Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, este cu un pas mai aproape de aderarea la Zona Euro, după ce, la întrevederea de joi a Eurogrupului, Banca Central Europeană și Comisia Europeană au anunțat că evaluarea ar putea fi finalizată în ”aproximativ un an”, anuță AFP și Reuters, citat de Agerpres.
Eurogrupul include miniştrii de Finanţe din cele 19 state membre ale zonei euro, ţări care sunt şi membre ale proiectului uniunii bancare destinat să consolideze stabilitatea financiară a blocului comunitar.
”Comisia Europeană salută eforturile Bulgariei de a se alătura zonei euro. Ne aşteptăm ca BCE să finalizeze evaluarea sa generală în aproximativ un an”, a afirmat letonul Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele CE, comisarul responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.
Bulgaria îndeplinește toate criteriile nominale pentru aderarea șa ERM-2 (n.r. mecanismul ratelor de schimb). Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, inflaţia este scăzută, datoria publică este sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar ţara înregistrează excedent bugetar.
În pofida acestor evidențe, unele state aflate în zona euro sunt îngrijorate de faptul că PIB-ul per capita în Bulgaria este la jumătate față de media europeană. Un alt aspect care provoacă îngrijorare este impactul corupției asupra băncilor bulgare, fiind unele dintre motivele pentru care unele state sunt reticente cu privire la primirea Bulgariei cât mai rapid în zona euro.
O primă etapă va fi aderarea la uniunea bancară, proces care se va întinde pe aproximatv un an. Ţările membre ale uniunii bancare trebuie să transfere către organismele UE puterea de a superviza băncile importante şi aceea de a se ocupa de soluţionarea băncilor cu probleme. După ce procesul este finalizat sub supervizarea BCE, Bulgaria va putea depune cerere pentru aderarea la ERM-2, anticamera zonei euro, unde va rămâne cel puţin doi ani.
Surse care au dorit să își păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că statele aflate în zona euro și Bruxelles-ul au solicitat autorităților de la Sofia să extindă revificările asupra băncilor și să accepte ca acestea să fie sueprvizate din afară, înainte ca ţara să intre în ERM-2. Deşi, iniţial, autorităţile de la Sofia insistau ca Bulgaria să adere la uniunea bancară abia după aderarea la ERM-2, se pare că în cele din urmă oficialii bulgari au făcut unele angajamente într-o scrisoare trimisă către autorităţile din zona euro. Natura exactă a acestor promisiuni nu a fost dezvăluită, însă doi oficiali europeni care au dorit să-şi păstreze anonimatul au apreciat că scrisoarea este una pozitivă, în condiţiile în care include angajamente cu privire la sectorul bancar.
Cu toate acestea, în pofida faptului că aderarea Bulgariei la ERM-2 a fost sprijinită de cancelarul german, Angela Merkel, și de președintele francez, Emmanuel Macron, BCE a avut o poziție mai reținută, mai ales în contextul în care, acum patru luni, cea mai mare bancă din Bulgaria a colapsat, lucru care a dus la demisia guvernatorului Băncii Naționale și alegeri anticipate.
Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.
Citiți și:
Ambițiile Bulgariei după prima președinție la Consiliul UE: Sofia ar putea lansa pe 14 iulie procedura de aderare la zona euro
Bulgaria, care a deținut președinția Consiliului UE până sâmbătă, a insistat în cadrul acestui mandat pentru importanța crucială a politicii de coeziune, argumentând că finanțarea prin intermediul acestei politici a permis Sofiei să își consolideze economia și să se pregătească pentru aderarea la zona euro.