Connect with us

INTERNAȚIONAL

BREXIT. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, face apel la înțelepciunea Regatului Unit: Nu vă faceți viața mai grea prin refuzul de a lua în calcul prelungirea perioadei de tranziție

Published

on

©Kristalina Georgieva/ Twitter

Directorul general al Fondului Monetar Internațional a atras atenția Regatului Unit să nu adauge și mai multă incertitudine economică prin refuzul de a prelungi perioada de tranziție post-Brexit, informează Politico Europe. și BBC. 

În cadrul unui interviu pentru BBC, Kristalina Georgieva a atenționat că ar fi ”înțelept” ca Londra să nu adauge și mai multă intertitudine, în contextul în care oricum există o ”incertitudine fără precedent” determinată de pandemia de COVID-19.

”Sper cu tărie ca decidenții politici de pretutindeni se vor gândi la (n.r. reducerea incertitudinii). Este și așa destul de dificil, să nu facem situația și mai dificilă”, a precizat Kristalina Georgieva.

Întrebată dacă negocierile privind relația post-Brexit ar trebui extinse, directorul FMI a sugerat că ar trebui căutate ”modalități prin care acest element de incertitudine să fie redus, în interesul tuturor, al Regatului Unit și Uniunii Europeane și întregii lumi”.

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, rămânând în uniunea vamală și piața unică până la 31 decembrie 2020, moment în care orice nou acord privind comerțul, securitatea sau pescuitul va fi trebuit să intre în vigoare.

Perioada de tranziție post-Brexit poate fi prelungită de comun acord de Regatul Unit și UE pentru maximum doi ani, cu condiția ca partea britanică să exprime această intenție printr-o notificare înaintată, cel târziu, până la 1 iulie 2020. Boris Johnson și-a exprimat însă în repetate dorința de a nu prelungi perioada de tranziție, considerând că există suficient timp pentru a ajunge la un acord de liber schimb ”și un parteneriat minunat cu UE, bazat pe tarife zero, cote zero”.

Cu toate acestea, pandemia de coronavirus a afectat calendarul discuțiilor.

Miercuri, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru relațiile post-Brexit, Michel Barnier și negociatorul Regatului Unit, David Frost, au avut o discuție prin videoconferință, în urma căreia cei doi au convenit programul unor noi runde de negocieri care se vor desfășura la: 20 aprilie, 11 mai, 1 iunie, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Această revizuire a calendarului vine după ce izbucnirea pandemiei de coronavirus a făcut aproape imposibilă respectarea programului stabilit inițiat, la acest aspect adăugându-se și faptul că luna trecută ambii negociatori au anunțat că manifestă simptome specifice COVID-19. De altfel, a doua și a treia rundă de negocieri dintre Bruxelles și Londra au fost amânate, potrivit Politico Europe.

După prima rundă de discuții, Barnier a menționat că există ”profunde viziuni divergente” între cele două părți, care nu au mai fost lămurite de atunci. În vreme ce Uniunea Europeană a trimis Regatului Unit o propunere comprehensivă privind relația post-Brexit, Londra nu a furnizat Bruxelles-ului până acum decât texte parțiale.

În plus, negocierile prin videoconferință prezintă și ele limitele lor. Prima rundă de discuții, defășurată la Bruxelles, a implicat peste 200 de persoane. Negocierile au fost împărțite în 11 întâlniri separate, fiecare vizând un anumit sector, în vreme ce negociatorii au discutat în paralel o serie extinsă de probleme.

Așadar, aceste întâlniri virtuale limitează dinamica întâlnită în cazul întrevederilor tete-a-tete, măsurile de distanțare socială având urmări și asupra dinamicii intra-europene. Abilitatea de a lua deciziile în funcție de un plan comun, convenit la nivel european, a reprezentat principalul atu al Bruxelles-ului în prima etapă a negocierilor cu Londra. Acesta a fost, de altfel, unul dintre motivele pentru care Barnier a alocat timp și a călătorit personal în mai multe capitale europene, pentru a se asigura că toată lumea rămâne pe aceeași pagină în cazul în care situațiile ar fi implicat adoptarea unor decizii incomode.

Cu toate acestea, într-o scrisoare către Centrala MAE din Berlin, ambasadorul german la UE, Michel Clauss a semnalat cât de dificilă va fi prezervarea unității în lunile următoare, în acest context. Acesta a subliniat cât de anevoios este procesul organizării unor sesiuni virtuale sigure de informare.

O parte a mediului de afaceri din Regatul Unit speră că Londra va solicita o prelungire a perioadei de tranziție sau că va prelungi măcar, cel puțin pentru o perioadă de timp limitată, practicile vamale curente, pentru a evita problemele provocate de două cauze: pandemia de coronavirus și un nou regim vamal, post-Brexit.

Cu toate acestea, o amânare a perioadei de tranziție ridică câteva întrebări. Regatul Unit va fi în continuare o țară terță atunci când va intra în vigoare noul cadru financiar multianual, la 1 ianuarie 2021, chiar dacă extinderea perioadei de tranziție, dincolo de 31 decembrie 2020, va fi fost, ipotetic, agreată. Așadar, Londra și Bruxelles-ul vor trebui să ajungă la un numitor comun cu privire la contribuția Regatului Unit la bugetul multianual al UE și la accesul Marii Britanii la diferite programe și scheme de finanțare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NATO

Defender Europe 20 Plus: 6.000 de militari polonezi și americani vor participa exerciții militare comune pentru consolidarea securității flancului estic al NATO

Published

on

© US Mission to NATO

Aproximativ 6.000 de militari polonezi şi americani vor lua parte la exerciţii comune în luna iunie, în nord-vestul Poloniei, relatează agenţia de presă PAP, citată marţi de thenews.pl, potrivit Agerpres.

Exerciţiile, care au fost modificate faţă de planurile iniţiale, se vor desfăşura în perioada 5 – 19 iunie. În cadrul exerciţiilor intitulate ‘Defender Europe 20 Plus’ vor fi desfăşurate 100 de tancuri şi alte peste 230 de vehicule de luptă pe un poligon de antrenament situat în nord-vestul Poloniei.

Primele vehicule militare au pornit spre poligonul de la Drawsko Pomorskie la scurt timp după miezul nopţii de luni spre marţi, potrivit căpitanului Błażej Łukaszewski, ofiţerul de presă al Brigăzii 12 Mecanizate din armata poloneză, cu baza în oraşul Szczecin.

Potrivit Ministerului Apărării polonez, obiectivul exerciţiilor este de a consolida securitatea Poloniei şi a altor ţări din flancul estic al NATO.

Anterior în acest an, în contextul răspândirii pandemiei de COVID-19, SUA a decis să reducă amploarea exerciţiilor ‘Defender-Europe 20’ din Polonia şi alte ţări europene. 

Citiți și COVID-19: Armata americană își reia parțial exercițiile militare în Europa, cu măsuri de precauție pentru a proteja sănătatea forțelor armate și a populațiilor

Cei 4.000 de soldaţi americani care vor lua parte la ele sosiseră deja în Europa pentru a participa la exerciţiul Defender-Europe 20, cea mai mare desfăşurare militară americană în Europa în ultimii 25 de ani, când pandemia de COVID-19 a determinat Pentagonul să îngheţe toate mişcările militare în lume.

În momentul în care desfăşurarea americană a fost întreruptă la începutul lunii martie, peste 90% din echipamentele prevăzute pentru Defender-Europe 20 fuseseră deja încărcate la bordul avioanelor şi navelor pentru a pleca spre Europa.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Oficial OMS: Posibilitatea unui al doilea val de îmbolnăviri cu Covid-19, mult diminuată

Published

on

© European Union, 2014

Directorul Departamentului de Sănătate Publică și Mediu din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), María Neira, a declarat că vom intra într-o fază foarte critică în săptămânile următoare, fiind necesar să analizăm cum se comportă virusul odată cu reluarea activității economice și parțial a celei sociale, informează EFE, preluat de Agerpres.

Într-un interviu acordat postului de radio spaniol Rac1, Neira a indicat că următoarele două-trei săptămâni vor fi cheie și a subliniat, de asemenea, că țările europene aflate în faza de relaxare a restricțiilor au o supraveghere epidemiologică „foarte riguroasă”. „Suntem liniștiți că și dacă ar exista un incident, se vor lua măsuri”, a spus aceasta.

Oficialul OMS a mai spus că modelele cu care se lucrează elimină „tot mai mult” posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus, întrucât rata de transmitere a virusului a fost diminuată foarte mult, iar acesta ar avea dificultăţi să supravieţuiască. „Trebuie să fim foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului, însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”, a atenționat aceasta.

Întrebată dacă copiii vor putea merge la școală în septembrie, oficialul OMS a dat exemplul școlile deschise la Geneva (Elveția), subliniind „cultura educațională” a minorilor care se spală pe mâini în mod regulat și păstrează distanța de siguranță. În acest sens, Neira a declarat că educația la distanță rezolvă problema pentru o perioadă, dar că nu „înlocuiește interacțiunea socială”, fiind în favoarea revenirii copiilor la școală în siguranță dacă datele epidemiologice sunt favorabile.

De asemenea, a indicat că vara populația va călători în zonele rurale din apropierea domiciliului și vor avea loc mai puține călătorii internaționale, relatează EFE.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ambasadorul SUA la București: România nu are un prieten mai bun decât SUA. Împreună vom înfrânge flagelul COVID-19, ne vom reclădi economiile și nu vom permite influenţe străine maligne

Published

on

© Guvernul României

Parteneriatul Strategic bilateral cu România nu a fost niciodată mai puternic şi că România nu are un prieten mai bun decât poporul american, a declarat luni ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, cu ocazia unui eveniment găzduit la sediul Ambasadei și dedicat Memorial Day (Ziua Comemorării Eroilor) la care au participat ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă și şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

“În această zi îi onorăm pe cei care au făcut sacrificiul suprem în slujba ţării noastre”, a spus Adrian Zuckerman, citat de Agerpres.

El a afirmat că SUA continuă să fie pregătită, chiar în mijlocul unei pandemii, să lupte alături de aliaţii şi partenerii săi pentru a garanta că libertăţile pentru care au luptat militarii americani vor dăinui.

“America continuă să sprijine o Europă puternică şi liberă, legată de valorile noastre comune ale democraţiei şi suveranităţii naţionale”, a spus Adrian Zuckerman.

El a declarat că Parteneriatul Strategic bilateral cu România nu a fost niciodată mai puternic şi că România nu are un prieten mai bun decât poporul american.

Adrian Zuckerman a afirmat că soldaţi americani şi români au luptat şi au murit unul lângă altul în locuri îndepărtate pentru a păstra obiectivele comune – libertatea, statul de drept şi drepturile fundamentale ale omului.

Împreună vom înfrânge flagelul COVID-19. Împreună ne vom reclădi economiile. Împreună ne vom menţine drepturile noastre civile. Împreună nu vom permite influenţe străine maligne pentru a priva oamenii noştri de libertate“, a adăugat ambasadorul SUA în România.

Ambasadorul SUA şi ministrul Nicolae Ciucă au depus o coroană de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie. 

Citiți și Ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă: Parteneriatul Strategic cu SUA este un “pilon esenţial al apărării României”

Anterior, Zuckerman și Ciucă au participat, alături de prim-ministrul Ludovic Orban, la ceremonia de plecare a unei echipe de 15 specialiști din Ministerul Apărării Naționale, alcătuită din cinci medici, cinci asistenți medicali și cinci militari specialiști în domeniul CBRN a plecat luni în SUA pentru a oferi sprijin autorităților statului Alabama.

Personalul MApN va oferi, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, sprijin de specialitate omologilor americani din mai multe unităţi de îngrijire şi tratament medical de pe teritoriul statului Alabama şi se va informa cu privire la modul în care sunt aplicate în SUA metodele de combatere a infectării cu noul coronavirus atât în domeniul medical, cât şi în ceea ce priveşte apărarea CBRN.

Misiunea echipei MApN reprezintă un gest de solidaritate cu SUA, care au acoperit în luna aprilie cheltuielile pentru executarea unei misiuni cu o aeronavă C-17 Globemaster III din dotarea Unității Multinaționale de Transport Strategic a NATO, care a transportat, echipamente de protecție medicală de la Seul la București. De asemenea, SUA au donat și suma de 800.000 de dolari României în lupta împotriva COVID-19 și au trimis în țara noastră 200 de ventilatoare respiratorii.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending