune printr-o cooperare sporită. 

Continue Reading

MAREA BRITANIE

În fața “furtunii care se adună deasupra Europei”, Keir Starmer propune reînnoirea relațiilor, cu Marea Britanie “nu parte a UE, dar foarte mult parte a Europei”

Published

on

Premierul laburist britanic, Keir Starmer, a deschis joi summitul Comunității Politice Europene pe care îl găzduiește la Palatul Blenheim, subliniind legătura de încredere care luminează țesătura vieții europene.

Noul prim-ministru britanic, al cărui Partid Laburist a obținut o majoritate zdrobitoare la alegerile generale din 4 iulie din Regatul Unit alungând conservatorii de la putere după 14 ani, este amfitrionul celui important summit politic internațional din ultimul anii pentru Marea Britanie și primul summit cu anvergură europeană post-Brexit.

În Oxfordshire, la vest de Londra, peste 45 de lideri europeni, inclusiv președinții României, Republicii Moldova și Ucrainei, se reunesc la Palatul Blenheim, locul de naștere și casa părintească a fostului prim-ministru conservator Sir Winston Churchill, care a jucat un rol central în lupta împotriva agresiunii și tiraniei în Europa și în favoarea unității europene, cu al său discurs privind Statele Unite ale Europei.

“Vă mulțumesc foarte mult pentru că sunteți aici. Acesta este, desigur, locul de naștere al lui Winston Churchill. Iar noi susținem valorile pe care el le întruchipează în întreaga lume, libertatea și democrația, da, desigur, dar și sfidarea și hotărârea în apărarea lor. Astăzi, când o nouă furtună se adună deasupra continentului nostru, am ales să o întâmpinăm în același spirit și am ales să o întâmpinăm împreună. Și aceasta este alegerea guvernului pe care l-am creat acum două săptămâni. Dorim să lucrăm cu voi toți pentru a reseta relațiile, pentru a redescoperi interesul nostru comun. Și să reînnoim legăturile de încredere și prietenie, dreptul și țesătura vieții europene”, a spus Starmer, citat de The Guardian.

Keir Starmer a reiterat angajamentul Regatului Unit de a sprijini Ucraina “atâta timp cât este necesar”. Flancat în dreapta sa de Volodimir Zelenski, el le-a spus celor 44 de lideri europeni reuniți la Palatul Blenheim că “sarcina” de a ajuta Ucraina “este urgentă, deoarece securitatea noastră este în joc”.

Keir Starmer a declarat că summitul EPC este o oportunitate de a “stabili o nouă cale privind migrația ilegală” și de a spune “gata” cu “criza” traficului de persoane.

Starmer, care a purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz, și-a încheiat discursul plenar de deschidere la summitul CPE prin angajamentul de a fi “prieten și partener” al aliaților europeni.

“Sub conducerea mea, Marea Britanie va fi un prieten și un partener gata să lucreze cu voi. Nu parte a Uniunii Europene, dar foarte mult parte a Europei. Nu concentrată pe diferențele dintre noi, ci pe valorile pe care le împărtășim. Uniți prin hotărârea noastră de a le apăra și siguri de ceea ce putem realiza împreună”, a continuat el.

“Arcul de conflict și instabilitate” care amenință frontierele Europei este în centrul viitoarei reuniuni a Comunității Politice Europene (CPE) de lângă Londra, a declarat noul guvern al Regatului Unit.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și reprezentanții Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și Consiliului Europei participă pentru prima dată la o reuniune a CPE, “demonstrând importanța unității ca răspuns la arcul de conflicte și instabilitate din interiorul și din apropierea granițelor Europei”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA26 mins ago

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea în urma atacurilor cu drone efectuate de Rusia în proximitatea frontierei ucrainene cu România

ROMÂNIA51 mins ago

Ministrul Bogdan Ivan a verificat stadiul lucrărilor la Centrul Cyber al UE: Vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie

SUA58 mins ago

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Adrian Câciu anunță că mai mult de jumătate din reformele din PNRR au fost îndeplinite: Alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire

ENERGIE2 hours ago

Klaus Iohannis: Regiunea Mării Negre devine o adevărată “masă rotundă” a diplomației energetice. România, pregătită să își joace rolul în energia nucleară sigură și exploatarea gazelor

SĂNĂTATE2 hours ago

Finalizarea Uniunii Europene a Sănătății, printre obiectivele noii Comisii Europene. Von der Leyen va propune o Lege privind medicamentele critice

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Primul sondaj după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Kamala Harris are un avans de 2% față de Donald Trump (Reuters)

ROMÂNIA3 hours ago

RADR 2024: Diplomația română se reunește pentru a pregăti acțiunile României “într-o lume instabilă”. Invitați speciali: vicepremierii din Luxemburg, R. Moldova și Ucrainei

ROMÂNIA18 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

U.E.19 hours ago

Ungaria, „indiferentă” la mutarea reuniunilor ministeriale ale președinției ungare a Consiliului, va bloca în continuare ajutorul militar al UE pentru Ucraina

ROMÂNIA18 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

CONSILIUL UE2 days ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.4 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA6 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

Trending