Uniunea Europeană dorește un acord cu Regatul Unit, dar nu cu orice preț, a transmis vineri președintele Comisiei Europene, Ursul von der Leyen, în cadrul conferinței de presă comune cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul unui summit extraordinar al șefilor de stat sau de guvern, informează Reuters, citat de Agerpres.
”Unde există voinţă se găseşte o cale. Am făcut progrese în multe domenii dificile, dar cele principale rămân în mare parte deschise”, a transmis von der Leyen la finalul unor discuții cu cei 27 de lideri ai statelor membre, întinse pe două zile.
”Există în continuare multe lucruri de făcut”, a mai spus președintele Comisiei Europene, înainte de videoconferința pe care o va avea sâmbătă cu premierul britanic, Boris Johnson, făcând astfel apel la intensificarea discuțiilor privind un acord comercial, amintind că mai sunt 100 de zile până la finalul anului, când se va încheia și perioada de tranziție post-Brexit.
Aceast bilanț al negocierilor comerciale pe care îl vor face cei doi oficiali de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii are loc la finalul unei noi runde de discuții între negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, și omologul britanic, David Frost, care, potrivit unor surse europene, vor continua și săptămâna viitoate și până la Consiliul European din 15-16 octombrie, dedicat dosarului Brexit, potrivit Politico Europe.
De altfel, data de 15 octombrie reprezintă termenul limită avansat anterior de Boris Johnson pentru a obține un acord care să reglementeze viitoarele relații, în caz contrar acest amenințând că se va retrage de la discuții și că va accepta că Regatul Unit va părăsi la 31 decembrie 2020 fără o înțelegere cu UE, cel mai mare partener comercial al său.
Chiar dacă asupra anumitor chestiuni Londra și Bruxelles au ajuns la un compromis, rămân în continuare aspecte sensibile nerezolvate, precum problema pescuitului sau îngrijorările Uniunii legate de ajutoarele de stat ale Marii Britanii, care riscă să contravină așa-numitelor condiții echitabile de concurență.
Mai mult, proiectul de lege privind piața internă a Regatului Unit, depus la 9 septembrie – care a fost adoptat marți, în a treia lectură, de către deputații britanici cu 340 de voturi pentru și 256 de voturi împotrivă, doar puțini parlamentari conservatori contestând documentul prin abținere de la vot și care aduce atingere Acordului de retragere – a generat numeroase numeroase nemulțumiri din partea europenilor.
În încercarea de a stinge aceste tensiuni, Comisia Europeană, prin vicepreședintele Maros Sefcovic, a solicitat Londrei, în cadrul unei reuniuni a Comitetului mixt UE-Regatul Unit, convocate de urgență, să retragă acele secțiuni ale proiectului de lege care reprezintă o încălcare gravă a Acordului de retragere și a dreptului internațional.
Solicitarea a fost reiterată și în cea de-a treia reuniune ordinară a Comitetului mixt, desfășurată la 28 septembrie, Londra manifestându-și în continuare intenția de a nu modifica proiectul de lege.
În contextul în care Marea Britanie nu a dat curs acestor solicitări, Comisia Europeană a anunțat joi că a lansat procedura de infringement împotriva acestei țări, Londra având la dispoziție o lună pentru răspunde scrisorii de punere în întârziere.
Trebuie subliniat că Acordul de retragere, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2020 și care produce efecte juridice în temeiul dreptului internațional, a fost anterior ratificat atât de UE, cât și de Regatul Unit.
Acest tratat prevede că, în perioada de tranziție, Curtea de Justiție a Uniunii Europene este competentă să soluționeze litigiile dintre părți, iar Comisia are competențele care îi sunt conferite de dreptul Uniunii în ceea ce privește Regatul Unit, inclusiv în ceea ce privește interpretarea și aplicarea acordului în cauză.