Bulgaria deschide era spre o nouă extindere a UE. Din plenul Parlamentului European, premierul bulgar anunță: Este momentul să transmitem Balcanilor de Vest că au o perspectiva europeană 

Bulgaria va face tot posibilul pentru ca provocări precum migrația și perspectivele europene ale Balcanilor Occidentali să își găsească un răspuns la nivelul Uniunii Europene în cadrul președinției bulgare a Consiliului, a promis premierul Boiko Borissov, în plenul Parlamentul European de la Strasbourg, în contextul prezentării priorităților mandatului Bulgariei în fruntea Consiliului UE.

“Bulgaria vă va ajuta în ceea ce privește Balcanii de Vest, politica migrației și multe alte aspecte. Suntem gata să acționăm dacă dumneavoastră considerați că este necesar”, s-a adresat Borissov eurodeputaților.

Premierul bulgar a enunțat cele patru priorități ale președinției la Consiliu – viitorul Europei, tinerii, perspectiva europeană și conectivitatea cu Balcanii de Vest -, menționând că aceste teme ”sunt strâns legate de unitatea și stabilitatea Uniunii Europene”, o referire indirectă la motto-ul președinției bulgare. 

Migrație: Acordul UE-Turcia și controale la frontieră

În ceea ce privește migrația, Boiko Borissov a prezentat reușitele Bulgariei în această chestiune și a transmis că problema relocării migranților în țările membre trebuie rezolvată prin dialog. De asemenea, liderul de la Sofia a insistat asupra eficienței Acordului UE-Turcia privind migrația.

De altfel, Bulgaria a promis recent Ankarei că anul 2018 va aduce un nou impuls pentru cooperarea UE-Turcia, cunoscute fiind criticile europene față de politica regimului Erdogan, dar și nemulțumirea administrației turce față de înghețarea negocierilor de aderare.

Îmi permit să spun că Bulgaria a reușit să reducă presiunea migratorie la zero. Aceasta s-a realizat pentru că am lucrat foarte mult, iar la frontiera dintre Bulgaria și Turcia am arătat cum împreună se poate realiza asta. Eu cred că Declarația UE-Turcia trebuie să continue să fie aplicată, semnată, dar trebuie să acționăm cu hotărâre în ceea ce privește independența presei din Turcia”, a spus acesta. 

”Unul dintre subiectele importante pentru statele membre este cum să relocăm migranții, cum să ne ocupăm de aceștia odată ce ei sunt pe teritoriul UE. Vom încerca, folosind toate căile diplomatice, să rezolvăm această problemă a relocării”, a explicat șeful guvernului bulgar. 

Referitor la migrație, Președinția bulgară la Consiliul UE susține faptul că persoanele care doresc să intre în Uniunea Europeană trebuie să verificate la punctele de la frontiera, iar UE trebuie să ajute la crearea condițiilor pentru ca migranții economice să se poată întoarce în siguranță în țările de origine.

Bulgaria deschide era pentru o nouă extindere a UE: Este momentul să transmitem Balcanilor de Vest că au o perspectiva europeană 

FOTO: EU2018BG

Pe de altă parte, Bulgaria aduce pe agenda președinției sale problematica Balcanilor Occidentali, în condițiile în care și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat în mai multe rânduri că singurele țări care au potențialul de a adera la UE până în anul 2025 sunt Serbia și Muntenegru. Cu toate acestea, mesajul transmis de Sofia nu este menit să acorde false speranțe țărilor care aspiră să devină parte a Uniunii Europene.

În ceea ce privește Balcanii de Vest avem câteva opțiuni deschise. În cadrul mandatului acestei Comisii nu vom avea o extindere a Uniunii Europene, dar pe de altă parte va trebui să le spunem statelor candidate într-o manieră deschisă și francă ce se va întâmpla. Trebuie să le spunem dacă merită să își facă speranțe sau nu, trebuie să le spunem și ce au de făcut pentru a adera la Uniunea Europeană. Eu cunosc această regiune și îndrăznesc să spun că acum este momentul să le transmitem că perspectiva europeană este deschisă pentru ei. Oamenii din peninsula Balcanii speră să fie invitați să adere la Uniunea Europeană. Unele state candidate au făcut progrese mai multe, altele mai puține”, a spus Borissov în plenul Parlamentului European.

Liderul bulgar a dat drept exemplu Tratatul de bună vecinătate între Macedonia și Bulgaria, care a fost semnat marți după foarte mulți ani de negocieri și eforturi și a insistat asupra necesității dialogului și între alte țări UE și cele din Balcanii Occidentali.

”Sperăm sincer ca Atena și Skopje să găsească o soluție pentru problema numelui Macedoniei. Sperăm ca Macedonia să primească la un moment dat o invitație de a intra și în NATO și în Uniunea Europeană”, a comentat premierul bulgar.

FOTO: EU2018BG

Șeful guvernului de la Sofia a mai indicat că ”Balcanii sunt o construcție foarte fragilă și dacă încep să aibă probleme, dacă începe să devină o regiune instabilă, Europa va avea de suferit”, arătând că ”dacă nu îi ajutăm noi , Rusia, China, Arabia Saudită o vor face”.

Printre exemplele de conectivitate cu Balcanii de Vest folosite de Borisov se numără dezvoltarea coridoarelor de transport 8 și 10.

”Noi suntem pregătiți să lucrăm cu toții șefi de stat și de guverne din această regiune. Am participat deja la mai multe reuniuni la Sofia și la Belgrad și pot spune că a venit momenul să îi dăm acestei regiuni o șansă (…). Securitatea Balcanilor afectează securitatea Europei. Dacă nu putem să garantăm securitatea Balcanilor, vom avea un flux de lupători străini și vom da curs islamismului radicalizat. Există deja o tendință în Balcani, acolo unde este o majoritate musulmană a populației, de a avea aceste riscuri. Perspectiva europeană pe care și-o dorește regiunea ar asigura și influența noastră asupra acestei regiuni”, a mai spus liderul de la Sofia.

De altfel, pe 17 mai 2018, Sofia va găzdui o reuniune a liderilor statelor din UE și ai celor din Balcanii Occidentali. Totodată, Bulgaria consideră că anul 2025 este un termen realist de aderare la UE a țărilor din Balcanii de Vest care sunt pregătite.

Relații externe: Bulgaria susține normalizarea relațiilor cu Rusia

În intervenția sa, Borissov a precizat că la nivelul relațiilor externe, chiar dacă ele intră în competența Consiliului Afaceri Externe prezidat de Federica Mogherini, Sofia susține normalizarea relațiilor cu Moscova

Am vorbit deja despre Rusia și Turcia, pe scurt. În ciuda criticilor pe care le avem la adresa acestor țări, a faptului că statele membre sunt destul de împărțite în ceea ce privește sancțiunile impuse Rusiei, eu cred că trebuie să încercăm să normalizăm relațiile cu unul din vecinii noștri cei mai mari, Rusia. Normalizarea relațiilor cu Rusia, însă, nu intră neapărat în domeniul nostru de competență și de aceea vom încerca să căutăm susținerea și din partea altor state europene”, a spus Borisov.

Liderul de la Sofia a recunoscut că în Europa există multe provocări geopolitice, punând accentul pe faptul că UE ar trebui să anticipeze amenințările, nu doar să reacționeze.

“De foarte multe ori suntem lipsiți de reacție sau vedem ce se întâmplă în Turcia, Iran, Rusia și îi lăsăm să ia decizii în anumite situații ce au implicații foarte mari în Europa din cauza inacțiunii noastre. Acest lucru a rezultat într-un flux migratoriu foarte important”, a punctat Borisov.

Cadrul Financiar Multianual: coeziunea și politica agricolă, de o importanță crucială pentru Bulgaria

Bulgaria va trata pregătirea viitorului cadru financiar multianual drept o prioritate a președinției sale, în condițiile în care Comisia Europeană urmează să vină cu o propunere de buget multianual post-2020 în luna mai.

FOTO: EU2018BG

”Aceasta este una dintre prioritățile noastre foarte importante. Eu contez din acest punct de vedere pe Parlamentul European pentru că bugetul UE, bugetul oricărei țări este susținut de către politici. Dacăm adoptăm bugetul UE, vom putea să implementăm programe care se bazează pe priorități. Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune sunt, de asemenea, de importanță crucială”, a arătat premierul bulgar, vorbind și despre nivelul de prosperitate din Bulgaria și despre ambiția aderării la zona euro, toate derivate din rolul politicii de coeziune.

Creșterea economică la noi este de 4%, iar rata șomajului de 6%. Avem un deficit bugetar de 0% și o rezervă monetară foarte mare. Bulgaria dorește să intre în zona euro, suntem în așa-numita ante-cameră a zonei euro în momentul de față. Ce am reușit să obținem până acum prin competitivitatea economiei noastre, prin investițiile în infrastructură, educație, mediu și transporturi s-a reușit datorită finanțării din politica de coeziune”, a completat liderul de la Sofia.

La 1 ianuarie 2018, Bulgaria a preluat în premieră președinția Consiliului Uniunii Europene, instituția în care sunt reprezentate guvernele țărilor membre ale Uniunii.

Sub motto-ul ”Uniți suntem puternici”, președinția bulgară ce va fi asigurată de guvernul condus de Boiko Borissov promite să își construiască mandatul pe patru priorități cheie: viitorul Europei și cel al tinerilor, Balcanii de Vest, securitate și stabilitate și economie digitală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.