Aproximativ 350 militari cu 60 vehicule militare aparținând Grupului de Luptă al NATO din România, cu Franța ca națiune-cadru, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și Diviziei 101 Aeropurtate a Statelor Unite ale Americii participă, între 2 și 10 februarie, la exercițiul cu trageri de luptă ,,EAGLE ROYAL 23”, informează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Exercițiul se desfășoară la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia, județul Constanța.
În cadrul exercițiului va avea loc joi, 9 februarie, un antrenament cu trageri de luptă la care presa va avea acces.
Scopul exercițiului ,,EAGLE ROYAL 23” este de a testa interoperabilitatea sistemelor de artilerie, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO de apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, pe Flancul de Sud-Est al Alianței, mai arată MApN.
Aceste manevre militare reprezintă o premieră prin prisma componenței forțelor dislocate.
Grupul de luptă al NATO din România, condus de Franța și care mai are în componența sa militari olandezi, belgieni și români, a fost înființat anul trecut ca răspuns al invaziei militare a Rusiei în Ucraina și ca urmare a deciziei aliate de a transforma postura de apărare și descurajare a NATO în România de la o prezență adaptată la o prezență și apărare avansate.
Brigada 8 LAROM, localizată la Focșani, este prima și singura din România dotată cu sistem de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare HIMARS. De altfel, anul trecut, tot la facilitatea militară din Capu Midia, au avut loc primele trageri cu sistemul de rachete HIMARS aflat în dotarea Forțelor Terestre Române. România este și primul aliat din cadrul NATO care s-a înzestrat cu lansatoare americane HIMARS.
Citiți și New York Times: SUA vor trimite în România câteva mii de militari de elită și un general cu două stele ca primă linie de apărare în cazul unei agresiuni a Rusiei către NATO
În ceea ce privește militarii Diviziei 101 Aeropurtate, aproximativ 4.000 de soldați americani din cadrul acestei divizii sunt staționați la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu încă din vara anului trecut, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina. Înainte de aceasta, a existat un contingent mai mic din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate care a fost trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.
La începutul lunii februarie a anului trecut, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, președintele Joe Biden a aprobat trimiterea a 3.000 de militari americani în Europa de Est, dintre care 1.000 în România, pentru a întări flancul estic al NATO pe fondul tensiunilor cu Rusia, evocând obligația sacră a Statelor Unite conform articolului 5 din Tratatul NATO de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat.
În iunie 2022, la începutul summitului NATO de la Madrid, Biden a anunțat că SUA își vor intensifica prezența militară în Europa ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, iar în România vor fi trimiși încă 3.000 de militari americani la nivelul unei brigăzi de luptă dislocată prin rotație și 2.000 de membri ai personalului militar. Aceste forțe au venit în completarea celor peste 900 de militari americani care se aflau până în februarie 2022 în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație.