Brexit. Cancelarul german, Angela Merkel, susține că ”nu este încă foarte clar” ce dorește Marea Britanie

Marea Britanie nu a exprimat încă o poziție clară referitoare la viitorul relațiilor sale post-Brexit cu Uniunea Europeană, a precizat marți cancelarul german, Angela Merkel, semnalând în același timp că nu au mai rămas decât câteva săptămân pentru a ajunge la un acord, anunță AFP, citat de Agerpres.

Remarca cancelarului german apare în contextul în care premierul britanic, Theresa May, a calificat drept ”inacceptabilă” respingerea propunerilor sale de către liderii UE la summitul informal de la Salzburg și a vorbit despre ”impasul” în care se află negocierile.

Avem între şase şi opt săptămâni de muncă deosebit de intensă în faţa noastră şi la finalul cărora trebuie să rezulte decizii politice. Aceasta depinde în mare măsură, desigur, de ceea ce Marea Britanie vrea cu adevărat, iar acest lucru nu e foarte clar”, a declarat cancelarul, într-un discurs rostit în faţa unor industriaşi germani.

”Şi mai trebuie să o spun: nu poţi să aparţii unei părţi a pieţei unice şi celorlalte trei, nu”, a continuat şefa guvernului german.

Premierul britanic, Theresa May, propune prin așa-numitul ”plan de la Chezuers” instituirea unei zone de liber schimb pentru produse industriale și agricole, dar nu și pentru servicii sau persoane.

Conform guvernului britanic, propunerea ar permite evitarea creării unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, lucru pe care îl solicită, de altfel, și Bruxelles-ul.

În cadrul conferinței comune de presă care a avut loc după terminarea summitului informal găzduit de Salzburg, președintele Consiliului European, Donald Tusk s-a declarat nemulțumit de propunerea de parteneriat economic prezentat de premierul britanic Theresa May, spunând că acesta „nu va funcționa”, riscând să ducă la subminarea pieței unice.

În privința unui potențial acord privind Brexitul, Tusk a spus că “momentul adevărului” va veni la summitul din octombrie când liderii vor hotărî dacă s-au făcut destule progrese pentru a se justifica organizarea unui nou summit în noiembrie 2018.

Cei 27 de șefi de stat și de guvern din UE, reuniți la Salzburg, au lansat un apel prim-ministrului Theresa May să îşi revadă propunerile pentru a finaliza negocierile asupra Brexitului, intrate în faza decisivă, dar în continuare blocate de problema irlandeză.

Citiți și:

Brexit: Președintele Consiliului European reacționează la discursul premierului Theresa May și critică poziția dură adoptată de Marea Britanie la summitul UE de la Salzburg

Brexit. Guvernul Theresei May s-ar putea confrunta cu moțiune de cenzură. Partidul Laburist amenință cu alegeri anticipate

Liderii UE au convenit la summitul informal de la Salzburg că sunt necesare progrese substanţiale cu privire la Brexit până în octombrie, după ce s-a discutat despre un posibil summit final cu privire la Brexit în noiembrie. Ei au respins propunerile Londrei privind frontiera irlandeză şi relaţiile economice post-Brexit, invocând faptul că acceptarea acestor propuneri ar afecta integritatea pieţei unice europene.

Data la care Marea Britanie va ieşi oficial din UE este 29 martie 2019, perioadă în care România va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.