Connect with us

U.E.

Borrell: Cadrul de securitate economică a UE trebuie să aibă la bază echilibrul dintre deschiderea noastră tradițională și protejarea valorilor și intereselor

Published

on

© European Union 2023 - Source : EC Audiovisual

Cadrul de securitate economică a UE trebuie să aibă la bază echilibrul dintre deschiderea tradițională a statelor membre și protejarea valorilor și intereselor, susține Înaltul Reprezentant Josep Borrell, pe fondul publicării recente a unei Comunicări a Comisiei Europene privind protejarea intereselor UE împotriva militarizării legăturilor economice. În acest sens, șeful diplomației europene atrage atenția asupra utilizării principiilor fundamentale de proporționalitate și precizie.

„Toate tipurile de conexiuni pot fi, într-adevăr, transformate în arme de către alte state pentru a obține o influență și pentru a promova interesele economice sau geopolitice, de exemplu, prin coerciție, manipulare a pieței sau întreruperea deliberată a lanțului de aprovizionare. Prin urmare, este esențial ca UE să dezvolte un cadru de securitate economică condus de propriile obiective și interese, cu scopul de a maximiza beneficiile deschiderii economice tradiționale europene, pe care dorim să o păstrăm, minimalizând în același timp riscurile care decurg din dependențe și vulnerabilități excesive. Dorim să ne asigurăm că UE este bine echipată pentru a-și proteja propria securitate și propriile interese. Știm că poate fi un act delicat de balansare: reducerea riscurilor prezintă propriile riscuri. Prin urmare, trebuie să fim foarte selectivi și să folosim principiile fundamentale de proporționalitate și precizie”, afirmă Înaltul Reprezentant, într-un articol de blog al Serviciului European de Acțiune Externă.

În context, Borrell amintește că Uniunea are deja la dispoziție diferite instrumente pentru a-și proteja securitatea economică, cum ar fi controlul investițiilor străine directe, controlul exporturilor, instrumentul de combatere a constrângerilor recent convenit sau măsurile restrictive din cadrul PESC a UE. De asemenea, UE dezvoltă noi instrumente, cum ar fi Legea privind cipurile, Legea privind industria fără emisii sau Legea privind materiile prime critice.

Prin noua strategie de securitate economică prezentată marți împreună cu Comisia Europeană, Josep Borrell subliniază „necesitatea de a mobiliza voința politică de a utiliza împreună toate instrumentele disponibile și de a face acest lucru într-un mod strâns coordonat”. În această comunicare, a fost identificată o listă non-exhaustivă de riscuri pe care trebuie să le monitorizăm îndeaproape:

  • riscurile la adresa rezilienței lanțurilor de aprovizionare, inclusiv a securității energetice;
  • riscurile la adresa securității fizice și cibernetice a infrastructurilor critice;
  • riscurile legate de securitatea tehnologică și de scurgerile de tehnologie;
  • riscurile de militarizare a dependențelor economice sau de coerciție economică.

Potrivit șefului diplomației UE, următorul pas va fi evaluarea precisă a acestor riscuri pentru a concluziona dacă utilizarea eficientă a instrumentelor existente ne poate permite să limităm aceste riscuri sau dacă sunt necesare noi instrumente.

Totodată, Borrell precizează că noul cadru de securitate economică nu necesită modificarea competențelor Uniunii, dar necesită cu siguranță schimbarea metodelor de lucru în interiorul UE.

„Organismele UE și statele membre ar trebui să coopereze mai strâns. Odată cu apariția problematicii securității economice, nu mai putem continua să ne ocupăm cu partenerii noștri, pe de o parte, de relațiile noastre comerciale și, pe de altă parte, de chestiuni de securitate și de relații internaționale. Toate formele de relații trebuie să ia în considerare dimensiunea politicii de securitate și trebuie să ne reorganizăm urgent în consecință”, explică acesta.

Șeful diplomației europene mai arată că va trebui, de asemenea, să intensificăm cooperarea cu țările terțe pe probleme de securitate economică „pentru a evita neînțelegerile și tensiunile inutile”. „Suntem și rămânem, într-adevăr, susținători fermi ai unei ordini economice mondiale deschise și bazate pe reguli. Multilateralismul este în ADN-ul nostru”, subliniază Borrell. Cu toate acestea, „pentru a ne consolida cu adevărat securitatea economică, trebuie să ne ajustăm cu atenție acțiunile pentru a evita destabilizarea relațiilor noastre cu partenerii noștri globali”, mai adaugă Înaltul Reprezentant.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dan Motreanu

Dan Motreanu a invitat cetățeni din Giurgiu la Bruxelles pentru a le vorbi despre PE, activitatea sa ca eurodeputat și beneficiile apartenenței României la UE

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL,PPE) a primit în Parlamentul European o delegație formată din cetățeni din județul Giurgiu, printre care s-au numărat reprezentanți ai societății civile, asistente medicale, consilieri locali din PNL Giurgiu, Mihăilești și Bolintin Vale, precum și membri ai Tineretului Național Liberal (TNL) Giurgiu.

Motreanu le-a explicat invitaților modul în care funcționează Parlamentul European și activitatea sa în comisiile de specialitate și în plen. El a subliniat faptul că România este bine reprezentată la nivelul fiecărei instituții europene și că Uniunea Europeană nu impune reguli statelor membre, contrar afirmațiilor extremiștilor.

 

De asemenea, Motreanu a evidențiat faptul că România este un beneficiar net al fondurilor europene, dezvoltându-se semnificativ datorită politicilor de coeziune și agricultură ale UE. „Prin Politica Agricolă Comună sunt finanțate plățile directe pentru fermieri și programele de dezvoltare rurală”, a menționat eurodeputatul, adăugând că România are acces la fonduri pentru dezvoltare regională, investiții în drumuri și proiecte sociale prin Politica de Coeziune.

Motreanu a mai subliniat că a reușit să reducă contribuția regiunilor sub media UE la pachetele de dezvoltare și a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu plecarea tinerilor și scăderea forței de muncă. „Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care Motreanu a fost responsabil în cadrul PPE, a fost aprobat și urmărește să ajute regiunile afectate de aceste probleme demografice.

Continue Reading

U.E.

“UE ar putea muri”, avertizează Macron, după raportul Draghi: Dacă ne urmăm agenda clasică, în 2-3 ani vom ieși de pe piață. SUA și China lasă Europa în urmă

Published

on

© European Union 2023

Washingtonul și Beijingul lasă Uniunea Europeană în urmă, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-o serie de declarații pesimiste în care a reluat avertismentele sale cu ocazia discursului “Sorbona 2.0“, potrivit cărora proiectul european ar putea muri.

Fostul nostru model a luat sfârșit. Reglementăm prea mult și investim prea puțin. În următorii doi-trei ani, dacă ne urmăm agenda clasică, vom ieși de pe piață”, a avertizat el miercuri în timpul unei discuții în cadrul reuniunii Dialogul global de la Berlin, citat de Politico Europe.

UE ar putea muri, suntem în pragul unui moment foarte important”, a adăugat el.

Președintele francez a susținut că Europa rămâne în urma Statelor Unite și a Chinei în dosare-cheie precum schimbările climatice, inteligența artificială, apărarea și securitatea.

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi a lansat un avertisment similar într-un raport publicat în septembrie, afirmând că UE se confruntă cu o “provocare existențială” dacă nu își transformă radical economia pentru a-și spori competitivitatea.

Macron a declarat că susține pe deplin concluziile lui Draghi și că Europa ar trebui să se grăbească să le pună în aplicare. “Cred că este foarte adevărat, suntem în pericol”, a spus el.

“Ei investesc mult mai mult, sunt mult mai în avans”, a spus el, adăugând că, dacă ne uităm la produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, în ultimele trei decenii, SUA a livrat o creștere de 60 la sută, Europa a livrat doar 30 la sută.

“Și nu este sustenabil cu modelul social pe care îl avem”, a adăugat el.

Macron a susținut că, pentru a fi competitivă în actuala ordine mondială multipolară, UE ar trebui să aprofundeze piața unică și să își simplifice reglementările.

Dacă vrem în mod clar să fim mai competitivi și să avem locul nostru în această ordine multipolară, mai întâi avem nevoie de un șoc de simplificare”, a spus Macron.

Fostul prim-ministru italian și ex-președinte al BCE Mario Draghi a publicat pe 9 septembrie un mult așteptat raport privind competitivitatea europeană cu scopul de a opri declinul economic al continentului în fața unei concurențe globale acerbe, în care SUA și China își dispută supremația.  El a declarat că “Europa este cea mai deschisă economie din lume, astfel încât, atunci când partenerii noștri nu joacă în conformitate cu regulile, suntem mai vulnerabili decât alții”.

În secțiunea de deschidere a raportului, Draghi a declarat că blocul are nevoie de investiții suplimentare de 750-800 de miliarde de euro pe an, până la 5% din PIB – mult mai mari chiar decât cele 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucția Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Raportul susține că în centrul problemelor economice ale Europei se află costul energiei pentru industrie, care în prezent este obligată să plătească cu 158% mai mult pentru electricitate decât în SUA și cu 345% mai mult pentru gazele naturale.

Raportul constată deficiențele UE în materie de inovare, resurse și materii prime, reindustrializare și forță militară. Vorbind în fața Parlamentului European pe marginea acestui raport, Draghi a rezumat raportul său punctând că “Europa are de ales între retragere, paralizie sau integrare”.

Continue Reading

SCHENGEN

Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”

Published

on

© Ambasada Germaniei la București/ Facebook

România merită să fie în spațiul Schengen și să nu fie restricționată în această privință, a afirmat ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, subliniind că Berlinul a muncit din greu și va continua să o facă pentru finalizarea procesului de aderare a României la zona de liberă circulație.

“Germania continuă să sprijine neclintit România și Bulgaria atunci când vine vorba de ridicarea controalelor la frontierele terestre. Am mai spus-o, dar aș dori să o repet: România și-a făcut toate temele. România merită să fie în spațiul Schengen și să nu fie restricționată în această privință. De aceea, vom continua să sprijinim pe deplin România”, a declarat diplomatul german, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro cu prilejul împlinirii a 34 de ani la Reunificarea Germaniei și la 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Peer Gebauer a indicat că după alegerile din Austria va putea fi observată și poziția noului guvern austriac, exprimându-și speranța că acest lucru “va deschide uși și în ceea ce privește obiectivul României”.

El a subliniat că aderarea parțială a României la spațiul Schengen, prim eliminarea controalelor la frontierele maritime și aeriene, reprezintă un mare succes și a felicitat România pentru că a adoptat o “poziție foarte prudentă, profesionistă și clară” în negocierile cu partenerii.

Ambasadorul Germaniei a apărat și decizia propriei țări, criticată de prim-miniștrii Poloniei și Greciei și de fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a introduce controale temporare la frontierele terestre.

El a explicat și rațiunile de securitate din spatele deciziei Germaniei de a introduce controale temporare la frontiere, care reprezintă o “formă mult mai puțin invazivă de control” decât cea de la frontiera externă a spațiului Schengen.

Ambasadorul a subliniat totodată că Berlinul “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen deoarece este în interesul Europei ca acest lucru să se întâmple.

“Germania își poate asuma unele merite pentru că a fost o susținătoare activă”, a spus el, cu trimitere la discursul susținut de cancelarul german Olaf Scholz în august 2022, la Praga, când Berlinul a formulat o susținere clară pentru aderarea României, Bulgariei și a Croației la Schengen.

Peer Gebauer a arătat că “activ nu înseamnă că, atunci când decizia este supusă la vot, ridicăm mâna în favoarea României, ci că Germania a muncit din greu în permanență alături de toți partenerii pentru a atinge acest obiectiv pentru România”.

El a subliniat că susținerea pentru aderarea României la spațiul de liberă circulație nu reprezintă un “act de milă”, ci o chestiune bazată pe merit.

Germania va continua să fie o susținătoare activă. Dacă există o modalitate de a fi de ajutor și atunci când vine vorba de a-i convinge pe cei care încă nu sunt convinși, Germania își va face partea sa“, a asigurat Peer Gebauer.

Austria, singura țară care se mai opune aderării complete a României și a Bulgariei la spațiul Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele terestre, a virat spre dreapta duminică, în cadrul unor alegeri decisive, când Partidul Libertății (FPÖ), de extremă dreapta, a obținut victoria în scrutinul legislativ național Este pentru prima dată de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial când un partid de extremă dreaptă și cu rădăcini în ideologia nazistă câştigă alegerile parlamentare în Austria.

Dincolo de puternica undă de șoc generată de victoria FPÖ, rezultatele alegerilor din Austria provoacă și mai multă incertitudine cu privire la finalizarea procesului de aderare a României și a Bulgariei la spațiul Schengen.

Condus de conservatorii lui Nehammer, guvernul austriac s-a opus prin ministrul de interne Gerhard Karner aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen, în cadrul unui vot organizat la 8 decembrie 2022 la nivelul Consiliului Uniunii Europene. În schimb, Croația a primit aprobarea tuturor statelor, inclusiv a Austriei, și a devenit stat membru al spațiului Schengen. În decizia sa, guvernul de la Viena a exprimat că nu poate susține extinderea zonei de liberă circulație cu România și cu Bulgaria din cauza presiunii migratorii, deși Bucureștiul și Sofia, împreună cu Comisia Europeană, au prezentat progresele și capacitatea celor două țări de a securiza frontierele externe ale Uniunii Europene. În cele din urmă, la finalul anului 2023, Austria a fost înduplecată în cadrul unor negocieri politice trilaterale, iar ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat aderarea României la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și navale, începând cu data de 31 martie 2024, și s-a convenit că o decizie privind eliminarea controalelor la frontierele terestre va fi luată ulterior.

O decizie privind eliminarea controalelor la frontierele terestre Schengen cu România și cu Bulgaria trebuie luată în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE. Consiliul JAI se reunește de două ori în acest semestru al președinției maghiare a Consiliului UE, în lunile octombrie și decembrie. Pentru a fi supusă la vot, o astfel de decizie trebuie pusă pe agendă de președinția Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu17 mins ago

Dan Motreanu a invitat cetățeni din Giurgiu la Bruxelles pentru a le vorbi despre PE, activitatea sa ca eurodeputat și beneficiile apartenenței României la UE

U.E.31 mins ago

“UE ar putea muri”, avertizează Macron, după raportul Draghi: Dacă ne urmăm agenda clasică, în 2-3 ani vom ieși de pe piață. SUA și China lasă Europa în urmă

NATO45 mins ago

Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”

SCHENGEN2 hours ago

Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

 Ungaria, trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza legii sale privind apărarea suveranității

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special

ROMÂNIA2 hours ago

Procedură de infringement: Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze

ENERGIE3 hours ago

România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 hours ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH4 hours ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI4 hours ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA2 days ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO2 days ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 days ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

U.E.2 days ago

UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel

ROMÂNIA2 days ago

Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”

CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago

Klaus Iohannis, în ultimul său discurs la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate al Națiunilor Unite extins, în care responsabilitatea este norma, nu excepția

Trending