U.E.
Bulgaria numește un guvern interimar avându-l ca nou premier pe Dimitar Glavchev
Published
9 months agoon
Parlamentul Bulgariei a aprobat marți în mod oficial un guvern interimar care va conduce țara până la alegerile parlamentare anticipate și alegerile ordinare pentru Parlamentul European din 9 iunie, informează Reuters, preluat de Agerpres.
Dimitar Glavchev, în vârstă de 60 de ani, a depus jurământul în calitate de prim-ministru interimar în cadrul unei ceremonii la Adunarea Națională, unde miniștrii săi au depus, de asemenea, jurământul de învestitură. El a fost ales de președintele bulgar Rumen Radev în temeiul unor modificări constituționale recente care i-au limitat alegerea la doar câțiva înalți funcționari de stat.
Glavchev, șeful Biroului Național de Audit și fost parlamentar al partidului de centru-dreapta GERB și președinte al parlamentului, a declarat că miniștrii pe care i-a selectat pentru cabinetul său interimar sunt „în egală măsură distanțați de toate partidele politice”.
Mișcarea vine după ce cele mai mari două grupuri politice – GERB și reformiștii conduși de Noi Continuăm Schimbarea – nu au reușit să găsească un teren comun pentru a-și continua coaliția instabilă după nouă luni de mandat. Prăbușirea coaliției în martie a ajutat la deschiderea drumului spre alegerile parlamentare anticipate, a șasea rundă din aprilie 2021, care este de așteptat să adâncească criza politică și să pună în așteptare reformele cheie.
Dezacordurile dintre cei doi foști parteneri de coaliție au continuat cu privire la unii dintre miniștrii din guvernul interimar. Reformiștii se plâng că adversarii lor domină noul cabinet și că s-ar putea folosi de pozițiile lor pentru a obține o victorie electorală nedreaptă.
Liderul reformist Kiril Petkov a declarat că alegerea ministrului de interne Kalin Stoyanov în guvernul interimar „este scandaloasă și ofensatoare, o încercare proastă de a acoperi diferitele dependențe din acest cabinet”.
Grupurile civile au afirmat că Stoyanov a fost responsabil pentru cumpărarea de voturi în timpul alegerilor locale anterioare.
Alegerile din Bulgaria post-comunistă au fost, în general, libere și democratice, dar probleme precum cumpărarea de voturi și votul corporatist au făcut adesea parte din ciclurile electorale anterioare.
Principala sarcină a lui Glavchev va fi să organizeze alegeri corecte în țara balcanică cu 6,5 milioane de locuitori, afectată de corupție, care are cea mai mare inegalitate a veniturilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Analiștii prevăd că alegerile anticipate din iunie vor duce probabil la un alt parlament fragmentat, ceea ce ar aduce mai multă instabilitate politică și ar zădărnici speranțele de admitere deplină în spațiul Schengen fără vize al UE și în zona euro, precum și de asigurare a eliberării a miliarde de euro din fondurile de redresare ale UE.
Sondajele de opinie sugerează că viitorul vot ar putea consolida prezența partidelor naționaliste și pro-ruse care exploatează temerile din Bulgaria și beneficiază de dezinformarea din partea Moscovei, care a creat falii profunde în societate.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
“Vacanța de la istorie a Europei a luat sfârșit”, avertizează președintele Finlandei la primul summit al aliaților NATO din Marea Baltică, cerând întărirea apărării europene în fața Rusiei
Europa creativă va sprijini sectoarele culturale și creative cu 170 milioane de euro
Președintele Germaniei promite continuitate în politica externă a Berlinului, indiferent de rezultatul alegerilor anticipate din 23 februarie
Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice
Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic
UE invită Elveția să participe la proiectul PESCO „Mobilitate Militară”, care vizează simplificarea procedurilor naționale de transport militar transfrontalier
ROMÂNIA
Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)
Published
15 hours agoon
January 15, 2025Președintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea informală a excepțională a celor 27 de lideri UE din luna februarie, consacrată apărării și securității europene, și la care vor fi prezenți și secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic Keir Starmer.
“Președintele va participa la reuniunea din februarie”, au precizat surse oficiale pentru CaleaEuropeană.ro după ce presa a relatat că președintele Iohannis nu va participa la acest summit și a speculat cu privire la cine va fi desemnat să reprezinte România.
Conform Constituției, președintele este reprezentantul României în materie de politică externă, iar șeful statului reprezintă România la summit-urile internaționale, ale Uniunii Europene și ale NATO.
Mandatul președintelui Klaus Iohannis trebuia să se încheie la data 21 decembrie 2024, însă acesta nu a încetat deoarece alegerile prezidențiale au fost anulate de către Curtea Constituțională pe fondul rapoartelor CSAT privind ingerințe externe și eludarea cadrului legal de către campania unui candidat anti-NATO și anti-UE. În motivarea deciziei de anulare a scrutinului, CCR a precizat că în această situație se aplică și articolul 83 aliniatul 2 din Constituția României, care stipulează că mandatul președintelui României se încheie atunci când președintele ales depune jurământul.
Luni, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene.
Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.
PPE
PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Published
15 hours agoon
January 15, 2025By
Diana ZaimLa 35 de ani de la înregistrarea PNL ca partid politic, eurodeputatul Dan Motreanu subliniază că liberalii au datoria de a apăra valorile democratice care astăzi sunt contestate de extremiști, dar să și continue marile reforme pentru țara noastră.
„Întreaga istorie a PNL a fost marcată de câteva idei esențiale: patriotismul luminat, modernizarea României, alianța țării noastre cu statele democratice, apartenența la Europa. PNL a fost primul partid care a militat, după 1990, pentru intrarea României în NATO și Comunitatea Economică Europeană. De altfel, aderarea României la UE a avut loc în timpul unei guvernări liberale. Avem misiunea să apărăm aceste valori, în fața asaltului unor lideri populiști care recurg la agresivitate, vin cu mesaje anti-occidentale, propun o economie autarhică, disprețuiesc regulile democratice și contestă apartenența României la UE și NATO. PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Europarlamentarul Dan Motreanu pledează pentru continuarea reformelor și atragerea eficientă de fonduri europene: „PNL trebuie să continue să facă marile reforme pentru România. PNL susține reducerea cheltuielilor statului, reducerea si simplificarea birocrației, stimularea inițiativei private, accelerarea industrializării României, creșterea investițiilor, atragerea de fonduri europene, reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni și județe.”
INTERNAȚIONAL
Armata Germaniei și Ministerul Apărării își suspendă conturile de pe platforma X, pe măsură ce conflictul dintre Berlin și Elon Musk continuă să se adâncească
Published
16 hours agoon
January 15, 2025By
Andreea RaduMinisterul german al Apărării și Armata Națională Bundeswehr își vor suspenda conturile de pe platforma de social media X (fostă Twitter), deținută de Elon Musk, invocând incapacitatea de a purta dezbateri factuale pe site, informează Politico.
În decembrie, Elon Musk a susținut formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) într-o postare pe X și, de atunci, a folosit platforma de social media pe care a cumpărat-o în 2022 pentru a critica politicienii germani și prezentând AfD drept singura forță care poate „salva” țara.
Decizia Ministerului Apărării de a părăsi platforma X, vine la doar câteva zile după ce Elon Musk i-a îndemnat pe cetățenii germani să voteze pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania în cadrul viitoarelor alegeri naționale, în timpul unui interviu pe care l-a găzduit-o pe platforma X, alături de șefa formațiunii, Alice Weidel.
„Principalul motiv al deciziei este că, în conformitate cu evaluarea Ministerului Apărării, schimbul obiectiv de argumente devine din ce în ce mai dificil”, a declarat ministerul într-o declarație în care își anunța ieșirea de pe platforma X.
Mișcarea Ministerului Apărării va stârni o dezbatere în cadrul guvernului german cu privire la faptul dacă toate instituțiile ar trebui să înceteze să posteze pe X.
În loc să treacă la Bluesky, o alternativă favorită pentru mulți la X-ul lui Musk, Ministerul Apărării a declarat că va continua să transmită videoclipuri și conținut pe Instagram, YouTube și prin intermediul unui canal WhatsApp.
Elon Musk, cel mai bogat om al planetei și un aliat al lui Donald Trump, încearcă să interfereze cu viitoarele alegeri naționale din Germania din 23 februarie, a declarat luna trecută un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, la o zi după ce CEO-ul Tesla și-a afișat sprijinul pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
Liderii din întreaga Europă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la activitățile politice ale lui Elon Musk.
De altfel, Pedro Sanchez i s-a alăturat președintelui francez Emmanuel Macron, care l-a acuzat pe patronul rețelei X că susține „o nouă internațională reacționară” și că intervine în alegeri, în special în Germania, fără a-l menționa pe nume, liderul francez solidarizându-se astfel cu partenerii și aliații săi de la Berlin.
Într-un mesaj pe X, Breton a făcut trimitere la un mesaj anterior al lui Musk, în care americanul sublinia că doar partidul de extremă dreapta AfD poate salva Germania în contextul alegerilor anticipate din februarie 2025.
„Cu câteva săptămâni înainte de următoarele alegeri din Germania și la momentul atacului atroce din Magdeburg, Elon Musk, cel mai influent din lume pe X și un potențial membru al viitoarei administrații americane – susține în mod deschis partidul de extremă dreapta AfD. Nu este aceasta chiar definiția interferenței străine?”, s-a întrebat Breton.
Fostul comisar european le-a cerut oficialilor Uniunii Europene să pună capăt „standardelor duble” și să pună în aplicare Actul privind Serviciile Digitale în Europa.
Musk i-a răspuns lui Breton cu un mesaj sarcastic. „Frate, „interferența străină” americană este singurul motiv pentru care acum nu vorbești germană sau rusă“, a spus miliardul american, continuând cu un jargon care subliniază că râde în hohote.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
China, concesii Kiev-Moscova pentru pace și rolul SUA și NATO în secolul XXI, prioritățile majore ale lui Marco Rubio, viitorul șef al diplomației SUA: Trebuie să avem “aliați de apărare competenți”
Israel și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului pe 19 ianuarie. Biden și UE salută victoria diplomației, Trump se grăbește să revendice meritele
Ministrul Burduja a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe privind achiziția E.ON România de către firma maghiară MVM, invocând legături cu companii din Rusia: România are obligația de a-și proteja suveranitatea
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
Președintele Klaus Iohannis va participa la summitul informal al liderilor UE, NATO și Marii Britanii, consacrat apărării europene (surse oficiale)
PNL trebuie să îi reprezinte pe românii care susțin rămânerea României în UE și NATO, subliniază eurodeputatul Dan Motreanu
Directorul general al ICI București îi încurajează pe ”tineri să îmbrățișeze curiozitatea și perseverența”, subliniind ”importanța învățării continue”
Armata Germaniei și Ministerul Apărării își suspendă conturile de pe platforma X, pe măsură ce conflictul dintre Berlin și Elon Musk continuă să se adâncească
Economia Germaniei, în declin: Friedrich Merz, succesorul cel mai probabil al lui Olaf Scholz, pregătit să pună clima pe locul doi pentru a revitaliza competitivitatea industrială
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
- U.E.6 days ago
Precedentul din România: Un fost comisar european sugerează că alegerile din Germania ar putea fi anulate dacă legile sunt eludate și duc la interferențe
- ENERGIE6 days ago
Răzvan Nicolescu: Fabrica Prime Batteries, vizitată de vicepreședintele CE, are potențialul de a deveni cel mai mare proiect industrial românesc de după Revoluție