Cafeneaua Complexitatii, luni, 25 noiembrie, de la 19:30. Calea Europeana: oportunitate uriasa, riscuri si mai mari

Dan-CarbunaruRomania este de sapte ani in UE. De tot atatia ani, cei care s-au asteptat ca in Romania lucrurile sa se schimbe in bine au trecut prin deziluzii majore. Statistic, e bine. De la 30 la suta din media PIB-ului pe cap de locuitor am ajuns la 50 la suta, de la inceputul anilor 2000 pana azi. Avem televizoare cu plasma acasa, tablete, masini. Totusi, ceva lipseste.

Criticii spun ca UE nu a livrat ce a promis. Dar UE nu livreaza. UE da o sansa. Ce am facut noi cu aceasta sansa? Vasile Dancu spunea ca romanii au vazut UE ca pe Mos Craciun. Unul care scoate din traista cadouri. Nu scoate. Poate si de aceea, campionii euro-optimismului, romanii, au scazut de la 81 la suta la sub 50 la suta procentul entuziastilor care au incredere in UE.

Dupa chinezi, romanii sunt pe locul doi la migratie in spatiul OECD. In 2007 am fost pe primul loc. Libera circulatie este pentru romani principalul beneficiu pe care il resimt ca urmare a aderarii la UE. Se vede. Aproape 4 milioane au plecat din tara din 2007. Din tara nu au plecat doar cei mai saraci si needucati, care acum sunt hraniti din cornul abundentei servit ca ajutoare sociale in Vest. Sau mai degraba in Nord. Si asta se vede.

Expertii Comisiei se plang de lipsa de viziune si capacitate administrativa a Bucurestiului. Si nu sunt singurii. Cheltuirea banilor europeni nu sunt un scop in sine…Aderarea la UE nu a fost sau nu ar fi trebuit sa fie un scop in sine…

Poti rata o tinta ca tara chiar si cand ai atins-o? Este pentru Romania si pentru romani prea tarziu pentru a redresa aceasta nava la bordul careia ne aflam cu totii? Sa speram ca nu.

Mai multe vom afla luni seara, in compania lui Dan Carbunaru, jurnalist si realizator al emisiunii Calea Europeana de la TVR1.

Link-ul catre transmisia in direct a intalnirilor este disponibil luni seara, de la ora 19:30, pe conturile de social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.