BREAKING NEWS: Președintele Comisiei de la Veneția denunță încercările de a pune presiune asupra CCR

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a reacționat marți la informațiile oferite de Curtea Constituțională din Romania cu privire la presiunile la care sunt supuși judecătorii. Informatia a fost preluata de pe pagina de Facebook a lui Dan Tapalaga, cel care a promovat-o de pe pagina Laurei Stefan.

”La data de 4 iulie 2012 am făcut o declarație în care mi-am declarat îngrijorarea cu privire la încercările de a exercita presiuni asupra Curții Constituționale din România și de a îi submina independența. Ieri am primit informații suplimentare de Curte cu privire la presiunile continue și la amenințările asupra judecătorilor.

Este un principiu general al statului de drept că  presiunea asupra oricărei instanțe cu scopul de  a îi influența deciziile este inadmisibilă. În ultimii ani, Comisia de la Veneția a fost nevoită, uneori să intervină pentru a proteja independența unei curți contituționale într-o democrație nouă. Este surprinzător pentru mine, chiar șocant că, într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituțională a unui stat membru al Consiliului European și al UE se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneția pentru a-și proteja independența.

Fac apel la toate autoritățile statului și la partidele politice din România să respecte în totalitate independența Curții Constituționale și să înceteze să facă presiuni. În ceea ce privește amenințările la adresa judecătorilor, mă aștept ca autoritățile române să protejeze judecătorii în cauză și să ia toate măsurile necesare astfel încât cei responsabili de asemenea amenințări să fie aduși în fața justiției.”

Comisia Europeană: Ponta trebuie să respecte cererea CCR şi angajamentele faţă de Barroso

Olivier Bailly, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentruGândul că Guvernul condus de Victor Ponta este obligat să furnizeze Curţii Constituţionale datele actualizate pe care le-a cerut, în vederea validării sau a invalidării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Executivul european a refuzat să comenteze remanierea guvernamentală anunţată luni de premierul român. “Comisia ia act de remanierea guvernamentală din România, care este o problemă internă”, a declarat Bailly.

“Comisia Europeană se aşteaptă ca Guvernul român să respecte cererea Curţii Constituţionale privind datele actualizate şi ca toate angajamentele pe care primul-ministru Ponta şi le-a luat înaintea Preşedintelui Barroso să fie respectate pe parcursul acestui proces”, a mai subliniat pentru Gândul reprezentantul Comisiei Europene.

Comisia de la Veneţia îndeamna, la începutul lunii iulie, România să respecte în totalitate propria Constituţie şi standardele internaţionale privind independenţa justiţiei şi statul de drept, conform unui comunicat citat de AFP și preluat de Gândul.

“O Curte Constituţională care îşi ia rolul în serios ia, din când în când, decizii care nu convin majorităţii aflate la guvernare. Acest lucru trebuie acceptat de toate autorităţile statului şi nu ar trebui să fie în niciun caz un argument pentru justificarea ingerinţelor asupra independenţei Curţii”, afirma, într-un comunicat, preşedintele Comisiei Consiliului Europei pentru Democraţie prin Drept, italianul Gianni Buquicchio.

Comisia de la Venetia este un organism consultativ al Consiliului Europei, format din experti independenti in domeniul legii constitutionale. A fost infiintata in 1990 dupa caderea Zidului Berlinului, la acel moment din dorinta de a acorda asistenta in domeniul constitutional Europei Centrale si de Est.

Comisia are in prezent 58 de state membre, dintre care cele 47 de state din Consiliul Europei.

One Response to BREAKING NEWS: Președintele Comisiei de la Veneția denunță încercările de a pune presiune asupra CCR

  1. Pingback: Viviane Reding: Sunt de acord cu poziţia Comisiei de la Veneţia! Presiunile asupra CCR trebuie să înceteze | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.