Connect with us

U.E.

Borrell îndeamnă la acțiuni rapide de consolidare a capacităților de apărare ale Ucrainei și anunță deschiderea unui nou Birou de Inovare al UE la Kiev

Published

on

© European Union, 2024

Într-un îndemn ferm la acțiune în cadrul Forumului UE-Ucraina privind Industriile de Apărare, care a avut loc la 6 mai, Înaltul Reprezentant Josep Borrell a subliniat necesitatea urgentă de a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei în contextul agresiunii continue din partea Rusiei. Adresându-se unei audiențe diverse de lideri din industrie și oficiali guvernamentali, Borrell a arătat presiunea neîncetată exercitată de forțele rusești asupra teritoriului ucrainean, în special în regiunea Donbas, și a deplâns faptul că sunt vizate infrastructuri critice, inclusiv rețele feroviare, rețele energetice și depozite de gaze, care au un rol esențial în apărarea Ucrainei.

De asemenea, Înaltul Reprezentant al UE a evidențiat tributul umanitar impus de conflict, orașe precum Harkov și Odesa fiind cele mai afectate de loviturile cu rachete balistice și de atacurile cu drone. El a condamnat tacticile lui Putin care vizează alungarea civililor din casele lor, subliniind numărul zilnic de victime și răniri suferite de civilii ucraineni.

În centrul mesajului șefului diplomației europene s-a aflat imperativul de a accelera livrarea ajutorului militar promis Ucrainei. El a avertizat cu privire la consecințele negative ale întârzierii sprijinului, atât pentru populația civilă din Ucraina, cât și pentru interesele de securitate europene în general.

„Deciziile de a sprijini Ucraina, precum și amânarea punerii în aplicare a acestor decizii, au consecințe – acum și mâine, pentru Ucraina și pentru noi. Acest lucru ar trebui să ne ghideze gândirea strategică. Ar trebui să ne gândim strategic cu privire la provocările cu care se confruntă Ucraina. Este o chestiune de responsabilitate pentru europeni. Capacitatea noastră de a livra – mai mult și mai repede – rachete, muniție de artilerie și sisteme [anti]aeriene către Ucraina este o chestiune de viață și de moarte pentru mii de civili ucraineni și pentru personalul lor militar. Este vorba [de asemenea] de securitatea noastră care este în joc. Da, ajutorul militar adoptat de Congresul SUA este foarte necesar. Aceasta este o veste pozitivă, dar trebuie să ne îndeplinim partea noastră”, a afirmat Josep Borrell.

Înaltul Reprezentant a atras atenția asupra naturii în evoluție a războiului modern, menționând utilizarea inovatoare a tehnologiei dronelor de către Ucraina ca o dovadă a impactului pe care îl are necesitatea în stimularea inovației. În acest sens, el a lăudat ingeniozitatea ucraineană și a pledat pentru propuneri concrete de sprijinire a producătorilor și inovatorilor ucraineni în valorificarea expertizei lor.

Pentru a demonstra importanța cooperării reciproce, Borrell a subliniat necesitatea ca Europa să învețe din capacitățile de apărare ale Ucrainei, integrând în același timp companiile ucrainene din domeniul apărării în ecosistemul industrial al UE. Propunerile privind inițiativele comune de achiziții publice și creșterea finanțării pentru industriile ucrainene au fost evidențiate ca fiind pași-cheie în vederea consolidării autonomiei Ucrainei.

„Există o capacitate mare în Ucraina, [dar] au nevoie de finanțare. Acesta este motivul pentru care acest forum ne reunește astăzi. El ar trebui să servească la identificarea de oportunități concrete pentru inițiative comune între companiile ucrainene și europene, pentru a stimula producția industrială ucraineană, pentru a ajuta Ucraina să se reînarmeze și pentru a o finanța. Nu pornim de la zero. Există deja o mulțime de activități de cooperare. Mai multe companii europene au intrat recent în asocieri în Ucraina. Adesea pentru a muta reparațiile și întreținerea mai aproape de front, dar și pentru a produce muniție de artilerie. Da, unele lucruri au fost deja făcute. Nu începem de la zero, dar trebuie să mergem mai departe”, a mai spus șeful diplomației UE. 

În acest sens, el a anunțat că se va deschide un nou Birou de Inovare al UE la Kiev în cursul acestui an pentru a facilita stabilirea de contacte între start-up-urile ucrainene și companiile europene din domeniul apărării.

Înființarea Fondului de asistență pentru Ucraina, cu un pachet financiar semnificativ de 5 miliarde de euro în cadrul Instrumentului European pentru Pace, evidențiază angajamentul UE de a sprijini nevoile militare ale Ucrainei. Borrell a reliefat importanța canalizării resurselor direct către Ucraina pentru a facilita producția internă și pentru a răspunde cerințelor urgente de securitate.

„Odată ce statele membre ale UE au convenit asupra utilizării veniturilor provenite din activele imobilizate ale Rusiei, aceste resurse vor fi direcționate către Ucraina, pentru a răspunde nevoilor militare urgente ale acesteia și direct către industria de apărare ucraineană. Aceasta este intenția mea fermă. Acești bani trebuie să fie direcționați către Ucraina pentru ca ucrainenii să poată produce singuri, pe teritoriul lor, aproape de nevoile lor – economisind costurile de transport și [evitând] întârzierile. Trebuie să fim mai creativi în explorarea unor noi modalități de a oferi asistență militară Ucrainei. Danemarca a oferit un exemplu, pornind pe calea investițiilor directe în industria de apărare ucraineană. Aceasta este calea de urmat. Achiziționarea de echipamente de la companii ucrainene sau de la societăți mixte europene și ucrainene stabilite în Ucraina este o opțiune pe care o vom explora împreună cu statele membre”, a afirmat Înaltul Reprezentant al UE.

În încheierea intervenției sale, Borrell a lansat un apel la colaborare, îndemnând participanții să profite de oportunitatea de a crea parteneriate strategice și de a mobiliza resurse în sprijinul apărării Ucrainei. În același timp, înaltul oficial european a subliniat interesul comun pentru securitatea Ucrainei, reafirmând angajamentul UE de a lucra cot la cot cu partenerii ucraineni pentru a face față provocărilor viitoare.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea informală a excepțională a celor 27 de lideri UE din luna februarie, consacrată apărării și securității europene, și la care vor fi prezenți și secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic Keir Starmer.

“Președintele va participa la reuniunea din februarie”, au precizat surse oficiale pentru CaleaEuropeană.ro după ce presa a relatat că președintele Iohannis nu va participa la acest summit și a speculat cu privire la cine va fi desemnat să reprezinte România.

Conform Constituției, președintele este reprezentantul României în materie de politică externă, iar șeful statului reprezintă România la summit-urile internaționale, ale Uniunii Europene și ale NATO.

Mandatul președintelui Klaus Iohannis trebuia să se încheie la data 21 decembrie 2024, însă acesta nu a încetat deoarece alegerile prezidențiale au fost anulate de către Curtea Constituțională pe fondul rapoartelor CSAT privind ingerințe externe și eludarea cadrului legal de către campania unui candidat anti-NATO și anti-UE. În motivarea deciziei de anulare a scrutinului, CCR a precizat că în această situație se aplică și articolul 83 aliniatul 2 din Constituția României, care stipulează că mandatul președintelui României se încheie atunci când președintele ales depune jurământul.

Luni, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene. 

Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.

Continue Reading

PPE

PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

La 35 de ani de la înregistrarea PNL ca partid politic, eurodeputatul Dan Motreanu subliniază că liberalii au datoria de a apăra valorile democratice care astăzi sunt contestate de extremiști, dar să și continue marile reforme pentru țara noastră. 

„Întreaga istorie a PNL a fost marcată de câteva idei esențiale: patriotismul luminat, modernizarea României, alianța țării noastre cu statele democratice, apartenența la Europa. PNL a fost primul partid care a militat, după 1990, pentru intrarea României în NATO și Comunitatea Economică Europeană. De altfel, aderarea României la UE a avut loc în timpul unei guvernări liberale. Avem misiunea să apărăm aceste valori, în fața asaltului unor lideri populiști care recurg la agresivitate, vin cu mesaje anti-occidentale, propun o economie autarhică, disprețuiesc regulile democratice și contestă apartenența României la UE și NATO. PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.


Europarlamentarul Dan Motreanu pledează pentru continuarea reformelor și atragerea eficientă de fonduri europene:  „PNL trebuie să continue să facă marile reforme pentru România. PNL susține reducerea cheltuielilor statului, reducerea si simplificarea birocrației, stimularea inițiativei private, accelerarea industrializării României, creșterea investițiilor, atragerea de fonduri europene, reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni și județe.”

Citiți și: Eurodeputatul Dan Motreanu, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Armata Germaniei și Ministerul Apărării își suspendă conturile de pe platforma X, pe măsură ce conflictul dintre Berlin și Elon Musk continuă să se adâncească

Published

on

© Bundeswehr im Einsatz/ Twitte

Ministerul german al Apărării și Armata Națională Bundeswehr își vor suspenda conturile de pe platforma de social media X (fostă Twitter), deținută de Elon Musk, invocând incapacitatea de a purta dezbateri factuale pe site, informează Politico.

În decembrie, Elon Musk a susținut formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) într-o postare pe X și, de atunci, a folosit platforma de social media pe care a cumpărat-o în 2022 pentru a critica politicienii germani și prezentând AfD drept singura forță care poate „salva” țara.

Decizia Ministerului Apărării de a părăsi platforma X, vine la doar câteva zile după ce Elon Musk i-a îndemnat pe cetățenii germani să voteze pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania  în cadrul viitoarelor alegeri naționale, în timpul unui interviu pe care l-a găzduit-o pe platforma X, alături de șefa formațiunii, Alice Weidel.

„Principalul motiv al deciziei este că, în conformitate cu evaluarea Ministerului Apărării, schimbul obiectiv de argumente devine din ce în ce mai dificil”, a declarat ministerul într-o declarație în care își anunța ieșirea de pe platforma X.

Mișcarea Ministerului Apărării va stârni o dezbatere în cadrul guvernului german cu privire la faptul dacă toate instituțiile ar trebui să înceteze să posteze pe X.

În loc să treacă la Bluesky, o alternativă favorită pentru mulți la X-ul lui Musk, Ministerul Apărării a declarat că va continua să transmită videoclipuri și conținut pe Instagram, YouTube și prin intermediul unui canal WhatsApp.

Elon Musk, cel mai bogat om al planetei și un aliat al lui Donald Trump, încearcă să interfereze cu viitoarele alegeri naționale din Germania din 23 februarie, a declarat luna trecută un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, la o zi după ce CEO-ul Tesla și-a afișat sprijinul pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Liderii din întreaga Europă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile politice ale lui Elon Musk.

Premierul spaniol Pedro Sanchez l-a atacat miercuri pe miliardarul Elon Musk, acuzându-l de subminarea democrației.

De altfel, Pedro Sanchez i s-a alăturat președintelui francez Emmanuel Macron, care l-a acuzat pe patronul rețelei X că susține „o nouă internațională reacționară” și că intervine în alegeri, în special în Germania, fără a-l menționa pe nume, liderul francez solidarizându-se astfel cu partenerii și aliații săi de la Berlin.

Amintim că fostul comisar european pentru piață internă, francezul Thierry Breton, și miliardul american Elon Musk, viitor membru al administrației Trump, au intrat într-o dispută pe rețeaua socială X, patronată de Musk, pe fondul imixtiunilor în alegeri.

Într-un mesaj pe X, Breton a făcut trimitere la un mesaj anterior al lui Musk, în care americanul sublinia că doar partidul de extremă dreapta AfD poate salva Germania în contextul alegerilor anticipate din februarie 2025.

„Cu câteva săptămâni înainte de următoarele alegeri din Germania și la momentul atacului atroce din Magdeburg, Elon Musk, cel mai influent din lume pe X și un potențial membru al viitoarei administrații americane – susține în mod deschis partidul de extremă dreapta AfD. Nu este aceasta chiar definiția interferenței străine?”, s-a întrebat Breton.

Fostul comisar european le-a cerut oficialilor Uniunii Europene să pună capăt „standardelor duble” și să pună în aplicare Actul privind Serviciile Digitale în Europa.

Musk i-a răspuns lui Breton cu un mesaj sarcastic. „Frate, „interferența străină” americană este singurul motiv pentru care acum nu vorbești germană sau rusă“, a spus miliardul american, continuând cu un jargon care subliniază că râde în hohote.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA1 minute ago

China, concesii Kiev-Moscova pentru pace și rolul SUA și NATO în secolul XXI, prioritățile majore ale lui Marco Rubio, viitorul șef al diplomației SUA: Trebuie să avem “aliați de apărare competenți”

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pe 19 ianuarie. Biden și UE salută victoria diplomației, Trump se grăbește să revendice meritele

ENERGIE10 hours ago

Ministrul Burduja a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe privind achiziția E.ON România de către firma maghiară MVM, invocând legături cu companii din Rusia: România are obligația de a-și proteja suveranitatea

ROMÂNIA14 hours ago

România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă

ROMÂNIA14 hours ago

Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)

PPE14 hours ago

PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu

ROMÂNIA15 hours ago

Directorul general al ICI București îi încurajează pe ”tineri să îmbrățișeze curiozitatea și perseverența”, subliniind ”importanța învățării continue”

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Armata Germaniei și Ministerul Apărării își suspendă conturile de pe platforma X, pe măsură ce conflictul dintre Berlin și Elon Musk continuă să se adâncească

U.E.15 hours ago

Economia Germaniei, în declin: Friedrich Merz, succesorul cel mai probabil al lui Olaf Scholz, pregătit să pună clima pe locul doi pentru a revitaliza competitivitatea industrială

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Tusk îl asigură pe Zelenski că Polonia va depune orice efort pentru a menține statele membre unite în sprijinirea Ucrainei

ROMÂNIA18 hours ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA2 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL1 week ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

Trending