Britanicii, divizați în legătură cu ieșirea țării lor din UE

Britanicii au păreri împărțite cu privire la rămânerea țării lor în Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj online publicat duminică de ziarul Sun on Sunday, scrie AFP. Marea Britanie trebuie să rămână în Uniunea Europeană, consideră 41% dintre persoanele chestionate, dar tot 41% se declară în favoarea părăsirii UE, conform acestui sondaj comandat de lordul Michael Ashcroft și efectuat între 7 și 20 ianuarie pe 20.000 de persoane.

marea_britanieNumai 20% dintre subiecți sunt de părere că premierul David Cameron va putea negocia o poziție mai bună a Marii Britanii în cadrul UE, în timp ce prim-ministrul a promis un referendum asupra acestei chestiuni pentru 2017, dacă va fi reales în 2015.

Pe o scară a preferințelor celor 27 de țări și instituții, Parlamentul European — pentru reînnoirea căruia sunt convocate alegeri în luna mai — se situează abia pe poziția 21, iar Uniunea Europeană pe locul 23.

În clasamentul preferințelor, numai Arabia Saudită, Iranul și Coreea de Nord se află după Parlamentul European.

Rusia a ocupat locul 20, însă trebuie să se țină cont că sondajul a fost realizat înainte de anexarea Crimeii de către Federația Rusă.

Canada a ocupat primul loc în preferințele persoanelor chestionate.

Un alt sondaj realizat pentru publicația Mail on Sunday arată că 48% dintre britanici ar vota pentru ieșirea din UE în cazul unui referendum, 39% pentru rămânere, iar 13% s-au declaerat nehotărâți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.