Ceremonia de inaugurare a Bursei de pește de la Tulcea, proiect în valoare de aproximativ 6 milioane de euro, finanțat din Fondul European pentru Pescuit pentru punerea în valoare potențialul natural, turistic și economic al Deltei Dunării, a avut loc astăzi, 8 aprilie, în prezența premierului Viorica Dăncilă și a ministrului agriculturii Petre Daea, potrivit unui comunicat al guvernului.
Operaționalizarea bursei, rezultat al eforturilor coordonate de echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, înseamnă comercializarea peștelui și a produselor de pește la un preț corect, calitate confirmată a mărfii și eliminarea speculei de pe piața neagră. Pescarii și fermele piscicole sunt, astfel, ajutați să-și dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă le vor putea oferi turiștilor produse pescărești cu adevărat tradiționale, pregătite din pește de proveniență locală.
,,Resursa piscicolă bogată din Deltă merită o piață concurenţială cu adevărat funcţională, având în vedere că agricultura și pescuitul contribuie semnificativ la economia județului Tulcea și asigură locuri de muncă pentru aproape 30% din populație”, a declarat Viorica Dăncilă. În acest sens, premierul a vizitat punctele tehnologice importante pentru activitatea bursei și sala de unde pot fi urmărite tranzacționările, remarcând ,,accentul pus pe adaptarea la cerințele de performanță ale unei burse moderne, în deplin acord cu cerințele economiei competitive”.
Potrivit comunicatului, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a optat pentru soluția funcționării Bursei de Pește din Tulcea ca punct de lucru al Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea – structură nou înfiinţată în cadrul ministerului, cu capital integral de stat, orientată către atragerea producătorilor în circuitul economic reglementat și fiscalizat.
Amintim faptul că Delta Dunării reprezintă o tematică importantă și în programul mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.
,,Suprapunerea mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE, din primul semestru 2019, cu mandatul României la Președinția rotativă a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) oferă oportunitatea de a promova pe agenda europeană valoarea adăugată a cooperării regionale și a dezvoltării coeziunii prin intermediul strategiilor macro-regionale, respectiv a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”, a spus premierul Dăncilă.
Aceasta a mai anunțat și lansarea unui nou program guvernamental privind revitalizarea sectorului piscicol care să impulsioneze economic zona Deltei Dunării.
,,Avem o viziune integrată cu privire la dezvoltarea acestei zone. Mă bucur să anunț astăzi, la Tulcea, un nou program guvernamental pentru revitalizarea sectorului piscicol, menit să sprijine familiile de pescari şi să încurajeze prelucrarea produselor. Programul guvernamental va include scheme de ajutor de stat pentru acvacultură şi pentru susținerea industriei alimentare de profil.
,,Pentru locuitorii Deltei, ca, de altfel, pentru toți românii, ne dorim servicii de sănătate și de educație mai bune, drumuri moderne și transport în condiții de siguranță”, a adăugat aceasta cu trimitere la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (asigură finanțare unităţilor administrativ-teritoriale pentru dispensare medicale din zonele rurale, centre medicale de permanenţă, şcoli, grădiniţe, creşe, proiecte de alimentare cu apă şi canalizare, modernizare şi reabilitare a drumurilor comunale) și la programul dedicat “Centrelor multifuncţionale rurale” (oferă servicii locale necesare locuitorilor de la nivelul comunelor – poştă, bănci, direcţii agricole, reprezentanţi APIA sau ANAF).
Aceste programe la care a făcut referire premierul român vor fi incluse într-o schemă complexă pentru dezvoltare regională, al cărui scop este să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor.