COMISIA EUROPEANA
București, Suceava și Cluj, printre orașele desemnate de Comisia Europeană să participe la misiunea UE pentru orașe inteligente și neutre din punctul de vedere climatic până în 2030
Published
3 years agoon
By
Andreea RaduComisia Europeană a desemnat joi cele 100 de orașe din UE, printre care și București, Suceava și Cluj care vor participa la misiunea UE pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030, informează comunicatul oficial.
Cele 100 de orașe se află în toate cele 27 de state membre, iar alte 12 orașe se află în țări asociate sau cu potențial de a fi asociate la programul Orizont Europa, programul UE pentru cercetare și inovare (2021 – 2027).
Zonele noastre urbane găzduiesc 75 % dintre cetățenii UE. Pe plan mondial, zonele urbane consumă peste 65 % din energia mondială, generând peste 70 % din emisiile de CO2. Prin urmare, este important ca orașele să acționeze ca ecosisteme de experimentare și inovare pentru a le ajuta pe toate celelalte în tranziția lor spre a deveni neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050.
„Tranziția verde este în plină desfășurare în întreaga Europă. Dar întotdeauna este nevoie de deschizători de drumuri, care își stabilesc obiective și mai ambițioase. Aceste orașe ne arată calea spre un viitor mai sănătos. Le vom sprijini în acest sens! Haideți să începem să acționăm chiar de astăzi”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Misiunea „Orașe” va primi finanțare în valoare de 360 milioane EUR în cadrul programului Orizont Europa pentru perioada 2022-2023, pentru a demara căile de inovare către neutralitatea climatică până în 2030. Acțiunile de cercetare și inovare vor aborda mobilitatea curată, eficiența energetică și planificarea urbană ecologică și vor oferi posibilitatea de a elabora inițiative comune și de a intensifica colaborările în sinergie cu alte programe ale UE.
Beneficiile pentru orașe includ consiliere și asistență personalizate din partea unei platforme dedicate misiunii și gestionată de NetZeroCities, finanțare suplimentară și oportunități de finanțare, precum și posibilitatea de a se alătura unor acțiuni de inovare și unor proiecte-pilot de mare anvergură. Misiunea oferă, în plus, oportunități de colaborare, de schimb de cele mai bune practici între orașe și de sprijin pentru implicarea cetățenilor în misiune.
Comisia va invita cele 100 de orașe selectate să elaboreze contracte pentru orașe în domeniul climei, care vor include un plan general vizând neutralitatea climatică în toate sectoarele, cum ar fi energia, clădirile, gestionarea deșeurilor și transporturile, împreună cu planurile aferente de investiții. Acest proces va implica cetățenii, organizațiile de cercetare și sectorul privat. Angajamentele clare și vizibile asumate de orașe în cadrul contractelor pentru orașe în domeniul climei le vor permite să colaboreze cu UE, cu autoritățile naționale și regionale și, cel mai important, cu propriii cetățeni, pentru a îndeplini acest obiectiv ambițios.
În plus, având în vedere interesul covârșitor din partea a 377 de orașe de a se alătura misiunii, Comisia pune la dispoziție sprijin pentru orașele care nu au fost selectate, incluzând sprijin prin intermediul platformei misiunii și oportunități de finanțare în cadrul programului de lucru al misiunii „Orașe” a programului Orizont Europa.
„În cadrul ofensivei lor de a deveni inteligente și neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2030, cele 100 de orașe din UE anunțate astăzi vor fi «bancuri de testare» naturale pentru soluții inovatoare integrate la multe dintre problemele cu care se confruntă în prezent cetățenii noștri, inclusiv mobilitatea urbană. În contextul noului nostru cadru privind mobilitatea urbană, ele dispun de instrumentele necesare pentru ca mobilitatea interurbană și urbană să devină sănătoasă și sustenabilă, de exemplu prin dublarea traficului feroviar de mare viteză și prin dezvoltarea unei infrastructuri suplimentare pentru biciclete în următorii 10 ani, prin investiții în benzi sigure pentru biciclete și prin asigurarea conectivității cu zonele rurale și suburbane, astfel încât navetiștii să beneficieze de opțiuni de mobilitate sustenabilă. Sunt sigur că vor reuși și încurajez alte orașe din întreaga Europă să le urmeze exemplul”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.
Orașele au fost invitate în noiembrie 2021 să își exprime interesul de a participa la Misiune. Perioada de exprimare a interesului s-a încheiat la 31 ianuarie 2022. Într-o primă etapă, experți independenți au evaluat fiecare candidatură. Într-o a doua etapă, Comisia a aplicat criterii suplimentare pentru a asigura un echilibru geografic și o diversitate de orașe în ceea ce privește dimensiunea, impactul și ideile inovatoare. În total, 377 de orașe și-au depus candidatura pentru a face parte din misiunea „Orașe”. Cele 100 de orașe din UE alese astăzi reprezintă 12 % din populația UE.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".
You may like
UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată
Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă
Uniunea Europeană ar putea lua în considerare ca Regatul Unit să se alăture unui acord comercial european, anunță Maros Sefcovic
Criticat la Davos de omul lui Trump că Europa și Olanda nu plătesc pentru apărare, Mark Rutte admite că “problema este Europa”: NATO nu se poate apăra în 4-5 ani dacă rămânem la 2% din PIB
Ministrul Energiei subliniază potențialul României de a deveni lider regional în cadrul tranziției necesare de la „Green Deal” la „Smart Deal” pentru susținerea competitivității UE
Parlamentul European, pregătit să consolideze parteneriatul SUA-UE într-o ”realitate geopolitică provocatoare”
COMISIA EUROPEANA
Ursula von der Leyen lansează Forumul Mondial pentru Tranziția Energetică la Davos și face apel la un efort colectiv pentru a stimula producția de energie regenerabilă a Africii
Published
9 hours agoon
January 23, 2025Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat astăzi la Davos Forumul Mondial pentru Tranziția Energetică, împreună cu directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol.
La COP28, lumea s-a raliat obiectivelor de triplare a energiei regenerabile și de dublare a eficienței energetice până în 2030. Termenul limită se apropie cu repeziciune.
„Tranziția energetică globală este o realitate. Acum trebuie să o accelerăm pentru a ne atinge obiectivele globale. Europa își menține cursul. Și este bucuroasă să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie, Brazilia, Canada, Kenya, Africa de Sud, Regatul Unit și mulți alții în cadrul Forumului Mondial privind Tranziția Energetică”, a transmis șefa Comisiei Europene, într-un mesaj pe X.
The global energy transition is a reality.
We now have to accelerate to reach our global targets.
Europe is staying the course.
And is glad to partner with the @IEA 🇧🇷🇨🇦🇨🇩🇰🇪🇵🇪🇿🇦🇦🇪🇬🇧 and many others in the Global Energy Transition Forum ↓ https://t.co/oGJoMEA17S
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 23, 2025
Forumul reunește parteneri din întreaga lume, de la Brazilia, Canada și Republica Democrată Congo, la Kenya, Peru, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și mulți alții, precum și companii și investitori, care împărtășesc cu toții același obiectiv: menținerea dinamicii tranziției către energia curată, realizarea de proiecte emblematice și deblocarea mai multor investiții.
În discursul său, președinta von der Leyen a subliniat, de asemenea, necesitatea unui efort colectiv pentru a stimula producția de energie regenerabilă a Africii, reiterând că „nimeni nu poate fi lăsat în urmă în tranziția globală către o energie curată”. În ciuda faptului că deține 60% dintre cele mai bune resurse solare din lume și își propune să își mărească capacitatea de energie regenerabilă de cinci ori până în 2030, continentul primește în prezent mai puțin de 2% din investițiile globale în energie curată, iar 600 de milioane de oameni de pe continent nu au încă acces la electricitate.
„Acest lucru nu este doar inacceptabil, ci și nedrept, și de aceea, împreună cu președintele Ramaphosa și cu cetățeni din întreaga lume, am lansat campania globală Dezvoltarea energiilor regenerabile în Africa. Scopul este foarte simplu: să aducem energie curată în comunitățile care au cea mai mare nevoie de ea, nu numai în Africa, ci în întreaga lume”, a afirmat von der Leyen.
De asemenea, aceasta a arătat că „nu ne mișcăm suficient de repede” în privința tranziției energetice și că este nevoie de un efort colectiv în special pentru extinderea producției
„Fiecare regiune trebuie să fie capabilă să producă tehnologiile de care are nevoie. Este vorba despre rețele, construirea sau modernizarea a 25 milioane de kilometri de rețele până în 2030, este vorba despre stocare, dezvoltarea capacității de a menține lumina aprinsă dacă vântul nu bate sau soarele nu strălucește, toate acestea necesită investiții masive și nicio companie, nicio țară și nicio regiune nu poate face acest lucru singură. Trebuie să lucrăm împreună și trebuie să acționăm acum. Acesta este motivul pentru care astăzi lansăm Forumul Mondial privind Tranziția Energetică”, a conchis șefa Executivului European.
COMISIA EUROPEANA
Vicepreședinta CE Roxana Mînzatu pledează pentru un program Erasmus+ mai incluziv care să sprijine competitivitatea cetățenilor europeni
Published
10 hours agoon
January 23, 2025By
Diana ZaimVicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a continuat dialogul cu miniștrii europeni ai Educației în timpul vizitei de lucru în Polonia. Astfel, cu minisrul cipriot, oficialul european a discutat despre transformarea Erasmus+ „într-un program mai incluziv”, iar combaterea dezinformării în rândul tinerilor a fost abordată în întâlnirea cu ministrul finlandez al educației.
„Cu Athena Michaelidon, ministrul Educației al Republicii Cipru, am discutat, în perspectiva preluării preşedinției Consiliului UE de către Cipru, următoarele priorități: Transformarea Erasmus+ într-un program mai incluziv, care va spori pregătirea și competitivitatea cetățenilor europeni; Consolidarea învățământului profesional și tehnic la nivel european;Un ritm bun de definire a Diplomei Europene prin co-creație și negocieri cu toate statele membre.
De asemenea, în discuția cu Anders Adlercreutz, ministrul Educației din Finlanda, Roxana Mînzatu a subliniat:„Preparedness – abilitățile și competențele de care au nevoie europenii pentru a reacționa optim în fața potențialelor situații de criză, inclusiv online; Necesitatea investițiilor în educație și a consolidării învățământului profesional pentru a suplini deficitul de forță de muncă calificată și adaptată cerințelor pieței din UE; Soluțiile prin care UE poate sprijini elevii și studenții să facă față dezinformării și provocărilor din lumea digitală.
„Cu ambii miniștrii am discutat Rolul esențial al Uniunii Competențelor – viziunea pe care o voi prezenta în 5 Martie – în sprijinirea Europei pentru a crea, circulă și si atrage competențe și talente relevante pentru piața muncii din UE”, a mai adăugat aceasta.
O Uniune a competențelor va însemna instrumente ambițioase care vor ajuta tinerii să-și dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a reuși în viață și în carierele lor viitoare; vor face învățământul mai atractiv prin îmbunătățirea condițiilor de muncă, a evoluției în carieră și prin sprijinirea profesorilor să țină pasul cu schimbările din profesie; dar vor dezvolta și cultiva talente pentru a se asigura că Europa rămâne un lider în materie de idei, tehnologii și inovații noi.
COMISIA EUROPEANA
Liderii apărării europene, balticii Kallas și Kubilius, fac apel pentru o piață unică a apărării: Deficitul militar al UE este “colosal”, ne trebuie un “big bang”
Published
13 hours agoon
January 23, 2025Uniunea Europeană trebuie să își unească industria de apărare și să dezvolte sisteme de arme în colaborare, a declarat miercuri noua șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, în vreme ce primul comisar european pentru apărare din istoria UE, Andrius Kubilius, a avertizat că deficitul de material militar al Uniunii Europene este “colosal”, iar Europa are nevoie de o abordare “big bang”.
Cei doi oficiali europeni, originari din două republici baltice, Estonia și Lituania, s-au adresat miercuri conferinței anuale a Agenției Europene de Apărare, al cărei șef, potrivit tratatelor UE, este Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, poziție ocupată de fostul premier estonian Kaja Kallas.
“Trebuie să ne consolidăm industria de apărare și să dezvoltăm sisteme de arme comune. Industria noastră europeană de apărare ar putea apoi să utilizeze aceleași sisteme militare și să ajute armatele statelor membre să devină mai interoperabile … UE ar trebui, de asemenea, să depună eforturi în vederea creării unei piețe unice pentru apărare”, a declarat Kallas.
Kallas a declarat că UE nu are nevoie de o singură forță armată europeană, ci mai degrabă de 27 de armate capabile să lucreze împreună pentru a descuraja și a apăra împotriva oricărei amenințări, în special din partea Rusiei.
În primul său discurs politic important de la preluarea mandatului în decembrie, Kallas a avertizat că timpul pentru documente și declarații a trecut. “Industria de apărare a Rusiei produce tancuri, proiectile de artilerie și bombe mai repede decât putem noi face față. Aceasta este o țară puternic militarizată, care cheltuiește peste o treime din bugetul său național pe armată, de trei ori mai mult decât cheltuia înainte de război. Trebuie să fim realiști cu privire la amploarea acestei amenințări”, a spus ea.
“Deficitele de material militar, dacă le comparăm cu economia de război a Rusiei, sunt colosale. Nu ne mai putem permite o abordare fragmentată și incrementală. Avem nevoie de o abordare reală, big bang, pentru a crește producția și achizițiile în domeniul apărării. Avem nevoie, de asemenea, de o abordare europeană”, a declarat și comisarul Kubilius.
În contextul abordării UE în materie de apărare, acest lucru implică crearea unui efort unificat, punerea în comun a resurselor și prioritizarea unor proiecte precum apărarea aeriană, scuturile cibernetice și mobilitatea militară, a spus Kubilius, care a îndeplinit două mandate de prim-ministru al Lituaniei (din 1999 până în 2000 și din 2008 până în 2012).
Ambii au evocat și sprijinul UE pentru Ucraina, cu șefa diplomației europene menționând că, până în prezent, UE a acordat Ucrainei sprijin în valoare de 134 de miliarde de euro, inclusiv 50 de miliarde de euro în ajutor militar. În plus, UE a instruit 75 000 de soldați ucraineni și a impus sancțiuni.
Colaborarea cu Statele Unite și Marea Britanie rămâne esențială, a spus Kallas, adăugând că UE ar trebui să fie deschisă la un nou acord de securitate cu Londra, acum că Marea Britanie este în afara blocului european.
“Dacă europenii nu se apucă serios de apărare, nu va mai exista nicio Europă, așa cum o știm noi, care să poată fi apărată”, a avertizat Kallas, într-un ecou al declarațiilor susținute miercuri în plenul Parlamentului European de premierul Donald Tusk, cu ocazia prezentării priorităților președinției Poloniei la Consiliul UE.
“Dacă Europa vrea să supraviețuiască, trebuie să fie înarmată. (..) Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați“, a spus Tusk, din postura premierului țării europene care alocă cel mai mare procent din PIB pentru apărare.
Președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat săptămâna trecută că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene. Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump a preluat mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.
În prima conferință de presă din acest an, Donald Trump a declarat că ţările NATO trebuie să-şi crească bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor.
Ulterior, secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a adresat Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.
Obiectivul final al cheltuielilor NATO, le-a spus el europarlamentarilor, ar putea fi în jur de 3,6 sau 3,7 % din PIB.
O eventuală decizie de creştere a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025, şi se desfăşoară în prezent discuţii pe acest subiect, dar multe state membre sunt reticente să-şi crească cheltuielile militare în contextul dificultăţilor bugetare. În ceea ce o privește, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare.
Polonia și Lituania sunt primele țări care și-au asumate ținte de aproximativ 5% din PIB pentru apărare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Olaf Scholz: Vom aminti fiecărei noi generații responsabilitatea sa permanentă de a nu accepta nicio relativizare a tragediei istorice a Holocaustului
Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți
UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată
Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă
MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina
Cine sunt eurodeputații români care vor activa în cele patru noi Comisii ale PE pentru securitate, sănătate, democrație și criza locuințelor
Secretariatul General al Guvernului a găzduit evaluarea OCDE privind modul în care România a implementat recomandările organizației în domeniul guvernanței corporative
PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu pledează pentru o inteligență artificială ”centrată pe om, bazată pe egalitate, drepturi sociale” și ancorată în ”valorile europene”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%