Connect with us

Dan Motreanu

Brexit. Europarlamentarul Dan Motreanu dă asigurări cetățenilor români și celorlalți cetățeni europeni din Regatul Unit: PNL și PPE se va asigura că drepturile lor sunt susținute, nicidecum diminuate

Published

on

Europarlamentarul Dan Motreanu a dat asigurări cetățenilor europeni prezenți în Regatul Unit că drepturile lor vor fi cât mai bine proteja în raport cu deciziile Marii Britanii privind Brexit-ul.

”În aceste negocieri dure dintre Londra și Bruxelles, misiunea noastră, a PNL și PPE, este să protejăm cât mai bine drepturile românilor și a celorlalți cetățeni europeni în raport cu deciziile Marii Britanii privind Brexit-ul. Ne vom asigura că drepturile lor sunt susținute, nicidecum diminuate”, a scris eurodeputatul român într-o postare pe pagina sa de Facebook.

”Proiectul european înseamnă libertatea de a alege, libertate de mișcare, respectarea drepturilor fundamentale! Trebuie să vorbim clar și pe o singură voce! Cei 400 de mii de români, precum și ceilalți europeni din Regat nu sunt cetățeni de mâna a doua! Ei trebuie respectați și protejați!”, a completat Motreanu.

Declarațiile sale vin în urma ședinței grupului PPE de miercuri, 11 septembrie, unde a participat și negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

Amintim că drepturile cetățenilor români din Regatul Unit a reprezentat unul dintre subiectele aborate de președintele României, Klaus Iohannis, în prima discuție telefonică cu prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson de la numirea acestuia din urmă în funcția, la 24 iulie.

Astfel, șeful statului român i-a transmis șefului Executivului de la Londra că ”prioritatea majoră a țării noastre este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie”.

Potrivit celor mai recente estimări, comunitatea română din Marea Britanie este de aproximativ 500.000 de persoane.

Detalii despre înscrirea în Sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pot fi obţinute pe https://www.gov.uk , inclusiv în limba română.

Potrivit datelor publicate la 19 august de către Ministerul de Interne de la Londra, până la 31 iulie 2019 au primit drept de reședință în Marea Britanie un număr de 951.700 de cetățeni din țările UE și din Spațiul Economic European.

În total, un număr de 1.040.600 de cetățeni din Uniunea Europeană au aplicat, până la 31 iulie 2019, pentru a primi statut de rezidență în Regatul Unit. 958.000 au aplicat pentru reședință în Anglia, 51.600 în Scoția, 15.600 în Țara Galilor și 12.900 în Irlanda de Nord.

Dintre aceștia, cei mai numeroși solicitanți sunt polonezii (179.800), românii (141.200) și italienii (121.600). Sub 100.000 de aplicați provin din rândul cetățenilor portughezi (92.900), spanioli (69.000) sau bulgari (54.100). Cele mai puține solicitări provin din partea cetățenilor irlandezi (1.500), sloveni (1.000) și luxemburghezi (300).

Sunday Times relata la 5 septembrie că guvernul britanic a renunţat la planurile de suspenda libertatea de mişcare a cetăţenilor din Uniunea Europeană în cazul unui Brexit fără acord după 31 octombrie. Planurile au fost abandonate din cauza riscului de invalidare în justiţie.

Potrivit jurnaliștilor, termenul de 31 octombrie este prea strâs pentru ca guvernul să poată trece un proiect de lege în Parlament, iar folosirea legii retragerii din UE ca bază pentru a ocoli parlamentul ar putea fi contestată în justiţie cu şanse de 70% de a fi invalidată.

Potrivit unui mecanism de reglementare a șederii temporare, cetățenii UE care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această țară până în decembrie 2023.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) s-a alăturat campaniei #EUCanBeatCancer, cea mai amplă campanie de luptă împotrivă cancerului: Uniunea Europeană are puterea să învingă boala. Împreună suntem mai puternici

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) s-a alăturat campaniei #EUCanBeatCancer, cea mai amplă campanie de luptă împotrivă cancerului, inițiată de grupului PPE din Parlamentul European la nivel european.

Eurodeputatul român a punctat într-un mesaj pe Facebook că ”100 de milioane de euro au fost atrase în România de Guvernul liberal pentru depistarea precoce a cancerului de sân, cancerului colorectal și a celui de col uterin”, la nivel european existând 9 miliarde de euro disponibili pentru Cercetare și Sănătate, cu finanțare prioritară a descoperirilor pentru eradicarea cancerului la copii.

”Acțiunile noastre împotriva bolii trebuie să fie mai ferme, iar noi, mai uniți în fața bolii”, a precizat Montreanu, semnalând că ”la fiecare 9 secunde, un pacient este diagnosticat cu cancer, în Uniunea Europeană. 140 de oameni mor zilnic din cauza acestei cumplite maladii, în România”.

În încheiere, eurodeputatul romând a apreciat că ”Uniunea Europeană are puterea să învingă boala. Împreună suntem mai puternici!”

Recent, la propunerea grupului PPE, Parlamentul European a decis înființarea unei comisii speciale face parte dintr-o campanie mai amplă demarată și derulată de grupul PPE pentru lupta împotriva cancerului, obiectivul fiind preluat și între prioritățile Comisiei Europene.

Totodată, grupul PPE a inițiat o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul din patru decese în Europa.

Citiți și #EUCanBeatCancer: Grupul PPE din Parlamentul European lansează campania europeană de informare și conștientizare privind cancerul. Calea Europeană susține informarea și conștientizarea privind cancerul și s-a alăturat campaniei #EUCanBeatCancer

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă pentru cetățenii din toată Europa.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: Potențialul remarcabil al României în domeniul IT și al energiei regenerabile oferă șansa de a relansa sectorul industrial în acord cu obiectivele UE

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) consideră că potențialul „remarcabil” al României în domeniul IT și al energiei regenerabile oferă șansa de a relansa sectorul industrial în acord cu obiectivele Uniunii Europene, în următorii ani.

 

Dan Motreanu a făcut această declarație în contextul participării comisarului european pentru industrie și piața unică, Thierry Breton, la reuniunea Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

Potrivit eurodeputatului, schimbul de opinii cu comisarul european vine în preîntâmpinarea propunerii  Comisie Europene din 4 Martie, atunci când  Breton va prezenta noua strategie industrială a UE, care se va baza pe digitalizare și utilizarea energiilor regenerabile.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: După Brexit, România va deveni a cincea cea mai mare putere agricolă a Europei

Published

on

© Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) menționează că după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, România va deveni a cincea cea mai mare putere agricolă a Europei. 

În mesajul postat pe pagina de Facebook a eurodeputatului mai este aunțată o măsură care încurajează tinerii fermieri să se implice în proiecte agricole. 

”50.000 de euro nerambursabili pentru tinerii fermieri, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Programul se adresează tinerilor de până în 40 de ani, iar proiectele se pot depune începând cu luna aprilie. Vor fi finanțate afacerile în domeniul apicol, zootehnic și vegetal”, informează deputatul liberal.

Această Finanțare a Investițiilor Rurale este promovată în rândul tinerilor fermieri, în contextul în care, astăzi, numai 6 % din exploatațiile agricole din UE sunt gestionate de fermieri tineri, de până în 35 de ani: ”Vrem ca acest lucru să se schimbe, mai ales acum când România va deveni a cincea cea mai mare putere agricolă a Europei, după retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană”, transmite Dan Motreanu

Dan Motreanu susține că această măsură completează o altă inițiativă a PNL, prin care tinerii vor beneficia în acest an, în premieră, de terenuri concesionate de la ADS în suprafaţă de 50 de hectare.

”Partidul Național Liberal susține următoarea generație de agricultori, încurajează competitivitatea și înțelege nevoia aprovizionării cu alimente de calitate”, mai adaugă acesta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending