Comisia Europeană a confirmat faptul că lupta dusă de delegația română din grupul PPE din Parlamentul European pentru drepturile transportatorilor români n-a fost o prostie, a afirmat joi seară liderul acestei delegații, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.
“Lupta mea și a colegilor din Delegația EPP România Gheorghe Falcă și Marian-Jean Marinescu pentru drepturile transportatorilor români n-a fost o prostie! Știți cât ne-am bătut pentru ceea ce se cunoaște drept Pachetul Mobilitate I și câte piedici a trebuit să ocolim pentru a-i ajuta pe transportatorii din România (plus cei din Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cipru, Malta, Letonia, Lituania, Estoria). Ei bine, două studii comandate de Comisia Europeană arată negru pe alb că impactul obligării șoferilor de tir să se întoarcă la bază o dată la 8 săptămâni și problema cabotajului ar putea fi devastatoare. Nu doar pentru acest segment economic, ci și pentru mediu!”, a scris Bogdan, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui, prevederile respective au fost introduse în Pachet fără studiu de impact, catalogând acest lucru drept “halucinant”.
“Pachetul Mobilitate I contravine Pactului Ecologic European, e limpede! Prevederile respective vor avea ca efect faptul că în anul 2023 vor exista 3,3 milioane de tone suplimentare de emisii de CO2 anual. De asemenea, ar putea genera până la 704 tone de oxizi de azot (NOx) și 251 tone de particule (PM2.5)”, a explicat el.
Rareș Bogdan a mai anunțat: “Comisia Europeană va începe consultări cu Statele Membre, Parlamentul European și toți actorii implicați, pentru a găsi soluții“.
“Aș zice că trebuie să o facă rapid. Mă bucur că nu ne-am înșelat în demersurile noastre, dar mă întreb cine va suporta pierderile înregistrate. O voi face și oficial”, a conchis liderul delegației române din grupul PPE.
Membrii delegației României din grupul PPE din Parlamentul European au transmis președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen și comisarului european pentru transporturi Adina Vălean o scrisoare prin care solicită executivului european să găsească o soluție rațională prin care șoferii profesioniști să fie excluși de la testarea COVID-19, pentru a nu perturba semnificativ lanțurile de aprovizionare în UE. Un anunț în acest sens a fost făcut de liderul delegației, Rareș Bogdan, săptămâna trecută.
Scrisoarea a fost semnată de liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, de coordonatorul grupului PPE în Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, și de ceilalți eurodeputați români din acest grup politic: Siegfried Mureșan, Cristian Bușoi, Dan Motreanu, Vlad Nistor, Vasile Blaga, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Daniel Buda, Traian Băsescu, Eugen Tomac, Vincze Lorand și Winkler Iuliu.
De asemenea, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a anunțat pe 19 februarie publicarea celor două studii ale Comisiei Europene privind Pachetul de Mobilitate, document legislativ care afectează activitatea transportatorilor din Europa de Est, inclusiv România.
Rezultatele sugerează că obligația de întoarcere a camioanelor și cotele impuse operațiunilor de transport combinat sunt susceptibile de a avea efecte negative, inclusiv o creștere a emisiilor de transport. Comisia evaluează îndeaproape rezultatele studiului în contextul Acordului verde european, al strategiei sale de mobilitate durabilă și inteligentă și al funcționării pieței unice.
Analiza obligației de întoarcere a vehiculelor arată că aplicarea acestei dispoziții ar putea duce până 2,9 milioane de tone de emisii suplimentare de dioxid de carbon (CO2) în 2023, reprezentând o creștere cu 4,6% a emisiilor internaționale de transport rutier de marfă.
În trei scenarii studiate de către Comisia Europeană, creșterea emisiilor de CO2 variază de la 0,8% la 4,6%.