Connect with us

U.E.

Britanicii au cheltuit 4 miliarde de lire sterline pentru a-și asigura provizii de hrană și medicamente de teama unui Brexit ,,fără acord”

Published

on

@Pixabay License

Britanicii au cheltuit 4 miliarde de lire sterile pentru pregătirea unui eventual Brexit fără acord, potrivit rezultatelor unei noi cercetări publicate de The Guardian

Potrivit unui sondaj realizat de Premium Credit, una din cinci persoane a început deja să facă provizii de produse alimentare, băuturi și medicamente, cheltuind în plus cca. 380 de lire sterline. De asemenea, sondajul a arătat că aproximativ 800.000 de persoane au cheltuit mai mult de 1.000 de lire sterline pentru a realiza stocuri înainte de  31 octombrie, data la care Regatul Unit ar trebui să părăsească Uniunea Europeană. 

În cazul în care Marea Britanie iese din UE fără niciun acord, întreprinderile afirmă că vor exista probleme de aprovizionare pe termen scurt, problemă pe care Guvernul declară că încearcă să o rezolve. 

Cercetări similare făcute înainte de vechiul termen pentru ieșirea din UE, pe 29 martie, au constatat că aproximativ 17% din populație a cheltuit ceva bani pentru acumularea de provizii, o cheltuială totală per ansamblu calculată la 4,6 miliarde de lire sterline.

Întrebați ce fel de produse pun deoparte, 74% dintre cei chestionați au spus că au cumpărat mâncare, 50% au cumpărat medicamente și 46% au cumpărat băuturi.

Săptămâna trecută, șeful de la „Pets at Home” a dezvăluit că ei au început să pună deoparte mâncare pentru animale de companie, în timp ce Domino’s Pizza a declarat că a început să stocheze toppinguri.

Cei cu dare de mână au început, de asemenea, să importe mai multe mașini de lux înainte de termenul limită pentru ieșirea din UE pentru a evita tarifele vamale care ar putea fi introduse în urma unui Brexit dur. Peste 3.800 de autoturisme de lux au fost importate în ultimul an, cu o creștere de 16% față de ultimele 12 luni, potrivit firmei de avocatură Boodle Hatfield.

„Un Brexit fără acord ar putea scumpi importurile de mașini de lux cu peste 32% peste noapte”, a declarat Fred Clark, de la Boodle Hatfield. „Există posibilitatea ca mutarea mașinilor în interiorul și în afara Marii Britanii să devină mai dificilă dacă Regatul Unit va părăsi UE fără niciun acord. Mai multe persoane iau acest risc în serios și încep să aducă vehicule din UE în Marea Britanie”, a mai spus acesta, citat de The Guardian. 

Companiile farmaceutice și-au exprimat îngrijorări similare cu privire la medicamente, iar unele și-au rezervat capacitatea de transport aerian de marfă în cazul în care va fi nevoie, relatează Reuters. La fel ca în cazul automobilelor, impunerea de controalele vamale în porturi și la frontierele dintre Marea Britanie și UE ar putea perturba aprovizionarea cu medicamente și compușii chimici necesari pentru producerea acestora, spun autoritățile de reglementare și reprezentanții industriei.

În acest context, Marea Britanie pierde, de asemenea, capacitățile de supraveghere și de desfășurare de studii clinice, deoarece o mare parte dintre operațiuni s-a mutat deja în UE pentru a putea în continuare să testeze și să aprobe medicamente destinate pentru piața europeană după Brexit. Această tendință ar putea afecta industria farmaceutică locală și ar duce duce la consumuri mai mici și costuri mai mari.

Totodată, impactul asupra industriei farmaceutice va fi resimțit și dincolo de Marea Britanie. Aproximativ 45 de milioane de pachete de medicamente sunt livrate din Marea Britanie către restul blocului în fiecare lună, cifra de comerț ridicandu-se la  aproape 12 miliarde de lire sterline (14,5 miliarde de dolari) în 2016, potrivit unui raport al Parlamentului britanic.

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat că blocul este bine pregătit pentru Brexit și a finalizat autorizațiile pentru aproape toate cele 400 de medicamente aflate sub supraveghere, ceea ce a necesitat mai multe revizuiri decât de obicei pe fondul iminentei ieșiri a Marii Britanii din UE. 

În aceeași notă, probleme vor apărea cel puțin pe termen scurt privind aprovizionarea cu alimente. Săptămâna trecută, companiile din industria alimentară din Marea Britanie au solicitat Guvernului să suspende temporar normele care reglementează concurența, pentru a permite firmelor să coordoneze și să-și direcționeze aprovizionarea între ele în cazul unui Brexit fără acord, relata BBC.  În cazul unui Brexit dezordonat, Marea Britanie va întâmpina lipsuri de alimente proaspete timp de săptămâni sau chiar luni, alimentele perisabile putând fi lăsate să putrezească în camioanele din porturile britanice. Comercianții cu amănuntul, precum Tesco, au avertizat că părăsirea Uniunii Europene la 31 octombrie fără un acord de tranziție ar fi problematică, întrucât atât de multe produse proaspete sunt importate, iar depozitele sunt aprovizionate complet înainte de Crăciun, relata Reuters.

Citiți și BREXIT: O retragere din UE fără un acord în preajma iernii va fi mult mai complicată pentru aprovizionarea cu alimente. Pregătirea pentru un ,,no-deal” costă industria cca. 100 de milioane lire sterline pe săptămână

Premierul britanic Boris Johnson şi-a anunţat anterior intenţia de a retrage Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord de ieşire. Totodată, Johnson a cerut Bruxellesului să renunţe la unele elementele din acordul care a fost acceptat de predecesorul său în funcţie, Theresa May. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Din spitalul unde este tratat de coronavirus, Javier Solana face un apel la unitate europeană: Ne confruntăm cu o criză de proporții istorice. Instituțiile UE și statele membre să facă tot ce este necesar

Published

on

Fostul Înalt Reprezentant al UE și secretar general al NATO, Javier Solana, a făcut sâmbătă un apel la unitate europeană în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, într-un editorial scris din spitalul din Madrid unde fostul șef al diplomației europene se află internat ca urmare a infectării cu COVID-19.

Ne confruntăm cu o criză de proporții istorice. Dar dacă prin ce trecem poate fi numit într-adevăr război, cu siguranță nu este unul tipic. (…) Trebuie să ne asigurăm că peisajul socioeconomic care rezultă din acest război metaforic nu este în niciun fel asemănător cu cele rămase în urma unui adevărat. Eforturile de reconstrucție trebuie, cu alte cuvinte, să fie concepute preventiv și nu în mod reactiv, iar mașinile care absorb șocurile trebuie să înceapă să funcționeze imediat la viteză maximă. Instituțiile Uniunii Europene și statele membre ale UE trebuie să se angajeze să facă tot ce este necesar în acest sens, pentru a se ridica la nivelul provocării ”, a scris Solana, într-un editorial The Project Syndicate.

El a cerut liderilor europeni să nu confunde ”leadership-ul puternic”, care este necesar în aceste circumstanțe groaznice, cu ”leadership-ul inflexibil”. Totodată, Solana a subliniat că ”responsabilitatea patriotică” nu trebuie confundată cu ”forme exclusive de naționalism”.

”Guvernelor noastre ar trebui să li se ofere suficient spațiu de luptă pentru a rezolva această situație de urgență în mod corespunzător, dar asta nu ar trebui să însemne un cec în alb – nici acum sau niciodată. Asigurarea prezervării maximale a libertăților civile și continuarea responsabilizării liderilor noștri nu este doar un imperativ etic; este, de asemenea, cea mai bună linie a noastră de apărare împotriva amenințărilor precum cea cu care ne confruntăm astăzi”, a mai scris fostul Înalt Reprezentant al Uniunii.

Javier Solana și-a început editorialul vorbind despre starea sa de sănătate.

”După cum au aflat mulți cititori, în prezent sunt internat la Madrid după ce am fost testat pozitiv cu COVID-19. Recuperarea mea a fost lentă, dar perspectivele sunt încurajatoare”, a scris el, precizând că principala sa companie a fost o biografie scrisă de istoricul Andrew Roberts despre fostul prim-ministru britanic Winston Churchill.

De altfel, editorialul lui Solana a fost intitulat ”Our Finest Hour”, aluzie la discursul susținut de Winston Churchill la Camera Comunelor Regatului Unit la 18 iunie 1940, la la o lună după ce a preluat funcția de prim-ministru în fruntea unui guvern de coaliție de toate partidele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: 1.400 de combinezoane de protecție au fost distribuite în județul Giurgiu. Un nou transport cu materiale de protecție va ajunge în zilele ce urmează

Published

on

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) anunță că 1.400 de combinezoane de protecție au fost distribuite duminică în județul Giurgiu la Unitatea de Primiri Urgențe, Serviciul de Ambulanță, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică și Spitalul Bolintin Vale.

”Un nou transport cu echipamente medicale de protecție pentru județul Giurgiu. 1.400 de combinezoane au fost distribuite astăzi la Unitatea de Primiri Urgențe, Serviciul de Ambulanță, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică și Spitalul Bolintin Vale”, a scris Motreanu, pe Facebook.

 

Echipamentele au fost achiziționate de Guvernul României, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei COVID-19.

”Acest set de echipamente de protecție, extrem de importante pentru siguranța cadrelor medicale, care se află în prima linie în lupta împotriva COVID-19, se adaugă lotului de combinezoane, măști și mănuși sterile care au fost distribuite tot în județul Giurgiu săptămâna trecută. Un nou transport cu materiale de protecție va ajunge la Giurgiu în zilele care urmează. Uniți suntem mai puternici decât virusul!”, a mai spus europarlamentarul PNL.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu: Măsurile excepționale luate de UE oferă tuturor firmelor românești șansa de relansare. Totul depinde de inteligența cu care va acționa Guvernul României

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Fostul președinte al României Traian Băsescu a comentat duminică într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook că setul de măsuri excepționate adoptate de instituțiile Uniunii Europene “garantează şanse aproape egale pentru toate statele”, iar în privința României ele oferă “cadrul de reglementare temporar” prin care firmele se pot relansa, cu condiția ca Guvernul să acționeze hotărât și inteligent.

Un Plan Marshall făcut de Europa, pentru Europa! Acţiunea coordonată a statelor UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat un set de măsuri excepţionale menit a stimula relansarea economică a Uniunii Europene după ce pandemia generată de coronavirus a oprit pur şi simplu economia Uniunii Europene”. a scris Băsescu, europarlamentar PMP și PPE.

El s-a referit astfel la planul de ajutor economic de 37 de miliarde de euro, la planul de 750 de miliarde de euro propus de Banca Centrală Europeană pentru datoriile publice, precum și la suspendarea temprară a Pactului de Stabilitate Și Creștere prin relaxarea regulilor bugetare, care în mod normal solicită ca ținta de deficit bugetar de 3% din PIB să nu fie depășită.

“La propunerea Comisiei Europene, prin Parlamentul European au fost modificate Regulamente (legi) ale Uniunii Europene, au fost aplicată clauza de salvgardare, au fost mobilizate cele două bănci ale Uniunii Europene, BCE şi BEI, au fost acordate derogări la utilizarea banilor europeni alocaţi statelor”, a mai arătat Băsescu, precizând că acesta este un cadru de reglementare temporar cu rolul de a răspunde coordonat la nivelul UE crizei economice majore generată de pandemia de coronavirus în Europa.

Potrivit lui Băsescu, toate aceste măsuri alcătuiesc un pachet de excepţii de la regulile care sunt impuse de tratatele Uniunii. 

“Practic se suspendă toate restricţiile care erau destinate a impune Statelor Membre o disciplină financiară şi fiscală care să genereze deficite bugetare mici, sub 3 la sută din PIB, grad de îndatorare sub 60 la sută din PIB, inflaţie mică, un deficit structural sub 1 la sută. Altfel spus, se suspendă până la 31.12.2020 „Pactul de Stabilitate şi Creştere” care prelua elemente din faimosul Tratat Fiscal (căruia îi mai spunem şi Ponta MTO) şi elemente din Criteriile de la Mastricht şi pachetul de 6 reglementări cunoscut sub numele de „six pac””, a adăugat actualul europarlamentar.

Fostul șef al statului precizează că toate aceste măsuri garantează şanse aproape egale pentru toate statele, indiferent că vorbim despre statele bogate sau statele sărace.

“Dacă ne referim la România, cadrul de reglementare temporar oferă tuturor societăţilor fie că sunt mici sau mari şansa de a se relansa. Totul depinde de hotărârea, abilitatea şi inteligenţa cu care va acţiona Guvernul României. Cheia relansării economice are un singur nume: lichidităţi pentru relansarea producţiei. Şi putem să-i mai dăm un nume: să existe comenzi (consum)”, a conchis Traian Băsescu.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending