Connect with us

ENERGIE

Burduja, la Budapesta: Putem înlocui dependența energetică a Ungariei de Rusia cu o dependență de România. Suntem un partener corect, cu valori europene

Published

on

© Peter Szijjarto/ Facebook

Bucureștiul nu este deranjat să înlocuiască dependenţa Ungariei faţă de Rusia cu o dependenţă faţă de România, deoarece România este “un partener corect, cu valori europene”, a declarat, luni, la Budapesta, ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, după o întrevedere bilaterală cu ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto în contextul găzduirii de către Ungaria unei reuniuni a miniștrilor de energiei din țările coridorului de energie verde, respectiv Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, România și Ungaria.

Burduja a făcut aceste afirmații în cadrul unei conferințe de presă desfășurată după ce ministrul român a semnat cu ministrul de externe ungar un acord de solidaritate energetică în domeniul gazelor naturale, denumit “Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind măsuri de solidaritate pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale”.

”Într-un moment foarte complicat pentru Europa, dar mai ales pentru regiunea în care ne aflăm, consolidăm cooperarea în domeniul energiei cu ţările vecine. Singura soluţie este să strângem rândurile, pentru a fi mai bine pentru toţi. România şi Ungaria îşi asumă responsabilitatea de a reacţiona rapid în situaţii de criză, pentru a proteja consumatorii din cele două ţări, fără a afecta piaţa internă”, a transmis Burduja.

Ministrul liberal a explicat faptul că a prezentat şi stadiul proiectului Neptun Deep şi a reiterat că România joacă un rol activ pentru reducerea dependenţei europene faţă de gazul rusesc.

I-am spus şi ministrului maghiar: nu ne deranjează deloc să înlocuim dependenţa Ungariei faţă de Rusia cu o dependenţă faţă de România. Suntem un partener corect, cu valori europene. Mai mult, strict din ceea ce nu vom avea nevoie pentru consumul intern, vom putea exporta la un preţ bun, în interesul românilor — pentru dezvoltare, locuri de muncă şi creştere economică”, a mai transmis ministrul energiei.

Urmăriți și VIDEO Szijjarto și Burduja au semnat, la Budapesta, un acord “istoric” de solidaritate energetică în domeniul gazelor naturale între Ungaria și România

Potrivit acestuia, ”rămâne de maximă urgenţă ca statele central-europene să îşi dezvolte interconectările către graniţa de est a UE, ca Europa să continue să îşi diversifice sursele de energie şi să îşi mărească producţia”.

”Sunt paşi mari pe care continuăm să îi facem şi nu ne vom opri, indiferent de manipulări şi de încercările de destabilizare ale celor care nu vor nici o Românie, nici o Europă pe picioarele lor, fără dependenţe energetice toxice”, a mai transmis ministrul.

 

Ungaria dorește să își extindă cooperarea cu România în sectorul gazelor naturale pentru a-și diversifica sursele de energie, iar companiile lor relevante negociază deja un acord, a punctat șeful diplomației maghiare, la conferința de presă ce a urmat ceremoniei de semnare a acordului.

Szijjarto a declarat că Ungaria dorește să coopereze cu România în domeniul energiei, în condițiile în care România va deveni un exportator net de gaze naturale în perioada următoare, cu zăcământul Neptun Deep de gaze offshore care urmează să intre în producție în curând.

Forajul la zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze din Uniunea Europeană, care va dubla producția României și o va transforma potențial într-un exportator net, ar putea începe în câteva săptămâni.

Potrivit datelor furnizate de autoritățile de la Budapesta, interconectorul de gaze dintre cele două țări a fost utilizat anul trecut pentru a comercializa un total de 1,8 miliarde de metri cubi. Capacitatea totală a interconectorului este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an.

Aproximativ două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia, însă presiunile cresc pentru ca această țară, împreună cu unii dintre vecinii săi, să se diversifice mai rapid de la energia rusească, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova în 2022.

Anul trecut, Ungaria a importat aproximativ 7,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducta Turkstream și cantități suplimentare prin România, a declarat prim-ministrul Viktor Orban în decembrie. De asemenea, Ungaria are o producție internă de aproximativ 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaz.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Ministerul Energiei lansează al doilea apel de proiecte pentru producerea de energie electrică pentru autoconsum, cu un buget de 300 de milioane de euro

Published

on

© Guvernul României

Ministerul Energiei anunță lansarea spre consultare publică a Ghidului solicitantului aferent apelului de proiecte destinat sprijinirii investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum, finanțat prin Fondul pentru Modernizare – Program-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.

Potrivit comunicatului oficial, apelul este dedicat solicitanților din sectorul privat, iar modificările propuse au ca obiectiv flexibilizarea condițiilor de eligibilitate și alinierea la noile reglementări introduse prin O.U.G. nr. 5/2025 privind unele măsuri din domeniul social și modificarea și completarea unor acte normative.

„Prin lansarea acestui nou apel oferim și mai mult sprijin concret companiilor care vor să investească în independența energetică a României. Simplificăm accesul la finanțare și înlăturăm bariere administrative inutile. Vrem ca fiecare kilowatt produs din surse regenerabile și consumat local să însemne mai multă eficiență, competitivitate și sustenabilitate pentru economia românească. În plus, extindem accesul către sectoare importante pentru economia națională, precum cel agricol și agroalimentar, și încurajăm tranziția acestora către soluții energetice competitive și curate. România are un potențial uriaș în zona regenerabilelor, iar acest apel este încă un pas hotărât pentru valorificarea acestui potențial”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citiți și: Fondul pentru Modernizare: 84 de noi contracte de peste 44 milioane de euro pentru producția de energie electrică din surse regenerabile pentru autoconsum

Modificările vizează:

  • Acceptarea tuturor tipurilor de ipoteci în etapa de evaluare, cu condiția ca, în termen de 60 de zile lucrătoare de la semnarea contractului de finanțare, imobilul să fie liber de sarcini sau ipoteca să fie în scopul realizării proiectului;
  • Eliminarea obligației de a prezenta dovada scoaterii din circuitul agricol și autorizația de construire în termen de 1 an de la semnarea contractului – acestea vor fi necesare doar la cererea de prefinanțare/rambursare;
  • Actul de reglementare de mediu nu mai este necesar la contractare, ci doar înainte de prima cerere de plată (prefinanțare sau rambursare);
  • Eligibilitatea extinsă pentru solicitanții care desfășoară activități secundare CAEN 01, 10 și 11 (agricultură, industrie alimentară și băuturi), neeligibili în alte scheme, conform condițiilor specificate în schema de ajutor.

Apelul de proiecte are un buget total estimat de 300 milioane euro, echivalent în lei, provenit din Fondul pentru Modernizare. Valoarea maximă a ajutorului de stat acordat este de 20 milioane euro per proiect, iar cel puțin 70% din energia produsă trebuie destinată autoconsumului.

Valori maxime ale sprijinului acordat per MW instalat:

  • Energie solară:
    • până la 5 MW: max. 450.000 euro/MW
    • peste 5 MW: max. 360.000 euro/MW
  • Energie eoliană: max. 700.000 euro/MW
  • Energie hidro: max. 1.805.000 euro/MW

Perioada de consultare publică este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Energiei iar documentele pot fi consultate aici. 

Continue Reading

ENERGIE

Burduja denunță un “atac asupra suveranităţii energetice și securității naționale” după ce ONG-uri de mediu încearcă să blocheze în instanță Neptun Deep

Published

on

© Guvernul României

ONG-uri de mediu încearcă să blocheze printr-o nouă acţiune în justiţie, complet nemotivată, proiectul Neptun Deep, care va scoate România şi întreaga regiune din dependenţa energetică faţă de Rusia, a anunţat, joi, ministrul energiei, Sebastian Burduja.

“Nu cedăm! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic. Voi vorbi ca român. Pentru că ceea ce se întâmplă cu proiectul strategic Neptun Deep nu este doar un atac asupra unui proiect energetic – este un atac asupra suveranităţii energetice şi securităţii noastre naţionale. ONG-uri de mediu, finanţate direct sau indirect prin reţele opace, încearcă să blocheze printr-o nouă acţiune în justiţie, a 6-a la număr, proiectul Neptun Deep, care va scoate România şi întreaga regiune din dependenţa energetică faţă de Rusia. Vă vine să credeţi sau nu, dar cererea de chemare în judecată e complet nemotivată”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

“Acuzaţia” constă în faptul că o autorizaţie ar fi nelegală pentru că şi alte operaţiuni administrative efectuate anterior ei ar fi nelegale, acelea fiind la rândul lor contestate în instanţă, nedeclarate nelegale de un judecător, a precizat ministrul Burduja.

“Practic, aceşti “reclamanţi” cer anularea unor acte administrative doar pentru că au mai atacat în instanţă, în cascadă, şi alte operaţiuni administrative faţă de care nicio instanţă nu s-a pronunţat definitiv. Aberant. Abuzul de drept, conform legii, presupune introducerea, cu rea-credinţă, a unor cereri în justiţie, nemotivate şi vădit netemeinice. Mai mult, aceiaşi “reclamanţi”, pentru a fi mereu în termenul de atacare în contencios administrativ, la fiecare 30 de zile, trimit la Ministerul Energiei o solicitare în temeiul Legii nr. 544/2001, fix cu acelaşi conţinut. Se modifică doar data. Desigur, din respect pentru lege, răspundem de fiecare dată”, a explicat Burduja.


Citiți și

Proiectul Neptun Deep, ”în grafic”. Burduja: Avem șanse să beneficiem de gaze din Marea Neagră mai devreme de 2027

A început forajul în blocul Neptun Deep. Burduja: Gazul din Marea Neagră înseamnă libertate și ruperea lanțurilor prin care Rusia a ținut Europa dependentă


Potrivit ministrului, proiectul Neptun Deep înseamnă 100 de miliarde de metri cubi de gaze – echivalentul consumului a 4,3 milioane de gospodării în 30 de ani, 40 de miliarde euro în PIB până în 2044, 20 de miliarde de euro la bugetul statului, 43.500 de locuri de muncă directe şi indirecte, investiţii de peste 4 miliarde euro în foraj, platforme şi infrastructură, plus locuri de muncă bine plătite, gaz ieftin pentru repornirea industriei chimice şi energetice, de la Azomureş la CET-uri moderne în Bucureşti şi restul României.

“Ce riscăm dacă reclamanţii câştigă? România va rămâne dependentă de gazul rusesc, care acum cinci ani reprezenta 75% din importuri. Vom pierde statutul de lider energetic regional şi furnizor de securitate pentru Europa Centrală şi de Sud-Est. Industria grea şi petrochimia vor putea fi puse pe butuci definitiv. România ar putea deveni incapabilă să gestioneze crize energetice regionale. Să nu ne facem iluzii: a bloca Neptun Deep înseamnă să blochezi România. Aceste atacuri servesc interesele Federaţiei Ruse. Aceasta este realitatea. Într-o perioadă în care România a devenit pentru prima dată în istorie cel mai mare producător de gaze din UE (Q2 2024 – 2,3 miliarde mc), în care vrem să fim exportatori net de energie în următorii ani, blocarea acestui proiect este o dovadă de iresponsabilitate, în cel mai bun caz, sau de ostilitate faţă de interesele româneşti, în cel mai rău caz. România are o fereastră istorică. Dacă o ratăm, o vom plăti scump – în facturi, în sărăcie şi în vulnerabilitate”, a punctat ministrul energiei.

 

 

Continue Reading

ENERGIE

Ministrul Sebastian Burduja: România, campioană europeană la atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie

Published

on

© Guvernul României

Ministerul Energiei a ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiții și scheme de sprijin aprobate prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către țara noastră, a anunțat luni ministrul Sebastian Burduja. 

„România, campioană europeană la atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie. La Ministerul Energiei batem record după record în atragerea fondurilor europene pentru proiecte energetice. Am ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiții și scheme de sprijin aprobate deja prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către țara noastră. Sunt bani europeni pe care nu trebuie să îi dăm înapoi și care se regăsesc în sute de proiecte ce transformă sistemul energetic, economia și viața de zi cu zi a românilor. Fiecare euro investit din fonduri europene este o șansă în plus să avem facturi mai mici și să transformăm România într-o putere regională în sectorul energetic”, a scris Burduja, pe Facebook.

 

Ministrul a precizat că, săptămâna trecută, la reuniunea Comitetului pentru investiții al Fondului pentru modernizare de la Luxemburg, România a obținut aprobarea pentru încă 812 milioane de euro. Cinci dintre cele șase propuneri aprobate au fost înaintate de Ministerul Energiei.

„Finanțările vor merge către proiecte de extindere a producției de energie din surse regenerabile, pentru modernizarea rețelelor de termoficare și pentru creșterea eficienței energetice în industrie, inclusiv pentru sprijinirea celor din sectorul agroalimentar în a-și produce singuri energia”, a spus Sebastian Burduja.

De asemenea, acesta a subliniat că, prin schema Contracte pentru Diferență, s-au aprobat plăți de peste 230 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în proiecte fotovoltaice și eoliene.

„Alte 150 de milioane de euro merg către noi capacități de producție din surse regenerabile. 40 de milioane de euro sunt destinate proiectelor publice de autoconsum energie verde, iar 140 de milioane de euro sunt alocate rețelelor de termoficare. În plus, 50 de milioane de euro vor susține eficiența energetică în instalațiile industriale”, a adăugat Burduja.

În plus, el a transmis că Ministerul Agriculturii a obținut, la rândul său, 100 de milioane de euro pentru energia verde destinată agriculturii și industriei alimentare.

„România este, astăzi, pe primul loc la nivel european în ceea ce privește finanțările nerambursabile atrase din Fondul pentru modernizare. Această performanță este rezultatul unei strategii clare: investiții, investiții, investiții. Este ceea ce mi-am asumat când am preluat primul mandat la Ministerul Energiei, conștient fiind de cât de mult avem de recuperat. Zeci de ani de lipsă de investiții în sectorul energetic nu pot fi recuperați peste noapte, dar, cu siguranță, o putem face într-un timp mult mai scurt decât ar fi anticipat oricine. Am demonstrat că România poate. Toate aceste rezultate nu sunt întâmplătoare. Ele reflectă munca neîntreruptă a unei echipe de excepție, pe care am reușit să o formăm la ministerul energiei”, a punctat Sebastian Burduja.

În final, ministrul a subliniat că energia este o temă de securitate națională și de competitivitate economică, care influențează viața fiecăruia dintre români și pe cea a generațiilor viitoare, „cărora trebuie să le lăsăm o țară sigură, prosperă și curată”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE1 hour ago

Boloș: Îngrijirea paliativă nu este un moft. MIPE anunță un apel de proiecte de peste 58 mil. euro pentru investiții în infrastructura serviciilor de paliație

INTERNAȚIONAL1 hour ago

FMI avertizează că războiul comercial al lui Trump afectează grav economia globală și sporește riscul unei crize financiare

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

NATO20 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

POLITICĂ21 hours ago

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

U.E.21 hours ago

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

NATO20 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending