Connect with us

#RO2019EU

Bucureștiul, capitala apărării și politicii externe europene pentru trei zile. Care sunt mizele reuniunilor miniștrilor Apărării și de Externe din țările UE găzduite de România

Published

on

România găzduiește în aceste zile primele întruniri politice la nivel înalt în cadrul exercitării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, la București urmând a se desfășura succesiv reuniunea informală a miniștrilor Apărării din țările UE și reuniunea informală de tip Gymnich a miniștrilor Afacerilor Externe, întâlniri majore care sunt așteptate să creioneze acțiunea globală a Uniunii Europene pentru anul în curs în condițiile în care dimensiunea apărării europene tinde să devină punctul de referință al ambițiilor strategice europene.

Prezidate de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate și avându-l în calitate de invitat special, în cazul reuniunii pe Apărare, pe secretarul general al NATO, întrunirile ministeriale de la București reprezintă și primele manifestări politice europene după tratatul franco-german de la Aachen, document care acordă un spațiu generos sferei cooperării dintre Paris și Berlin în domeniul apărării și acțiunii externe a Uniunii Europene, cu nuanțe îndreptate inclusiv spre ideea unei armate europene și a unei autonomii strategice a Uniunii.

Deși găzduite la București, reuniunile cu pricina intră sub incidența conducerii directe a Înaltului Reprezentant Federica Mogherini, care deține concomitent și pozițiile de vicepreședinte al Comisiei Europene și șefă a Agenției Europene pentru Apărare și este cea care prezidează reuniunile formațiunii Afaceri Externe a Consiliului UE, singura formațiune care nu este prezidată de țara ce asigură președinția instituției.

București, capitala apărării europene: Ce s-a realizat și ce urmează?

Prima dintre acestea reuniunea informală a miniştrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care este primul eveniment de nivel ministerial organizat în România de la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, îşi propune o reflecţie comună şi un schimb de opinii pe tema consolidării proiectului european, cu accent pe dimensiunea de securitate şi apărare.

Înaltul Reprezentant Federica Mogherini și ministrul Apărării Naționale Gabriel Leș (Foto: www.mapn.ro)

Reuniunea debutează miercuri, la Palatul Regal, cu o cină de lucru cu tema ”Femeile, pacea și securitatea” și continuă joi la Parlament cu sesiunea plenară dedicată apărării europene, un domeniu care a capătăt vigoare o dată cu lansarea Strategiei Globale a Uniunii Europene și în care ultimii ani au fost marcați de o dinamică fără precedent.

Fie că vorbim de lansarea cooperării structurate permanente și a proiectelor adiacente PeSCo, de Fondul European pentru Apărare sau de Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, progresele înregistrate în acest domeniu sunt notabile dacă luăm în calcul lentoarea specifică acestei forme de cooperare.

Fondul european de apărare a fost anunțat de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în septembrie 2016 și a fost lansat în iunie 2017. Prin intermediul programului de cercetare din cadrul Fondului european de apărare au fost fi alocate 90 de milioane de euro pentru finanțări nerambursabile acordate integral și direct din bugetul UE, în perioada 2017-2019. Acest program e completat de unul dedicat dezvoltării capacităților relevante, axat pe stimularea cooperării statelor membre pentru dezvoltarea în comun de echipamente și tehnologii de apărare și cofinanțat din bugetul UE cu 500 de milioane de euro în perioada 2019-2020. 

Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării (EDIDP) este un pilon central al Fondului european de apărare, a fost aprobat de statele membre și de Parlamentul European în 2017-2018. Cu o anvelopă financiară de 500 de milioane de euro, Programul va rula în perioada ianuarie 2019-decembrie 2020.

Toate referințele financiare vor fi modificate începând cu 2021 când, conform propunerii Comisiei Europene pentru perioada de programare 2021-2027, apărarea europeană capătă o valoare distinctă, devenind alături de domeniul securității o linie bugetară ce urmează a fi finanțată cu 27,5 miliarde de euro.

FOTO: European Parliament

Între acestea, expresia politică a angajamentului asumat pentru apărarea europeană este PeSCo – cooperarea structurată permanentă – cadru umbrelă în care cele 25 de țări implicate au lansat deja primele foi de parcurs privind proiecte punctuale și între care se regăsesc atât proiectul mobilității militare – considerat o dovadă de cooperare emblematică între UE și NATO -, dar și Forța Europeană de Intervenție, proiect sponsorizat de Franța și susținut de Germania, inițiativă care nu este pe placul administrației americane conduse de Donald Trump.

În prezent, domeniul apărării europene este considerat o avangardă a avansării și consolidării proiectului european, mai ales în contextul în care alianța tradițională dintre Europa și SUA este pusă tot mai mult sub semnul întrebării, iar retorica privind o armată europeană tinde să amenințe discursul privind complementaritatea dintre UE și NATO marcată de cele două declarații comune de la Varșovia în 2016 și de la Bruxelles în 2018.

Reluând atât contextul generat de impulsul tratatului franco-german de la Aachen, cât și animozitățile resimțite între cele două maluri ale Atlanticului, reuniunea de la București, marcată inclusiv prin prezența secretarului general al NATO, trebuie să aducă claritate privind viitorul apărării europene și relația dintre o Uniune Europeană a Apărării și Alianța Nord-Atlantică.

Care sunt mizele României în acest context?

România, ca președinție rotativă a Consiliului UE și ca stat care și-a reafirmat prin vocea președintelui susținerea pentru triada strategică SUA-UE-NATO, are ca obiectiv declarat consolidarea Parteneriatului strategic UE-NATO, cu accent pe complementaritate și pe domenii cheie de cooperare consfințite la nivelul Declarațiilor Comune ale celor două organizații: apărare cibernetică, combaterea amenințărilor hibride, contracararea amenințărilor teroriste, reziliență, comunicare strategică și mobilitate militară. 

FOTO: Mihai Fifor/ Facebook

Pe de altă parte, conform programului oficial al președinției sale la Consiliul UE, România își propune să susțină procesul de maturizare a acțiunii în domeniul politicii de securitate și apărare comune.

Accentul cade, dincolo de necesitatea unei sinergii între noile instrumente (PeSCo, Fondul pentru Apărare), pe complementaritatea cu NATO.

Pentru România, este importantă asigurarea coerenței acestor inițiative cu instrumentele și procesele similare din cadrul NATO”, se arată în programul președinției române, fapt salutat de NATO la întrevederea dintre secretarul general Jens Stoltenberg și premierul Viorica Dăncilă.

De altfel, în cadrul prezenței sale la București, înaltul oficial aliat se va întâlni și cu președintele Klaus Iohannis.

Bucureștiul este timp de două zile (și) capitala politicii externe europene

De la reuniunea miniștrilor Apărării din țările UE atenția se va îndrepta rapid către Palatul Băncii Naționale a României, acolo unde miniștrii Afacerilor Externe din țările Uniunii Europene se vor reuni, tot într-un cadrul informal, la nivelul unei reuniuni de tip Gymnich.

Înaltul Reprezentant Federica Mogherini și ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu (Foto: MAE)

Denumită astfel după numele castelului Gymnich din Germania, acolo unde a fost organizată prima astfel de reuniune informală a miniștrilor de Externe din UE în anul 1974, reuniunea de la București va include două sesiuni de lucru în cadrul cărora miniştrii vor discuta teme de actualitate de pe agenda europeană şi internaţională, cu accent inclusiv pe implementarea Strategiei Globale a UE. De asemenea, reuniunea cuprinde şi o sesiune de lucru cu miniştrii Afacerilor Externe din state candidate la aderarea la UE.

Aceasta va fi prima întrunire a șefilor diplomațiilor din Uniunea Europeană după ce procesul de ratificare a acordului de la Prespa dintre statele Grecia și Macedonia privind denumirea oficială a celui din urmă a fost încheiat, deschizându-se complet calea aderării acestei țări la NATO și la Uniunea Europeană.

Oferirea unui orizont și a unei proiecții europene pentru zona Balcanilor de Vest are la bază faptul că această regiune constituie un areal de interes strategic pentru Uniunea Europeană. 

Actualmente, țările candidate pentru dobândirea statutului de membru al UE sunt Albania, Macedonia, Muntenegru și Serbia, în timp ce Turcia rămâne la statutul de ”etern candidat”, dar situația sa este una incertă din cauza divergențelor cu regimul autoritar al președintelui Erdogan.

Pe de altă parte, dimensiunea regională este completată de un tabou internațional incert și provocator numai dacă luăm în calcul ultimele evoluții din Venezuela sau posibilitatea retragerii Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, ultimul mare acord destinat menținerii echilibrului strategic în Europa.

Tot în dimensiunea acțiunii externe a Uniunii Europene, cazuri concrete precum multilateralismul promovat la nivelul ONU, viitorul politicii comerciale globale, abordarea comună în raport cu Federația Rusă, relațiile cu China, precum și variile focare de criză (acordul cu Iran) sau de conflict (Siria, Yemen) vor configura provocarea majoră pe care o vor aborda miniștrii: consolidarea rolului UE în arhitectura multilaterală globală şi de protejarea ordinii internaţionale bazate pe reguli.

Acțiunea externă a UE, cadru limitat de manevră pentru președinția română. Ce obiective are Bucureștiul?

Dat fiind faptul că dimensiunea afacerilor externe este singura formațiune a Consiliului UE care nu este prezidată de statul membru ce asigură președinția rotativă și ea este încredințată unui așa numit ”șef al diplomației europene”, cadrul de setare a agendei este limitat.

Cu toate acestea, ariile de interes pentru președinția română la acest capitol vizează dimensiunea Parteneriatului Estic, mai ales că acesta aniversează anul acesta un deceniu de la lansare. În context, România va susține organizarea la Bruxelles a unei Conferințe aniversare la nivel înalt, în luna mai 2019, ocazie cu care va urmări convenirea unui document aniversar adecvat momentului.

O altă arie de interes, privită dintr-o dublă perspectivă geostrategică și geoeconomică, vizează reafirmarea relevanței politice a Mării Negre pe agenda europeană.

Reuniunile informale ce se derulează de miercuri până vineri au rolul de a tonul și ritmul în care evoluțiile în materie de acțiune externă și de apărare europeană se vor derula în aceste prime șase luni ale anului în care provocările de tip standard – viitorul Brexit, generatorul politic pe care îl va livra summit-ul de la Sibiu, relația cu SUA și cu NATO în contextul aniversării a 70 de ani de existență euro-atlantică pe ambele maluri ale Atlanticului de Nord.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

#RO2019EU

Directiva gazelor negociată de președinția României la Consiliul UE protejează Europa de monopolul Rusiei: Germania a refuzat să acorde conductei Nord Stream o derogare de la directiva europeană

Published

on

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania (Bundesnetzagentur) a refuzat vineri să acorde o derogare de la Directiva UE privind gazele naturale pentru operatorii gazoductului Nord Stream 2, dând o nouă lovitură acestui proiect ce vizează transportul gazelor naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Bundesnetzagentur a anunţat vineri că proiectul conductei Nord Stream 2 nu poate beneficia de o derogare de la normele privind “unbundling” prevăzute în Directiva UE privind gazele naturale, care cer ca producţia, transportul şi distribuţia de energie să fie organizate independent, pentru secţiunea care trece prin teritoriul Germaniei. Decizia Autorităţii de reglementare în domeniul energiei din Germania înseamnă costuri şi întârzieri mai mari pentru consorţiul Nord Stream 2, deoarece sugerează că ar putea fi nevoie să fie înfiinţată o companie care să se ocupe de transportul gazelor şi de asemenea să fie cerute oferte de la terţe părţi care să participe la licitaţii.

Directiva UE privind gazele naturale invocată de autoritățile germane reprezintă un act legislativ al Uniunii negociat în timpul președinției României la Consiliului Uniunii Europene, normele privind “unbundling” fiind un element cheie al directivei. În luna februarie a anului 2019, președinția României la Consiliul UE și Parlamentul European au încheiat acordul privind revizuirea directivei pentru importul de gaze naturale, un text legislativ care stipulează ”principiile legislației UE în materie de energie vor fi aplicate tuturor conductelor de gaz din și înspre țările terțe”

Autoritatea de reglementare a apreciat că grupul de companii care stă în spatele Nord Stream 2, care pe lângă Gazprom include Uniper, Wintershall-Dea, Shell, OMV şi Engie, nu se califică pentru o derogare deoarece conducta nu a fost finalizată până la data de 23 mai 2019. După anunţarea deciziei de vineri a Bundesnetzagentur, consorţiul Nord Stream 2 a informat că are la dispoziţie o lună pentru a evalua decizia şi a lua în considerare care vor fi acţiunile sale viitoare, inclusiv un recurs. “Experţii în dreptul internaţional au confirmat că restrângerea termenului “finalizat” la încheierea construcţiei fizice a unui gazoduct ar încălca protecţia aşteptărilor legitime şi alte drepturi fundamentale din legislaţia UE”, a informat consorţiul.

Proiectul Nord Stream 2, derulat de un consorţiu condus de grupul rus Gazprom, este deja în întârziere şi se confruntă cu opoziţia politică a Washingtonului precum şi a Ucrainei şi Poloniei, ţări prin care trece în prezent gazul natural rusesc în drumul spre consumatorii din Europa Occidentală. Termenul iniţial de finalizare a proiectului Nord Stream 2 era primul semestru din 2020. Însă la finele lunii decembrie 2019, preşedintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sancţiuni companiilor implicate în construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte.

Ce conține textul directivei?

Noile reguli prevăd că ”principiile legislației UE în materie de energie vor fi aplicate tuturor conductelor de gaz din și înspre țările terțe”. Potrivit propunerii, regulile UE privind piața gazului vor fi aplicate conductelor care provin sau care sunt direcționate către țările terțe, în condițiile în care dosarul directivei a tensionat alianța franco-germană din cauza afacerii gazoductului Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia și prin care Polonia, România și alte state est-europene au căutat și au reușit să întărească regulile europene, norme care nu blochează proiectul ruso-german, dar prin care se asigură că țările terțe precum Rusia să nu poată ocoli legislația UE.

Practic, scopul modificării propuse a Directivei privind gazele naturale este de a se asigura faptul că liniilor de transport al gazelor dintre un stat membru și o țară terță li se aplică normele care reglementează piața internă a UE a gazelor naturale. Astfel, cadrul juridic al UE va deveni mai coerent, va asigura o transparență sporită și va oferi securitate juridică atât investitorilor în infrastructura de gaze, cât și utilizatorilor rețelelor.

Potrivit acordului, directiva permite și excepții sau derogări de la aplicarea lor, în ceea ce reprezintă formula de compromis agreată inițial în reuniunea COREPER de la nivelul Consiliului, când Germania, secondată de Austria și de Olanda, a reușit să înduplece poziția Franței, susținută puternic de Polonia, România și țările baltice, pentru a nu-i periclita în totalitate înțelegerea energetică cu Rusia pe marginea conductei Nord Stream 2, aflată deja în construcție și care va spori dependența Europei de gazul rusesc.

În pofida excepțiilor, potrivit compromisului, directiva europeană cu privire la gazele naturale este revizuită pentru a permite Comisiei Europene să exercită o supervizare mai mare asupra conductelor de gaze naturale, inclusiv asupra proiectului Nord Stream 2.

Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană va putea să impună regulile care guvernează piaţa sa internă a gazelor naturale şi conductelor care provin din ţările non-UE. De asemenea, statele membre vor fi obligate să ceară permisiunea UE atunci când negociază modificarea acordurilor de gaze naturale cu ţările non-UE, în eventualitatea în care regulile UE ar fi afectate.

Ce este ownership unbundling, principiul legislației europene care poate bloca monopolul Rusiei în contextul Nord Stream 2?

Noile reguli convenite preliminar prevăd ca principiile legislației europene în domeniul energiei – accesul părților terțe, reglementarea tarifelor, separarea proprietății și transparență – tuturor aplicate tuturor conductelor de gaz din și înspre țările terțe.

Unul dintre principii – separarea proprietății – are o definiție legislativă menită să prevină monopolul unui actor asupra tranzitării și livrării de gaze naturale. Acesta prevede că nicio companie de furnizare sau de producție nu este autorizată să dețină o cotă majoritară sau să intervină în activitatea unui operator de sistem de transport. Potrivit legislației europene, dacă o singură companie operează o rețea de transmisie și generează sau vinde energie în același timp, aceasta poate avea un stimulent pentru a împiedica accesul concurenților la infrastructură. Astfel, acest lucru împiedică concurența loială pe piață și poate duce la creșterea prețurilor pentru consumatori.

Deși în acordul agreat nu sunt menționate explicit proiecte energetice sau conducte de gaz, compromisul la care au ajuns țările Uniunii Europene se traduce astfel: conducta Nord Stream care va lega energetic Germania de Rusia nu a fost blocată, însă atât acest gazoduct, cât și alte proiecte energetice, pot fi întârziate dacă nu respectă regulile ce vor intra în vigoare după revizuirea acestei directive care datează din anul 2009. De asemenea, noua directivă va fi aplicată conductelor din și înspre țările terțe care nu au fost finalizate și date în folosință încă, cum este și cazul Nord Stream 2.

Dependența Uniunii Europene de importul gazelor naturale este în creștere și, potrivit evaluărilor europene, această tendință este așteptată să continue. UE importă cel mai mult gaz din Rusia (42%), Norvegia (34%), Algeria (10%), iar importul de gaz natural lichefiat, ceea ce reprezintă o nouă arie de cooperare transatlantică UE-SUA este la 14% din necesarul de consum la nivel european.

Ce este Nord Stream?

Sistemul Nord Stream este compus din două conducte care traversează Marea Baltică din Vyborg, Rusia până în Greifswald, respectiv Lubmin, în apropierea Germaniei. Nord Stream traversează Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Rusiei, Finlandei, Danemarcei și Germaniei, precum și apele teritoriale ale Rusiei, Danemarcei și Germaniei. 

Nord Stream 2, o conductă proiectată pentru 1200 de km între Rusia și coasta Germaniei (Greifswald) ar urma să păstreze o linie de construcție similară primei conducte, neinterferând cu Zona Economică Exclusivă a țărilor baltice și a Poloniei.

Companiile europene implicate alături de Gazprom în acest proiect sunt: Shell (Olanda-Marea Britanie), OMV (Austria), Engie (Franța), Wintershell, BASF și E.on (toate trei din Germania).

Continue Reading

#RO2019EU

Klaus Iohannis l-a decorat pe Donald Tusk pentru contribuția avută la exercitarea cu succes de către România a președinției Consiliului UE

Published

on

© RO2019EU/ Flickr

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de decorare a lui Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European și actual președinte al Partidului Popular European, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la exercitarea cu succes, de către România, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, șeful statului a semnat o serie de decrete de decorare, în urma exercitării, de către România, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis i-a conferit lui Donald Tusk Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Din poziția de lider al Consiliului European, Donald Tusk a avut o relație apropiată cu România, momentele culminante fiind discursul său în limba română susținut la Ateneul Român, cu ocazia debutului președinției României la Consiliul UE, și summitul de la Sibiu, din data de 9 mai, prima reuniune a liderilor europeni desfășurată chiar de Ziua Europei.

Aş vrea să fac un apel la români să apere. Vreau să apere în România fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la Sevilla în finala Cupei Campionilor. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi”, a rostit Donald Tusk, la București, la 10 ianuarie 2019.

Ulterior, președintele Consiliului European și-a încheiat intervenția din cadrul conferinței de presă ce a urmat Summitului de la Sibiu cu un mesaj în limba română pentru președintele Klaus Iohannis.

Aș dori să-i mulțumesc președintelui Klaus Iohannis. Când ne-am întâlnit în ianuarie, am vorbit din suflet despre România, pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Ați organizat un summit excepțional. Puteți fi mândri de munca depusă. Pur și simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu”, a spus Tusk, la 9 mai 2019.

În cele din urmă, la finalul Consiliului European din 20-21 iunie 2019, Donald Tusk a transmis un nou mesaj în limba română – ”Mulțumesc Klaus, mulțumesc România” -, în semn de apreciere pentru rezultatele primei președinții a României la Consiliul Uniunii Europene.

Șeful statului a mai conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer lui Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretar general al Consiliului Uniunii Europene și Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor lui Klaus Welle, secretar general al Parlamentului European.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută la exercitarea cu succes, de către România, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor lui Jean-Pierre (Jim) Cloos, director general adjunct al Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene,  Christinei Roger, director general pentru justiţie şi afaceri interne, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, și luiPiotr Serafin, director de cabinet al preşedintelui Consiliului European.

De asemenea, Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler Oanei Duţescu, Consilier Antici, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene, și lui Katrin Eitel, Consilier Mertens, Secretariatul General al Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

#RO2019EU

Klaus Iohannis, în Bavaria: România a primit foarte multă susținere din partea Guvernului bavarez când a exercitat președinția Consiliului UE

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți, în cadrul vizitei pe care o efectuează în landul german Bavaria, că România a primit foarte multă susținere din partea Guvernului bavarez pe parcursul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Iohannis, aflat în Bavaria pentru a participa la ședința guvernului bavarez și la reuniunea anuală a grupului parlamentar al Uniunii Creștin-Sociale, i-a mulțumit lui Markus Söder, prim-ministrul Bavariei și președintele CSU, pentru invitație.

”Apreciez acest gest și mă bucur foarte mult să mă întâlnesc astăzi cu dumneavoastră și cu Guvernul bavarez. Este cunoscut faptul că relațiile dintre România și Bavaria sunt unele foarte deosebite. Noi avem o relație care durează de foarte mulți ani. Cred că este foarte important să semnalăm faptul că relația noastră, și pentru România, și pentru germanii din România care trăiesc în Bavaria – reprezintă o punte deosebită între România și Bavaria. În acest sens, stimate domnule Prim-ministru, sunt foarte bucuros că subliniați acest lucru și spuneți că este o punte. Acest lucru, pentru noi, este foarte valoros”, a spus Iohannis, în limba germană, informează Administrația Prezidențială.

În context, președintele a menționat că i se pare ”important faptul că Guvernul românesc și cel bavarez din nou se întâlnesc”.

”Va exista o reuniune a comisiei mixte România-Bavaria și lucrul acesta este foarte important nu doar pentru relațiile politice, ci, bineînțeles, și pentru relațiile economice, pentru că sunt investitori români și bavarezi care vin aici”, a completat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis efectuează, marți, în landul german Bavaria, prima sa vizită externă din acest an și de la preluarea celui de-al doilea mandat prezidențial, acolo unde va participa și va susține o alocuțiune la ședința Guvernului Bavariei și va prezenta viziunea României referitoare la viitorul Europei la întâlnirea anuală a grupului parlamentar al CSU din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

”Astăzi avem posibilitatea de a vorbi despre teme europene. În acest sens, sunt sigur că vom vorbi și despre ceea ce am făcut noi în Europa. În acest context, doresc să spun că România, pe parcursul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene, a primit foarte multă susținere din partea Guvernului bavarez. Vom aborda teme precum Brexit, Bugetul Multianual și încă multe alte teme. Cred că împreună vom reuși să ajungem la unele concluzii pozitive și ne doresc astăzi, și aici, și la Seeon, o zi frumoasă!”, a conchis Iohannis.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending