Bucureștiul pierde cursa pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente. Surse europene: România, puternic susținută de principalele state UE pentru găzduirea Centrului de Backup Galileo

România este puternic susținută de principalele state din UE pentru găzduirea Centrului de Backup Galileo, relocat din Marea Britanie, în condițiil în care Bucureștiul a pierdut cursa pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit unor surse europene.

Foto: ESA

Orașele care au ajuns în runda a doua pentru relocarea EMA sunt Milano ( Italia) care a obținut 25 de puncte, Amsterdam ( Olanda), cu 20 de puncte și Copehanga ( Danemarca), cu 20 de puncte, anunță Politico Europe.

Votul pentru relocarea principalelor agenții UE găzduite de Marea Britanie – Agenția Europeană pentru Medicamente și Autoritatea Bancară Europeană – are loc astăzi în cadrul Consiliului Afaceri Generale al UE, în format UE-27 și la care participă miniștrii pentru afaceri europene.

Nouăsprezece orașe europene, între care și București, și-au depus candidatura pentru găzduirea EMA, în timp ce opt pentru găzduirea EBA. Orașele Dublin, Valleta și Zagreb s-au retras înaintea începerii procedurii la vot, acolo unde după prima rundă au rămas în competiție Milano, Amsterdam și Copenhaga.

Potrivit surselor citate România este puternic susținută de principalele state din UE pentru găzduirea Centrului de Backup Galileo, relocat din Marea Britanie.

Ce este Galileo?

Galileo este sistemul de navigație prin satelit (GNSS) dezvoltat de Uniunea Europeană ce are ca obiectiv principal realizarea primului sistem GNSS conceput special în scopuri civile, care va adresa utilizatori publici și privați din Europa și întreaga lume. Sistemul va funcționa independent de celelalte sisteme existente, reprezentând astfel un element suplimentar în dezvoltarea autonomiei strategice a Uniunii Europene.

Centrele de Monitorizare a Securității Sistemului Galileo (GSMC) reprezintă infrastructuri tehnice de securitate ce monitorizează și acționează în cazul incidentelor de securitate, a amenințărilor la adresa securității sistemului și componentelor acestuia. De asemenea, centrele GSMC au un rol extrem de important în managementul accesului la Serviciul Public Reglementat (PRS) furnizat de sistemul Galileo.

Pentru a asigura continuitatea serviciilor există două centre GSMC: unul principal situat în Saint Germain-en-Laye (Franța) și un centru de back-up situat, în prezent, în Swanwick (Marea Britanie).

În contextul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Comisia Europeană a inițiat procedurile pentru relocarea centrului de back-up situat, în prezent, în Marea Britanie. Având în vedere prevederile legale referitoare la protecția informațiilor clasificate și condițiile aplicabile exportului tehnologiei PRS și a produselor criptografice, centrele GSMC ar trebui să se afle localizate din punct de vedere geografic pe teritoriul statelor membre.

Mai multe detalii despre mizele votului de astăzi din cadrul Consiliului Afaceri Generale și candidatura României sunt disponibile aici.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.