Bulgaria își modernizează Armata. Sofia va cumpăra avioane de vânătoare și transportoare blindate din Occident

Ministrul bulgar al Apărării la prezenta luna viitore în guvern propunerea de achiziție de avioane de vânătoare și transportoare blindate, a precizat vineri ministrul de resort, Krasimir Karakaceanov, informează Novinite, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat, pentru postul public BNT, că Bulgaria va căuta oferte ”pentru avioane noi şi second-hand” pentru ”a găsi cele mai bune preţuri şi cele mai bune opţiuni”.

Karakaceanov a declarat în noiembrie că ministerul său va solicita oferte de la mai mulţi producători.

Avioanele ce urmau să fie luate în calcul sunt F-16 de la Lockheed Martin, JAS 39 Gripen al Saab, Typhoon al Eurofighter şi F/A-18 Super Hornet de la Boeing.

Aparatele de fabricaţie occidentală urmează să ia locul celor sovietice MiG-29. Valoarea contractului este așteptată să se ridice la circa 1,5 miliarde de leva (946 milioane de dolari).

Potrivit lui Karakaceanov, Ministerul Apărării îşi propune să cheltuiască 20% din bugetul militar pentru achiziţia de arme şi echipamente noi. Până în 2024, Sofia va majora bugetul pentru apărare la 2% din PIB, a indicat ministerul.

Conform planului de investiţii, vor fi achiziţionate vehicule motorizate care vor înlocui transportoarele blindate BTR-60 de fabricaţie sovietică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.